C++/CLI WindowsForme

poruka: 5
|
čitano: 1.661
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
C++/CLI WindowsForme

Da li netko može napisati ili samo kao mali tut napraviti drug and drop aplikaciju u CLI C++-u ?Zanima me managed CLI C++ pa zato....

Tipa jedan button koji ima neki eventHandler?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
C++/CLI WindowsForme

New / Project / Visual C++ / CLR. S desne strane odabereš Windows Forms Application. Kada se projekt kreira dobiti ćeš praznu formu (prozor). Ako sa desne strane IDE-a nema komponenti onda odi na View / ToolBox.

U paleti s komponentama odaberi gumb i stavi ga na formu (prozor). Desni klik na njega pa izaberi properties. Sa desne strane će ti se pojaviti prozor gdje ćeš imati sve atribute tog gumba, a ako stisneš ikonicu u obliku munje onda ćeš dobiti pristup eventima za taj gumb. Ako napraviš dvoklik na taj gumb IDE će odmah kreirati Click event i otvoriti će ti se tijelo funkcije koje će se izvršavati na klik. Naravno, ti unutra trebaš staviti dalje svoje naredbe. Npr.:

private: System::Void button1_Click(System::Object^  sender, System::EventArgs^  e) {
             MessageBox::Show("Bla bla bla..", "Naslov", MessageBoxButtons::OK);
         }
};

Eto, sad probaj ti :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: C++/CLI WindowsForme
faks2 kaže...

Da li netko može napisati ili samo kao mali tut napraviti drug and drop aplikaciju u CLI C++-u ?Zanima me managed CLI C++ pa zato....

Tipa jedan button koji ima neki eventHandler?

Ovaj tutorijal je kratak, a u cijelosti se može naći na MSDN od microsofta na engleskom

(video).
Samo što sad radim , sve to malo  na hrvatskom,nadam se da mi neće zamjeriti
microsoft što ga propagiram.

Prvo otvoritš svoj VS Express edition ili punokrvni VS ako ga imaš.
Zatim na File->New Project i tamo na CLR u lijevom prozoru jer se radi o managed C++-u.
Desno  se nalazi izbor ,naravno izabereš
Windows Forms u C++/CLI .
Daj dolje ime svom projektu ...recimo kalendar kako sam i ja.Stisneš ok i
VS će  već napraviti gotov prozor  koji možeš i pokrenuti ali još nema nikakvu funkcionalnost.

Dodaš button,label i dio na kojem ćemo izabrati datum.Pokrećeš ga s opcijom build->build

solution,i kad je projekt izgrađen uspješno
tad ideš na debugg i start without debugging.....

Sad možeš iz toolBox dijela jednostavno drug and drop jednu label kontrolu ,zatim
dateTimePicker kontrol i na kraju button kontrolu i poredaj ih kao na slici koju sam dolje

postavio.

Sad  promjeni nazive svih kontrola da  nešto i znače ,a i  form1 možeš
ime promjeniti,tako da klikneš prvo na slobodan prostor form1 i otvara  se property dio za

Form1....polako nađeš Text svojstvo i tamo promjeni u što hoćeš,
ja recimo u Kalendar.
Imaš to i na slici dolje.
Sad jedan klik na label kontrolu i također nam se pokazuje property za label kontrolu i sad
nađeš text svojstvo i promjeni u Izaberi datum ....sad klikneš na button kontrolu i također na

text svojstvo i promjeni u Izlaz jer kad stisneš na button želiš izaći iz aplikacije.
Sad probaj pokrenuti ..prvo build->build solution i onda na debugg i start without debugging.
... zasad pola posla.
Sad možeš dodati i malo koda za događaj button tako dvoklikom na button i
otvara  se mjesto za pisanje koda ..tamo napišeš  kod koji
kad klikneš zatvara aplikaciju kalendar.To je mjesto gdje pišeš EventHandler za naš Event
(događaj klik) i što će on napraviti kad kliknemo..u ovom slučaju će zatvoriti  aplikaciju.

Application::Exite();

Sad da bi dokaraja završio  posao moraš dodati također kod za dateTimePicker
...tj.  (događaj ) da  izabereš datum.
:
Klik na tu kontrolu i otvara  se svojstvo za tu kontrolu ...sad u gornjem dijelu imaš znak
munje (događaje)..klik na to i otvara se događaji za tu kontrolu.
I pod action nađi valuechanged i klik na nju dvaput i otvara  se mjesto za pisanje koda za taj

događaj(event)...i piši kod:

label1->Text=String::Format("Novi datum : {0} ",dateTimePicker->Text);

...što znači da u label kontroli se pokazuje što si izabrao u kontroli ispod.
Sad ponovi ono build->build solution i onda debugg i start without debugg i pokrenuti će se

ta mala aplikacija ...
Izaberi datum i gore će  se pokazati datum koji si izabrao a kad stisneš button izlaz
aplikacija se zatvara.
Naravno ,da bi pisali kod u C++/CLI-u prvo dobro nauči C++ nativ a onda lagano se
prebaci na managed C++.Ako ti se da jer puno lakše je u .NET Framework okruženju raditi s

C#....

Evo to je samo dio mogućnosti Windows Form u C++/CLI .NET okruženju.
Naravno nisam išao detaljenije, niti sam objašnjavao programski kod,nego samo rad s
kontrolama i formom kao vježba Visualnog managed C++-a drag and drop.
Ima tu jako puno stvari koje će  ti biti nejasne kao događaji za određene kontrole
Kao i same kontrole s njihovim svojstvima ,ali ovo je samo dio koji pokazuje da je i u C++-u
osim MFC-a moguće raditi aplikacija drug and drop i ništa više ni manje.To je samo da se

zaintrigiraju oni koji to žele....Sve ovo je u biti pokupljeno s Videa službenih MSDN stranica
i ako se malo potrudite tamo to i možete naći.Šteta je jedino da mi nemamo na hrvatskom
takve tutove.
Možda MS kod nas takvo što i napravi.
Eto i ovo je malo od mene.

Private
16 godina
neaktivan

...samo nastavljam jer ne znam koliko slika može stati .....

Private
16 godina
neaktivan

....dečki hvala ...samo kad bi više bilo tuta i po net-u za c++/cli jer ih ima na kapaljku.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice