Laptop pušta "beep" zvuk

poruka: 11
|
čitano: 7.690
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Laptop pušta "beep" zvuk

Znači radi se o modelu Toshiba A200-1G2. Naime priliko paljenja laptopa ispusti jedan duži beep i onda dva kratka. Odmah sam pomislio da je memorija. Ima 2GB rama na 2 pločice, tako da sam probao svaku pojedinačno i pokušao sam još trećom pločicom koju imam rezerve. Pušta i dalje jednake zvukove. Lampica od HDD-a svijetli što bi značilo da disk radi. Nije u pitanju baterija jer ju ne koristim, znači ide direktno preko punjača. Znači i kada sam probao s 1 pločicom rama i nije bilo beep zvuka, ekran je bio crn odnosno ništa nije pokazivalo, a lampica od diska je svijetlila i od napajanja kao da radi no ništa.

Ima li tko ikakvih saznanja što bi to moglo biti? Da nije možda matična ploča "rikavela". Tražio sam i po netu manuale nebi li saznao što koji beep znači, ali nisam uspio saznat ni ti pronaći takav manual.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Laptop pušta "beep" zvuk
Lik kaže...

Znači radi se o modelu Toshiba A200-1G2. Naime priliko paljenja laptopa ispusti jedan duži beep i onda dva kratka. Odmah sam pomislio da je memorija. Ima 2GB rama na 2 pločice, tako da sam probao svaku pojedinačno i pokušao sam još trećom pločicom koju imam rezerve. Pušta i dalje jednake zvukove. Lampica od HDD-a svijetli što bi značilo da disk radi. Nije u pitanju baterija jer ju ne koristim, znači ide direktno preko punjača. Znači i kada sam probao s 1 pločicom rama i nije bilo beep zvuka, ekran je bio crn odnosno ništa nije pokazivalo, a lampica od diska je svijetlila i od napajanja kao da radi no ništa.

Ima li tko ikakvih saznanja što bi to moglo biti? Da nije možda matična ploča "rikavela". Tražio sam i po netu manuale nebi li saznao što koji beep znači, ali nisam uspio saznat ni ti pronaći takav manual.

Moguče je,može biti i adapter ako nisi probao s  drugim

Strm
17 godina
Lik kaže...

-većina zaključaka ti je pogrešna, naučit ćeš..

-lampica HDDa ne znači da HDD radi, da je ipsravan.

-s RAMovima, malo si nejasan-neprecizan, ali:

.. s jednom pločicom nije bilo beep zvuka + crni ekran. Tad ta pločica ne radi. Probaj ukloniti tu pločicu, bilo koja druga (samo jedna), dali je jednako?

-bez RAMa, također mora beepati-alarm, upravo zato jer nema RAMa. Teoretski jednak beep kad je neispravan ali može sasvim blokirati računalo (pa nema beepa).

-sve ostalo, napajanje, MBO, ... jako je teško na notebooku biti precizan jer nemaš mogućnost testiranja pojedine komponnetne kao na desktopu. Sve može biti uzrok, kvar. Alarm-beep code služi tomu da bi prepoznao što MBO-BIOS javlja kao problem, ali to ne znači da je jedini problem. npr ako je RAM neispravan, ne znači da je samo to crklo, možda i MBO, tad novi (ispravan) RAM neće rješiti problem, možda samo promjeni beep...

beep code + marka-model i google će pronaći, ali ne moraš tražiti, jer ako je MBO ispravna, drugačije će se javljati sa ili bez RAMa... bitno je samo logički razmišljati.

Odspoji sve što možeš, npr HDD dok tražiš rješenje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.12.2013 14:46 (ihush).
15 godina
neaktivan
Laptop pušta "beep" zvuk

Nisam mogao dosad ništa laptop radit da ne objašnjavam zašto.

Uglavnom, pokušao sam ihush gore od navedenog.

Znači izvadio sam HDD ostavio rame i pokušao upalit isto se doogodilo, jedan dugi beep i dva kratka. Pa sam pokušao bez diska s po jednom pločicom rama pokušavao upalit jednako se dogodilo, probao sam i s trećom pločicom rama da možda nisu rami. No međutim nije ni to. Pokušao sam i na način da sam vratio disk i onda sa svakom pločicom rama pokušao, čak sam radio kombinacije da sam jednu pločicu probao na oba utora za rame odnosno i druge sam pločice probao. Pokušao sam i bez rama, beep se i dalje javlja. No problem i dalje ostaje. Ništa se ne događa, ekran je crn i to je to. Primjetio sam nešto novo. Kad ga upali sve krene kako bi trebalo, ali onda sam primjetio da se cooler od heatsinca ugasi. Tako da sada sumnjam da je matična riknula.

Može kakav savjet ili znate li što bi moglo biti?

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2013 17:18 (Lik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

-sve kombinacije daju jedanke beep (dugi-2kratka)?.. zavrti vent i stane? Vjerojatno ploča.

Može biti i napajanje (to je jedino što još možeš isprobati, naravno ako možeš posuditi). Probaj s baterijom.

toshiba satellite a200 beep codes

evo što sam pronašao...

Long-Short-Short is the phoenix error code for a VGA Error, which means the Graphics Card in the notebook may need replacing.

-crkla VGA. (= crkla MBO). Nazovi servis, pitaj za popravak.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2013 17:44 (ihush).
15 godina
neaktivan

Sve kombinacije daju jednake beep zvukove. Sad za ventilator sam skužio na kraju kad sam probao na bateriji samo odnosno na punjaču i obratno. Ako uspijem doći do nekog punjača mogu probati, ali ako nije na bateriji htio vjerovato je grafička(=MBO) crkla. Mislim da nema smisla da zovem servis, laptop je kupljen prije punih šest godina u Ve-Milu nekadašnjem. A ako i imaju grafiku vjerovatno bi uzeli neke masne pare za to, a zapravo i nemam neki ovlašteni servis. Jedino da tražim od ovih tvrtki koje općenito servisiraju računala.

15 godina
neaktivan
Laptop pušta "beep" zvuk

Sad sam vidio na nekom od tih foruma da je lik izvadio grafičku karticu i "pekao" na 200 stupnjeva 12-15 minuta. No grafička je zalemljena za ploču ako se ne varam, barem u mom slučaju jer sam ovo ljeto otvarao laptop, čistio ga od prašine i nanosio novu termalnu pastu pa sam vidio. No smatram da to "pečenje" grafičke, matične ili bilo čega nije dugotrajno rješenje. Dobro, kod nekoga će možda radit neko vrijeme duže, no mislim da to nije isplativo. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2013 19:26 (Lik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

- ''pečenje'' je za problem lema-kontakta, kao zadnja stvar koja se može probati (kad se nema što izgubiti).

- notebook je daleko veći problem za poravak, pečenje i sl. je ugl. za klasičan desktop PC.

15 godina
neaktivan
Laptop pušta "beep" zvuk

Što bi bila vaša preporuka onda? Da ga prodajem u dijelovima ili da tražim servis neki ako je samo grafička crkla pa da se to zamijeni, da li je to uopće isplativo?! Vaša iskustva ihush!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

grafička je u većini integrirana na ploču, postoji standard  mxm koji se ne koristi često ali bi to bilo moguće. Provjeri, nejjednostavnije nazvati neki ovlašteni servis.

-u dijelove ili kupi neki s npr neispravnim ekranom je uobičajeno rješenje, ili prodati ga nekome tko to traži.. ali problem je samo to to može za identičan model pa se teško nađe par.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2013 21:24 (ihush).
14 godina
Laptop pušta "beep" zvuk

Prije nego ga baciš,rastaviš ili ispečeš,jesi probao clerati cmos?

Ne mozes nista izgubiti(samo matičnu :-)),ali ona ti je ionako u banani,tako da.........

Imas dvije procedure,baterijica ili jumper!

Baterijica,se uglavnom nalazi iza tipkovnice i tesko se na "Tobiši" dolazi do nje ako ne znas,ali ako znas izvadi ju i ostavi 5-7 minuta,pa ju vrati!

Jumpera,koliko znam,nema,ali ga zato mozes sam napraviti!

Nikako ti nisam mogao naci link da vidis kako,ali probati cu ti objasniti(ne bi bilo lose da sam izguglaš).

-Kada skines poklopac di ti se nalazi RAM memorija,izvadi rame i primjetiti ces zastitnu foliju ispod njih,nju ako podigneš primjetiti ces kontakte na maticnoj koje trebas spojiti sa običnom žicom sa kontaktom koji ti se nalazi sa strane(vidi sliku).Na slici žita boja oznacava kontakt ram plocice-tako da se znas ravnati!

Ta dva kontakta drzi spojena 1 minutu i bios bi se trebao sam restartirati!

.....Detaljnu proceduru,video,imas negdje na netu,da me ubijes ne mogu se sjetiti gdje-ali taktika je provjerena i šljaka!

Sretno!

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice