Python - početak i već problem

poruka: 11
|
čitano: 3.396
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ovako,nekidan sam pito s kojim programom radit u pythonu. Prvo preporučeno mi je bilo IDLE,i to sam instaliro. I sad je meni problem kad ukucam ovo:

temperatura = input("Temperatura jela ")

if temperatura > 50:

print "Jelo je gotovo")

else:

print "Kuvaj jos malo."

I meni izbacuje stalno error neki kao else pocrveni i kao u else je problem,kakav problem?

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Python - početak i već problem
filipvk1000 kaže...

Ovako,nekidan sam pito s kojim programom radit u pythonu. Prvo preporučeno mi je bilo IDLE,i to sam instaliro. I sad je meni problem kad ukucam ovo:

if temperatura > 50:

print "Jelo je gotovo")

else:

print "Kuvaj jos malo."

I meni izbacuje stalno error neki kao else pocrveni i kao u else je problem,kakav problem?

Pa naravno kad si napisao "Kuvaj"! Lijepo računalu napiši "Kuhaj " i rješen problem. Lol, samo se šalim. 

15 godina
neaktivan

Zbog uvlačenja, trebaš paziti na to u pythonu, npr:

if a>0:
  print('text')

kada napišeš ':' i stisneš 'enter' on bi te trebao 'uvući' u petlju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.1.2012 22:15 (barty777).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
etnes kaže...
filipvk1000 kaže...

if temperatura > 50:

print "Jelo je gotovo")

else:

print "Kuvaj jos malo."

Pa naravno kad si napisao "Kuvaj"! Lijepo računalu napiši "Kuhaj " i rješen problem. Lol, samo se šalim. 

Kako se toga nisam prije sjetio? xD

barty777 kaže...

Zbog uvlačenja, trebaš paziti na to u pythonu, npr:

if a>0:
  print('text')

kada napišeš ':' i stisneš 'enter' on bi te trebao 'uvući' u petlju.

Ajd probat ću pa ću vidit,hvala =) Ma ja to odma u shellu ispisujem,vuče on al opet kenja,ajd vidit ću sad pa javim.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan

Evo,kad nad napišem sve i spremim,i kad stisnem F5 (da pokrene program) izbaci ovo na slici:

Rješenje?

Ovo -.-'' Ovo -.-''
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

nesto sam malo radio u python-u i kod njega nema onih klasicnih blokova naredbi i sl. pa mislim da bi ti kod trebo izgledat tocno vako...po cemu ucis?

if temperatura > 50:

print "Jelo je gotovo")

else:

print "Kuvaj jos malo."

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
else mora biti u razini if-a
17 godina
neaktivan

U drugim programskim jezicima, blokovi se obično određuju zagradama (npr. u C-u s vitičastim zagradama) ili ključnim riječima (npr. u Pascalu s begin-end). Blokovi naredbi u Pythonu određeni su stupnjem indentacije (količinom uvlačenja) naredbi; obično se nova razina uvlači za 4 znaka. Npr. kod if-else naredbe, to bi izgledalo ovako

if <uvjet 1>:
    <blok naredbi 1>
    if <uvjet 2>:
        <blok naredbi 2>
    else:
        <blok naredbi 3>
else:
    <blok naredbi 4>

Uoči da su if i else na istom stupnju (razini) indentacije, što označava da se radi o jednoj naredbi. Ukoliko je else pomaknut za barem jedan znak, interpreter će javiti grešku (if bez else je u redu, ali else bez if nije). If-else za uvjet 2 slijedi isti obrazac - if i else su na istoj razini.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 13:55 (hrx).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Ahaaaa....kužim..hvala puno svima :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
xxxmitoxxx kaže...

....... pa mislim da bi ti kod trebo izgledat tocno vako...po cemu ucis?

Skinio sam si .pdf knjigu pa po njoj,zaš? sve što sam našo je na engleskom,iako idem na natjecanja iz engleskog bolje mi je i lakše kad ima na hrvatskom/bosanskom/srpskom umjesto na engleskom...

17 godina
neaktivan

Na forumu ima podosta tema o Pythonu, pa i Python P&O (pitanja i odgovori), tako da bi bilo uputno tamo postavljati pitanja.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice