GA-P31-ES3G se ne starta nakon izlaska iz BIOS-a

poruka: 7
|
čitano: 2.157
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
pitanje

Prije par dana sam kupio m/b GA-P31-ES3G i uz nju E7400, napajanje 500W i Kingmax 2GB 1066 memorijski modul. Nakon što je PC sklopljen pokrenut je bez ikakvih problema i veselo se vrtio na XP SP2. Kako me smetao Gigabyte logo pri POST rutini, ušao sam sa Del tipkom u BIOS i disablirao ovu opciju a onda izašao iz BIOS-a sa Exit & save changes. I onda je nastao problem!Plač Pri boot rutini ploča je piknula dva beep, pa pauza od nekih 10 sek, pa opet beep-beep... Odem u trgovinu i serviser resetira CMOS ali ista stvar. Izvadi bateriju i resetira CMOS u trajanju od nekih desetak minuta i opet ništa. Napokon, odluče da zadrže PC do sutra. Sutradan odem i tamo mi saopće da je sve OK, da je sutradan PC proradio sam od sebe, čistim uključenjem! Neodlučan Donesem doma PC i stvarno - radi. Igram se, snimam DVD, surfam... sve OK. Onda opazim da je sistemski datum na 2008. a i da je tu onaj dosadni logo ekran pri uključenju. Restartujem PC,sa Del uđem u BIOS, namjestim datum i sat, isključim logo prikazivanje pri boot procesu, izađem iz BIOS-a sa Exit & save changes i - opet isto! Beep, beep...beep, beep...

Izvadim sve kablove sa kućišta, čak i od miša i tipkovnice, pritisnem par sekundi Power dugme da ispraznim zaostali elektricitet, izvadim bateriju sa ploče i kratko spojim jumper u trajanju od nekih 10 sekundi. Ostavim tako PC neka dva sata i opet vratim bateriju na mjesto, spojim sve i uključim računalo. Opet beep... beep. Za to vrijeme ništa nema na ekranu monitora (žuta LED svjetlost umjesto zelene). Znam da je ploča DualBIOS® serija ali zaista mi nije jasno kako to da se ploča nije dovela u default stanje nakon izvedenog postupka? Mršti se Da li netko ima kakvu ideju? Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

U uputama obicno pise sta je to koji beep i s kojim razmacima. Zvuci malo glupo ali "beep, beep, razmak, beep, beep..." moze znaciti da je boot stao na ocitavanju RAM-a. Pa mozda onda da probas drugi staviti pa probati, mozda nesto nije bas kompatibilno.

Nabadam, pogledaj u uputama sta se to tocno oglasava.

p.s. Napisi ovdje sta pisti koji limun.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2009 23:19 (bnaci).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pogledaj ovdje.Pise za 2 beepa da je CMOS error.

World championships:7,GP started:250,GP wins:91,Podium finishes:154,Pole positions:68,Fastest laps:76,Points:1,369

0 0 hvala 0
16 godina
RE: GA-P31-ES3G se ne starta nakon izlaska iz BIOS
autorov komentar

Eh da,skontao sam i ja u međuvremeu dok sam čekao odgovor na ovim stranicama da je "2-tonska" glazba znak da je CMOS u nekom problemu. E, što sada? Nemam ideju kako se famozni dualBIOS može dozvati pameti nekako drugačije kad već neće na opisani način?

Hvala na želji da pomognete u problemu.

17 godina
neaktivan

Ovdje pise da bi backup bios automatski trebao pokrenuti ako glavni zasteka.

EDIT:

Jedno glupo pitanje.Jesi vratio jumper natrag nakon sto si ga prebacio u poziciju za clear cmos-a?Probaj flashat bios na najnoviju verziju.Nemas sta izgubit.

World championships:7,GP started:250,GP wins:91,Podium finishes:154,Pole positions:68,Fastest laps:76,Points:1,369
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.6.2009 23:57 (F1-IVO).

0 0 hvala 0
16 godina
RE: GA-P31-ES3G se ne starta nakon izlaska iz BIOS
autorov komentar
F1-IVO kaže...

Ovdje pise da bi backup bios automatski trebao pokrenuti ako glavni zasteka.

EDIT:

Jedno glupo pitanje.Jesi vratio jumper natrag nakon sto si ga prebacio u poziciju za clear cmos-a?Probaj flashat bios na najnoviju verziju.Nemas sta izgubit.

Eh, da... trebao bi - ali nije! DualBIOS je dupli zez: kad jedan dovoljno ne zakoči stroj, onda je tu njegov blizanac koji stvar zavari do kraja! Mršti se Clear CMOS jumper je dvokontaktni i prazan je, tj. ima samo pinove 1 i 2, tako da tu nema kratkospojnika koji cijelo vrijeme stoji u nekom neutralnom položaju. BIOS ne mogu flash-ati jer se ništa ne vidi na ekranu, izlaz je mrtav, nikakav signal na monitoru! PC odmah počne beep-beep pri uključenju, pri samom POSt procesu. Zanimljivo je da niko na Gigabyte sajtu isto nema pojma, po meni je ploča riknula... prodavac se pravi nevješt, u stilu "... ma vidjećemo, možda proradi samo od sebe kao jučer..." Halooo, pa 560HRK ploča nije baš "džabe" ili "gratis", pa ako radi - dobro je, a ako ne radi, dobio si je ionako gratis... Viče
Što se mene tiče, Gigabyte je mrtav kad su m/b u pitanju. Kad se samo sjetim nekadašnjeg ABIT-a...Poljubac i always ready kvaliteta, ma što radio...
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Lijepo je ti odnesi nazad i nek pred tobom isproba.Nova je ploca i imas puno pravo da ti je zamjene ako je (a ocito je) u komi.Digni glas i spomeni malo udrugu za zastitu potrosaca pa se mozda netko uozbilji i pomogne ti.

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice