imam problem sa racunarom odnosno sa temperaturama procesora, naime imam fx 8350 procesor maticna ploca asrock 990fx extreme 4 imam vodeno hladjenje thermaltake 3.0 extreme s 240mm 2 ventilatora i radiator, cim upalim racunar temp bude oko 35 stepeni nakon par minuta bude 40 stepeni i sve super dok ne udjem u igrice, znaci cim je napolju oko 30 stepeni ja nema sanse da igram neku igricu, recimo league of legends igrica koja zahtjeva 20% procesora temperatura nakon 1h igranja je 60 stepeni, udjem u far cry 5 temp ide do 69 stepeni i mislim da bi presla i 70 stepeni nakon nekog vremena, cpu nije overklokovan na stock spedu je 4.0, overklokovat nema sanse jer bi temperatura presla i 70 stepeni u par minuta, racunar redovno cistim full sve, promjenjena termalna pasta na procesoru sve ok samo ne znam malo mi cudno da se ovoliko grije procesor sa ovakvim hladjenjem, sad ne znam da li se treba mjenjati tecnost u ovog hladjenja i da li se uopste to mjenja.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
evo igram far cry 5 temperatura core 48 stepeni cpu 61 a napolju 19 stepeni znaci cim ugrije preko 25 stepeni napolju ja ne mogu fino igrat odma temperatura ide preko 65 stepeni,
A da nije u pitanju onaj famozni amd-ov senzor temperature?
probavao sam sa raznim programima mjerit temperaturu ali u sustini svi isto mjere,malopre sam sa prime95 testirao full load cpu 57 stepeni temperatura procesora a sobna temperatura 19 stepeni, znaci kad budu sad ljetne temperatura icice on i preko 70 a njemu je max temp 70 stepeni, malo je cudno da ovako slabo hladi na stock 4.0 ghz sa ovim hladjenjem.
Svi programi koriste isti senzor
znam da svi programi koriste isti senzor, mislio sam da me ne zeza program ali ne zeza, kad recimo stavim ruku iznad hladjenja osjetim topal vazduh kad je recimo 62 stepena i osjeti se kad je 69 stepeni da je jos topliji zrak, ali mi samo nije jasno kako ovakvo hladjenje da slabo hladi zar nebi trebao bolje da hladi?
opce je poznato da na fx seriji nevaljaju senzori..imas prste za mjeriti, dotakni crijeva na vodenom, ak su topla pod opterecenjem sve je ok
..lp
znam da svi programi koriste isti senzor, mislio sam da me ne zeza program ali ne zeza, kad recimo stavim ruku iznad hladjenja osjetim topal vazduh kad je recimo 62 stepena i osjeti se kad je 69 stepeni da je jos topliji zrak, ali mi samo nije jasno kako ovakvo hladjenje da slabo hladi zar nebi trebao bolje da hladi?
....Što je pjesnik htio reći
....Ako je recimo temperatura zapravo 40° i promjeni se na zapravo 47° , promjena temperature je isto 7° kao što si ti osjetio na 62° i 69°, kontaš ?
ma greskom sam napisao 62 mislio sam razlika izmedju 57 stepeni kad pipnem rukom i kad pipnem posle 69 stepeni osjeti se ogromna razlika sa 69 stepeni se osjeti vrel vazduh dok sa 57 topal vazduh
1. promjeni termalnu pastu i očisti hladnjak od prašine.
2. ako su još uvijek visoke temperature pusti otvoren panel od kučišta. te ako pomogne razmisli o dodavanju ulaznih i ispušnih ventilatora.
3. razmisli o mjenjanju hladnjaka za jači
Jesi li siguran da ti radi pumpa na vodenom i ako radi kojom brzinom ???
A ako je napisao da mu puše toplo na radijator valjda je pumpa okej
Eh sad priznajem da se baš ne razumijem u to ali jel moguće da mu je voltaža na cpu pobrkana?
Ali opet vrlo lako moguće da je senzor u banani, npr. moj fx 4300 navodno radi na 10-ak stupnjeva bez opterećenja a pod punim opterećenjem 35-40 stupnjeva a hladnjak je neka krama od 60 kn.
A ako je napisao da mu puše toplo na radijator valjda je pumpa okej
Eh sad priznajem da se baš ne razumijem u to ali jel moguće da mu je voltaža na cpu pobrkana?
Ali opet vrlo lako moguće da je senzor u banani, npr. moj fx 4300 navodno radi na 10-ak stupnjeva bez opterećenja a pod punim opterećenjem 35-40 stupnjeva a hladnjak je neka krama od 60 kn.
Ako mu se pumpa presporo vrti zna doć do ovih problema. Pumpu ja uvik nafrljim na makimum
sto se tice racunara odrzavam ga redovno, svaki mjesec dana ga cistim od prasine kompletnog, svako 3 mjeseca mjenjam termalnu pastu na procesoru, jedna strana kucista mi je uvjek otvorena da ima bolji protok zraka, ali mislim da sam rjesio problem kupio sam drugu termalnu pastu 4x skuplju od predhodne koju sam koristio i danas sam je stavio i izgleda da se pokazala mnogo bolje od one prve koju sam koristio, danas sam igrao far cry 5, gta 5, ghost recon wildlands i temperature su se kretale core 48C cpu od 57 do max 61 stepen tokom igranja stim da je napolju 30 stepeni a ja sam u potkrovlju na 3 spratu kuce pa je bas vruce tako da sad izgleda da radi svoj posao hladjenje, znaci termalna pasta koju sam prije koristio izgleda da je bila neke ljeve marke losa, sliako sam par skrinshotova sad je temp sasvim prihvatljiva za ove ljetne vrucine
Samo me zanima kako se zove ovo sa strane sto imas na slici sto ti mjeri temp fps i tako dalje?
Samo me zanima kako se zove ovo sa strane sto imas na slici sto ti mjeri temp fps i tako dalje?
MSI Afterburner (+Rivatuner statistics server)