Ljeto je što znači da imam više slobodnog vremena te sam odlučio u ovih nekoliko mjeseci barem dobiti osnove iz nekog naprednijeg programskog jezika.
Za početak da kažem da sam do sada programirao u Basicu,Pascalu i C-u tako da sam relativno upoznat sa programiranjem te bih se želio okušati u nekom naprednijem jeziku.
Trenutno sam izbor suzio na 3 programska jezika: Java,C# i PHP.
S obzirom da mi je još u cilju naučiti praviti web stranice i sl. postavio bih vam par pitanja:
1. Koji mi jezik preporučate (općenito,ne mora biti jedan od ova 3) ?
2. Koji mi jezik preporučate s obzirom da mi je u cilju naučiti raditi web stranice ?
3. Koji je od ova 3 jezika najlakši za naučiti (pretpostavljam da je to sve tu negdje,tj. slične težine) ?
HVALA
Koji programski jezik učiti ?
- poruka: 26
- |
- čitano: 20.826
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Odabir programskog jezika ovisi o onome što želiš programirati. Ti si rekao da želiš razvijati web stranice.
Kod razvoja web stranica postoji klijentski dio tj. frontend i serverski dio(backend). Klijentski dio je ono što posjetitelj stranice vidi sa svojim browserom, on određuje izgled stranice. Tu se koriste HTML, CSS i programski jezik JavaScript. To su stvari s koje bi netko tko se želi baviti web developmentom trebao prve učiti. Serverski dio se izvodi na serveru i klijent s njim nema veze. On generira web stranicu koju pošalje klijentu.
Svi jezici koje si naveo mogu se koristiti za razvoj backenda, a java može i za frontend (java applets) no to se danas gotovo ne koristi. Uz to java se više ne koristi ni za razvoj serverskog dijela, tako da mislim da bi trebao birati između php-a i c#-a.
Php je open-source programski jezik koji se danas dosta koristi za razvoj web stranica. C# je Microsoftov programski jezik koji se uz pomoć .NET frameworka koristi za razvoj raznih vrsta aplikacija. On je standard za razvoj klijentskih windows aplikacija, a uz pomoć ASP.NET frameworka s njim se mogu razvijati web aplikacije.
Hvala na iscpnom odgovoru. Web stranice nisu jedina stvar koja me zanima ali po mom mišljenju je to dobar način da se zaradi pa sam se mislio tome posvetiti.
Općenito (neovisno o razvoju web stranica) koji bi mi programski jezik preporučio ?
Ima li još netko da bi podijelio svoje mišljenje ?
Hvala na iscpnom odgovoru. Web stranice nisu jedina stvar koja me zanima ali po mom mišljenju je to dobar način da se zaradi pa sam se mislio tome posvetiti.
Općenito (neovisno o razvoju web stranica) koji bi mi programski jezik preporučio ?
Ima li još netko da bi podijelio svoje mišljenje ?
Ne bi bilo loše, dapače preporučljivo je pokriti više područja odnosno znati nekoliko jezika (DB, OO, proceduralni, skriptni, web) jer danas raste kompleksnost software-a pa stoga i zahtjevi (nekad se s tim pretjeruje, kao kod nekih naših poslodavaca). Naravno da ne moraš svakoga znati savršeno, ali jedan od tih za koje si se opredjelio mora biti "istančan" do kraja odnosno da znaš da si tu "k'o doma". Isto tako, kada jednom shvatiš programsku logiku zaista dobro, onda je savladavanje novog jezika daleko lakše - ovisi samo koliko je egzotičan.
Bolje pitanje koje si mogao postaviti je s kojim jezikom početi učiti programirati? Ja bih ti onda preporučio C jer je dosta jednostavan za shvatiti, a zaista mnogo modernijih jezika koristi njegovu sintaksu pa je lako iz njega dalje nastaviti. Za prelazak na OO paradigmu bih ti preporučio C++ jer je on ustvari nadogradnja na C, a nije još "potpuni" OO jezik poput Jave i C#-a (dakle, u sivoj je zoni, ali je naravno daleko bliži potonjim jezicima).
Ovdje inače u principu prenosim savjete (prvi odjeljak) koje su meni ponudili poznanici koji su dugi niz godina uspješni na području programiranja, ali bez obzira uzeti s dozom rezerve. Svakako nije lak izbor i odabir pravca.
EDIT: Zanemari, tek sam sada vidio da si već učio proceduralne jezike . Pod naprednijim pretpostavljam da podrazumijevaš objektno-orijentirane - tu nemoj preskakati C++ nikako, a bilo bi dobro znati oba ova novija jezika koja si naveo - i Javu i C#, ali se negdje treba naravno definitivno usmjeriti. To ti ipak ne bih znao reći.
Ne bi bilo loše, dapače preporučljivo je pokriti više područja odnosno znati nekoliko jezika (DB, OO, proceduralni, skriptni, web) jer danas raste kompleksnost software-a pa stoga i zahtjevi (nekad se s tim pretjeruje, kao kod nekih naših poslodavaca). Naravno da ne moraš svakoga znati savršeno, ali jedan od tih za koje si se opredjelio mora biti "istančan" do kraja odnosno da znaš da si tu "k'o doma". Isto tako, kada jednom shvatiš programsku logiku zaista dobro, onda je savladavanje novog jezika daleko lakše - ovisi samo koliko je egzotičan.
Bolje pitanje koje si mogao postaviti je s kojim jezikom početi učiti programirati? Ja bih ti onda preporučio C jer je dosta jednostavan za shvatiti, a zaista mnogo modernijih jezika koristi njegovu sintaksu pa je lako iz njega dalje nastaviti. Za prelazak na OO paradigmu bih ti preporučio C++ jer je on ustvari nadogradnja na C, a nije još "potpuni" OO jezik poput Jave i C#-a (dakle, u sivoj je zoni, ali je naravno daleko bliži potonjim jezicima).
Ovdje inače u principu prenosim savjete (prvi odjeljak) koje su meni ponudili poznanici koji su dugi niz godina uspješni na području programiranja, ali bez obzira uzeti s dozom rezerve. Svakako nije lak izbor i odabir pravca.
Kao što sam naveo u prvom postu već sam radio u C-u te sam ga prilično savladao. Matrice,stringovi,dinamička alokacija memorije,pokazivači,rad s datotekama...sve sam to prošao. Siguran sam da ima još stvari ali smatram da je vrijeme da počem sa nekim objektno orijentarnim jezikom.
Koliko sam vidio C++ je jako sličan C-u te mi ne bi trebao biti prevelik problem naučiti programirati u njemu. Ipak,pošto nemam toliko puno vremena rađe bi se okušao u nekim malo naprednijim jezicima,tj. probao naučiti njihove osnove.
Koliko sam shvatio tvoj savjet je da naučim programirati u C++ i onda da se prebacim na naprednije C# ili Javu. Definitno dobar prijedlog kojeg trebam razmotriti. To bi sigurno uradio ali nekakva me želja vuče da se odmah okušam u nekom naprednijem jeziku,da se drugačije izrazim nestrpljiv sam naučiti neki od njih i vidjeti koje sve nove/bolje opcije oni donose.
Probaj Python 3. To je jezik koji je prilagođen ljudima, jednostavan, moćan i upotrebljiv u popriličnom broju situacija (uključujući i web backend).
Probaj Python 3. To je jezik koji je prilagođen ljudima, jednostavan, moćan i upotrebljiv u popriličnom broju situacija (uključujući i web backend).
Čuo sam dosta o Phytonu ali za početak mislim da je bolje naučiti jedan od standardnijih (ili više upotrebljavanih) jezika kao što su npr C# ili Java.
Pošto me je captain_soap savjetovao da biram između C# i PHP-a a pr0n_addict me je savjetovao da prvo uzmem C++ nekako mi se kao nalogičnija opcija nameće C#. U C-u već znam raditi a C++ bi do nekog stupnja mogao prilično brzo naučiti s obzirom da je sličan C-u.
moja preporuka ti je da prodes html,css, javascript i php... kada to donekle savladaš i stvoriš bolju sliku o svemu znat ces vec i sam dalje
mozes tu krenuti: http://www.codecademy.com/ , solidno za upoznavanje
Čuo sam dosta o Phytonu ali za početak mislim da je bolje naučiti jedan od standardnijih (ili više upotrebljavanih) jezika kao što su npr C# ili Java.
Pošto me je captain_soap savjetovao da biram između C# i PHP-a a pr0n_addict me je savjetovao da prvo uzmem C++ nekako mi se kao nalogičnija opcija nameće C#. U C-u već znam raditi a C++ bi do nekog stupnja mogao prilično brzo naučiti s obzirom da je sličan C-u.
U zabludi si ako misliš da ćeš brzo savladati C++ poslije C-a. To je donekle točno ako misliš koristiti C++ samo kao bolji C, ali to onda nije OO programiranje.
Imaš klase, konstruktore (default, copy), destruktore, prava pristupa, nasljeđivanje, virtualno nasljeđivanje, virtualne funkcije, interface, template, specijalizaciju, overloading operatora, exception-handling, STL (nije karakteristika jezika već library, ali se svejedno mora poznavati).
Ovo što sam naveo je uglavnom grebanje po površini (ono najosnovnije) tako da nemoj misliti da ćeš "preko noći" savladati C++ jer ako Bjarne (tvorac C++-a) kaže da je i njemu jezik kompleksan onda znaš koliko je sati
U zabludi si ako misliš da ćeš brzo savladati C++ poslije C-a. To je donekle točno ako misliš koristiti C++ samo kao bolji C, ali to onda nije OO programiranje.
Imaš klase, konstruktore (default, copy), destruktore, prava pristupa, nasljeđivanje, virtualno nasljeđivanje, virtualne funkcije, interfacei, templatei, specijalizacija, overloading operatora, exception-handling, STL (nije karakteristika jezika već library, ali se svejedno mora poznavati).
Ovo što sam naveo je uglavnom grebanje po površini (ono najosnovnije) tako da nemoj misliti da ćeš brzo savladati C++ jer ako Bjarne (tvorac C++-a) kaže da je i njemu jezik kompleksan onda znaš koliko je sati
Znam,zato sam i napisao do neke razine,što znači da ću početak vrlo lako svladati jer je praktički sve isto kao u C-u (obične funkcije,petlje,varijable...). Svjetstan sam da je kasnije puno teže i da će trebati vremena.
Je li mi predlažeš da prvo naučim C++ pa onda pređem na C# ili smatraš da je moguće dobro naučiti C# bez znanja C++ ?
Također,koliko su uopće slični C++ i C# ?
Znam,zato sam i napisao do neke razine,što znači da ću početak vrlo lako svladati jer je praktički sve isto kao u C-u (obične funkcije,petlje,varijable...). Svjetstan sam da je kasnije puno teže i da će trebati vremena.
Je li mi predlažeš da prvo naučim C++ pa onda pređem na C# ili smatraš da je moguće dobro naučiti C# bez znanja C++ ?
Može se naravno odmah preći na C#, ali je sigurno lakše proći paradigmu OOP-a na nekom malčice primitivnijem jeziku (onom koji još ima neke karakteristike proceduralnog programiranja), pa onda to nadograditi. Ne moraš ići u krajnje potankosti sa C++-om jer očito ne želiš u njemu raditi, ali je svejedno vrlo bitan kao stepenica u skupljanju iskustva i znanja.
Na ovo zadnje pitanje će ti najbolje odgovoriti MSDN, samo ne znam koliko ćeš pohvatati, ali i nisu baš najsrodniji jezici kada zanemariš sintaksu.
Nemoj samo mene slušati, probaj to pitanje postaviti na Stack Overflowu, tamo sigurno ima neizmjerno kompetentnijih ljudi od mene.
Može se naravno odmah preći na C#, ali je sigurno lakše proći paradigmu OOP-a na nekom malčice primitivnijem jeziku (onom koji još ima neke karakteristike proceduralnog programiranja), pa onda to nadograditi. Ne moraš ići u krajnje potankosti sa C++-om jer očito ne želiš u njemu raditi, ali je svejedno vrlo bitan kao stepenica u skupljanju iskustva i znanja.
Na ovo zadnje pitanje će ti najbolje odgovoriti MSDN, samo ne znam koliko ćeš pohvatati, ali i nisu baš najsrodniji jezici kada zanemariš sintaksu.
Nemoj samo mene slušati, probaj to pitanje postaviti na Stack Overflowu, tamo sigurno ima neizmjerno kompetentnijih ljudi od mene.
Postavit ću i na Stack Overflow.
Sigurno da mi je pametnije prvo naučiti C++ (od viška glava ne boli) ali nekako imam želju što prije raditi neke korisne stvari za koje mi treba C#,Java i sl. pa se zato javlja ta dilema da li da učim C++ ili da se odma okušam u nekom naprednijem jeziku. Valjda razumiješ o čemu govorim.
Sigurno da mi je pametnije prvo naučiti C++ (od viška glava ne boli) ali nekako imam želju što prije raditi neke korisne stvari za koje mi treba C#,Java i sl. pa se zato javlja ta dilema da li da učim C++ ili da se odma okušam u nekom naprednijem jeziku. Valjda razumiješ o čemu govorim.
Naravno da razumijem, ipak je vrijeme dragocjeno i treba ga pametno iskoristiti.
Naravno da razumijem, ipak je vrijeme dragocjeno i treba ga pametno iskoristiti.
U svakom slučaju tebi puno hvala na pomoći. Ja ću analizirati sve pa ću se na kraju odlučiti. Mislim da mi je ipak najpametnije prvo naučiti C++ pa makar za to trebalo nešto više vremena. Bitno je da naučim osnove kako bi kasnije što lakše mogao prijeći na neki napredniji objektno orijentirani jezik.
Po mome mišljenju, trebao bi krenuti prvo sa c#-om. C# je u potpunosti OOP jezik, i mislim da ćeš u njemu puno bolje i brže shvatiti OOP princip nego u C++-u. Stvar je u tome da je C++ kompliciran i ima jako puno (nepotrebnih) stvari koje bi početnika mogle lako zbuniti.
Ja ću ti pojednostaviti izbor. Uči za ono što bi volio raditi i što te zanima. Ako još ne znaš što je to, prvo saznaj što te zanima, pa onda u skladu sa time jezik(e).
Početi sa nečim što ti se na kraju neće sviđati, i što nećeš voljeti raditi je samo kontraproduktivno i izgubit ćeš bezveze vrijeme na učenje.
Evo jednostavno.
Svejedno je s kojim krenes, dok god shvatis logiku programiranja. Ista logika, isti algoritmi, iste sheme mogu se primjeniti u prakticki svim jezicima (prakticki svim, jer uz imperativne postoje i funkcijski jezici) u blago izmjenjenim oblicima.
Osobno ti preporucam Python da udes u srz stvari i logike jer te on nece smetati s raznim cakama samog jezika, tj. ako ce te i smetati, to ce biti u vrlo malom broju slucajeva. Uz to, proceduralan je, a i OO jezik je, za razliku od C# (koji je prakticki Win only zato ga osobno izbjegavam iako postoji Mono i sl.) i Jave koji su striktno OO jezici, a smatram da nije lose znati i proceduralnu paradigmu, dapace bitno je, pogotovo zbog algoritama. A onda C++ ili kasnije ili uz Python, ako ga bas zelis znati.
U krajnjem slucaju nebitno je koji jezik je u pitanju, dok god znas srz i logiku algoritama, struktura podataka, oblikovnih obrazaca (design patterns) i sl. Jednostavno je Python najjednostavniji i najadekvatniji za takve edukacijske svrhe po mom osobnom iskustvu. I da se razumijemo, ne samo za edukacijske, Pythonom se itekakve brutalne stvari mogu raditi od jednostavnih skriptica do 3D igara.
Ali najvaznije, za koji god se jezik odlucis, neces pogrijesiti, samo udri, ionako je bitno da shvatis koncept, a ne da nastrebas kako implementirati sto ja znam, bubble sort u C++-u, a kako u Javi. I radi ono sto volis, jer ce te samo to drzati da ucis dalje.
Po mome mišljenju, trebao bi krenuti prvo sa c#-om. C# je u potpunosti OOP jezik, i mislim da ćeš u njemu puno bolje i brže shvatiti OOP princip nego u C++-u. Stvar je u tome da je C++ kompliciran i ima jako puno (nepotrebnih) stvari koje bi početnika mogle lako zbuniti.
C# me definitivno više zanima nego C++ te možda i ne bi bilo loše odma preći na C# ako je C++ prekompliciran.
Ja ću ti pojednostaviti izbor. Uči za ono što bi volio raditi i što te zanima. Ako još ne znaš što je to, prvo saznaj što te zanima, pa onda u skladu sa time jezik(e).
Početi sa nečim što ti se na kraju neće sviđati, i što nećeš voljeti raditi je samo kontraproduktivno i izgubit ćeš bezveze vrijeme na učenje.
Evo jednostavno.
Koji mi se jezik najviše sviđa i najviše zanima ? Odgovor je Java. Nešto malo sam se okušao u programiranju za Android (ništa ozbiljno,tek tako da vidim kako to izgleda) i na prvi pogled dosta mi se svidila Java kao i pravljenje aplikacija za Android. Pravljenje web stranica me ne zanima toliko koliko i pravljenje aplikacija za Android ali smatram da je puno lakše zaraditi praveći web stranice.
E sad,može li netko reći Javine prednosti i mane ? Što mogu a što ne mogu sa njom ?
Svejedno je s kojim krenes, dok god shvatis logiku programiranja. Ista logika, isti algoritmi, iste sheme mogu se primjeniti u prakticki svim jezicima (prakticki svim, jer uz imperativne postoje i funkcijski jezici) u blago izmjenjenim oblicima.
Osobno ti preporucam Python da udes u srz stvari i logike jer te on nece smetati s raznim cakama samog jezika, tj. ako ce te i smetati, to ce biti u vrlo malom broju slucajeva. Uz to, proceduralan je, a i OO jezik je, za razliku od C# (koji je prakticki Win only zato ga osobno izbjegavam iako postoji Mono i sl.) i Jave koji su striktno OO jezici, a smatram da nije lose znati i proceduralnu paradigmu, dapace bitno je, pogotovo zbog algoritama. A onda C++ ili kasnije ili uz Python, ako ga bas zelis znati.
U krajnjem slucaju nebitno je koji jezik je u pitanju, dok god znas srz i logiku algoritama, struktura podataka, oblikovnih obrazaca (design patterns) i sl. Jednostavno je Python najjednostavniji i najadekvatniji za takve edukacijske svrhe po mom osobnom iskustvu. I da se razumijemo, ne samo za edukacijske, Pythonom se itekakve brutalne stvari mogu raditi od jednostavnih skriptica do 3D igara.
Ali najvaznije, za koji god se jezik odlucis, neces pogrijesiti, samo udri, ionako je bitno da shvatis koncept, a ne da nastrebas kako implementirati sto ja znam, bubble sort u C++-u, a kako u Javi. I radi ono sto volis, jer ce te samo to drzati da ucis dalje.
Naravno da ne mislim napamet učiti. Cilj mi je razumjeti što radim,na kraju krajeva onaj tko napamet uči neće moći ni napraviti nekakav ozbiljniji program/projekt. Koje su prednosti a koji nedostaci Phytona u usporedbi sa Javom ili C# ?
Nadam se da ne tražim previše od vas. Biranje programskog jezika nije lagan posao. Ima toliko različitih opcija i svaka od njih ima svoje prednosti i mane. Želim biti siguran da sam dobro izabrao te da ću taj jezik naučiti kako treba i onda to znanje primjeniti i možda naučiti još koji.
Onda odi na Javu ako ti se ona najvise svida, sa svakim visenamjenskim jezikom mozes raditi sve. A da ti opisemo prednosti i mane Jave, nema smisla jer ju ionako jos ne znas, nece ti puno znaciti u zivotu ako ti kazem da me smetaju checked exceptioni i sl.
Ionako ces na kraju zavrsiti sa znanjem vise njih tak da ono, nema tu nekog univerzalnog odgovora, vise manje ce ti svatko preporuciti ono sto sam smatra da je najbolje, osobno sam pro Python, ovdje (usporedba je s C++-om, ali slicno se i za druge jezike moze reci) sam naveo par razloga zbog kojih smatram Python dobrim jezikom za zapocinjanje avanture zvane programiranje. Ja sam poceo s C-om (ako ne racunamo u osnovnoj skoli nesto malo Basica i tih par programcica). Danas dosta dobro znam C++, Python, bash i Javu, ali pretezito za Android. Dakle, na kraju ces ionako baratati s vise njih.
Onda odi na Javu ako ti se ona najvise svida, sa svakim visenamjenskim jezikom mozes raditi sve. A da ti opisemo prednosti i mane Jave, nema smisla jer ju ionako jos ne znas, nece ti puno znaciti u zivotu ako ti kazem da me smetaju checked exceptioni i sl.
Ionako ces na kraju zavrsiti sa znanjem vise njih tak da ono, nema tu nekog univerzalnog odgovora, vise manje ce ti svatko preporuciti ono sto sam smatra da je najbolje, osobno sam pro Python, ovdje (usporedba je s C++-om, ali slicno se i za druge jezike moze reci) sam naveo par razloga zbog kojih smatram Python dobrim jezikom za zapocinjanje avanture zvane programiranje. Ja sam poceo s C-om (ako ne racunamo u osnovnoj skoli nesto malo Basica i tih par programcica). Danas dosta dobro znam C++, Python, bash i Javu, ali pretezito za Android. Dakle, na kraju ces ionako baratati s vise njih.
Proguglat ću nešto o Pythonu,imaš dosta dobar razlog zašto baš on. Java me nekako najviše zanima ali još ću malo proguglat i razmotrit sve opcije. Hvala puno na pomoći.
Samo da ti kažem da se u informatičkom smjeru matematičke gimne uči Python i to sve tri godine (2. , 3. I 4. raz). Tako da je to vjerojatno jedan od najboljih jezika za učenje i svladavanje samog koncepta OO programiranja.

Što se tiče razvoja za web, svi navedeni programski jezici su vrlo popularni i korišteni (osobito PHP). Već godinu i pol programiram u C# i mogu ti ga preporuciti kao najbolji izbor jer ima savršen IDE (Visual Studio 2012) i jezik je objektno orijentiran što je definitivno prednost. Web stranice se u C# razvijaju na popularnoj platformi ASP.Net koji danas dolazi u 3 verzije, a meni je najdraža MVC. Osim razvoja za Web u C# možeš programirati za Android, Windows Phone 8, iOS te Windows 8 u Metro i Desktop način rada(WPF).
Inače programiranje za WEB se dijeli na frontend(klijentsko) i backend(serversko).
- Frontend:
- Html, CSS, Javascript
- (sve što korisnik vidi u Browseru)...
- Backend:
- C#, PHP, JSP...
Što se tiče razvoja za web, svi navedeni programski jezici su vrlo popularni i korišteni (osobito PHP). Već godinu i pol programiram u C# i mogu ti ga preporuciti kao najbolji izbor jer ima savršen IDE (Visual Studio 2012) i jezik je objektno orijentiran što je definitivno prednost. Web stranice se u C# razvijaju na popularnoj platformi ASP.Net koji danas dolazi u 3 verzije, a meni je najdraža MVC. Osim razvoja za Web u C# možeš programirati za Android, Windows Phone 8, iOS te Windows 8 u Metro i Desktop način rada(WPF).
Inače programiranje za WEB se dijeli na frontend(klijentsko) i backend(serversko).
- Frontend:
- Html, CSS, Javascript
- (sve što korisnik vidi u Browseru)...
- Backend:
- C#, PHP, JSP...
Netko je rekao da mi je najpametnije da izaberem ono što najviše volim te sam izabrao Javu. Svaki jezik ima svojih prednosti i mana. Osim Jave polako učim i HTML (u tome već imam nekog malog predznanja a i ne čini se težak).
Cilj mi je bio naučiti jedan objektno orijentirani jezik te onda savladati i ostale. Ne znam kolika je sličnost između Jave i ostalih objektno orijentaranih jezika ali logika mi govori da ako naučim kako to sve ide (logiku programiranja) da ću to moći primjeniti i na ostale objektno orijentirane jezike poput C#.
Pozdrav svima!
Evo i ja malo u nekim problemima s programiranjem baš ovakav kao što je u topicu :)
Molio bih ako može mala smjernica jer mi se čini da se stalno ajmo reći vrtim u krug ... učio sam C jedno vrijeme neke osnove sam pohvatao i tako ništa pre duboko pa sam prešao na C++ radio sam nešto u školi,kupio si knjigu i sada radim polako sam .. shvatio sam ono što je već bilo u C-u ali eto sad sam došao do funkcija(prateći knjigu) ali problem je što imam "rupe" u znanju sve mi je nekako jasno a nije jasno :)
Naučio sam donekle kontrolu toka,malo me nizovi muče i sada mi je nekako teško ići dalje dok to nisam savladao (osjećam se loše )..
Idem korak po korak pa ako netko ima neki savjet za te nizove i općenito za C++ na šta da obratim više pažnje na što manje s obzirom da idem u smijeru da dođem do C# jer me zanima android i web trenutno.. Učim html,css,php lagano imam neke male osnove iz škole sad još proširujem iz knjige i codecadamy-a
Ovako, nemoj učiti da bi učio. To je hebeno dosadno i garant ćeš ili izgubiti volju ili na brzinu preletjeti preko toga što misliš da si naučio.
Ja sam sve stvari učio kako su mi dolazile, s time da sam jako jako puno analizirao tuđi kod i vidio primjere za hrpu stvari (tu ne mislim na sintaksu nego na algoritamske primjere). Ako bih trebao nešto napraviti a nisam znao pogledao bih kako je netko drugi napravio sličnu stvar, i ako je on za to recimo koristio vezane liste (bubam napamet), tada sam se potrudio naučiti što su vezane liste, kako raditi s njima, pokazivače i slično... Naravno samo onoliko koliko je meni trebalo da skužim što se tu događa i da sam to mogu implementirati od nule. Kada bih napravio sranje, uzeo bih i čitao o tim stvarima u još veće detalje kako bih otkrio zašto se sranje dogodilo i kako ga popraviti. Itd itd... tako da je to kod mene iterativan proces, brzo sam proletio sve osnovne stvari i onda sam samo dodavao "mesa". Nisam zgrabio knjigu i opalio po suhoj teoriji lekciju po lekciju, nego sam učio iz praktičnog rada, i svaki puta kada sam naletio na problem podebljavao sam znanje iz područja tog problema.
Ukratko, naučio sam se programirati pišući programe. Jasno je da od početka ne možeš pisati onoliko komplicirane programe koje bi želio ali od nečeg moraš početi. Korak po korak do cilja.
Najveći je problem koliko sam skužio ovdje na forumu, što puno vas uopće nema neku ideju što se sve može programirati, odnosno imate jako ograničeno područje interesa, pa se pojavljuju situacije tipa "želim napraviti 3d pucačinu i ništa drugo" ili "želim pisati android aplikacije".
Ne mogu ti dati neki općeniti savjet, ali ovo je upalilo u mom slučaju.
Oprosti nisam stigao odgovoriti. Pa mogu reći da me nervira samo to čitanje i učenje iz knjige radio bih neke konkretne stvari da vidim kako šta funkcionira. Mislim da ću početi polako raditi na taj način pa koliko stignem super jer sam trenutno na faksu pa mi puno vremena ode na učenje nekih stvari koje neznam zašto učim :)
Nego da pitam ima li neka posebna stranica di tražiš neka slična riješenja ja sam našao tu i tamo nešto vezano za šta sam pisao.