Ovako, kompjuter nisam koristio par mjeseci zbog obaveza u skoli, kada je poceo raspust odlucio sam dici novi sistem na racunaru jer je kocio nisam dugo dizao novi sistem, tu pocinje moj problem. Zaboravio sam u Biosu namjestiti da se sistem dize sa CDa i poceo sam dizati sistem, formatirao sam particije i komp se trebao restartovati da bi nastavio sa procesom dizanja sistema, od tada samo stoji na pocetnoj stranici gdje pisu komponente graficke i ekrana, ako stisnem dugme DEL samo bi mi izbacilo kako su tastatura,mis idt..ucitani, ne mogu uci u Bios uopste pokusao sam sve, drug mi je rekao da pokusam iskljuciti hard disk pa upaliti kompjuter i to je djelovalo, uspio sam uci u bios ali ne mogu dizati sistem bez hdd-a. Pokusao sam vaditi baterijicu sa maticne da se resetira bios ali nije pomoglo. Zna li neko molim vas u cemu je problem? Zasto bez hdd-a radi sve normalno, a kada ga zakacim ne mogu otvoriti Bios? Hvala u naprijed.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može biti da je HDD neispravan pa probaj s drugim.

Moguce ali zasto otvori bios i sve normalno bez hdda a kad ga prikljucim ne zeli, na kraju krajeva ako ne pronadjem rjesenje odnijet cu ga u servis pa neka oni vide.
Moguce ali zasto otvori bios i sve normalno bez hdda a kad ga prikljucim ne zeli, na kraju krajeva ako ne pronadjem rjesenje odnijet cu ga u servis pa neka oni vide.
-zašto? ako je kvar uzrok, tad je i odgovor, zbog kvara.. :)
-pošto nemaš iskustva, može biti i banalno pogrešna postavka, boot/mod.. dalje davati savjete napamet nije preporučljivo. Ili, podesi BIOS (a kako.. e to ovisi o potrebama-kompatibilnost itd..).
sad imaš dva moguća odgovora, od ukupno tri.. problem je ili hardware (kao kvar hdd-a, kontrolera, loš kontakt..) ili neispravan software (virus/greška pa i medij na kojem je snimljen) ili postavke BIOSa koje spajaju to svoje HW+SW.
Eto baš zato jer je krepao.Probaj ga u druge sata utore ili mjenjaj sata kabel isprobaj sve. Izvadi hdd van uzmi ga u ruku spoji oslušni da li se uopče zavrti.
Sto se tice CDa sa sistemom ispravan je, dizao sam mnostvo puta sa njega i radilo je super, a sto se tice hdd-a kada ga spojim cuje se zvuk kao sto kazete "zavrti se". Da budem iskren napricali ste mi dosta toga, ali i dalje ne znam konkretno sta mi je ciniti..
..još da kažeš da je HDD i CD PATA i na istom kablu krivo podešenih mostića ?
Nisam te bas shvatio, ali nista nisam dirao od kablova sve je kao i prije osim sto sam ukljucivao i iskljucivao hdd ali sam kablove isto spojio.r
Možeš li dati podatke koja MBO , koji HDD ( kabal sa matične na hdd je oko 5cm širok ili uži 1-2 cm ? ).
ili slikaj mobitelom i stavi ovdje sliku..
Za početak prebaci SATA kablove ( crveni i žuti ) da je HDD na sata1 a CD na sata2 koji su na dnu MBO skroz desno jer oni poviše njih sata 3 i 4 su za data diskove a 1 i 2 su za bootabilne diskove.