Možete li mi reći točno koje su prednosti c++ nad c#? Znam da c# služi samo za .NET, ali dali je uopće moguće u c++ napraviti neku jednostavnu aplikaciju s GUI i ako da dal postoji koji besplatni IDE za takvo nešto, gdje se uopće koriste konzolne aplikacije?
C# ne služi samo za .net već ga možeš koristiti i putem Mona.
C++ je niži jezik od C#-a te stoga u c++ u možeš raditi drivere i sl. stvari koje su usko vezani za hardver, i to mu je u biti jedina prednost nad C#-om.
C# ima GarbageCollector što je idealno za početnike ali i za produktivnost općenito jer se CLR brine za alokaciju i dislokaciju memorije(što se ove tvrdnje tiče ti možeš sam pisati dekonstruktor ali početnici se time nebi trebali zamarati).
Što se tiče jednostavnih GUI aplikacija možeš ih raditi sa QT creatorom, wxWidgets, i sa Express verzijom Visual Studia.
Konzole uglavnom koriste sistemci i odlična je za naučiti neki jezik, dakle ako si početnik radit ćeš u konzoli jer je jednostavnije.
Sto onda preporucujete totalnom pocetniku? C# ili C++?
Ja bi ti preporučio C# ali ti pogledaj obadva pa vidi.
EDIT:
Ako se odlučiš za C# nemoj odmah raditi GUI aplikacije već se drži konzole.
C# ne služi samo za .net već ga možeš koristiti i putem Mona.
C++ je niži jezik od C#-a te stoga u c++ u možeš raditi drivere i sl. stvari koje su usko vezani za hardver, i to mu je u biti jedina prednost nad C#-om.
C# ima GarbageCollector što je idealno za početnike ali i za produktivnost općenito jer se CLR brine za alokaciju i dislokaciju memorije(što se ove tvrdnje tiče di možeš sam pisati dekonstruktor ali početnici se time nebi trebali zamarati).
Što se tiče jednostavnih GUI aplikacija možeš ih raditi sa QT creatorom, wxWidgets, i sa Express verzijom Visual Studia.
Konzole uglavnom koriste sistemci i odlična je za naučiti neki jezik, dakle ako si početnik radit ćeš u konzoli jer je jednostavnije.
Sa time se ne bih složio (boldano) ali neću u detalje ,svakako sam sad u C# koji u biti meni više potrebniji ,C++ je moćan jezik i stvarno jezik koji bi svakome preporučio da počne sa njim ali moj glas za početnike je svakako C# i to kako su već rekli na konzolnim tipkanjima koda se prvo uči ...Forme zaboravi na početku jer njiih stvarno nije teško svladati ... Sve o OPP programiranju sam naučio u C++ ,tek sam onda krenuo na C# ..ali sad se svima pruža mogućnost da krenu sa C#-om i naravno da sad to svima i savjetujem ..ima puno razloga ..neki su i nabrojani ali u biti on spada među najmodernije jezike i svi su sad na isti kalup tako da nečeš pogriješiti kao početnik.Iako imam veliku žal što više ne savjetujem da se počne C++-om. Ako si entuzijast i ako želiš vidjeti što je "ispod haube" kako vole autori knjiga pisati tad je C++ pravi izbor,za sve drugo je C# odličan.
Sa time se ne bih složio (boldano) ali neću u detalje ,svakako sam sad u C# koji u biti meni više potrebniji ,C++ je moćan jezik i stvarno jezik koji bi svakome preporučio da počne sa njim ali moj glas za početnike je svakako C# i to kako su već rekli na konzolnim tipkanjima koda se prvo uči ...Forme zaboravi na početku jer njiih stvarno nije teško
...
Pa slobodno postaj, da vidimo jer C# nudi daleko više od programiranja običnih .net aplikacija, tu je i XNA s kojim se mogu raditi igre i to ne samo za Windows već i za XBox i .net micro framework s kojim se može pisati kod za embeded uređaje.
Možete li mi reći točno koje su prednosti c++ nad c#? Znam da c# služi samo za .NET, ali dali je uopće moguće u c++ napraviti neku jednostavnu aplikaciju s GUI i ako da dal postoji koji besplatni IDE za takvo nešto, gdje se uopće koriste konzolne aplikacije?
Moje preporuke ako si početnik da kreneš sa C++.Prvo da naučiš logiku programiranja i da naučiš principe OOP-a.Drži se konzole i piši dobre algoritme.C/C++ je slažem se moćna kombinacija, također je brzina izvođenja brža jer se .NET izvršava u managed okruženju, CLR i guess.Da li češ to povečanje brzine osjetiti u praksi, to je na tebi, i ovisi o kompleksnosti aplikacija.Skye, em je pisan u C++.C++ također ima direktan pristup hardveru, no na tebi je da to iskoristiš, no za početnika je hebada zbog b. owerflowa i memory managmenta(nešto iskusio na vlastitoj koži, namjerno da vidim o čemu je riječ, oslobašanje memorije kod strinaga, nothing special).Ako te zanima .NET razvoj, onda je C# pravi izbor(pilio sam malo s time po forumu(neki će reći i po redakciji)).Naravno sve ovisi o tome kakav te razvoje zanima, ako te zanima klasišna poslovna aplikacija koja se vrti u Windows okruženju onda .NET.Pa kasnije web servisi i ASP.NET, dude it rocks.
U svakom slučaju sretno u daljnjem razvoju, ja ću svoju karijeru .NET developera odgoditi...nemam trenutno vremena.
Koristi neko AS 3.0?
Učim već C++ i C#, dal mi možda netko može dati neki primjer c++ zadatka da vidim na čemu sam, da sam vidim kolko znam
Prolistaj malo po ovom podforumu, svaki dan netko zica rjesenje zadataka, trebao bi naci sasvim dovoljno primjera...
Problem je samo sto jos ovdje nisam vidio dovoljno komplicirane zadatke koji bi koristili objektno orijentirani pristup, sve je nekakva proceduralna abominacija zapakirana u C++ sintaksu...
Možete li mi reći točno koje su prednosti c++ nad c#?
Blizi je hardveru, velika brzina izvodenja programskog kôda, pogodno za aplikacije koje moraju iskoristiti svaki moguci ciklus iz procesora. Za izvodenje ti nije potreban runtime od cca 500 MB.
ali dali je uopće moguće u c++ napraviti neku jednostavnu aplikaciju s GUI
Naravno da je moguce, C# ne moze nista sto C i C++ ne mogu, samo sto ce ti C# to napraviti sa manje tipkanja, a za C i C++ ces se morati malo pomuciti.
i ako da dal postoji koji besplatni IDE za takvo nešto
Visual studio Express je besplatan, a imas i Code::Blocks koji je takoder besplatan.
gdje se uopće koriste konzolne aplikacije?
Svugdje gdje GUI nije potreban ili nije dostupan...
za pocetak ti preporucujem c++ .. kad naucis osnove prebaci se na c# ili neki drugi jezik.. ovisi sto tocno zelis programirati.
Blizi je hardveru, velika brzina izvodenja programskog kôda, pogodno za aplikacije koje moraju iskoristiti svaki moguci ciklus iz procesora. Za izvodenje ti nije potreban runtime od cca 500 MB.
gdje se uopće koriste konzolne aplikacije?
Svugdje gdje GUI nije potreban ili nije dostupan...
Kao prvo jednostavnije aplikacije, odnosno one u kojima neće koristiti Linq i Wpf, Wcf mogu se programirati u .net-u 2.0 koji ima cca. 30 mb.
A ovaj odgovor, svugdje gdje GUI nije potreban ili nije dostupan, ti je nedefiniran a i pomalo smješan, tj. to je kao da kažeš da se biciklo vozi gdje auto nije potrebno...
I tamo gdje nije poželjan.
za pocetak ti preporucujem c++ .. kad naucis osnove prebaci se na c# ili neki drugi jezik.. ovisi sto tocno zelis programirati.
Pa kako mozete pocetniku nudit c++? Rad sa stringovima u c++ je jednostavno uzas... Kad bacis oko na template u STL-u boli glava...
Onda radije nek se zeza u cistom C-u... stdlib je prilicno low level i daleko od OOP-a, ali barem glava toliko ne boli...
Kao prvo jednostavnije aplikacije, odnosno one u kojima neće koristiti Linq i Wpf, Wcf mogu se programirati u .net-u 2.0 koji ima cca. 30 mb
A c++ runtime je koliko ono? Tako sam i mislio.
.net 2.0 nikako nije 30 MB, toliki je otprilike download, konacna instalacija je puno, puno veca...
A ovaj odgovor, svugdje gdje GUI nije potreban ili nije dostupan, ti je nedefiniran a i pomalo smješan, tj. to je kao da kažeš da se biciklo vozi gdje auto nije potrebno...
Nije uopce smijesan, nego je veoma tocan i sveobuhvatan, samo trebas upregnuti mozdane stanice i razmisliti gdje ti GUI ne treba ili gdje ga ne mozes imati. Zar sam trebao nabrajati pojedine aplikacije?
Ok, mogu i to: Apache, python, lame, svn, ffmpeg, yum, GCC, ventrillo server, pkzip, format, xcopy... ili cak konzolni programi kompleksnih sucelja kao Norton Commander, nano i lynx....
Vidis sada koliko su raznovrsni? Kako bi ti to definirao?
Nije uopce smijesan, nego je veoma tocan i sveobuhvatan, samo trebas upregnuti mozdane stanice i razmisliti gdje ti GUI ne treba ili gdje ga ne mozes imati. Zar sam trebao nabrajati pojedine aplikacije?
Ok, mogu i to: Apache, python, lame, svn, ffmpeg, yum, GCC, ventrillo server, pkzip, format, xcopy... ili cak konzolni programi kompleksnih sucelja kao Norton Commander, nano i lynx....
Vidis sada koliko su raznovrsni? Kako bi ti to definirao?
Budimo realni - prigovor na tvoj odgovor bio je posve opravdan. Ovaj drugi ti je mnogo bolji, iako zapravo ni nisi morao ici u nabrajanje pojedinih aplikacija, nego cemu sluze - posto je pitanje koliko njih je poznato forumasu koji je postavio to pitanje.
Konzolne aplikacije se koriste pretezito na Linuxu - zasto? To ce vjerujem bolje objasniti neki linuxas. Mozda zato jer linuxasi vole kuckati u terminalu - valjda im je brze ili jednostavno konfiguracijski programi ili GUI-ji nisu dovoljno bogati opcijama/mogucnostima. Pod Windowsima su konzolne aplikacije izrazito rijetke i za vecinu je zapravo napravljen poseban GUI program (lame, ffmpeg, gcc, format, svn, pa zapravo i Apache - svi oni se pod Windowsima u vecini slucajeva koriste iz nekog GUI-ja).
Konzolne aplikacije se koriste pretezito na Linuxu - zasto? To ce vjerujem bolje objasniti neki linuxas. Mozda zato jer linuxasi vole kuckati u terminalu - valjda im je brze ili jednostavno konfiguracijski programi ili GUI-ji nisu dovoljno bogati opcijama/mogucnostima.
Evo da se malo ubacim, jest, brze je ako znas sto radis i tocno kako ces to napraviti (neupucenog ce konzola samo usporiti), plus konzolni programi se lako povezuju kojekakvim skriptama te se mogu automatizirati kojekakve radnje, takoder sve opcije programa su dostupne odmah (putem prekidaca) umjesto trazenja X opcije na N-tom tabu nekog lijevog prozora. I secer na kraju: kuckanje komandi u konzoli je tako 1337, i dok to radis gotovo mozes osjetiti kako ti ego probija strop
(lame, ffmpeg, gcc, format, svn, pa zapravo i Apache - svi oni se pod Windowsima u vecini slucajeva koriste iz nekog GUI-ja).
Ovo zapravo i jest izvor problema. Svi ti programi su u osnovi konzolni, ali dodavanjem kojekakvih frontendova na njih prosjecni neupuceni windows korisnik ne kuzi da on samo klika po prozoru frontend programa koji tek onda naknadno pokrece originalni program sa zadanim parametrima. Na taj nacin korisnik nikada ne vidi korisni konzolni program i stekne dojam da je jedini ozbiljan tip aplikacija - GUI aplikacija. Situaciju dodatno pogorsavaju pocetci u programiranju kada svoje prve korake radi u konzoli, te stjece dojam da je konzola samo jadna igrackica koju koriste smijesni printf() programcici koje mora pisati u skoli.
Učim već C++ i C#, dal mi možda netko može dati neki primjer c++ zadatka da vidim na čemu sam, da sam vidim kolko znam
Pa trebo si napisati što misliš da si naučio, nisu ljudi vidoviti da znaju na kojoj si razini. :D
Zanimljivo je kako ljudi misle da linuxaši misle da je tipkanje po terminalu (ne konzoli !) nešto jako l33t. Možda klinci misle tako, ali dobro.
Non-GUI aplikacije u linuxu (pa čak i u windowsima) imaju nekoliko prednosti, a neke od tih su:
- Brzina - da brzina, jer ponekad klikanje po tabovima, menu-ima, i prozorima je daleko sporije nego napisati jednu kratku liniju u terminalu (pogotovo ako je to nešto moćno kao bash shell)
- Raw output - systemašima, programerima is sličnim je to daleko korisnije nego buljiti u prozor na kojem piše running i sl.
- Mjenjanje systemskih postavki velikom brzinom (opet je tu u pitanju bash shell)
- Brže pisanje shell skripti - ne treba otvarati editore i klikati po njima
- i još mnogo drugih prednosti
Neki bi rekli da je mana što moraš znati ponešto bash-a, ili cmd-a, i tu se neću složiti, jer iste stvari se daju napraviti i preko nekog GUI sučelja, pa je tako na korisniku da bira.
Osobno bi htio da i windowsi imaju neki shell i aplikacije koje bi ga podržavale, jer bi mi to olakšalo i ubrzalo rad na njima za dobar dio vremena.
Osobno bi htio da i windowsi imaju neki shell i aplikacije koje bi ga podržavale, jer bi mi to olakšalo i ubrzalo rad na njima za dobar dio vremena.
Pa kompletna administracija Win servera se moze preko powershella radit. Za desktop os je to nepotrebno.
Pa kompletna administracija Win servera se moze preko powershella radit. Za desktop os je to nepotrebno.
Powershell je smješan. Slab pokušaj kopiranja bash-a. Čak ima i neke iste "naredbe" kao i bash, odnosno linux shell-ovi.
Ali da, osobno bi htio shell na desktopu.
Powershell je smješan. Slab pokušaj kopiranja bash-a. Čak ima i neke iste "naredbe" kao i bash, odnosno linux shell-ovi.
Ali da, osobno bi htio shell na desktopu.
Ti si mazohist :)
Zanimljivo je kako ljudi misle da linuxaši misle da je tipkanje po terminalu (ne konzoli !) nešto jako l33t. Možda klinci misle tako, ali dobro.
Joj nemoj mi to uzeti za zlo, salio sam se
(I nisam mislio iskljucivo na linuxase, stovise upotrijebio sam termin "konzola" koji je rasiren na MS produktima)
Na ovoj me temi svi razapinju, ccc...
Joj nemoj mi to uzeti za zlo, salio sam se
(I nisam mislio iskljucivo na linuxase, stovise upotrijebio sam termin "konzola" koji je rasiren na MS produktima)
Na ovoj me temi svi razapinju, ccc...
Znam da si se šalio, ja to govorim za one koji možda ne razumiju tebe ili im nije jasno općenito
Malo sam pogledao na Posao.hr, za stolne aplikacije najviše traže .Net tehnologije, kod weba je još PHP
Dakle u ovom trenutku sa .Net tehnologijom najprije nađeš posao, a to je jak kriterij pri odluci što učiti
iskreno, nisu mi linuxaši nikad bili baš dragi, niti njihova open source koncepcija, niti meni zubar ne popravlja zube besplatno,
a ja bi trebao skupa sa par linuksaša istom tom zubaru napisati besplatnu aplikaciju za vođenje poslovnih knjiga, ma kako ne
Malo sam pogledao na Posao.hr, za stolne aplikacije najviše traže .Net tehnologije, kod weba je još PHP
Dakle u ovom trenutku sa .Net tehnologijom najprije nađeš posao, a to je jak kriterij pri odluci što učiti
Neznam dali je glupo ovo razmišljanje također odabir jezika kojem ćeš se posvetiti u daljnjem razvoju diktira šansu zaposlenja.Koliko i sam vidim .NET tehnologije su dosta razvijene i traže se developeri sa znanjima istih.Povremeno ti u "igru" upadne nekakav manji posao i onda moraš znati x tehnologija, sa koliko tehnologija prosječno barataju developeri?
a ja bi trebao skupa sa par linuksaša istom tom zubaru napisati besplatnu aplikaciju za vođenje poslovnih knjiga, ma kako ne
Po 2 432 543 654 525 x 10120 -ti put. OSS NE ZNAČI BESPLATNO!!! Hvala Bogu pa je svima dostupan Google, mogli bi ga malo i koristiti...
Neznam dali je glupo ovo razmišljanje također odabir jezika kojem ćeš se posvetiti u daljnjem razvoju diktira šansu zaposlenja.Koliko i sam vidim .NET tehnologije su dosta razvijene i traže se developeri sa znanjima istih.Povremeno ti u "igru" upadne nekakav manji posao i onda moraš znati x tehnologija, sa koliko tehnologija prosječno barataju developeri?
učiš u hodu, ono što ti treba naučiš, ali za današnju egzistenciju definitivno sa .Net tehnologijama nećeš promašiti
zato učenje C# nije loš izbor, međutim ako krećeš od nule, moraš sa C# odraditi sve one zadatke u konzoli koje bi odradio sa C/C++
rekao bi da tu malo knjige iz C# šepaju, kao da pretpostavljaju da se prije učilo nešto iz C porodice
Zapravo nije tako:
“Free software” is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free beer.”
Free software is a matter of the users' freedom to run, copy, distribute, study, change and improve the software. More precisely, it means that the program's users have the four essential freedoms...
Dakle ti i dalje mozes (i trebas) zubaru naplatiti aplikaciju koju si razvio za njega, ali nakon toga (ako je aplikacija izdana pod nekom open source licencom) on ima source kôd i moze s njime raditi sto zeli pa i dati ga u javnost besplatno.
Po 2 432 543 654 525 x 10120 -ti put. OSS NE ZNAČI BESPLATNO!!! Hvala Bogu pa je svima dostupan Google, mogli bi ga malo i koristiti...
znaš da "open source" ima koncept "software mora biti besplatan i svima dostupan"
međutim, tim nisam rekao da oni nemaju izvor zarade, nikad i nije onako kako se priča
Zapravo nije tako:
“Free software” is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free beer.”
Free software is a matter of the users' freedom to run, copy, distribute, study, change and improve the software. More precisely, it means that the program's users have the four essential freedoms...
Dakle ti i dalje mozes (i trebas) zubaru naplatiti aplikaciju koju si razvio za njega, ali nakon toga (ako je aplikacija izdana pod nekom open source licencom) on ima source kôd i moze s njime raditi sto zeli pa i dati ga u javnost besplatno.
aha, ja naplatim njemu, a on dila drugim zubarima besplatno
ja nemam pravo na besplatan popravak zuba kod ostalih zubara pošto sam njemu platio jedan popravak
ma ovo boldano je čist bezobrazluk, znanje i trud programera spada pod "slobodu govora"
Iskreno, Bill mi je simpa čovjek