Kvar na stolnom računalu HP

poruka: 47
|
čitano: 6.919
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan

Staviti ću objavu ovdje i na software, jer ne znam u čemu je problem.

Dakle, jučer mi je susjeda došla sva utrčana i zabrinuta, jer je usred pregledavanja interneta na nekim web stranicama sa "živom" grafikom ostala bez normalnog rada na PC-u kojeg ima više od 3 godine. Naglo se je sve ugasilo, a nakon pokušaja uključivanja uvijek joj se je pojavio onaj plavi BIOS ekran sa raznim natpisima da nešto nije u redu. Radi se o HP Compaq dc 7900 SFF koji je do tada cijelo vrijeme odlično radio sa Win 7 i 10.

Probala je:

- sve sa 500 Gb HDD pobrisati na razne načine i instalirati gotovo pa sve verzije Windowsa od XP do 10

- razne testove grafike i memorije

- promijela je HDD

- raspitivala se kod ostalih koji nešto znaju o informatici

No, za sada nema pozitivnih rezultata. Od svih verzija Windowsa PC prihvaća samo XP x32 i to samo sa djelomičnim funkcijama. Kad krene na internet grafika joj preko svih preglednika zablokira sadržaje. Prilikom instalacije Win 7 i 10 obavi se oko 80% i onda kompjuter odustane i kaže da se to ne može potpuno izvršiti. Grafika je integrirana (ako je možda problem u njoj), procesor E 8400 od intela, memorija 4 Gb.

Molila bih ako mi netko može dato savjet kako bih joj mogla pomoći. Veliko hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 23:22 (SatManijac).

0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
Re: Kvar na stolnom računalu HP
SatManijac kaže...

Dakle, jučer mi je susjeda došla sva utrčana i zabrinuta, jer je usred pregledavanja interneta na nekim web stranicama sa "živom" grafikom ostala bez normalnog rada na PC-u kojeg ima više od 3 godine. Naglo se je sve ugasilo, a nakon pokušaja uključivanja uvijek joj se je pojavio onaj plavi BIOS ekran sa raznim natpisima da nešto nije u redu. Radi se o HP Compaq cd 7900 SFF koji je do tada cijelo vrijeme odlično radio sa Win 7 i 10.

Probala je:

- sve sa 500 Gb HDD pobrisati na razne načine i instalirati gotovo pa sve verzije Windowsa od XP do 10

- promijela je HDD

No, za sada nema pozitivnih rezultata. Od svih verzija Windowsa PC prihvaća samo XP x32 i to samo sa djelomičnim funkcijama. Kad krene na internet grafika joj preko svih preglednika zablokira sadržaje. Prilikom instalacije Win 7 i 10 obavi se oko 80% i onda kompjuter odustane i kaže da se to ne može potpuno izvršiti. Grafika je integrirana (ako je možda problem u njoj), procesor E 8400 od intela, memorija 4 Gb.

Molila bih ako mi netko može dato savjet kako bih joj mogla pomoći. Veliko hvala unaprijed.

Pa bez servisa, teško je točno pogoditi što je u pitanju. Ako je promijenila HDD, onda je to jedino više-manje sigurno da nije uzrok problema. 

Kakvi testovi grafike i memorije su odrađeni?

Memorija se testira samo s memtest-om i to s bootabilnog USB-a ili CD/DVD-a.

Ja glasam za memoriju, osim ako memtest ne kaže da je u redu. Manje vjerojatano su napajanje ili matična. Najvjerojatnije je upravo grafika u pitanju i u trenutku inicijaliziranja grafike, sve se smrzne. Instalacija ide do trenutka kad prepozna grafiku, idu se instalirat driveri i onda sve zapne, jer grafika ne može uključit sve funkcije koje bi driveri htjeli uključit. I onda sve zapne. XP je prolazio jer najvjerojatnije XP nije prepoznavao grafiku, pa nije ni pokušavao uključit sve funkcije grafike, pa bi zato prošla instalacija, ali bi se srušilo sve kad bi probala nešto grafičko prikazat, kompliciranije od texta.

Ako je integrirana grafika, onda treba nova matična ploča, ako dobro vidim sve.

Live long and prosper.
8 godina
neaktivan
Filox kaže...
SatManijac kaže...

Dakle, jučer mi je susjeda došla sva utrčana i zabrinuta, jer je usred pregledavanja interneta na nekim web stranicama sa "živom" grafikom ostala bez normalnog rada na PC-u kojeg ima više od 3 godine. Naglo se je sve ugasilo, a nakon pokušaja uključivanja uvijek joj se je pojavio onaj plavi BIOS ekran sa raznim natpisima da nešto nije u redu. Radi se o HP Compaq cd 7900 SFF koji je do tada cijelo vrijeme odlično radio sa Win 7 i 10.

Probala je:

- promijela je HDD

Pa bez servisa, teško je točno pogoditi što je u pitanju. Ako je promijenila HDD, onda je to jedino više-manje sigurno da nije uzrok problema. 

Ja glasam za memoriju, osim ako memtest ne kaže da je u redu. Manje vjerojatano su napajanje ili matična. Najvjerojatnije je upravo grafika u pitanju i u trenutku inicijaliziranja grafike, sve se smrzne. Instalacija ide do trenutka kad prepozna grafiku, idu se instalirat driveri i onda sve zapne, jer grafika ne može uključit sve funkcije koje bi driveri htjeli uključit. I onda sve zapne. XP je prolazio jer najvjerojatnije XP nije prepoznavao grafiku, pa nije ni pokušavao uključit sve funkcije grafike, pa bi zato prošla instalacija, ali bi se srušilo sve kad bi probala nešto grafičko prikazat, kompliciranije od texta.

Puno hvala na odgovoru.

Mislim da je memoriju testirala nečim u MS DOS-u, jer se niti jedna verzija Windowsa nije mogla osposobiti za normalan rad. XP nešto malo, ali skoro pa ništa.

Ovo je odlično opisno, jer je upravo tako i bilo. Zar ne bi u tom slučaju bilo moguće da je potpuno ili bar malo otkazala integrirana grafička kartica? Ili je i ona u tom slučaju dio koji radi isključivo s matičnom pločom?

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 15:30 (SatManijac).
8 godina
neaktivan
SatManijac kaže...
Filox kaže...
SatManijac kaže...

Probala je:

- promijela je HDD

Puno hvala na odgovoru.

Mislim da je memoriju testirala nečim u MS DOS-u, jer se niti jedna verzija Windowsa nije mogla osposobiti za normalan rad. XP nešto malo, ali skoro pa ništa.

Ovo je odlično opisano, jer je upravo tako i bilo. Zar ne bi u tom slučaju bilo moguće da je potpuno ili bar malo otkazala integrirana grafička kartica? Ili je i ona u tom slučaju dio koji radi isključivo s matičnom pločom?

14 godina
SatManijac kaže...

Znam da nije baš neka pomoć, ali ja bih razmislio o ovako nečemu, nije preskupo, a može poslužit kud i kamo bolje od sadašnjega računala.

https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/lenovo-thinkcentre-m93-intel-i5-4570t-8gb-ddr3-500gb-hdd-windows-10-oglas-32205262

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 15:46 (Valentin17).
8 godina
neaktivan

Hvala lijepa na odgovoru i ponudi. Svakako je ovo drugo bolje i lakše za rad. Samo bismo za sada ipak probale najprije popraviti ovaj prvi PC ako bi se ikako moglo. Ovo drugo ostaj uvijek otvoreno...

14 godina

Popravak tog pc iz 2008 je ne isplativ , posto greska vrlo vjerovatno nije softverske strane.

Moj PC  
4 0 hvala 2
8 godina
neaktivan
MGloc kaže...

Popravak tog pc iz 2008 je ne isplativ , posto greska vrlo vjerovatno nije softverske strane.

Zašto ne u slučaju kada bi bila greška samo u integriranoj grafičkoj kartici? Ugradnjom nove "diskretne" bi se u tom slučaju opet vratio u funkciju.

14 godina
SatManijac kaže...
 Zašto ne u slučaju kada bi bila greška samo u integriranoj grafičkoj kartici? Ugradnjom nove "diskretne" bi se u tom slučaju opet vratio u funkciju.

To je tzv. OEM računalo složeno od strane nekog velikog proizvođača, u ovom slučaju DELLa, unutra se ne koriste standardne komponente kao što je to slučaj

kod većine današnjih računala koja više manje korisnici sami sastavljaju ili ih sastavlja specijalizirani dućan, a upravo to što se ne koriste standardne komponente,

to otežava i mogućnosti nadogradnje.

Ugradnja vanjske grafičke kartice koja prvo mora biti kompatibilna traži i veću snagu napajanja ugrađenoga u računalo, takve jedinice koriste napajanja po 150-250W,

upitno je koliko takvo napajanje ima stvarne snage da pogoni računalo sa dodatnom karticom.

Na kraju svega ostaje cijena tako nečega, kao i mogućnost nabavke.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2020 17:04 (Valentin17).
14 godina
Valentin17 kaže...
SatManijac kaže...

Znam da nije baš neka pomoć, ali ja bih razmislio o ovako nečemu, nije preskupo, a može poslužit kud i kamo bolje od sadašnjega računala.

https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/lenovo-thinkcentre-m93-intel-i5-4570t-8gb-ddr3-500gb-hdd-windows-10-oglas-32205262

Samo zaobidi tog prodavaca, bahatijeg nisam sreo, a i preprodaje sve i svasta tako da ne bi imao posla s njime.

10 godina

HP i integrirana grafika... 99% da će ona prva crknuti na laptopu... imao taj slučaj. Njuškalo i nova ploča za sitnu lovu ako imaš nekog tko ti to može promijeniti.

Moj PC  
1 0 hvala 1
8 godina
neaktivan

Toga se i bojim, iako se nadam da nije tako strašno.

8 godina
neaktivan
miki_the_pirat kaže...

HP i integrirana grafika... 99% da će ona prva crknuti na laptopu... imao taj slučaj. Njuškalo i nova ploča za sitnu lovu ako imaš nekog tko ti to može promijeniti.

Da, samo to je desktop Hp dc 7900. Znači ne može se nadograditi samo grafička kartica, a bez matične ploče?

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 23:23 (SatManijac).
10 godina

Moje isprike... cijelo vrijeme mislim da se o laptopu radi. Mada... i nije neka razlika u komponentama. Po meni neisplativo za popravljati. Radije dati sitnu lovu za neki laptop koji će biti zvijer u odnosu na ovo ili tražiti neku PC kombinaciju. Ovaj komp je davno vrijeme pregazilo.

EDIT: ako imaš nekog pa da proba ubosti neku 1050 ili čak nešto starije što još manje troši (zbog napajanja) pa vidjeti jel radi. Ova akrobacije sa vanjskim grafikama bih izbjegao.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 17:25 (miki_the_pirat).
8 godina
neaktivan
miki_the_pirat kaže...

Moje isprike... cijelo vrijeme mislim da se o laptopu radi. Mada... i nije neka razlika u komponentama. Po meni neisplativo za popravljati. Radije dati sitnu lovu za neki laptop koji će biti zvijer u odnosu na ovo ili tražiti neku PC kombinaciju. Ovaj komp je davno vrijeme pregazilo.

EDIT: ako imaš nekog pa da proba ubosti neku 1050 ili čak nešto starije što još manje troši (zbog napajanja) pa vidjeti jel radi. Ova akrobacije sa vanjskim grafikama bih izbjegao.

Ma sve ok. Popravak ovisi i trošku koji u njega treba uložiti. Ako bi se mogla staviti grafička kartica za oko 100 kuna, to bi bilo ok. Samo za cijelu matičnu ne znam. Sa ovim se je moglo dosta toga raditi, iako je staro godište. Čekaj, zar 1050 ide direktno ako je vanjska grafička akrobacija?

14 godina

Ne znam da li ide u to racunalo , vjerovatno ide trazi nvidia gt240 low profile ili slicno.

Moj PC  
2 0 hvala 1
10 godina

koliko gledam ovako nešto bi stalo u kućište... nek me ispravi netko ako griješim.

14 godina

Ja bi rekao rami. Ako ima vise plocica nek proba izvadit jednu po jednu i vidjet hoce se opet dogodit isto. Ako nije to onda redom graficka, mozda napajanje odlazi itd. Krenit sa sustavom eliminacije ovih jednostavnih stvari za koje ne treba servis.

8 godina
neaktivan
MGloc kaže...

Ne znam da li ide u to racunalo , vjerovatno ide trazi nvidia gt240 low profile ili slicno.

Hvala lijepa. A možda ova: https://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/nvidia-geforce-210-1gb-pcie-pasivno-hladenje-oglas-31565460

8 godina
neaktivan
miki_the_pirat kaže...

koliko gledam ovako nešto bi stalo u kućište... nek me ispravi netko ako griješim.

Ne znam da li bi ova stala: https://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/nvidia-geforce-210-1gb-pcie-pasivno-hladenje-oglas-31565460

8 godina
neaktivan
JohnnyBlaze kaže...

Ja bi rekao rami. Ako ima vise plocica nek proba izvadit jednu po jednu i vidjet hoce se opet dogodit isto. Ako nije to onda redom graficka, mozda napajanje odlazi itd. Krenit sa sustavom eliminacije ovih jednostavnih stvari za koje ne treba servis.

To bi bilo odlično! Dvije su po 2Gb. Izvaditi samo jednu (naravo ne onu glavnu na crnoj podlozi)? I tada probati instalirati win 7? ili...?

14 godina
SatManijac kaže...
JohnnyBlaze kaže...

To bi bilo odlično! Dvije su po 2Gb. Izvaditi samo jednu (naravo ne onu glavnu na crnoj podlozi)? I tada probati instalirati win 7? ili...?

Da. Probat s jednom plocicom pa s drugom. Ako je do rama jedna nece radit kako treba.

10 godina

Ne košta ništa probati RAM kombinirati. Usput pogledati ima li mjesta za grafičku (kad se već otvara komp).

Moj PC  
1 0 hvala 1
8 godina
neaktivan
JohnnyBlaze kaže...
SatManijac kaže...
JohnnyBlaze kaže...

Da. Probat s jednom plocicom pa s drugom. Ako je do rama jedna nece radit kako treba.

Hvala lijepa. Ali PC ni sa svih 4Gb (2+2) ne radi kako treba? Kako ću onda znati razliku?

8 godina
neaktivan
miki_the_pirat kaže...

Ne košta ništa probati RAM kombinirati. Usput pogledati ima li mjesta za grafičku (kad se već otvara komp).

Misliš možda zamijeniti im mjesta...ili...? Ovaj se jako lako otvara...zato i je praktičan...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 21:10 (SatManijac).
14 godina
SatManijac kaže...
miki_the_pirat kaže...

Misliš možda zamijeniti im mjesta...ili...?

Izvadit jednu plocicu van kucista i probat sa 2gb. Probat jednu plocicu u jedan slot, pa drugu plocicu u taj isto slot i onda ako ne valja i dalje probat isto tako u drugom slotu.

8 godina
neaktivan

Super, sad razumijem. Hvala, baš ću probati...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 21:11 (SatManijac).
8 godina
neaktivan
JohnnyBlaze kaže...
SatManijac kaže...
miki_the_pirat kaže...

Izvadit jednu plocicu van kucista i probat sa 2gb. Probat jednu plocicu u jedan slot, pa drugu plocicu u taj isto slot i onda ako ne valja i dalje probat isto tako u drugom slotu.

Probala sam sve kombinacije sa te 2 pločice memorije i utorima, no na žalost ništa. Zatim pokušala instacaiju Win 7 i opet dođe do kraja, pa odustane na nekih 80%. Dolje na slici je izgled ekrana prilikom instalacije Win 7. Gornji dio ekrana postane crn, samo dolje ostane normalna boja...Imam još neke...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 22:39 (SatManijac).
8 godina
neaktivan
JohnnyBlaze kaže...
SatManijac kaže...
miki_the_pirat kaže...

Ovo je izgled grafike u Win XP preko Irfan view....neke čudne okomite crte...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 22:44 (SatManijac).
14 godina

Te crtice se zovu artefakti to se dogada kada je graficka na izumiranju , sada se jos da upalit , za koji dan kada stisnes power button nece se nista vise prikazat imas ces samo crni ekran.

edit: Imao sam i sam navedeni problem na hp 4520s crkla hd 5470m , dao rodaku da kupi novu maticnu sa hd 6370m i on je to zamjenio doslo me oko 100-150e ne sjecam se vise radio je bez problema do prosle godine opet slican problem pocupao sam cpu p6100 , 2x4gb ddr3 , hdd i wlan ostalo bacio u kantu za smece.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2020 22:54 (MGloc).
Moj PC  
1 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice