Čudan problem s racunalom

poruka: 35
|
čitano: 2.682
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Ovako prije nekih mjesec dana mi se pokvario komp, dok sam bio na njemu samo se ugasio i nisam ga mogao upaliti. Kada bi ga išao ukljuciti upalio bi se i zvucao bi kao da radi normalno, dok se na ekranu ama bas nista ne pojavljuje a monitor radi kako treba.

I tako nekih 20ak dana nisam ga nosio na popravak ni nista i vec sam se pomirio da neradi i jednom sam ga isao probati upaliti i radio je kao normalan a niko nista nije popravlja. I sada je nekih 15ak dana radio kako treba i jucer mi se opet poceo stalno rušiti samo sve blokira i ugasi se a ponekad nece upali iz prve.

Što bi moglo biti ako neko zna mozda pomoc...?

0 0 hvala 0
15 godina

- Za početak očisti prašinu iz kućišta.

Drži se majstore. :DDDD

1 0 hvala 1
13 godina
Re: Čudan problem s racunalom
NameNick kaže...

Ovako prije nekih mjesec dana mi se pokvario komp, dok sam bio na njemu samo se ugasio i nisam ga mogao upaliti. Kada bi ga išao ukljuciti upalio bi se i zvucao bi kao da radi normalno, dok se na ekranu ama bas nista ne pojavljuje a monitor radi kako treba.

I tako nekih 20ak dana nisam ga nosio na popravak ni nista i vec sam se pomirio da neradi i jednom sam ga isao probati upaliti i radio je kao normalan a niko nista nije popravlja. I sada je nekih 15ak dana radio kako treba i jucer mi se opet poceo stalno rušiti samo sve blokira i ugasi se a ponekad nece upali iz prve.

Što bi moglo biti ako neko zna mozda pomoc...?

Ocisti prasinu
stavi novu termalnu pastu na procesor (staru moras maknut)!
Pa onda ako ti se isto desava kreni dalje;

Prvo probaj sa drugim napajanjem pa sa radnom memorijom ali za pocetak prvo ocisti prasinu i promjeni termalnu pastu!

Kresimir
14 godina
neaktivan

Ocistio sam prasinu sa svih glavnijih djelova.

Dali su ovo normalne temperature?

17 godina
NameNick kaže...

Procesor ti je prevruć. Jesi dobro očistio hladnjak, zamijenio pastu i provjerio da se vent vrti?

Twitter: @191x7
15 godina
NameNick kaže...

- CPU ti se pregijava.

- Dobro (ne samo s glavnijih dijelova) očisti prašinu, skini CPU hladnjak i staru termalnu pastu s procesora,

stavi novu (Links, Artic Cooling MX-4 uzmi) na procesor, monitiraj CPU hladnjak natrag.

- Stavi sliku temperatura opet.

14 godina
neaktivan

Svi ventilatori se vrte osim što ono kada se nije htio upaliti radili su nekako cudno, proizvodili su neki cudan zvuk.

Morati cu poci kupiti tu pastu pa cu viti kako ce biti. 

13 godina
NameNick kaže...

Svi ventilatori se vrte osim što ono kada se nije htio upaliti radili su nekako cudno, proizvodili su neki cudan zvuk.

Gledaj ovako zrtvuj cca nekih 10-30 kn i kupi tu pastu i miran si!
Nemoj pc ni upalit dok to ne sredis!
Jel kolko vidim proc se pregrijava i to dosta samo ti mene poslusaj i nemoj se zezat skini ljepo cpu hladnjak i ljepo ocisti i promijeni termalnu pastu i miran si!

Kresimir
14 godina
neaktivan
keki kaže...
NameNick kaže...

Gledaj ovako zrtvuj cca nekih 10-30 kn i kupi tu pastu i miran si!
Nemoj pc ni upalit dok to ne sredis!
Jel kolko vidim proc se pregrijava i to dosta samo ti mene poslusaj i nemoj se zezat skini ljepo cpu hladnjak i ljepo ocisti i promijeni termalnu pastu i miran si!

ocu cim uhvatim vremena

17 godina
NameNick kaže...

-CPU je loš, ventilator na 3000 pokazuje da ne može dovoljno spustiti temp...

-obavi 'prst test', ako se opečeš tad je senzor točan, provjei u BIOSu itd.

-podesi voltaže na normalne (RAM na 1.8), ako si OCao ili neke MBO to rade 'tvornički'..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

evo danas sam ga jedva upalio stalno se gasi i ruši, par puta se pojavio nekakav plavi ekran i pisalo nesto"COLLECTING DUMP"

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.5.2014 23:15 (NameNick).
16 godina
moderator

Pa dobro jesi ti zamijenio tu pastu?

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
14 godina
neaktivan

Evo zamjenio pastu, kad sam ga otvorio stare paste kao da nije ni bilo ali sam sve jedno obrisao ono malo sto je bilo i stavio novu, sada ventilator radi puno tiše a i temperatura se spustila. 

Sada sam nekih 15-20min na PC-u i nije se niti jednom ugasio, samo mu je trebalo puno više vremena nego inace da se pokrene nzenam zasto. Nadam se da sam ovime riješio problem... 

Evo slike temperatura i procesora

temp. prije temp. prije
temp.poslije temp.poslije
proc. prije proc. prije
proc. poslije proc. poslije
17 godina

Stavio si previše paste. Nije jasno jesi li staru pastu obrisao i s hladnjaka ili samo s procesora. I na nešto nisi pazio - svaki put kada razdavajaš hladnjak od procesora moraš zamijeniti pastu, a koliko vidim skinuo si hladnjak, očistio staru pastu, stavio novu, stavio hladnjak, digao hladnjak i uslikao kako izgleda pa vratio hladnjak (bez da si zamijenio pastu). Drugim riječima dodao si pasti zraka (a zrak je termoizolator) pa su temperature višlje + previše paste je kontraproduktivno pa bude par stupnjeva više.

Twitter: @191x7
15 godina

NameNick

- Pasta se stavlja tako da staviš količinu zrna riže na sredinu procesora i samo vratiš hladnjak natrag,

pa hladnjak sam rasporedi pastu po površini procesora.

- Ja bih na tvome mjestu ponovio postupak, da malo vježbaš.

- Kad se stavi nova pasta i hladnjak se vrati na mjesto, nema više micanja hladnjaka, ako ga izvadiš,

sve moraš ponovo raditi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2014 15:36 (Valentin17).

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Hladnjak nisam skidao nakon što sam stavio pastu već sam je sam lagano razmazao, slikao i zatim stavio hladnjak.

Vec duze vrijeme sam imao problema sa padom fps-a u svim igrama kao na primjer AC3 mi je stekao do ne igrivosti imao je nekih 10FPS-a, a sada kada sam ga testirao radi sve normalno i sada vidim da sam jos prosle godine radi toga bio ovdje otvorio temu

http://www.bug.hr/forum/topic/pc-igre/pad-fps-svim-igrama-pomoc/194291.aspx

Izgleda da je ovime i jos jedan problem riješen... Hvala vam! 

Svaka van dala... xD

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2014 15:43 (NameNick).
17 godina
NameNick kaže...

Evo zamjenio pastu, kad sam ga otvorio stare paste kao da nije ni bilo ali sam sve jedno obrisao ono malo sto je bilo i stavio novu, sada ventilator radi puno tiše a i temperatura se spustila. 

Sada sam nekih 15-20min na PC-u i nije se niti jednom ugasio, samo mu je trebalo puno više vremena nego inace da se pokrene nzenam zasto. Nadam se da sam ovime riješio problem... 

-temp su sad OK, btw razlika je 30c.

-ovisno o temperaturi, postavkama biosa.. normalno je da sad ventilator radi tiše.

-previše paste (pasta ne hladi, pasta je samo dihtung -nužno zlo, teoretski bez paste je provođenje topline bolje, poliranje-jetkanje hladnjaka i heatspreadera..)

-ako si brisao tempove, cache i sl. npr CCleaner, tad je normalana posljedica sporije prvo paljenje. Ponekad je stvar npr sasvim nevezana, update, mreža.. nije mjerljivo.

14 godina
neaktivan
ihush kaže...
NameNick kaže...

-temp su sad OK, btw razlika je 30c.

-ovisno o temperaturi, postavkama biosa.. normalno je da sad ventilator radi tiše.

-previše paste (pasta ne hladi, pasta je samo dihtung -nužno zlo, teoretski bez paste je provođenje topline bolje, poliranje-jetkanje hladnjaka i heatspreadera..)

-ako si brisao tempove, cache i sl. npr CCleaner, tad je normalana posljedica sporije prvo paljenje. Ponekad je stvar npr sasvim nevezana, update, mreža.. nije mjerljivo.

Stavio sam paste malo i samo razmazao i zatim vratio hladnjak.

Ako sam stavio malo vise paste dali samo problem moze biti u par stupnjeva više ili može biti nešto gore?

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2014 22:20 (NameNick).
17 godina

-višak je samo višak, iscuri odmah stavljanjem hladnjaka. Jednostavno ga istisne. (ako nije iscurio tad nisi dobro postavio hladnjak ili nije višak..).

-nije problem, osim što se razmaže po rubu CPUa.. MBO, pinovi i sl. Do ponovnog skidanja CPUa-hladnjaka neće biti važno.

btw, to je za 'normalnu' pastu. Tvornička pasta je recimo 'tvrđa', ona se prvim paljenjem CPUa malo otopi i tad nalegne, nakon toga se sasuši-zaljepi i nebi se smjelo više dirati tj kao što si već počistio staru sasušenu pastu, treba je očistiti i nanjeti novu. Meka pasta se ne zaljepi ali kod odvajanja zbog same viskoznosti (kap vode može držati dvije glatke površine sljepljene..) kao da je zaljepljeno, treba polako odvajati kao kod skidanja 'vakumskih priljepaka za staklo'..

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2014 22:33 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-višak je samo višak, iscuri odmah stavljanjem hladnjaka. Jednostavno ga istisne. (ako nije iscurio tad nisi dobro postavio hladnjak ili nije višak..).

-nije problem, osim što se razmaže po rubu CPUa.. MBO, pinovi i sl. Do ponovnog skidanja CPUa-hladnjaka neće biti važno.

btw, to je za 'normalnu' pastu. Tvornička pasta je recimo 'tvrđa', ona se prvim paljenjem CPUa malo otopi i tad nalegne, nakon toga se sasuši-zaljepi i nebi se smjelo više dirati tj kao što si već počistio staru sasušenu pastu, treba je očistiti i nanjeti novu. Meka pasta se ne zaljepi ali kod odvajanja zbog same viskoznosti (kap vode može držati dvije glatke površine sljepljene..) kao da je zaljepljeno, treba polako odvajati kao kod skidanja 'vakumskih priljepaka za staklo'..

Onda sam valjda sve napravio kako treba, hvala!

14 godina
neaktivan

Evo PC mi se danas srusio 3 puta za redom i temperature su se vratile na 80-70 stupnjeva dok je jucer kada sam stavio pastu sve bilo normalno i nije se gasio...

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.5.2014 20:24 (NameNick).
17 godina
14 godina
neaktivan

to neznam kako se radi, a procesor nije ocan.

BTW:sad se temperatura spustila nikih 55 sutupnjeva, sad ako se opet bude rušio neznam...

17 godina

-podesi opcije u BIOSu, jer... to direktno podiže temperaturu (nepotrebno). Umjesto 'tvorničkog OCa' postaviš na manual umjesto auto i to je sve.

btw, poskeniraj npr MBAMom, može biti da nešto u pozadini opterećuje CPU, ipak temp su (opet) previsoke tako da je podešavanje BIOSa važnije. Čak i downclock, kao vrlo dobro rješenje (+undervolt).

16 godina
neaktivan

Moguce da je do RAM-a, tj. da je RAM modul stavljen u neispravan slot. Kao sto gore kolege kazu ocisti prvo, pa vidi i napajenj. Moguce je svasta...

dzix
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

opet se rusi i rusi, pokusati cu sutra to sa biosima jer sada sam vec pospan pa se nemogu koncentrirati na ništa.

A rame nikada nisam ni premještao iz slotova uvjek su bili u istima.

Ali sada mi je kad se sruši pocelo izbacivati neki plavi ekran di je ispisano nesto i na dnu piše nesto "COLLECTING DUMP" i onda se puni od 0% do 100% i kada se napuni ugasi se.

Postoji li onda kakva mogucnost da je ovo softwerski problem a ne hardwerski?

17 godina
NameNick kaže...
..

Postoji li onda kakva mogucnost da je ovo softwerski problem a ne hardwerski?

-na PCu je sve software... hw je smao malo plastike i lem. Naravno, ako je hw neispravan ne može raditi, jednako ako je bilo koji dio softa problematičan, od firmwarea-biosa-drivera... pa do cracka tj zaštite. Sve je soft. Soft je teoretski nepokvarljiv, osim bugova koji su ponekad fičer.

-sve soft dileme lako eliminiraš bootanjem liveOSa (s nekog livemedija, linux, hirens, minipe...).

14 godina
neaktivan

Danas mi se comp par puta srusio u kratkom vremenu i izbacio je 2 razlicita plava ekrana uspio sam ih uslikati jer inace nakon kratkog vremena nestanu, nisam jos nista prckao po biosima mozda bi pomogla reinstalacija windowsa?

17 godina

-slikanje ili brzo zapisivanje je nepotrebno, to je (mini)memmory dump, pronađi ga u win folderu. Pogledaj minidump viewerom (lakše možda u temi.. BSOD). Uz to postoji opcija u win, da se ne reboota kod takvog BSODa (tad sam pališ-rebootaš).

-'možda' je generički dobar odgovor na sva zamisliva pitanja... ali ne za rješenje konkretnog problema. Dakle, 'možda' je bilo što... to tek trebaš (bar približno) otkriti, minidumpom, logikom, eliminacijom.. pa do promjene hw-sw, sa softom je 'lako', kao spomenuti clean install, ali ako je uzrok hw tad je to beskorisno, jer je rezultat 'calculatora' uvjek 2+2... ukoliko ne promjeniš (otkloniš kvar) nešto u formuli, rezultat mora biti jednak. Determinizam, dok kod ljudskog faktora može biti i 'možda' dio formule.

bootaj već jednom s nekog livea, to eliminira potrebu za novom instalacijom, tj tad znaš dali clean install ima smisla.

btw, važna je i 'verzija' origigi OSa, neke yogurtaste verzije mogu imati svoje mušice, tad se 'možda' množi... za 'test' je dovoljno imati untouched bez keya-aktivacije. Time eliminiraš jednu nepoznanicu i lakše rješiš problem (nabavkom boljeg yogurta s voćnim dodacima).

btw-2, reinstall nije jednak (clean) install-u. Reinstallom možeš naslijediiti problem.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 8:45 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-slikanje ili brzo zapisivanje je nepotrebno, to je (mini)memmory dump, pronađi ga u win folderu. Pogledaj minidump viewerom (lakše možda u temi.. BSOD). Uz to postoji opcija u win, da se ne reboota kod takvog BSODa (tad sam pališ-rebootaš).

-'možda' je generički dobar odgovor na sva zamisliva pitanja... ali ne za rješenje konkretnog problema. Dakle, 'možda' je bilo što... to tek trebaš (bar približno) otkriti, minidumpom, logikom, eliminacijom.. pa do promjene hw-sw, sa softom je 'lako', kao spomenuti clean install, ali ako je uzrok hw tad je to beskorisno, jer je rezultat 'calculatora' uvjek 2+2... ukoliko ne promjeniš (otkloniš kvar) nešto u formuli, rezultat mora biti jednak. Determinizam, dok kod ljudskog faktora može biti i 'možda' dio formule.

bootaj već jednom s nekog livea, to eliminira potrebu za novom instalacijom, tj tad znaš dali clean install ima smisla.

btw, važna je i 'verzija' origigi OSa, neke yogurtaste verzije mogu imati svoje mušice, tad se 'možda' množi... za 'test' je dovoljno imati untouched bez keya-aktivacije. Time eliminiraš jednu nepoznanicu i lakše rješiš problem (nabavkom boljeg yogurta s voćnim dodacima).

btw-2, reinstall nije jednak (clean) install-u. Reinstallom možeš naslijediiti problem.

Kako se radi to bootanje s liveOS-a i sto to tocno radi, mislim procitao sam ali nije mi jasno...

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 12:17 (NameNick).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice