Plaće u ICT tvrtkama izdvojena tema

poruka: 756
|
čitano: 619.911
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Plaće
Miro kaže...
BMT kaže...
Također, moja mentorica za doktorat je u penziju otišla s manje od 9000 kn, a bila je redovni profesor i živi i dalje sama. Redovni profesori rijetko imaju preko 10000 kuna plaće, ako nisu i šefovi laboratorija ili imaju neki drugi položajni dodatak.

Ograđujem se od onih koji imaju, recimo, sedmero djece pa imaju velike osobne odbitke.

Evo jednog primjer gdje se dobro zarađuje - Ekonomski fakultet. Cool

Citata pomalo izvađen iz konteksta (izvor):

Kako doznaje Večernji list od jednog člana Rektorskog kolegija Sveučilišta u Zagrebu, profesorima Ekonomskog fakulteta uprava je u posljednja četiri i pol mjeseca uz plaće i dodatak od 35 posto te plaće, koja za profesore u trajnom zvanju iznosi 12.700 kuna, isplatila dodatnih devet milijuna kuna honorara, a oko dva milijuna kuna fakultet je podijelio nenastavnom osoblju.

OK, možda je ovo anomalija, ali eto ima i takvih primjera...

Profesor u trajnom zvanju može imati 12700 kn (pod uvjetom da nema porezne olakšice) ako i samo ako ima položajni dodatak. Onih 35 % je maksimalno dopuštena stimulacija koja bi se smjela isplatiti samo u slučaju iznimnih radnih ostvarenja i to ne redovito. Inače se radi o malverzaciji. Kao i ovih 11 milijuna kn.

15 godina
protjeran
Plaće

Kako da ne. Fakultet i papir nije dokaz znanja, nego dokaz o prolasku naprednog tečaja koji vas priprema za posao (isključujući prirodoslovne znanosti i neke tehničke fakultete - mada su i tehnički postali komedija).

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Buffer Overflow kaže...

Kako da ne. Fakultet i papir nije dokaz znanja, nego dokaz o prolasku naprednog tečaja koji vas priprema za posao (isključujući prirodoslovne znanosti i neke tehničke fakultete - mada su i tehnički postali komedija).

Ja na faks zapravo gledam kao "tecaj" koji te uci uciti i analiticki razmisljati. Usadjuje ti osnovna znanja vezana za struku, a opet preopsirna da bi sa njima mogao nesto konkretno. 

I'm going woo woo
16 godina
tnakir kaže...
Buffer Overflow kaže...

Ja na faks zapravo gledam kao "tecaj" koji te uci uciti i analiticki razmisljati. Usadjuje ti osnovna znanja vezana za struku, a opet preopsirna da bi sa njima mogao nesto konkretno. 

Povezujući to s, recimo, kemijom, a vjerujem da je tako i s bilo kojom drugom kompleksnijom strukom, prosto je nemoguće da ti fakultet da bilo kakvo uže znanje jer onda to ne bi bio jedan fakultet nego hrpa "podfakulteta". Naime, jedan kemičar može raditi toliko različitih poslova da je s jedne strane nemoguće, a s druge i nepotrebno, da se prilično detaljizira o svakom od njih, ali je potrebno znati dovoljno da čovjek kad počne raditi ima pojma o tome što bi trebao raditi (i nekakvu, makar krivu, viziju), a ne da "bulji kao tele u šarena vrata" kad prvi dan dođe na posao.

Ono što kome vrlo usko treba za posao, naučit će radeći.

15 godina
neaktivan
BMT kaže...
tnakir kaže...
Buffer Overflow kaže...

Povezujući to s, recimo, kemijom, a vjerujem da je tako i s bilo kojom drugom kompleksnijom strukom, prosto je nemoguće da ti fakultet da bilo kakvo uže znanje jer onda to ne bi bio jedan fakultet nego hrpa "podfakulteta". Naime, jedan kemičar može raditi toliko različitih poslova da je s jedne strane nemoguće, a s druge i nepotrebno, da se prilično detaljizira o svakom od njih, ali je potrebno znati dovoljno da čovjek kad počne raditi ima pojma o tome što bi trebao raditi (i nekakvu, makar krivu, viziju), a ne da "bulji kao tele u šarena vrata" kad prvi dan dođe na posao.

Ono što kome vrlo usko treba za posao, naučit će radeći.

Pošto je ovo ipak IT forum, vrlo se jednostavno ovo preslika i na IT poslove. Ista stvar je sa sysadminima. Nema tog faksa i nema tih tečaja koji će kao rezultat imati makar "prosječnog" sysadmina. DB dizajner? Programer? ... Mislim, mogao bi nabrajati tu unedogled. Svodi se na to da je sve to stvar prakse, prakse i još malo prakse (čega NEMA ili ima JAKO malo na hrvatskim faksevima).

Naravno, najteže je na 1. poslu... Bolno svjestan te činjenice sam, dok sam još bio na faksu, krenuo raditi kao sysadmin (s plaćom od 3000 kn za po nekoliko sati dnevno). Fino sam tijekom tih godina "ispekao" zanat i već sam bio u ogromnoj prednosti nad ekipom koja je zbunjeno gledala "što sa sobom" nakon što su izašli s faksa. A da ne pričamo o tome da su te jadne ljude na faksu naučili potpuno "krivo" razmišljati, gurajući im pod nos neki umjetno stvoren "elitizam". Većina tih ljudi izađe s faksa misleći kako je dovoljno to što su završili neki faks i poslodavci će im ljubiti noge samo da pristanu raditi za njih. Na togu reći samo: haha, yeah right.

Radeći u IT branši se može jako dobro živjeti, ali samo ako ste stručnjak u svojem području = PUNO samostalnog rada i učenja. U suprotnom, pripremite se manje od očekivanog... Netko je spomenuo kako radi za 0 kn zato što mu poslodavac omogućava real life EDUKACIJU u branši koja ga zanima (svjestan je da ne zna dovoljno, ali vidio je priliku kako naučiti više i ugrabio ju je!). Koliko vas ostalih bi pristalo na to? Bi li itko? A znate li da će u konačnici taj kolega vjerojatno (ako stvarno "zagrize" u to) imati veću plaću nego vi koji "čekate pravu priliku"? A znate zašto? Zato što će čovjek sljedećem poslodavcu zviznuti CV na kojem piše "X godina iskustva u ...". A na dogovoru za plaću će točno znati koliko vrijedi, i ako je pametan - naplatit će sve ovo vrijeme tijekom kojeg je radio za 0 kn. I to VIŠESTRUKO.

17 godina
vlad0 kaže...

Radeći u IT branši se može jako dobro živjeti, ali samo ako ste stručnjak u svojem području = PUNO samostalnog rada i učenja. U suprotnom, pripremite se manje od očekivanog... Netko je spomenuo kako radi za 0 kn zato što mu poslodavac omogućava real life EDUKACIJU u branši koja ga zanima (svjestan je da ne zna dovoljno, ali vidio je priliku kako naučiti više i ugrabio ju je!). Koliko vas ostalih bi pristalo na to? Bi li itko? A znate li da će u konačnici taj kolega vjerojatno (ako stvarno "zagrize" u to) imati veću plaću nego vi koji "čekate pravu priliku"? A znate zašto? Zato što će čovjek sljedećem poslodavcu zviznuti CV na kojem piše "X godina iskustva u ...". A na dogovoru za plaću će točno znati koliko vrijedi, i ako je pametan - naplatit će sve ovo vrijeme tijekom kojeg je radio za 0 kn. I to VIŠESTRUKO.

Sumnjam...prije će biti da će gazda broj 1 javiti gazdi broj 2: "čuj, taj ti radi i za 0 kuna, samo mu daj nešto zanimljivo za raditi" Cool

16 godina
segregator kaže...

Sumnjam...prije će biti da će gazda broj 1 javiti gazdi broj 2: "čuj, taj ti radi i za 0 kuna, samo mu daj nešto zanimljivo za raditi" Cool

Što se volontiranja tiče, moj je stav podijeljen. Smatram da volontirati treba samo onaj tko ima riješeno egzistencijalno pitanje i to, po mogućnosti, ne vezano za struku nego za hobi. Posao je posao i za njega čovjek treba dobiti plaću (+ godišnji odmor, beneficirani radni staž ili što već kome odgovara i kako se dogovori).

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
ismar89 kaže...

ne mozes poredit balkan i englesku...

zato u engleskoj kutija cigara kosta onoliko koliko ja potrosim da uzmem sebi namirnica za 4-5 dana..

Ne košta toliko (ili ti jako slabo jedeš). Čak i da košta (košta dosta, da) - cigare i cigarete spadaju pod luksuz. Stanarina je nešto skuplja, ali obične stvari nisu skuplje ili su neznatno skuplje, a plaće su znatno, znatno veće.

Pink goggles m8. Nisi (potpuno) u pravu, sorry.

Odnosno, ako zelis usporedjivati kruske i jabuke, onda si u pravu, ali onda u ovu konverzaciju treba pozvati direktora Elektre ili nesto slicno, da da svoj komentar o placama... jer usporedjujes znatno vece place nekih CEO-a u UK, a ne blue-collar ili middle-high class ljudi. Moji kolege iz UK placaju mjesecno oko 5000-6000 kuna za kredit za skolovanje, koji ima 90% ljudi koji su isli na fax. I taj kredit ce im potrajati do negdje 40ih. Posao im do kraja zivota nikad nece biti takav da si bez ikakvih problema mogu priustiti sto god zele.

To ne postoji na svijetu. Nigdje. Nikad. Nema teorije da avergae Joe postenim radom prebaci sebe iz srednje klase u visu. Taj proces ce potrajati generacijama, i to jedino pod uslovom da neka od buducih generacija ne izrodi tuduma koji ce ulupati obiteljsko naslijedje - nesto sto se vrlo tipicno desava u Hr, osjetio na svojoj kozi.

Jedini nacin da se takvi magicni skokovi ostvare jesu ako si neki izumitelj i imas dobar nos za posao - dakle, American Dream right there and then, back in 50ies.

Sve bazicne stvari za zivot i stvari koje se proizvode u istoj zemlji, u Europi rastu proporcionalno s primanjima - sto znaci, prosjecan stancic u Norveskoj kosta 1/3 primanja - bas kao i u Hr.

Moj bivsi apartman u Oslu je imao punih 25 kvadrata i kostao ravno 6800 kruna (circa nesto ispod 6400 kuna). Naravno, bez namjestaja, struja nije ukljucena u rentu. Moja cura je u Norveskoj placala jednu sobu u koju je stao krevet, ormar i komoda 4000 kruna mjesecno. Obican meni u McDonaldsu ili BurgerKingu ide iznad 100 kruna (90ak kuna), 1L mlijeka je oko 15 kuna, 15 deka salame oko 40 kuna, kino je oko 110 kuna, pivo u kaficu 60-80 kruna, 10 pieces sushi 120 kuna i slicno.... cigarete i alkohol da ni ne spominjem, jer je Norveska lagano ekstrem po tome. Ah da, i ona sitnica, porez - on dodje od 35% pa nadalje... i da, da ne zaboravim, benzin, koji se u Norveskoj proizvodi i izvozi u US - benzin kosta circa 12 kuna po litri.

Sto znaci, efektivno - 1/3 na stan, 1/3 na hranu, a od ostatka trosis na odjecu, izlaske... i tu je najveca razlika u tom nekom fiktivnom zivotnom standardu, jer uvozne stvari kostaju jednako. iPhone uvijek kosta 200-300 dolara, i naravno da ga je jednostavnije kupiti u drzavi gdje ti 1/3 place iznosi cijelu placu u hr. Isto tako je u UK, u Danskoj, u Svedskoj, u Svicarskoj.... te price i pricice o obecanim zemljama su bajka. Naravno da je bolje, objasnio sam i zasto maloprije, ali daleko je to od bajki kojih sam se naslusao...

Ona prava prednost inozemstva lezi u slobodi govora i slobodnom trzistu rada - nema sanse da se nesposobni majmun uguzi na mjesto iz kojeg ga nitko ne moze izgurati. Nesposobni padaju, sposobni i vrijedni se isticu i napreduju. Kapitalizam, ali ne divlji. Zamorno, stresno na trenutke, ali ako znas planirati svoju buducnost - mozes cak imati sasvim ugodan zivot i umiroviti se sa 40-50 godina negdje na Maleziji ili na Kubi za 5 dolara  dnevno :-)

Ah da, da ne zaboravim dodati, mislim da je ovo bitno za mjerenja kakva se odvijaju ovdje:

imam 10 godina radnog iskustva, profesionalno se sluzim C++ om i Javom, prosao sam bussines software i zadnjih 3 godine radim igre. Pozicija je lead coder u Funcomu, Montreal office. Tehnologije necu ni nabrajati jer kako je tnakir rekao, nicu kao gljive poslije kise i obicno zauzimaju jednu stranicu na svakom CV-u.

Usporedjujuci sa drugim ljudima ovdje, placa mi generalno spada u iznose koje dobija visoka srednja klasa i to se klasificira kao jako dobra placa za posao koji obavljam. Generalno mozda mogu ici jos par tisuca godisnje gore (oporezivo ofc) i to je to.

Za usporedbu, zaradjujem manje od jednog prosjecnog drzavnog sluzbenika u Hr. Stedim za novi motor vec godinu dana, i slijedece ljeto cu si ga (vjerojatno) moci priustiti.

Cheers!

Welcome - millenium... the fall of Planet Hate...
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.7.2010 16:43 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan
BMT kaže...
segregator kaže...

Što se volontiranja tiče, moj je stav podijeljen. Smatram da volontirati treba samo onaj tko ima riješeno egzistencijalno pitanje i to, po mogućnosti, ne vezano za struku nego za hobi. Posao je posao i za njega čovjek treba dobiti plaću (+ godišnji odmor, beneficirani radni staž ili što već kome odgovara i kako se dogovori).

Kakvo crno volontiranje? OK, bilo bi bolje da si je dogovorio barem neku kešovinu, ali ako se uspjeva nekako pokriti i s 0 kn dok ne "izvuči zanat" onda to nije volontiranje nego ulaganje u sebe, odnosno budućnost. I ako pametno odigra, moglo bi mu se vrlo brzo sve vratiti. Znam to i po svojem primjeru, ali i po primjeru mnogih kolega iz branše. Uvijek se počinje na dnu na 1. poslu, ali uz malo truda i volje plaća može narasti višestruko već na sljedećem poslu. Na sljedećem još više. I tako dok ti ne bude dosta svega pa odeš u managerske vode chill-outati. ;]

A ako ideš tražiti posao s premisom "Završio sam faks prije tjedan dana - želim odmah 10,000kn, sve beneficije, a po mogućnosti i službeni auto" (karikiram!), mogu ti samo poželjeti puno sreće.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.7.2010 16:48 (vlad0).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ah da, da ne zaboravim dodati, mislim da je ovo bitno za mjerenja kakva se odvijaju ovdje:

imam 10 godina radnog iskustva, profesionalno se sluzim C++ om i Javom, prosao sam bussines software i zadnjih 3 godine radim igre. Pozicija je lead coder u Funcomu, Montreal office. Tehnologije necu ni nabrajati jer kako je tnakir rekao, nicu kao gljive poslije kise i obicno zauzimaju jednu stranicu na svakom CV-u.

Usporedjujuci sa drugim ljudima ovdje, placa mi generalno spada u iznose koje dobija visoka srednja klasa i to se klasificira kao jako dobra placa za posao koji obavljam. Generalno mozda mogu ici jos par tisuca godisnje gore (oporezivo ofc) i to je to.

Za usporedbu, zaradjujem manje od jednog prosjecnog drzavnog sluzbenika u Hr. Stedim za novi motor vec godinu dana, i slijedece ljeto cu si ga (vjerojatno) moci priustiti.

Cheers!

Moram ti reći da je ovdje gore. Zašto? - Ovdje 90% prosječne plaće ide na stanarinu, dodatnih 90% ide na režije, a za hranu ti treba oko 60%.

Naime, prosječna plaća kojoj se može nadati visokoobrazovana osoba je, nekih 5000kn. Ako s faksom dobiješ 5000kn, imaš odličnu plaću. Većina dobije manje.

Da uzmemo dvije VSS osobe sa po vrlo dobrih 5000kn plaće?

Prosječan stan od 60m2 je oko 400€. To je ~3000kn. Struja s grijanjem za dvije osobe bude nekih možda 800kn. Voda, komunalije i sl. budu oko 500kn.  Hrana, dakle ako jedeš normalno, raznoliko i ne jedeć smeće od junk fooda svaki dan u min količinama, košta te oko 100-150kn ili za dvije osobe u mjesec dana košta oko 3000-4500kn, uzmimo 3500.

Jedan automobil te s registracijom, prosjekom za gume i eventualne popravke, i gorivom košta oko 1000kn mjesečno. Ako imaš kredit za taj automobil, najjeftiniji te košta oko 200 eura na 5 godina, što je 1500kn mjesečno. Odjeća te može koštati u prosjeku (ako se baš trudiš da ne trošiš ako nije nužno) oko 300-500kn mjesečno.

Lijekovi, pokloni za rođendane, pireve, nepredviđeni i sl. drugi troškovi najmanje 200kn mjesečno.

Ako imaš jedno dijete, pelene 1000kn mjesečno ili odjeća (djeca brzo rastu) 500-1000kn mjesečno. Ako si sretan da je školarac, slobodno stavi knjige, pribor i sl. što uzimaš na kredit uglavnom, minus s ogromnom kamatom od 10% godišnje i sl. Nisam spomenuo kredite za bijelu tehniku, namještaj, i hrpu drugih gluposti koje su nekima vani normalna stvar.

Svakako, prosječnoj dvočlanoj ili tročlanoj obitelji treba najmanje 10,000kn. To uglavnom nemaš. Izleti, putovanja, ljetovanja, skijanja... nemam pojma tko to može priuštit, a tko može uopće živjet kao moj kolega koji ima plaću 3800kn, a žena mu ne radi niti je ikad radila (iako je VSS, dipl.ing. kemije već 4 god.) i žive s malim djetetom. Naravno, bavi se raznim nelegalnim i sivim stvarima da smakne dodatni novac.

Tako da - da, vani jest bolje i uvijek je bolje i kako stvari stoje i dragi Rohatinski kaže, takva se situacija neće brzo mijenjati.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
naxeem kaže...
Deus ex machina kaže...

Cheers!

Moram ti reći da je ovdje gore. Zašto? - Ovdje 90% prosječne plaće ide na stanarinu, dodatnih 90% ide na režije, a za hranu ti treba oko 60%.

Naime, prosječna plaća kojoj se može nadati visokoobrazovana osoba je, nekih 5000kn. Ako s faksom dobiješ 5000kn, imaš odličnu plaću. Većina dobije manje.

Da uzmemo dvije VSS osobe sa po vrlo dobrih 5000kn plaće?

Prosječan stan od 60m2 je oko 400€. To je ~3000kn. Struja s grijanjem za dvije osobe bude nekih možda 800kn. Voda, komunalije i sl. budu oko 500kn.  Hrana, dakle ako jedeš normalno, raznoliko i ne jedeć smeće od junk fooda svaki dan u min količinama, košta te oko 100-150kn ili za dvije osobe u mjesec dana košta oko 3000-4500kn, uzmimo 3500.

Jedan automobil te s registracijom, prosjekom za gume i eventualne popravke, i gorivom košta oko 1000kn mjesečno. Ako imaš kredit za taj automobil, najjeftiniji te košta oko 200 eura na 5 godina, što je 1500kn mjesečno. Odjeća te može koštati u prosjeku (ako se baš trudiš da ne trošiš ako nije nužno) oko 300-500kn mjesečno.

Lijekovi, pokloni za rođendane, pireve, nepredviđeni i sl. drugi troškovi najmanje 200kn mjesečno.

Ako imaš jedno dijete, pelene 1000kn mjesečno ili odjeća (djeca brzo rastu) 500-1000kn mjesečno. Ako si sretan da je školarac, slobodno stavi knjige, pribor i sl. što uzimaš na kredit uglavnom, minus s ogromnom kamatom od 10% godišnje i sl. Nisam spomenuo kredite za bijelu tehniku, namještaj, i hrpu drugih gluposti koje su nekima vani normalna stvar.

Svakako, prosječnoj dvočlanoj ili tročlanoj obitelji treba najmanje 10,000kn. To uglavnom nemaš. Izleti, putovanja, ljetovanja, skijanja... nemam pojma tko to može priuštit, a tko može uopće živjet kao moj kolega koji ima plaću 3800kn, a žena mu ne radi niti je ikad radila (iako je VSS, dipl.ing. kemije već 4 god.) i žive s malim djetetom. Naravno, bavi se raznim nelegalnim i sivim stvarima da smakne dodatni novac.

Tako da - da, vani jest bolje i uvijek je bolje i kako stvari stoje i dragi Rohatinski kaže, takva se situacija neće brzo mijenjati.

Manje vise se slazem ali "vrlo dobrih" 5000 kn za VSS tesko. Bar u nasoj bransi. Kolege iz Siemensa i Ericsonna imaju koju tisucicu vise. Ekonomisti sa VSS su tu negdje... 4000 - 5000. Pravnici... nisam siguran. Gradjevinari, arhitekti... i vise od 8 - 9000 kn. Profesori (sestra mi je profesor matematike i fizike)... nesto povise 5000 kn ali podeblja sa repeticijama.

Ne mogu se sjetit sada ostalih ali slobodno me nadopunite.

Prema tome sam ja sretnik jer sa srednjom skolom imam vise od tog tvog prosjeka za VSS?

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 21:44 (tnakir).
17 godina
neaktivan

Kolege u Siemensa masovno dobivaju otkaze. Kolege u Ericssona u većem dijelu rade na stvarima koje su profesionalno samoubojstvo, a oni koji rade na tehnologijama koje imaju budućnost, malobrojni su. Ni Ericsson baš ne zapošljava previše. Ericsson bi također uskoro mogao žestoko u otpuštanja; samo se čeka svoj red - otkazi masovno idu najskupljim podružnicama - situacija je takva da je u Švedskoj val otkaza već bio.

I da, imaju 4500-7000kn. Treba puno pure papati za više. Puno pure.

Ekonomisti? A gdje da se zaposli ekonomist u Splitu? Imaš možda neku ponudu? Jerbo, ja znam barem 5 njih koji ne mogu naći nikakav posao.

Građevinari? Da, to je mafija posebne vrste, ali treba imati dobru vezu i sreće. Arhitekti? Hmm, baš i nisam primijetio navalu, a i frend radi samo na crno. 8-9? Huh. Gdje? Profesori? Da, 5000kn, kao što rekoh. A svatko može podebljat, ali nema svaki predmet repeticije, a problema s neplatišama repeticija i onima koji te prijave poreznoj kad odluče ne platit seriju dolazaka, sve je više.

Zaista, ako imaš neku ideju za ekonomista, grafičara, humanista i kemičara, samo se javi na PP. Imam hrpu željnih posla.

15 godina

u hrvatskoj sve tone još samo zagreb dobro živi i imaju predobre plaće, u zadru je jedno vrijemo dobro išlo ali sad je sad sve palo do dna,nema posla bez veze,a ako te netko pozove na razgovor tada te provociraju jer imaju miljun kandidata,a dokaz mojoj tvrdnji da se u zagrebu  odlično živi je: kad sam bio na koncertu u zagrebu popio sam kavu od 12 kuna ( najskuplje u životu ) a kafići su svi bili odreda puni,krcati

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.7.2010 22:24 (blackalbum).
17 godina
neaktivan

Ne samo to. Danas je dana jedna zgodna informacija i kritika: oko 20-tak dalmatinskih tvrtki je pred stečajem, a s obzirom da nose više desetaka tisuća radnih mjesta, propast tih tvrtki, efektivno je propast cjelokupnog gospodarstva u Dalmaciji. U takvom je stanju.

Ne znam odakle kome uopće razlog za optimizam. Radnika ima, posla nema. Tko ima posla, 80% plaće dobije na crno, ako plaću uopće dobije.

15 godina

osim plaće mene još neke druge stvari i iritiraju,sve ono što se na jadranu zaradi od turizma i popratnih djelatnosti će otići u zagreb da popuni proračun,treba napraviti da svatko raspolaže s onime što je zaradio pa dalmacija ne bi bila u ovakvoj katastrofalnoj krizi

15 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

osim plaće mene još neke druge stvari i iritiraju,sve ono što se na jadranu zaradi od turizma i popratnih djelatnosti će otići u zagreb da popuni proračun,treba napraviti da svatko raspolaže s onime što je zaradio pa dalmacija ne bi bila u ovakvoj katastrofalnoj krizi

dođi i ti u zagreb pa uživaj s nama u velikim plaćama,ja bi rađe bio u zadru, ali to je tako kad je čovjek nezadovoljan.

17 godina
moderator
blackalbum kaže...

I kakve to ima veze s topicom?

Osim toga nervira me kada netko izjednačava Zagreb i državu! Ti očito ne uspijevaš razlučiti te dvije stvari Mršti se

...
15 godina
Plaće

ne slažem se s tobom,problem je što ljudi koji ti daju plaću dadu ti minimum ispod kojeg ne bi nitko želio raditi ,a isti ti ljudi kupuju stanove,vile,jahte i svaki dan te uvjeravaju da ti ne mogu dati više jer više nemaju,problem je ove države što nitko ne cijeni rad pa bio to fizikalni ili umni u ovoj državi poslodavci cijene samo sebe,jedno je pravilo vrijedilo na balkanu a vrijedit će još 1000 godina tko se snađe snađe,a najviše od svega se cijeni lopovluk ,tko će koga preveslati i ostale slične radnje

Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina

da se ne svađam s moderatorom ,ovo što sam rekao ima veze s plaćama,da je u hrvatskoj regionalizam i ostale regije bi živjele bolje

17 godina
neaktivan
Plaće

Za postati redoviti profesor, a pogotovo "u trajnom zvanju", treba ti jako, jako, jako puno vremena. 60-te su zgodna brojka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...

Kolege u Siemensa masovno dobivaju otkaze. Kolege u Ericssona u većem dijelu rade na stvarima koje su profesionalno samoubojstvo, a oni koji rade na tehnologijama koje imaju budućnost, malobrojni su. Ni Ericsson baš ne zapošljava previše. Ericsson bi također uskoro mogao žestoko u otpuštanja; samo se čeka svoj red - otkazi masovno idu najskupljim podružnicama - situacija je takva da je u Švedskoj val otkaza već bio.

I da, imaju 4500-7000kn. Treba puno pure papati za više. Puno pure.

Ekonomisti? A gdje da se zaposli ekonomist u Splitu? Imaš možda neku ponudu? Jerbo, ja znam barem 5 njih koji ne mogu naći nikakav posao.

Građevinari? Da, to je mafija posebne vrste, ali treba imati dobru vezu i sreće. Arhitekti? Hmm, baš i nisam primijetio navalu, a i frend radi samo na crno. 8-9? Huh. Gdje? Profesori? Da, 5000kn, kao što rekoh. A svatko može podebljat, ali nema svaki predmet repeticije, a problema s neplatišama repeticija i onima koji te prijave poreznoj kad odluče ne platit seriju dolazaka, sve je više.

Zaista, ako imaš neku ideju za ekonomista, grafičara, humanista i kemičara, samo se javi na PP. Imam hrpu željnih posla.

Meni je par kolega koji su zavrsili u Siemensa dobilo povisicu. Od njih 10 nakon fesba dvoje je dobilo nogu.

Zbog viska ekonomista i pravnika je zapravo kriv neproracunata kvota pri upisima. Ima previse pravnika i ekonomista, a opet svake godine upisuju visak studenata. Ne kazem da nema krize... Itekako je ima!

Cinjenica jest da je drzava u banani, kako propadne jedna firma automatski se i drugoj smanjuje promet tako da zapravo dolazi do lancane reakcije i sve ide kvragu.

M_dipl. kaže...

...
Unatoč svemu ovome, moje je mišljenje da je ovakav život (koji sam za sebe izabrao, ili, bolje reći, koji je izabrao mene) izvrstan. Meni je 4 000 kuna dovoljno da se koliko-toliko pokrijem, sve preko toga mi je super. Naravno, jednog dana kad obitelj uđe u igru treba još i više, što ću i ostvariti svojim radom, i svi sretni.

Ne razumijem čemu sve te žalopojke!? Autora teme smeta što mu je plaća ispod 6k kuna a diplomirao je, pa čovječe, imaš doktore znanosti koji primaju manju plaću pa se ne žale, poanta je da se nečime baviš jer se time želiš baviti, a ne zato što je to unosno!

...

Sori ali ne mogu ti povjerovat da ti je 4000 kn dovoljno. Jest ako zivis sa starcima i ako nemas zenu i djecu.

Ali cetveroclana obitelj sa dvije place od 4000 kn ne moze ugodno zivjeti.

Uzmi u obzir da ti npr mala beba na pelene i hranu trosi malo vise od pola te jedne place. Pa kao sto je Naxeem reko, ako imas kredit na stan i auto mrtav si.

Ovo drugo boldano... iskreno... da volim crtati / slikati nebi bio slikar po zanimanju jer vjerujem da mozes nabrojat na prste jedne ruke slikare u RH koji normalno zive od prodaje svojih slika. Nekada treba napraviti kompromis. Nije u zivotu uvijek sve divno i krasno. Oni koji rade ono sto vole su po meni sretnici.

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

15-tak ljudi je dobilo otkaze u Siemensu i blokirana su zapošljavanja. Znam ja jednog što je ostao, ali taj je imao sreću jer nije ugašen njegov projekt.

15 godina
neaktivan
Plaće

@m dipl plaća 4000 kuna? da imaš auto znao bi da ti toliko treba samo za registraciju a gdje je redovito održavanje,da plaćaš režije znao bi koliko košta struja,grijanje,voda,sa tom plaćom nemožeš imati pošteni bicikl a kamoli normalan život i kupovanje igrica.malo si ga ovaj put pretjerao.

4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Plaće

daj ne pricaj gluposti...

4000 kuna nije ni za kruh (kako se kaze)...

Ako si medu sretnicima pa imas svoj stan, onda jos nekako, i to nategnuto, ali da si podstanar ili imas kredu, pa neki autic...

to bi bilo neki "normalan" zivot... to je oko 6.000 kuna...

ja bi rado volio vidjet cetveroclanu obitelj koja zivi od 3.500 kuna, od takvih treba ucit zivjet i mozda uzivat...

neznam, to mi nikako nije jasno valjda jer sam zbrinut i gustam u svom radu koji je dobro placen, nemogu rec da ga obozavam, ima i boljih, ali trenutno u njemu gustam. Slobodnog vremena i novca ne manjka, ali 4000 kuna sigurno nije dovoljno...

Nazalost, danasnja zbilja je da si nemozes nista priustit, zivis od danas do sutra sa 5 dana bez kruha jer nemas...

ima tko da zivi od 3.500 kuna da nam to pojasni...?

potpis :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Ja trenutno, kao student (iako menze gotovo uopće ne koristim), uspijevam provesti cijeli mjesec sa 1500 kuna, i to pazi, ne tako da jedva preživljavam, nego si redovito kupim neku igru, pokoju knjigu i/ili glazbeni CD, i ne osjećam se zakinutim ni na koji način.
Pretpostavljam da živiš sa roditeljima, ne plačaš režije i hranu...!?
"I have no special talent. I am only passionately curious." A.E.
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 8:21 (Kepolas).

0 0 hvala 0
17 godina
Hacker-ri kaže...

daj ne pricaj gluposti...

4000 kuna nije ni za kruh (kako se kaze)...

Ako si medu sretnicima pa imas svoj stan, onda jos nekako, i to nategnuto, ali da si podstanar ili imas kredu, pa neki autic...

to bi bilo neki "normalan" zivot... to je oko 6.000 kuna...

ja bi rado volio vidjet cetveroclanu obitelj koja zivi od 3.500 kuna, od takvih treba ucit zivjet i mozda uzivat...

neznam, to mi nikako nije jasno valjda jer sam zbrinut i gustam u svom radu koji je dobro placen, nemogu rec da ga obozavam, ima i boljih, ali trenutno u njemu gustam. Slobodnog vremena i novca ne manjka, ali 4000 kuna sigurno nije dovoljno...

Nazalost, danasnja zbilja je da si nemozes nista priustit, zivis od danas do sutra sa 5 dana bez kruha jer nemas...

ima tko da zivi od 3.500 kuna da nam to pojasni...?

Istina, mene gorivo mjesecno izadje 1000 kn. Pa onda sto je naxeem reko gume, servisi, registracija. Pa hrana. Pa rezije. Pa knjige za djecu koja su u skoli, pa im treba kupiti novu odjecu...

Cinjenica je... nisam ozenjen, nemam djecu, sa svojom placom mogu zivjeti lagodno. Priustim si gotovo sve sto hocu, medjutim da imam manju placu nebi svako toliko kupovao nove gadgete/gluposti. Nebi svako malo isao na vecere. Nebih nosio brandiranu odjecu. Jednostavno bih drugacije poslozio prioritete (sto vjerovatno i hocu kad se ozenim...)

I'm going woo woo
17 godina
M_dipl. kaže...
Vidite kako izvlačite iz konteksta. Ja sam naglasio da je 4000 dovoljno pod uvjetom da imaš vlastiti stan. Moje je iskustvo takvo, kad platim stan 2000 kuna, režije oko 500 kuna, ostaje mi 1500 s kojim uspijevam koliko-toliko dobro živjeti. Kada pak imaš vlastiti stan, onda ovih 2000 kuna troška nestaje, ali to zamijeni nešto drugo - poput kredita za auto ili čega trećeg.

Meni ovdje izgleda kao da vi čitate samo ono što želite čitati a ostalo zanemarujete, jer ste se toliko fiksirali na - jednostavno netočan - podatak da 4000 kuna mjesečno nije dovoljno za život jednoj osobi. Ja sam vam naveo svoj primjer i primjer iz moje obitelji gdje se četvoro ljudi (od kojih je jedno malo dijete) "drži" sa nepunih 7000 mjesečno, dakle, nije nemoguće, samo treba znati odvojiti žito od kukolja, tj. važne od manje važnih troškova.

Nemam pojma, vi možda pod obavezne i za-život-nužne stvari ubrajate nešto što ja ne, ali moje je mišljenje da u "osnovne životne potrebe" upadaju krov nad glavom, vozilo (samo ako je nužno za posao), mjesečna prehrana i pokrivanje režija. Sve preko toga je, nažalost, luksuz, i to treba prihvatiti.

Sa ovim se slazem... Ljudi si neznaju posloziti prioritete. Uzimaju kredite radi luksuza, trose vise nego sto imaju samo zato jer "susjed ima nesto pa moram i ja". Jbg takav nam je mentalitet. 

I'm going woo woo

7 0 hvala 1
17 godina
Plaće

Vidim da vas puno spominje kredite za aute... Meni jednostavno ne ide u glavu kako netko ide podic kredit za novi auto... (ne govorim o nikome od vas) Vecina Hrvata je na neku foru naucena vise trosit nego zavrijedit... Mozda je to stvar mog odgoja, ali kod mene se nikad nije digao kredit za bilo kaj (hvala Bogu), a ne da bi digao kredit za novi auto... Pa radje cu uzet neki rabljeni auto koji mogu platit samo da se "kotura"...

Eh jbg kad je nekima ispod casti vozit rabljeni auto koji nije izglancan...

Dizanje kredita danas je ko da si stavis uze oko vrata... Pogotovo za nas koji imamo primanja cca 5000 kn... A di je jos k tome obitelj, necu niti mislit...

Svi jadikuju kako se nema love, kako je fucking recesija, a prije 2 tjedna dana dodjem u Baummax u Vz i nemam mjesta na parkiralistu.... :// Dodjem pred Lesninu, mjesta nema...

Proslu subotu dodjem u Plodine, guzva da mi se opce nije dalo ulazit u ducan nego sam okrenuo i otisao doma....

Neki stvarno nemaju novca, a neki stvarno ne znaju raspolagat s njim...

http://www.mediafire.com/?mw0yjyjwjij

8 0 hvala 0
17 godina
Batista kaže...

Vidim da vas puno spominje kredite za aute... Meni jednostavno ne ide u glavu kako netko ide podic kredit za novi auto... (ne govorim o nikome od vas) Vecina Hrvata je na neku foru naucena vise trosit nego zavrijedit... Mozda je to stvar mog odgoja, ali kod mene se nikad nije digao kredit za bilo kaj (hvala Bogu), a ne da bi digao kredit za novi auto... Pa radje cu uzet neki rabljeni auto koji mogu platit samo da se "kotura"...

Eh jbg kad je nekima ispod casti vozit rabljeni auto koji nije izglancan...

Dizanje kredita danas je ko da si stavis uze oko vrata... Pogotovo za nas koji imamo primanja cca 5000 kn... A di je jos k tome obitelj, necu niti mislit...

Svi jadikuju kako se nema love, kako je fucking recesija, a prije 2 tjedna dana dodjem u Baummax u Vz i nemam mjesta na parkiralistu.... :// Dodjem pred Lesninu, mjesta nema...

Proslu subotu dodjem u Plodine, guzva da mi se opce nije dalo ulazit u ducan nego sam okrenuo i otisao doma....

To je TBF dobro opisao u pjesmi Sareni Artikal :)

I'm going woo woo
15 godina
neaktivan
Batista kaže...

Upravo tako. I još nešto - ljudi tu kod nas su navikli na onu "Troši dok možeš" dok nam je s druge strane omiljena zanimacija ispijanje kave od 12 kn (uzet ću tu kavu kao primjer, netko ju je spomenuo koji post iznad) + komentiranje politike / nogometa / cica koje su upravo prošle ispred našeg stola. Ne kažem da i sam ne radim to (komentiram politiku, nogomet i cice na kavi), ali stvar je u tome da ja mogu sa svojom plaćom platiti kavu 12 kn ako baš želim. ALI ja na takvu kavu možda odem možda nekoliko puta godišnje, a obično ispijam onu za 7-8 kn, koja je jednako dobra (ako ne i bolja!) kao i ova od 12 kn. S druge strane, ima onih koji ne mogu platiti ni kavu od 5 kn, ali trude se svakodnevno ići na ovu od 12 kn... Eh...

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice