Krepao laptop - dijagnoza?

poruka: 7
|
čitano: 1.563
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
Krepao laptop - dijagnoza?

Pozdrav, 

 

usred rada samo se odjednom ugasio laptom...čulo se nešto poput iznenadnog "klik"...i zatim mrak i tišina.

 

Kod pokušaja paljenja prikazuje win10 startup animaciju...ali čim dođe do djela "Welcome user" tu pokaže crn ekran. Čak je u prva dva paljenja još na trenutak pokazao "Welcome user" ..i nakon toga crn ekran.

 

Kako ga gasim dugim držanjem tipke ON/OFF ..tako me ponekada na paljenju skrene u meni gdje sugerira da Win nije regularno ugašen ..i tamo nudi one neke repair opcije. Taj menu očito radi...no nisam ništa pokušavao repairati.

Pokušao sam prilikom paljenja skrenuti u BIOS, no tamo neznam što da ispitam. (Uglavnom, može se do BIOS-a)

 

Probao sam system diagnostic pokrenuti ..i vrti taj diagnostic na način da ide "Memory check 0-100%" ..kada završi s time ide na "HDD check 0-100%" ..kada završi s time opet se prebaci na Memory Check...pa opet na HDD check ...na sljedećem Memory-checku sam to abortao, jer se očito vrti u krug.

 

Znalci, što kaže dijagnoza? Sve mi smrdi na grafičku? 

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Krepao laptop - dijagnoza?

vjerojatno graficka, probaj uci u safe mode i tamo izbrisati gpu drivere

15 godina
neaktivan
offline
Re: Krepao laptop - dijagnoza?

Prilikom pokretanja kompa klikati na f8 tipku i ući u "safe mod". Ako uđe u safe mod znači da grafička radi na nekim od nižih rezolucija. Probaj u tom modu birati neku višu rezoluciju. Ako prođe viša (najbolje nativna rezolucija ekrana) onda bi mogli biti problem driveri grafičke. Ako zapne na nekim od viših rezolucij probaj vračanje sistema u safe modu, cmd, msconfig, tools, system restore, pa vrati na dan kada je sve ispravno radilo....

Ako tada zapne probaj deinstaliranje drivera sa ddu (display driver uninstaller) programom, i ponovnom instalacijom grafičke..

14 godina
offline
Re: Krepao laptop - dijagnoza?

f8 nece raditi na win 10. Za uci u safe mode na win 10 trebas 2 puta zaredom dok se boota win ga ugasiti na power tipku. na 3 bootanju ce ponuditi automatic repair te tu nađeš opciju za safe mode

12 godina
offline
Krepao laptop - dijagnoza?

Jednostavno instaliraj novi win.ako se nesto zblesira gpu je gotov.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Krepao laptop - dijagnoza?

Moram priznati meni ovo uopće nije djelovalo kao software problem ...bio sam uvjeren da je nešto crklo.

 

No, odem u taj safe mode, neznam jel to baš safe mode, jer mi nije otvorilo windows u safe modeu kako sam prije znao viđat na starijim windowsima, nego sam imao limitiran set opcija...sve nešto "repair" ili shut down...bez treće opcije da udjem u windows i kopam po driverima. (Ili ja barem nisam skužio kako bi to išlo)

Tako da sam trigirao repair windows i čekao....nakon četverosatnog isčekivanja na kraju stvarno sve proradilo.

 

Na destkopu se pojavila ikona koja kaže "app removed" ..i tamo na popisu se našlo:

 

Intel(R) Processor Graphics

Microsoft OneDrive

Mozila Firefox

...i to je to, cijeli popis. Mislim, to je bio svježe instaliran win 10 i gore zaista niti nije bilo ništa osim Mozille.

Zanimljivo mi je kako jedan od maknutih app je upravo nešto povezano sa grafikom...moguće postoji neka poveznica sa problemom, ali ne znam si to objasniti.

 

Inače, laptop otkad je reinstaliran, koristio se jednom tjedno...cura bi igrala neke jednostavne online igrice i to je to.  ..i tako možda svega dva mjeseca, znači svježa instalacija.

 

Nije mi sada jasno, da li je ovo znak da ipak neki hardware kaska, pa je došlo do problema...ili se ovakav softwareski bug danas može očekivati? Nisam do sada vidio ni čuo nešto slično da se samo tako sruše windowsi sami od sebe.

 

P.S. laptop je uzet rabljen...i debelo mi je čudan od početka. Prvo suviše jako trom...ova zadnja reinstalacija ga je nešto oživila, a sada ovakav krah. No uvijek je nekako uspuhan i kao da se muči sa basic programima. Hoće kupiti tko? xd

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 21:50 (bozoou).
 
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Re: Krepao laptop - dijagnoza?

Uzmi lepo hirens boot i testiraj lepo svaku komponentu, kreni od harddiska, pogledaj u biosu koju imas HDD pa u hirens bot izaberi program od proizvodjaca HDD ( u hdd tools) ako nece nijedan Viva nije losa ani hdd regenerator, pusti quick test ako on zabaguje pusti full test, ako sve to odradi bez losih sektora remapa itd predji na Memtest za Ram. Ako prodje te testove onda lepo reinstaliraj win10. Ovako samo nagadjas bezveze. To sto ti je skljocnulo naglo je HDD bio.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice