[Python] Čitanje iz rječnika, rekurzija, automati

poruka: 6
|
čitano: 5.417
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
[Python] Čitanje iz riječnika, rekurzija, automati

Pozdrav!

Nadam se da ima tu Pythonovaca :D.

Evo, trebam malu pomoć, zapel sam i dalje ne ide. Stvar je ovakva, trebam napraviti simulator nedeterminističkog konačnog automata s epsilon prijelazima. Da sad tu to puno ne objašnjavam, evo kak sam ja to zamislio. Definiciju automata učitavam iz datoteke. Sve je to okej, muče me samo funkcije prijelaza, evo primjer ($ označava epsilon prijelaz):

F-je prijelaza se definiraju ovak: trenutno_stanje,ulazni_znak->sljedece_stanje

s0,$->s1,s2
s0,a->s1
s1,c->s3
s2,a->s3
s3,c->s3
s3,$->s4
s4,$->s5
s4,c->s2

Epsilon prijelaz znači da automat može skočiti u neko stanje čak i ako je niz (koji prima) prazan. Tj. iz ovog primjera vidimo da ako je početno stanje s0, automat će se nalaziti i u stanjima do kojih se može doći $-prijelazima, tj. i u s1 i u s2. Ako se nalazi u s3, $-prijelazima otići će i u s4 i u s5, tj. bit će u isto vrijeme i u s3 i u s4 i u s5.

E sad, ja sam te f-je prijelaza učital u dictionary. Key mi je tuple u kojem se nalazi trenutno_stanje i ulazni_znak, a value je sljedece_stanje, nalazi se u listi. Recimo za prvi redak dictionary mi izgleda ovak:

{('s0', '$'): ['s1', 's2']}

E sad, meni treba f-ja koja će provjeriti dali za neko trenutno stanje postoji $-prijelaz i ako da, naći koja su to sljedeća stanja i spremiti to sve u neku novu listu. Npr. za ('s0', '$'): ['s1', 's2'] spremiti u listu stanja s0, s1 i s2. Tada bi rekurzijom trebal provjeriti dali postoje još $-prijelazi za s1 i s2, pa ako da, za ta novo otkrivena stanja itd. E mene muči, kak to izvesti s ovim dictionaryem...

Evo pokušaja:

def epsilon_fun(initial_state_fun, state_dict):
    new_states = initial_state_fun
    if (initial_state_fun, '$') in state_dict.keys():

No, to ne radi, taj if uopće ne prolazi... Recimo da je initial_state_fun jednak s0. Po nekoj mojoj logici taj if bi provjerio dali postoji key ('s0', '$') u tom dictionaryu. Također ni if state_dict.has_key((initial_state_fun, '$')): ne šljaka. -.- Jel netko zna kak da riješim tu rekurzivnu f-ju?

EDIT: Riješeno sa join metodom.

if state_dict.has_key((''.join(initial_state_fun), '$')):

Sad dalje, rekurzija -.-

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 22:50 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ljudi može mala pomoć?! Imam dvije liste, epsilon_transitions i acceptable_state. Trebam provjeriti da li se ijedno stanje iz epsilon_transitions nalazi u acceptable_state, ako da, niz se prihvaća. E to me sad muči, evo ovo je moj pokušaj:

for petlja (jedna najveca, koja treba tu biti)
    if not epsilon_transitions:
       print "Niz " + input_string + " se NE prihvaca"
    else:
       for epsilon_transitions_index in epsilon_transitions:
          if epsilon_transitions_index in acceptable_state:
             print "Niz " + input_string + " se prihvaca"
             break
          elif epsilon_transitions_index not in acceptable_state:
             continue

Ako je lista prazna, niz se ne prihvaća. Ako nije prazna ulazi se u ovu for petlju koja iterira po listi i gleda da li trenutni element u epsilon_transitions postoji u acceptable_state, ako da ispisuje da se prihvaća i iskače van. Ako ga nema, samo preskaće na sljedeći te radi istu stvar. Problem je ako ne postoji niti jedan element da se podudaraju, kak onda ispisati da se niz ne prihvaća? Problem je ova tu velika for petlja unutar koje je sve to (treba mi jer s njom iteriram po retcima u datoteci), da nje nema ovo bi radilo okej, al pošto je ona tu, imam dupli ispis... -.- Poludit ću više... kak da uvjete postavim?

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: [Python] Čitanje iz riječnika, rekurzija, auto
1domagoj1 kaže...
for petlja (jedna najveca, koja treba tu biti)
    else:
       for epsilon_transitions_index in epsilon_transitions:
          if epsilon_transitions_index in acceptable_state:
             break
          elif epsilon_transitions_index not in acceptable_state:
        break
??
Drago mi je.
17 godina
neaktivan

Mah, riješio sam. Malo elegantnije. Bar mi izgleda tak:

elif bool(sum(map(lambda epsilon_transitions_index: epsilon_transitions_index in acceptable_state, epsilon_transitions))):
    else:

XD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo napisal sam novu f-ju za pretraživanje tih nizova:

for state_index in new_states:
       if state_dict.has_key(((state_index), '$')):
          new_states += state_dict[((state_index), '$')]
          new_states = set(new_states)
       new_states = list(new_states)
    return new_states

Ovo je skup stanja:

q0,$->q2,q8
q2,a->q3
q3,$->q4
q4,$->q5
q4,a->q5
q5,$->q4,q6
q6,b->q7
q7,$->q1
q8,$->q10,q14
q9,$->q16    <-- dođemo do q9, dalje se ide u q16.
q10,b->q11
q11,$->q12
q12,c->q13
q13,$->q9     <-- ovdje krećemo, za svaki $ znak automatski se prelazi u navedeno stanje, ovdje je to q9.
q14,a->q15
q15,$->q9
q16,$->q17   <-- sad smo tu u q16, idemo dalje u q17
q16,c->q17
q17,$->q1,q16  <-- sad smo u q1 i  ponovno q16, ali dupli se ne računaju, vidimo da za q1 dalje ne postoji $ znak, pa smo gotovi.

E sad, ako definiram kao initial_state_fun stanje q13, funkcija bi trebala vratiti ['q13', 'q9', 'q16', 'q17', 'q1', 'q16'], ali vraća ['q13', 'q9', 'q16']. Nije mi jasno zašto stane kod stanja q16. Pretraživam po dictionary-u, key mi je oblika na primjer ('q13', '$'), a value je ['q9'] jer se on nalazi u ovoj tablici uz q13 i prijelaz $.

Eto, ako netko zna...samo mi još to fali...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kolko sam skužio stvar je u tome kaj mi se ta for petlja ne vrti po svim novim dodanim stanjima, znači ako je u new_states samo npr. q0, kad se dodaju npr. q1, na neku foru u sljedećoj iteraciji ili uzme taj element ili ne. Ne kužim jednostavno.

Kao kod ovog q13 stanja. Nakon njega u listu treba biti dodano q9, a petlja iterirati na q9, nakon q9 uzima se q16, petlja se pomiče na njega, zatim se uzima q17, petlja se miče na njega i onda se uzmeju q1 i q16, petlja iterira dalje na njih, if uvijet se ne izvrši i izlazi se iz petlje. To sam tak ja zamislio. Očito to nije tak. Iz meni nekog nepoznatog razloga petlja iterira, ide prvo q13, onda uzima q9 i izlazi van iako je novi element u listu dodan. Ne kužim...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice