Visual Basic 2008 Programiranje

poruka: 151
|
čitano: 41.800
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Visual Basic 2008 Programiranje
ja123789 kaže...

Zanjima me kako da napravim da mi u fullscreen aplikacija izgleda ljepo na svim rezolucijama:D a ne ako radim za jednu na drugoj ce sve bit razbacano

Tako što ćeš dinamički pomicati kontrole i mijenjati im veličinu ovisno o rezoluciji. Ovisno o tome kako si osmislio GUI, možda niti nije moguće postići zadovoljavajući prikaz na svim rezolucijama.

Pitanje ti je previše općenito. Što točno tvoja aplikacija prikazuje?

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
15 godina
neaktivan

Buttone, labele... meni treba da mi kad ja stavim da bude u donjem desnom kutu da tamo ostaned na svim rezolucijama i slicno no ako neznate nema veze snacu se i ovako

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ja123789 kaže...

Buttone, labele... meni treba da mi kad ja stavim da bude u donjem desnom kutu da tamo ostaned na svim rezolucijama i slicno no ako neznate nema veze snacu se i ovako

Uzmeš veličinu prozora i onda ručno staviš kontrolu u doljnji desni kut.

Recimo ovako, imaš button dimenzija 80×30, želiš da bude u doljnjem desnom uglu i pri tome odvojen od ruba prozora (margina) barem 20 piksela.

U rezoluciji 800x600 stavljaš ga na:

800-margina-širina_buttona=700

600-margina-visina_buttona=550

dakle (700, 550)

U rezoluciji 1024×768 računica je:

1024-margina-širina_buttona=924

768-margina-visina_buttona=718

dakle (924, 718)

I tako za sve ostale rezolucije. Pozicije svih kontrola ponovno izračunaš svaki puta kada se veličina prozora izmjeni, znači trebaš reagirati na WM_SIZE poruku  (ili na njen VB ekvivalent) koju ti operacijski sustav šalje.

16 godina
neaktivan

Moraš koristiti kontrolu koja se zove TableLayoutControl. Ona mora biti kontejner za sve ostale kontrole, buttone, labele.

Pogeldaj video na linku:

http://windowsclient.net/learn/video.aspx?v=3956

14 godina
neaktivan
ja123789 kaže...

Za takvo što postoji Anchor. Komponenta se veže za Top, Left, Bottom i/ili Right dio forme (kombiniraš si po volji). Drugim riječima, ako se prozor mijenja po visini i/ili dužini u zavisnosti o Anchoru automatski se mijenja i pozicija te komponente (gumba, labele itd).. ili njene dimenzije.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.10.2012 19:51 (TracerCPP).
16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
ja123789 kaže...

Uzmeš veličinu prozora i onda ručno staviš kontrolu u doljnji desni kut.

Recimo ovako, imaš button dimenzija 80×30, želiš da bude u doljnjem desnom uglu i pri tome odvojen od ruba prozora (margina) barem 20 piksela.

U rezoluciji 800x600 stavljaš ga na:

800-margina-širina_buttona=700

600-margina-visina_buttona=550

dakle (700, 550)

U rezoluciji 1024×768 računica je:

1024-margina-širina_buttona=924

768-margina-visina_buttona=718

dakle (924, 718)

I tako za sve ostale rezolucije. Pozicije svih kontrola ponovno izračunaš svaki puta kada se veličina prozora izmjeni, znači trebaš reagirati na WM_SIZE poruku  (ili na njen VB ekvivalent) koju ti operacijski sustav šalje.

ovo je suludo, svaka kontrola ima anchor property za namještanje pozicije.

15 godina
neaktivan
vedran984 kaže...

ovo je suludo, svaka kontrola ima anchor property za namještanje pozicije.

Pojma nemam o Visual Basicu, pokušao sam slikovito prenjeti rješenje iz nekih drugih okružja.

16 godina
neaktivan

Ok super, nemoj se ljutit nije da napadam ali nije uredu da objašnjavaš nešto što ne znaš jer možeš nekog uputit na krive stvari, a nema gore stvari od krivo upućenog programera.

Ja nisam doktor pa sigurno nebi slikovito pacijentu objašnjavao operaciju srca kada srca u životu vidio nisam :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.10.2012 0:31 (vedran984).
15 godina
neaktivan
vedran984 kaže...

Ok super, nemoj se ljutit nije da napadam ali nije uredu da objašnjavaš...

Ne slažem se, nekakvo objašnjenje je bolje od nikakvog objašnjenja.

16 godina
neaktivan

Vidi, nema potrebe da se nastavlja ovo, dao si mu potpuno pogrešno objašnjenje koje bi ga odvelo na potpuno pogrešan put, bolje da je ništa pa da sam nađe riješenje na googlu.

16 godina
odjavljen
vedran984 kaže...

Vidi, nema potrebe da se nastavlja ovo, dao si mu potpuno pogrešno objašnjenje koje bi ga odvelo na potpuno pogrešan put, bolje da je ništa pa da sam nađe riješenje na googlu.

Čovjek je dao prijedlog na osnovi svog iskustva u C/C++ (vjerojatno, s obzirom na čekanje onog eventa) i to je napravio u najboljoj namjeri.

Osim toga, propetiesa i evenata od kontrola i formi u .net-u ima poprilično. Čak i ako ne znaš što točno tražiš, u 10ak minuta razgledavanja i čitanja tooltipova bi skužio da se položaj kontrola može mijenjati na nekoliko načina.

Poznavanje IDEa je jako bitno jer barem VS ima rješenje za barem 50% problema na koje jedan .net dev može naletjeti. A onaj gospodin baš i nije previše gledao u Propeties tab nit od formi nit od kontrola. YouTube programer, pogađam.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
vedran984 kaže...

Čovjek je dao prijedlog na osnovi svog iskustva u C/C++ (vjerojatno, s obzirom na čekanje onog eventa) i to je napravio u najboljoj namjeri.

Osim toga, propetiesa i evenata od kontrola i formi u .net-u ima poprilično. Čak i ako ne znaš što točno tražiš, u 10ak minuta razgledavanja i čitanja tooltipova bi skužio da se položaj kontrola može mijenjati na nekoliko načina.

Poznavanje IDEa je jako bitno jer barem VS ima rješenje za barem 50% problema na koje jedan .net dev može naletjeti. A onaj gospodin baš i nije previše gledao u Propeties tab nit od formi nit od kontrola. YouTube programer, pogađam.

To nije ni upitno što se tiče namjere, svi mi radimo u najboljoj namjeri uvijek i nitko neće reći da radi u lošoj namjeri, ali čisto moja najbolja namjera je da se onog tko pita odmah uputi ispravno ako se zna ispravno riješenje, skratimo muke čoviku za pola :)

15 godina
neaktivan
vedran984 kaže...

pa da sam nađe riješenje na googlu.

{#}

Da je htio, zar ne misliš da bi ga već potražio? Joj ne poznaješ ti mentalni sklop koji ovdje prevladava. Svi samo čekaju da netko umjesto njih napiše, sačuvaj bože da oni sami potraže na googlu. Jest da imaš dvije godine forumskog staža više, ali mi se nekako čini da nisi redovit ovdje, bar ne na ovom podforumu. Zar doista misliš da bi on znao implementirati to što sam mu savjetovao!? Ili da je uopće skužio o čemu mu ja tu bauljam?

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.10.2012 1:49 (rustweaver).
16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
vedran984 kaže...

{#}

Da je htio, zar ne misliš da bi ga već potražio? Joj ne poznaješ ti mentalni sklop koji ovdje prevladava. Svi samo čekaju da netko umjesto njih napiše, sačuvaj bože da oni sami potraže na googlu. Jest da imaš dvije godine forumskog staža više, ali mi se nekako čini da nisi redovit ovdje, bar ne na ovom podforumu. Zar doista misliš da bi on znao implementirati to što sam mu savjetovao!? Ili da je uopće skužio o čemu mu ja tu bauljam?

Ja sam ti povremena ptica koja tu i tamo baci pogled, i svakako bi mu bilo teže implementirati tvoje riješnje od ovakvog riješenja:

button1.Anchor = (Anchor.Left | Anchor.Bottom) za C# ili button1.Anchor = (Anchor.Left Or Anchor.Bottom) za vb.net  :)

Vidi nisam ni skužija da sam 4 godine na forumu.....vrime brzo ide.

15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
vedran984 kaže...

{#}

Ja uvjek googlam ali nisam nista nasao i nikad ne postavljam pitanja ovdje ako nisam istrazio google i slicno... vjerujem da na googlu ima nesto ali nisam znao sta da upisem:D

VB ucim vec nekoliko mjeseci ali nikad nisam radio u FS jer nije bilo potrebe za tim i naravno da jako puno stvari neznam jer sam do sada radio jednostavne aplikacije.

15 godina
neaktivan
ja123789 kaže...

Ja uvjek googlam ali nisam nista nasao i nikad ne postavljam pitanja ovdje ako nisam istrazio google i slicno... vjerujem da na googlu ima nesto ali nisam znao sta da upisem.

Sve ok, nije mi bila namjera vrijeđati. Malo sam generalizirao. Uvijek počinješ sa službenom dokumentacijom kako bi vidio što sve već imaš na raspolaganju. U tvom slučaju ovdje.

Nikakav tutorijal, forum ili nešto drugo ne može biti nadomjestak za to. Dokumentacija pokriva sve, tutorijal će te naučiti samo ono što se u tutorijalu radi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.10.2012 15:18 (rustweaver).
15 godina

Dali mozda netko zna kako mogu disable-ati ljevi i desni klik misa na form-u ? znaci ako stisnem ljevi ili desni klik na određenu formu da se nista nedogodi? trazio sam malo po googlu al nisam nasao ono sto meni treba..

Ako sam ti pomogao pretisni gumb HVALA!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Encyanix kaže...

Dali mozda netko zna kako mogu disable-ati ljevi i desni klik misa na form-u ? znaci ako stisnem ljevi ili desni klik na određenu formu da se nista nedogodi? trazio sam malo po googlu al nisam nasao ono sto meni treba..

-predpostavka, nisi programer, tek planiraš učiti..

-pa pitanje, kako normalno reagira klik (left-right, dblclk.. svejedno)? - tako da se izvrši određeni kod.

-tvoja želja je (pitanje) = ne izvršiti kod. Tj, ništa, to je pod VBom 'prazan' kod. Tj ne moraš ništa ni raditi da bi dobio formu koja ništa ne radi.

-drugi odgovor je vratiti rezultat 0 bez obzira na event, key, mouse.. to je jednako exitu iz procedure.

-nešto sasvim drugo je ako želiš diseblirati npr command i sl. buttone. Tad objekt koji je disebliran ne reagira pa se ni ne izvršava kod povezan s trigerom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
ihush kaže...
Encyanix kaže...

-pa pitanje, kako normalno reagira klik (left-right, dblclk.. svejedno)? - tako da se izvrši određeni kod.

-tvoja želja je (pitanje) = ne izvršiti kod. Tj, ništa, to je pod VBom 'prazan' kod. Tj ne moraš ništa ni raditi da bi dobio formu koja ništa ne radi.

-drugi odgovor je vratiti rezultat 0 bez obzira na event, key, mouse.. to je jednako exitu iz procedure.

-nešto sasvim drugo je ako želiš diseblirati npr command i sl. buttone. Tad objekt koji je disebliran ne reagira pa se ni ne izvršava kod povezan s trigerom.

Ovako pocetnik jesam, i jako malo toga u visual basicu znam radit.. tj.. napravio sam par malih projekata.. al ono "bzvz" , inace kad si zamislim neku ideju preko google-a trazim sve stvari koje su mi potrebne da bi to napravio. 

Znaci ovako.. sad sam isao napraviti crosshair za jednu fps igricu, a taj crosshair sam napravio tako kad stisnem npr button1 da mi izleti form2 u centar koja je mala tockica, al sad je tu problem sto kad sam u toj fps igrci i kad slucajno stisnem misem u sredinu automatski mi se fokusira na taj moj projekt tj dogodi si nesto kao (alt+tab) i sad bi ja htio da iako u igrici stisnem u sredinu da se nista nedogodi, ako bi bio dobre volje pa mi napisao taj kod ovdje bio bi jako zahvalan (jedino ako nije neki veci), ak ne sve ok :P

16 godina

-kod ne mogu napisati (namam na čemu).

-još veći problem je razumjeti što želiš... napravio si kod koji nešto radi, pa sad ne želiš da (slučajno) to radi. .. nakon par čitanja i dalje ništa nisam pročitao. {#}

-inače, u VBu se rade programčići kao calculator dok za igre vjerojatno ima optimalnijih rješenja. Kreni s nečim lakšim, kao spomenuti calc, sve ostalo je manje-više jednako.

12 godina
neaktivan

Samo mi jedna stvar nije jasna... Zašto mora uvek biti samo Visual Basic 2008? Valjda Visual Basic ako si mislio na pr. jezik, a Visual Basic Studio jep rogram u kome se izvršava kod. Inače tutorijal nije loš, mogao si to malo proširiti , staviti neki primer.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kako da napravim program koji salje neki text u texbox na nekoj web stranici i da klikne button (isto sa te stranice) nakon sto upise text... znam za ovo kako da klikne button, to je:  webpageelement.InvokeMember("click") ... e sad mi treba umjesto ovog click naredba za pisanje u textbox :(

potrudio sam se da sto bolje objasnim, neznam jeste li skuzili sta mi treba

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Encyanix kaže...
ihush kaže...
Encyanix kaže...

Ovako pocetnik jesam, i jako malo toga u visual basicu znam radit.. tj.. napravio sam par malih projekata.. al ono "bzvz" , inace kad si zamislim neku ideju preko google-a trazim sve stvari koje su mi potrebne da bi to napravio. 

Znaci ovako.. sad sam isao napraviti crosshair za jednu fps igricu, a taj crosshair sam napravio tako kad stisnem npr button1 da mi izleti form2 u centar koja je mala tockica, al sad je tu problem sto kad sam u toj fps igrci i kad slucajno stisnem misem u sredinu automatski mi se fokusira na taj moj projekt tj dogodi si nesto kao (alt+tab) i sad bi ja htio da iako u igrici stisnem u sredinu da se nista nedogodi, ako bi bio dobre volje pa mi napisao taj kod ovdje bio bi jako zahvalan (jedino ako nije neki veci), ak ne sve ok :P

nisam siguran da se tak sta moze napravit :( mislim da bi igra trebala bit ta koja se ne minimizira kad se klikne na nes drugo

15 godina

Dali mozda netko zna kako mogu protectat cijeli kod od npr. onih programa s kojima mozes viditi cijeli kod od nekog exe file-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Encyanix kaže...

Dali mozda netko zna kako mogu protectat cijeli kod od npr. onih programa s kojima mozes viditi cijeli kod od nekog exe file-a?

- Copyright©  ..

- btw, source ne moraš dati osim ako si pod open licencom. Exe je (skoro) beskoristan za krađu koda.

15 godina
ihush kaže...
Encyanix kaže...

- Copyright©  ..

- btw, source ne moraš dati osim ako si pod open licencom. Exe je (skoro) beskoristan za krađu koda.

Imam jedan programcicu u kojem mi se nalazi user i pass od maila.. i jednostavno svako malo mi netko promjeni taj mail.. 

16 godina
Encyanix kaže...
..

Imam jedan programcicu u kojem mi se nalazi user i pass od maila.. i jednostavno svako malo mi netko promjeni taj mail.. 

-pogrešan način. User i pass se ne hardkodiraju u program, nit se koristi neki txt file. Imaš npr reg, ili recimo kriptiraš svoj file, npr internim zip-passom.. inače, user-passevi se drže u bazi.

14 godina
neaktivan

Dkle problem je sljedeći, imam aplikaciju s webbrowserom i ugl treba mi nacin kako odgoditi izvrsavanje nekog koda ili za par sekundi ili dok webrbowser ne ucita novu stranciu. Probao sam preko threading.thread.sleep opcije ali problem je u tome sto zaustavi cijelu aplikaciju pa tako i otvaranje novog url-a, ugl program bio trebao provjeriti je li ucitana ispravna stranica, ako nije izbaciti msgbox,

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Pozdrav, nisam nikad radio u VB pa me zanima po čemu se on razliku od programskih jezika c,c++ i c#. Koje su mu prednosti a koje mane?

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav,zaolio bih te,ako znas i ako hoces da mi pomognes,radim jedan program,nista tesko u svakom slucaju.

Radim sa text box i label i button,e sada,to mi je sve za ovaj program potrebno,tu treba da se popunjava nesto..

Ali treba mi za celu godinu,pa se pitam da li moze da se napravi,neto poput pocetne strane gde bih upisao sve mesece u godinu i 

kad se klikne na jedan mesec u godini,npr"januar" da mi se otvori taj nazovimo formular gde bih upisivao samo podatke za januar,

pa kad kliknem na februar da mi se otvori formular za februar..Ja bih vam bio zahvalan kad bi ste mi pomogli,sve ostalo shvatam,ali ovo mi ne ide u glavu.

I samo jos nesto,kada hocu da napravim menustriper,gore File,zatim kad se on otvori,treba mi Save,da bih sacuvao te podatke koje upisujem u formular, 

koji kod bih trebao da zapisem u sektoru Save,da bi Save meni ponudio gde zelim da sacuvam podatke? Unapred zahvalan.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice