Karijera u IT-u - pomoć, savjet, mentor

poruka: 5
|
čitano: 2.694
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
offline
Karijera u IT-u - pomoć, savjet, mentor

Ovako nekako ide priča. Završio pet godina na ekonomskom fakultetu, zadnju godinu upisao na katedri za Informatiku u nadi da ću postati IT-evac. Makar je taj smjer Menadžerske informatike ok za uvod, ali daaleko je to od IT-evca. I tako tražio sam posao godinu dana, borio se da uđem, u koroni šibao po Udemy-u, YT-u, i evo, uspio sam. Radim trenutno kao neki oblik testinga, deploymenta, održavanja sustava, itd; sažeto u neki Ops kao naziv radnog mjesta. Tu sam sad već dvije godine, i zadovoljan sam, to sam htio. I vidim da mi ide ok, ali mi i fali možda neke basic stuff koje sam u svojem nekom samoobrazovanju možda i preskočio.

Zanima me sljedeće. Često pitanje, znam, ali eto. Da sam sam pametan što napraviti, ne bih tražio preko foruma. Obzirom da sam se uspio zaposliti u IT-u, a ne dolazim iz STEM područja (mislim na faks) da li savjetujete da se, pošto već imam volju, upiše neki STEM faks uz posao? Mislim, jasno mi je da mi posao daje najbolje iskustvo, i sve teorije o većini naših fakulteta su mi jasne i sve to stoji, ali sam i svjestan da se IT ljestvica u Hrvatskoj dosta digla obzirom na big bang koji se dešava kod nas. Znam da se traži znanje, ali ima ih dosta kod nas koji gledaju sad već i diplomu. Tako da se bojim da će nova ekipa koja dolazi s faksa dobiti prednost pred menom, ja ispasti iz kruga zbog te svoje diplome, itd. Ili pak s druge strane možda savjetujete da nastavim ovim putem, borim se i dalje sam, uđem u taj network IT-evaca, skompam se sa starijim kolegama koji će mi dati najbolji savjet, a i samim time usmjeriti me, npr. na neke courseve, tečajeve npr. na nečemu poput naše Algebre i slično?
Volio bih čuti Vaše mišljenje. Hvala. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2021 21:26 (steveboss007).
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Karijera u IT-u - pomoć, savjet, mentor

Kao osoba koja ima IT firmu i zapošljava radnike, iz prve ruke ti kažem da bi mi puno više značilo vidjeti da čovjek želi raditi i ima volju nego neke papire. Ne zanima me jesi li išao u srednju u Špičkovini donjoj ili na Cambridge university ako znaš ili želiš raditi...

 

Radi, rasti, bori se...

5 godina
offline
Karijera u IT-u - pomoć, savjet, mentor

Nastavi ovim putem. Zvucis vrlo nabrijano na IT, a entuzijazam je puno bitniji od papira za kojeg ionako nikog nije briga. Realno, dobra diploma ti je stepenica za prvi posao, nakon toga svojim radom gradis momentum koji te gura dalje. Drugi posao stjeces iskustvom prvog posla i faksom, tako da je vec tu faks samo 50% (realno manje, jer ljude vise zanima sto si radio nego sto si ucio). Za treci posao jos manje itd.

 

Neki od najboljih developera koje sam poznavao tijekom godina nisu imali faks ili su imali nesto nevezano (filozofija, aeronautika itd.)

 

U ovom trenu, puno bi vise naucio u 3 godine radnog iskustva nego faksa. Kad trazis novi posao, gledaj da tamo ima iskusnijih ljudi i da ti se svida sto rade: ako nakon intervjua imas osjecaj "osjecam se ko debil koliko ovi znaju" to je dobar znak. Tu mozes nauciti. 

 

Rekao si sam da osjecas svoje rupe u znanju: popuni ih. Ako ne znas bash, prodi par bash tutoriala i napisi konkretne skripte. Ako te muci CSS, a radis frontend, pozabavi se njime itd. Isplatit ce ti se dugorocno, znanje se gradi jedno na drugo

 

Jedan savjet: ako si u tome jer si cuo da IT-evci dobro zaraduju, radije odmah stani jer ces burnoutati pokusavajuci se dokazati, nije vrijedno toga. Ovo vrijedi i ako nisi u tome samo zbog para: nauci podvuci crtu (he-he) izmedu poslovnog i privatnog. Ovo je pogotovo tesko

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Karijera u IT-u - pomoć, savjet, mentor

Radim ko sistemaš. Lijepo je imati faks u području IT-a, ali ja nisam upoznao baš puno sistemaša koji su završili IT faks (a upoznao sam ih dosta) - uglavnom ili imaju neku srednju ili neku lijevu višu (i sam imam tako). I neki od njih su stvarno vrhunski znalci svoga posla.

Ako imaš vremena i novaca završi faks. Dugoročno će ti se isplatiti. Ali ako želiš brže napredovati u znanju i praktičnom dijelu, drži se posla i uči ono što ti treba i zanima te.

Možeš polagati i razne certifikate, tvrke nerijetko navode posjedovanje certifikata kao prednost pri zapošljavanju. A i lijepo izgleda u CV-u, malo će istaknuti "da si IT-evac" ;)

Osobno sam završio lijevi faks pred 20 godina koji nema veze s IT-om i čiju lokaciju bih teže našao, a kamoli se sjećao što sam učio tamo. Učim iz prakse, knjiga, tutoriala i polažem relevantne certifikate za područje koje me zanima.

Sretno!

15 godina
offline
Re: Karijera u IT-u - pomoć, savjet, mentor
Moja preporuka za neki Ops basic bi bio CCNA za mreže, tak da imaš mrežnu podlogu, naravno nakon toga nećeš postat majstor mrežaš, ali podloga je dobra. RHCSA za Linux, barem tečaj, ali ako već prođeš tečaj zašto ne uzeti i ispit. Recimo da imaš mreže i tak OS kao podlogu, tad bi počeo gledati cloud tečajeve, automation tool-ove poput ansible-a, terraforma,… ali samo polako, stvari jednostavno trebaju sjesti, ako kreneš na sve fronte, burnout te sasvim sigurno čeka. Naravno, nisam te htio obeshrabriti, bas suprotno, samo naprijed, trebamo dobre ljude u IT-u i one koji su uvijek spremni učiti nove stvari, jer u ovoj branši jednostavno nema stajanja…
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice