LCD Monitor - savjet?

poruka: 30
|
čitano: 4.446
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
LCD Monitor - savjet?

Pozdrav svima, trebao bih mali savjet i razmišljanja oko kupnje LCD monitora.

Naime, moj vjerni 17'' Nokia CRT lagano, nakon niti 14 godina besprijekornog rada, pokazuje neke znake umora, pa sam počeo tražiti alternative.

Izbor je zasad pao na slijedeća dva modela:

Samsung 2494HM (TN-matrica)

http://www.prad.de/new/monitore/test/2009/test-samsung-2494hm.html

Dobre strane:

- veća dijagonala

- native HD rezolucija

Loše strane:

- banding

- ghosting

Dell 2209W (S-IPS matrica).

http://www.prad.de/new/monitore/test/2009/test-dell-2209wa.html#Einleitung

Dobre strane:

- kvalitetnija matrica

- bez značajnijih artefakata prisutnih kod Samsunga

Loše strane:

- niža rezolucija

- čudan moire efekt na 1680x1050

Namjena monitora bila bi prvenstveno programiranje, poneka igra (žanr RPG ili strategija) te poneki film.

Ako biste mogli malo komentirati ove loše strane ili vlastita iskustva, ili možda preporučiti neki drugi model, bio bih zahvalan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
LCD Monitor - savjet?

iako imam SamsungaT220(s kojim sam izrazito zadovoljan) i iako ne znam previše o ova dva modela, ja bih ipak išao na dell, nekako im više vjerujem i koliko ja imam iskusta, pokazali su se boljim izborom

0 0 hvala 0
17 godina
RE: LCD Monitor - savjet?

Kvragu, ipak me najviše strah tih mrtvih pixela......ima li koja firma koja ima 0-dead pixel warranty?

17 godina
LCD Monitor - savjet?

Mali bump....nitko nema ništa za preporučiti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Evo ja ti preporucujem dell 2209wa ,kupio ga u ponedeljak.

Za sad nemam jos nikakve primjedbe.

Monitor je super, nemam nikakvih losih piksela, ghost efekt jos nisam uopce skuzio, matrica je bolja od bilo koje TN matrice.

Kut vidljivosti je 178°,178°.

Kad ga kupis dobis sve potrebne kablove,ima 4 usb izlaza,dvi-d i d-sub ulaz ,postolje je jako dobro i stabilno i dizajn mi se jako svida.

Za ovu velicinu monitora rezolucija je taman.

Jedino kaj je da je potraznja za njim jako velka pa si ga moras rezervirat u ducanu.

18 godina
Quantum kaže...

Dell 2209W (S-IPS matrica).

Namjena monitora bila bi prvenstveno programiranje, poneka igra (žanr RPG ili strategija) te poneki film.

Ako biste mogli malo komentirati ove loše strane ili vlastita iskustva, ili možda preporučiti neki drugi model, bio bih zahvalan.

čim si naveo tu matricu, mogao si znat koji je bolji a evo i post iznad mene je potvrdio da je monitor dobar. :)

17 godina
InfiX kaže...

Evo ja ti preporucujem dell 2209wa ,kupio ga u ponedeljak.

Za sad nemam jos nikakve primjedbe.

Monitor je super, nemam nikakvih losih piksela, ghost efekt jos nisam uopce skuzio, matrica je bolja od bilo koje TN matrice.

Kut vidljivosti je 178°,178°.

Kad ga kupis dobis sve potrebne kablove,ima 4 usb izlaza,dvi-d i d-sub ulaz ,postolje je jako dobro i stabilno i dizajn mi se jako svida.

Za ovu velicinu monitora rezolucija je taman.

Jedino kaj je da je potraznja za njim jako velka pa si ga moras rezervirat u ducanu.

Hvala obojici na odgovorima, znam da je S-IPS superiornija matrica, ali....treba reći da nativno monitor nije FullHD, što je minus. Zato sam i pitao.

Druga stvar, pogledajte ovo: srednji red, slika lijevo - nativna rezolucija. Kakav je ovo moire efekt?? InfiX, primijetiš li ti ovo?

http://www.prad.de/new/monitore/test/2009/test-dell-2209wa-teil12.html

18 godina
LCD Monitor - savjet?

Sad sam se i ja zainteresirao za taj monitor, ako može neka slika monitora da vidimo dali je to na svakom primjerku ili je to bio slučaj samo sa testnim monitorom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Monitor je izvrstan i cijenom povoljan....ti novci za S-IPS - zbilja vrijedi dati.

Samo da znamo što je s time moireom....

17 godina
LCD Monitor - savjet?

Pa kvragu - niti jedan od njih nema 1:1 pixel stretching. There goes the neighbourhood....

Kakva im je to fora, ne implementirati tu interpolaciju u taj cjenovni rang?? Šteta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
LCD Monitor - savjet?

Nedavno kupio Dell 2209WA (E-IPS matrica), odličan monitor,

moire? nisam primjetio

na tvom mjestu ne bih dvojio, ovo je ipak kvalitetnija matrica, tako da

osim ako želiš monitor isključivo za igranje drugi ne bih preporučio.

Osim toga Dell daje 'Premium Panel' garanciju, zamijenit će ti monitor ako ima i samo 1 dead pixel

samo ne znam da li ga trenutno ima kod nas, ja sam naručivao u više trgovina, ali nije ga bilo kod dobavljača,

rekli kroz par tjedana tako da sam naručio preko ebay-a iz Engleske (novi zapakirani sa garancijom),

1800 kuna + poštarina, ako platis carinu cijena bude otprilike kao i kod nas

0 0 hvala 0
17 godina

Kakva je interpolacija? Pošto ne podržava 1:1 per-pixel mapping, to je jedino što može raditi kada matrica nije na nativnoj rezoluciji - kako to izgleda?

Volim ponekad odigrati stare igre u (S)VGA rezoluciji, pa mi je to dosta bitno....

18 godina

ja također volim starije igre, ali da budem iskren, nisam probao, nedavno sam prešao na win7 pa ne mogu isprobati,

morat cu boot-ati winxp da probam, ali ne znam koliko će to biti dobro, koliko znam 1680x1050 je standard za 20", a ovaj je 22" tako da to još pogoršava stvari što se toga tiče,

jedino kada ne bi igrao full screen

moram probati..

17 godina

Please probaj.

Ako je moguće, postaj par screenshotova da vidimo kako interpolira sliku.

Recimo, stari Birth of the Federation je prikladna igra za to....?

18 godina

probao sam par igara, pa i botf,

izgleda dobro, zapravo bolje nego sam očekivao.

e sad za screenshot-ove, misliš da uslikam foto-aparatom ?

mislim da ti drugačije nema koristi...

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2009 14:53 (PaleRider).
18 godina
PaleRider kaže...

da, da točno tako, jer kako si i reka od ss nema koristi. U crisi je se najbolje na nebu vidio problem slike na monitoru, znači ako imaš plavkastu svjetlu boju negdi u igri tu stani i pokušaj uslikat mobitelom ili foto aparatom.

17 godina
PaleRider kaže...

Tako je.

Fotkaj i postaj.

EDIT: Koristan link

I još jedan

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2009 22:04 (Quantum).
18 godina
LCD Monitor - savjet?

evo uslikao sam par slika,

http://ralje.com/rse/Dell_2209WA.rar

Napominjem da fotoaparat nije nešto posebno, pa ako su slike mutne i ako su boje neujednačene to je čisto do fotoaparata,

također je na par slika korišten blic pa se vidi bijeli odbljesak na monitoru.

Ne znam hoće li ti takve slike biti od koristi.. kako se ono kaže, pictures don't do it justice :) ali eto...

Monitor je inače na tvorničkim postavkama i što se mene tiče odličan,

prije njega imao sam LG 17" (kvalitetan, ali TN) i Samsung SyncMaster T200 (20", isto kvalitetan, ali TN) i mogu reći da se osjeti razlika,

na Samsungu mi boje nisu bile tako ujednačene recimo i slika nije bila tako oštra,

a što se crne boje tiče, iako na lcdreviewz kažu da je na ovom Dellu loša,

moram reći da je meni puno bolja nego na ona dva, backlight uopće nije toliko jak i ako recimo ne gledaš film u mraku crna je odlična.

Naravno ako očekuješ crnu kao na CRT-u onda zaboravi, uostalom koji lcd ima takvu crnu boju??

2 0 hvala 2
16 godina
protjeran
LCD Monitor - savjet?

Ja sam pronašao monitor koji mislim drugi tjedan uzeti. Kvaliteta+garancija idu u prilog:

http://www.aoc-europe.com/en/monitors/tft/22_2230Fh.php

1350kn :)

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
PaleRider kaže...

evo uslikao sam par slika,

http://ralje.com/rse/Dell_2209WA.rar

Napominjem da fotoaparat nije nešto posebno, pa ako su slike mutne i ako su boje neujednačene to je čisto do fotoaparata,

također je na par slika korišten blic pa se vidi bijeli odbljesak na monitoru.

Ne znam hoće li ti takve slike biti od koristi.. kako se ono kaže, pictures don't do it justice :) ali eto...

Monitor je inače na tvorničkim postavkama i što se mene tiče odličan,

prije njega imao sam LG 17" (kvalitetan, ali TN) i Samsung SyncMaster T200 (20", isto kvalitetan, ali TN) i mogu reći da se osjeti razlika,

na Samsungu mi boje nisu bile tako ujednačene recimo i slika nije bila tako oštra,

a što se crne boje tiče, iako na lcdreviewz kažu da je na ovom Dellu loša,

moram reći da je meni puno bolja nego na ona dva, backlight uopće nije toliko jak i ako recimo ne gledaš film u mraku crna je odlična.

Naravno ako očekuješ crnu kao na CRT-u onda zaboravi, uostalom koji lcd ima takvu crnu boju??

Naravno backlighta ima ali to mi i nije problem, nego gleda sam slike koje si postao i izgleda da ipak ima moire efekta. Na ovoj slici od cod-a di je svjetla okolina pa kad pogledaš na nebo tu se zamjeti. Izgleda da nije samo na testnom primjerku taj problem, ako nije problem nek i drugi pogledaju slike pa kažu svoje mišljenje jer, kako si i rekao, na defaultnik postavkama je pa možda se da ispavit sa podešavanjima ali opet vjerujem da bi to bilo ispravljeno na onoj recenziji na netu da je bilo moguće.

Hvala puno na trudu i postanju slika, dosta si pomogao. Ipak ću se strpit od kupovine odnosno mjenjanja trenutnog monitora, thanks. :)

17 godina

Puno hvala na slikama!

Ipak, kako Vakaka kaže, na slici IMG_0803 se primjeti moire efekt na nebu - te sve slike si slikao u nativnoj rezoluciji, dakle 1680x1050?? Da li si upalio full details?

Ako jesi, please onda stavi jednu sliku ČISTE bijele pozadine na 1680x1050, nemoguće mi je da se moire vidi u toj rezoluciji, pa apsolutno svi su nahvalili ovaj monitor.

Sasvim nevjerojatno!!

EDIT: Možeš koristiti najbolje ovaj programičić.....

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2009 9:48 (Quantum).
18 godina

da slikao sam u nativnoj rezoluciji (tj. cod i win su podešeni na 1680x1050, ali fotoaparat slika u većoj rezoluciji),

ako misliš na one vertikalne linije koje se primjete na nebu, sad sam ih i ja primjetio na slici, ali u igri ih nema!

valjda je i to do fotoaparata

skinio sam dpt, pa ću probat još slika napravit

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2009 13:00 (PaleRider).
17 godina
PaleRider kaže...

da slikao sam u nativnoj rezoluciji,

ako misliš na one vertikalne linije koje se primjete na nebu, sad sam ih i ja primjetio na slici, ali u igri ih nema!

valjda je i to do fotoaparata

skinio sam dpt, pa ću probat još slika napravit

Ozbiljno?

Ajd sva sreća da sam naručio monitor....al svejedno, please još slika napravi.

Puno hvala!

18 godina

evo još slika:

http://ralje.com/rse/Dell_2209WA_new.rar

primjećujem da neke slike opet imaju te linije,

ali opet napominjem da nikakav moire na monitoru nisam primjetio.

čitao sam malo na wikipediji i kaže da slikanje tv-a stvara moire uzorke, pa je to sigurno i ovdje slučaj

17 godina
LCD Monitor - savjet?

Dakle, svaka čast, zbilja si se potrudio.

Najljepša hvala, sad više nemam nikakvih sumnji - Dell 2209WA it is!

EDIT: Uzeo jučer Della....pre-zadovoljan!

Nikakav moire, kut gledanja fantastičan, sad slijedi testiranje :trlja ruke:

Hvala svima na pomoći!

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.11.2009 9:45 (Quantum).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Quantum kaže...

Dakle, svaka čast, zbilja si se potrudio.

Najljepša hvala, sad više nemam nikakvih sumnji - Dell 2209WA it is!

EDIT: Uzeo jučer Della....pre-zadovoljan!

Nikakav moire, kut gledanja fantastičan, sad slijedi testiranje :trlja ruke:

Hvala svima na pomoći!

nema problema, da ni sam nisam zadovoljan ne bi se trudio toliko :)

uživaj

17 godina

BTW, PaleRider, skužio si malu ladicu pokraj USB-ova slijeva s osobnom kartom monitora? Ako jesi, jesi li i ti dobio WAf verziju?

Našao sam da su Rev A00 dolazile shippane sa H-IPS matricama, koje bi trebale predstavljati zadnji krik IPS tehnologije.....naravno, ja sam dobio A01 verziju, pa se potajice nadam da je i kod nas H-IPS....imaš li nekih saznanja o tome?

18 godina

Moj je isto WAf REV A01,

budući da je je cijena takva kakva je, uvjeren sam da je e-IPS matrica,

kako sam čuo, troškovi proizvodnje e-IPS matrice su dosta manji od S ili H-IPS matrica, čak u rangu TN-a,

tako da bi se uskoro trebali pojavljivat i drugi monitori / tv-i sa e-IPS matricama..

17 godina

Koliko čujem, taj e-IPS je marginalno lošiji od S ili H-IPS matrica?

18 godina

tako je, mislim da je najveća razlika u proizvodnji (pa tako i cijeni), i dalje je to kvalitetna IPS matrica

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice