Korištenje projektora u svakodnevnom radu

poruka: 6
|
čitano: 1.552
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

s obzirom da imam probleme sa podnošenjem svjetlosti, a svakodnevno na poslu moram koristiti računalo nekoliko sati dnevno, to za rezultat ima česte glavobolje. Imam naočale (sa svim mogućim filterima) i sve ostalo, odličan monitor itd, odmaram oči, gledam u daljinu i što sve ne... ali ipak glava boli. Doktore sam prekrižio jer probao sam sve što su mi savjetovali. Inače smeta mi svjetlost. Došao sam na ideju da sebi kupim projektor koji bih koristio u svakodnevnom radu umjesto monitora. S obzirom da je ideja poprilično nekonvencionalna, molim vaše mišljenje u vezi toga?

0 0 hvala 0
16 godina

mislim da projektor nije dobra ideja, rađe probaj smanjit svjetlinu na monitoru, dodat neko pozadinsko svjetlo i radit vježbe s očima barem jednom dnevno

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nema neke suštinske razlike - ako ti smeta npr. 200 lumena svjetlosti, identično je dolazi li od monitora ili od platna. Jesi li siguran da je problem baš u količini svjetlosti, ili možda u raspodjeli (npr. ako imaš mali blještavi monitor, svejedno inače koliko oštar i kvalitetan, ispred tamne pozadine)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Korištenje projektora u svakodnevnom radu

ja računam s tim da nije isto gledati u monitor koji emituje svjetlost i gledati u projekciju projektora. Smeta mi bez obzira na pozadinu. Koristim nekoliko računara kući i na poslu koji su na različitim pozicijama kada je u pitanju osvjetljenje i sl. i svi mi smetaju. Tako je inače godinama. Fazon jeste  u količini svjetlosti, jer mi puno manje smeta kad smanjim svjetlost (npr. brze me zaboli glava kad mi je svjetlost na 100% nego kad je 10%)... uglavnom koristim osvjetljenje od oko 8-15%.

17 godina

Probaj se poigrat s f.lux http://justgetflux.com/ ako si na windowsima ili redshiftom http://jonls.dk/redshift/ na linuxu/bsd-u.

Iako su oba zamisljena za reguliranje temperature svjetlosti ovisno o dobu dana, na tvojim geografskim koordinatama, moguce je na oba smanjiti svjetlost tokom dana.

Konkretno je tu bitno smanjenje kolicine plave svjetlosti, tj. temperature svjetlosti, naravno moras se naviknuti malo crvenkastu/narancastu sliku na monitoru. 

Meni je redshift po danu na max 5400K, a nocu na 2500K i koristim ga vec preko godinu dana. Vecina koristi standardne postavke koje se krecu od 5500k za dnevno svjetlo te se to smanjuju na 3400K kako se blizi noc. Tako da mozes definirati maksimum za dnevno svjetlo na neku nizu vrijednost koja ti mozda nece toliko smetat.

Takodjer je nekoliko ljudi primjetilo da je ovo dobar nacin za smanjiti flickering monitorima koji se pojavi kod smanjenja osvjetljenja na LCD monitorima. Npr. na pojedinim Dell U2412M monitorima se pojavlje flickering kod rucnog smanjenja osvjetljena, a koristenjem redshifta/f.luxa dobis manje osvjetljenje bez flickeringa, nemrem se sjetiti gdje sam na to naletjel da linkam.

Najbolje nacin za primjetiti razliku, da vidis o cemu se tocno radi, je ugasiti svjetlo u sobi i dok koristis neki period f.lux/redshift jednostavno ga diseblas i kad te zaslijepi monitor nakon toga sve ti postane jasno.

Evo, mozda je ovaj bolje objasnio o cemu se radi :) :

How to know that f.lux works:

1) Use f.lux for a week.
2) Disable f.lux at 11 pm
3) Be blinded by the intensity of your suddenly very-blue screen.

Before flux, your eyes endured that every night. 

http://www.neowin.net/forum/topic/1131028-flux-save-your-eyes-but-does-it-work/#entry595455616

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.

1 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

hmmm, za ovo prvi put čujem, moram probati pa javljam iskustva... hvala puno ;)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice