Matična ploča - jumper?

poruka: 20
|
čitano: 18.400
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Matična ploča - jumper?

Od kad sam kupio komp nemogu formatirati komp kako treba, kad idem na boot nemogu uopce prebaciti da mi bude na cd-rom ili neke postavke u safe modu,ekran je zaleđen i nereagira ni na jednu tipku... windowsi normalno rade a formatirati mogu jedino preko stare instalacije...načuo sam da to može biti do matične ploče te da moram resetirati jumper na matičnoj ploči ili kako već, mi može netko objasniti kako da to napravim?

Molim vas pomoć, lijep pouzdrav!

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.5.2012 22:02 (masterko).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Matična ploča - jumper?
masterko kaže...

Od kad sam kupio komp nemogu formatirati komp kako treba, kad idem na boot nemogu uopce prebaciti da mi bude na cd-rom ili neke postavke u safe modu,ekran je zaleđen i nereagira ni na jednu tipku... windowsi normalno rade a formatirati mogu jedino preko stare instalacije...načuo sam da to može biti do matične ploče te da moram resetirati jumper na matičnoj ploči ili kako već, mi može netko objasniti kako da to napravim?

Molim vas pomoć, lijep pouzdrav!

Nadam se da nije preteško{#}.

A lijenčina a samo si trebao guglat.{#}Ako ne pomogne postaj opet pa ćemo ti probat pomoći kako znamo.O i da dobrodošao na BOL forum od jednog n00ba drugom.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
13 godina
neaktivan

hvala na pomoći, rastvorio sam cijeli komp digao grafičku da bi došao do te baterije al meni uopće nema tog žutog poklopca nego stoje te dva kako god se zovu željezna stupića :)i nemogu ništa izvuć i vratit nazad...jel ima neki drugi način?

13 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2012 0:08 (masterko).
16 godina
protjeran

Njega muči to što se gigabyte ne pridržava standarda.

Ovako, ti nemaš jumper, ti imaš samo dva izvoda kod baterije.

Njih kratko spojiš na cca 5-10 sekundi, naravno s nečim vodljivim (odvijač je dovoljno dobar za to).

Dakle, ovo trebaš kratko spojiti:

Nije momak kriv što nema jumpera.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
17 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Njega muči to što se gigabyte ne pridržava standarda.

Ovako, ti nemaš jumper, ti imaš samo dva izvoda kod baterije.

Njih kratko spojiš na cca 5-10 sekundi, naravno s nečim vodljivim (odvijač je dovoljno dobar za to).

Dakle, ovo trebaš kratko spojiti:

Po mogučnosti pod naponom :)

NI pod stavku razno ne radi ovo dok ti je comp uštekan u struju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2012 9:00 (HrkH5N1).
16 godina
protjeran

Naravno da smije dok je PC priključen na mrežu. Čak smije i napajanje biti uključeno na ON.

Bitno je da je PC isključen. Dakle nema s tim problema.

Recimo moja RockAss-ica je fina igračka, ako i zeznem OC, i PC više ne POST-a, dovoljno mi je resetirati

BIOS i dok je ploča u pogonu (direkt na CMOS gumb) i stisnuti tipku reset - sve će raditi.

Sve ovisi kako je to proizvođač ploče predvidio.

13 godina
neaktivan

da li je ovo sigurno? mi možeš malo bolje objasnit kako da spojim ta dva izvoda, šta bi to značilo spojiti, da ih sa kliještima spojim nakratko ili da ih prema dole gurnem odvijačem, nekužim baš.

Hvala vam na trudu, isčekujem odgovor pa da to mogu napravit.

lijep pozdrav

14 godina
neaktivan
Matična ploča - jumper?

Ma samo napraviš da nešto što vodi struju dira i jednu i drugu par sekundi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Matična ploča - jumper?

Znači isključio sam komp iz struje i sve to... uzeo odvijač držao 5 sekundi između ta dva stupa... zatim sam izvadio tu bateriju, slijedio upute sa yutuba... pokrenuo ponovo sve...

pisalo mi je cmos checksum error default i last good.... isprobao sam sve opcije i dalje mi neradi boot from cd... čak sam tipkovicu gurao u sve utore da vidim dal će moć se micat u boot meni-u ali ništa... :(

bi dobio šta stim da kupim novu cmos bateriju ? jel to obična baterija koja se može kupit bilo gdje? ova je vec stara 5 godina.... ili recimo kupit jumper pa probat tako resetirat ako mi nije uspjelo vec sa odvijačem???

lijep pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.5.2012 0:05 (masterko).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
masterko kaže...

Znači isključio sam komp iz struje i sve to... uzeo odvijač držao 5 sekundi između ta dva stupa... zatim sam izvadio tu bateriju, slijedio upute sa yutuba... pokrenuo ponovo sve...

pisalo mi je cmos checksum error default i last good.... isprobao sam sve opcije i dalje mi neradi boot from cd... čak sam tipkovicu gurao u sve utore da vidim dal će moć se micat u boot meni-u ali ništa... :(

bi dobio šta stim da kupim novu cmos bateriju ? jel to obična baterija koja se može kupit bilo gdje? ova je vec stara 5 godina.... ili recimo kupit jumper pa probat tako resetirat ako mi nije uspjelo vec sa odvijačem???

lijep pozdrav

Ama ti imas USB tipkovnicu, zato nemos da se krećes kroz BIOS. Malo maticnih podrzava to.
Nabavi si neku PS-2 tipkovnicu specijalno za bios. Neka stara iz 2000god će polsuziti. 

To sto ti je pisalo CMOS checksum error znaci da si resetirao CMOS. Ako ti to ne dolazi redovno, onda nediraj bateriju. Jos je dobra. 

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.5.2012 0:37 (xZero).
14 godina
protjeran
Matična ploča - jumper?

A šta je tako teško uć u BIOS i Load Optimized Defaults, Da Kihoty lako usporedit ploču staru 5 godina i ploču pola godine stvarno pametno.

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
protjeran

Ni moja X48 DS5 nema klasični jumper. Zapravo hrpa gigabyte ploča nema juper. Možda jednostavno ne žele standard.

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2766#ov

Kao što ni ASUS nema standardne front plug rasporede za LED-ice i power buttone,

kao što MSI nema standardni konektor za paralelni/serijski port, kao što ni HP nema 99% standardnih konektora - sve da bi se moglo

posebno naplatiti kabel za bilo šta (MSI i HP).

Drži se standarda, nemoj jesti govna. To je moj moto. Ako je standard display port i HDMI, nemoj trpati miniHDMI, pa to nema niti jedan monitor (ndivijina salata od konektora).

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 12:44 (Don Kihoty).
17 godina
Matična ploča - jumper?

Bok trebam pomoć što prije, već 4 sata se mučim da restartiram bios ili očistim CMOS.
Matična je šugavi Gigabyte  EP45 DS3, na kojoj nemogu nać misteriozni jumper.

Evo jedna slika

Iznad tog zelenog i ispod onog žutog(željezo xD) piše CLR CMOS ali pokaziva ravno na ono "okruglo" a našao sam neke dvije žice pokušavao sam ih držati spojenim 10+ sekundi dok je komp izgašen iz svega ali ništa se nije promjenilo, mada nemogu vidjeti 100% jesu li spojene, a bateriju sam vadio pa vraćao(dok je komp bio isključen, a probao sam i bez vraćanja), bilo mi je došlo jednom da učitam default postavke ali pošto mi nije tipkovnica bila ukljuena učitalo automatski postojeći bios i sad nikako opet da default stavim, komp nema zvuka(upaljene sve lampice) a nema slike.

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Matična ploča - jumper?

ne dirajte tamo gdje ne kužite.

nikakvi fckkn đamperi i spajanja.

postoje vrlo jednostavna riješenja.

ne izmišljati toplu vodu!

1. ako hoćeš dirkati po hdd-u a bojiš se da ne izgubiš podatke? spremi podatke najprije na novi hdd ili externi ili w/e u like.

2. ako ti je želja formatirati i nanovo particionirati hdd, ubaci cd od windowsa, pokreni boot sa njega.. kreni sa instalacijom... obiriši sve particije koje se izlistaju, (da i one male šta system sam za sebe napravi) tako da disk bude cijeli označen kao 'unpartitioned space'.

3. ovaj korak je treći a kako ja ne volim 3. korak idemo odmah na 4. ;)

4. napravi nove željene particije i kreni sa instalacijom

5. kad završiš instalaciju, stavi sve drivere, prebaci podatke šta si prethodno sačuvao i piči

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Matična ploča - jumper?

Ma mene muči stavio sam novi ram radio je ispravno i kad sam sutra palio taj komp on se samo gasio palio, nije uopće boota, nije došlo do slike.

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
markoal kaže...

Ma mene muči stavio sam novi ram radio je ispravno i kad sam sutra palio taj komp on se samo gasio palio, nije uopće boota, nije došlo do slike.

pa što odma nisi tako napisao...

ako ti se komp restarta čim ga upališ prije nego uopće krene hdd boot, onda je do memorije...

probaj stavit memoriju u neki drugi utor.. ako ne radi onda vrati staru memoriju kako je bila..

uglavnom kad se tako kompjuter ponaša to znači da nema RAM memorije... znači ili ti je utor neispravan, ili sama pločica RAM-a...

pozdrav

13 godina
neaktivan
markoal kaže...

Ako je problem do rama.Učinit ćeš sljedeće spržit ćeš memtest86+ na cd tako da bude bootabilni ili s usb.Ovako http://www.sevenforums.com/tutorials/105647-ram-test-memtest86.html ne može biti jasnije.Zatim bilo bi dobro odvrtiti bar 2 passova(piše ti u kućici) ak je sve dobro,problem je u matičnoj ili napajanju.Ako nađe kakve errore(crvene linije) izvadiš jedan keks tako da testiraš drugi,ako prvi prođe znači da je drugi uzrok.

Također ako ne znaš resetirati CMOS,restart Biosa je također u redu,dakle ugasiš računalo iz struje također pritisneš power gumb nekoliko puta da isprazniš kontakte i konde,zatim lociraš malu baterijicu veličine 2 kune izvadiš je o na recimo 2 minute.Vratiš je nazad i upališ pa vidiš što će biti.Također ne vidim baš dobro na slici budući da je 800x600 no čini mi se da ti je jumper dolje desno kraj onih pinova.Bilo bi ti lakše da je tamo kapica ali eto proizvođač(Gigabyte) to nije napravio jer očekuje da će mu svi nositi matičnu na servis nakon samo najmanjeg kvara.

Evo kako se resetira jumper samo trebalo bi kraj njega pisati  CLRCMOS ili CLRBIOS.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.7.2012 14:35 (Ikarus01).
17 godina
Ikarus01 kaže...

Također ako ne znaš resetirati CMOS,restart Biosa je također u redu,dakle ugasiš računalo iz struje također pritisneš power gumb nekoliko puta da isprazniš kontakte i konde,zatim lociraš malu baterijicu veličine 2 kune izvadiš je o na recimo 2 minute.Vratiš je nazad i upališ pa vidiš što će biti.Također ne vidim baš dobro na slici budući da je 800x600 no čini mi se da ti je jumper dolje desno kraj onih pinova.Bilo bi ti lakše da je tamo kapica ali eto proizvođač(Gigabyte) to nije napravio jer očekuje da će mu svi nositi matičnu na servis nakon samo najmanjeg kvara.

Evo kako se resetira jumper samo trebalo bi kraj njega pisati  CLRCMOS ili CLRBIOS.

Aha e pokušat ću to navečer kad zahladi, stvar je što uopće ne želi bootat nikako pokušavao sam spajati i svašta sa baterijom al vjerojatno nisam izpraznio kontakte i kondezatore i to.

A kraj tog gdje piše CLRCMOS nema ništa, jedino nešto malo dalje od tog neke dvije ali sam njih već pokušavao spajati ali nema efekta, evo uslikao sam sada par slika:
1

2

3

4

5

6

7

13 godina
neaktivan
markoal kaže...

Evo tu ti je objašnjeno str 32. i str 33.

Ako ne uspiješ locirati cmos samo makni bateriju gdje piše bat.

Izbor(manual):http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/motherboard_manual_ga-ep45-ds3(r)_e.pdf (str 32. str 33.)

Slike:

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice