C++ kriptografski zadatak

poruka: 26
|
čitano: 5.970
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Ja sam početnik u C++, došao sam do ideje da napravim sledeće:

Program koji će npr. Tražiti da se unesu neki brojevi i slova: A5CSD 

Potrebno je da taj program unesena slova i brojeve poreda na sve moguće načine:

NPR. ADSC5, 5ACSD i td... I po mogućnosti da je moguće u program unijeti što više znakova slova i brojeva tj. da nema ograničenja.

Pošto meni neide C++ baš od ruke sigurno ovdje ima dobrih programera koji bi napisali kod.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nije to baš kriptografija :)

Evo link http://www.dreamincode.net/code/snippet2232.htm

Avira+CIS
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 20:05 (njonji).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Re: C++ kriptografski zadatak

Guglo sam ali nisam našao nikakav primjer, znali netko imali kakav program u koji se može ubacit textualni dokument i onda taj program izbaci sve moguće kombinacije u tom textualnom dokumentu?

Znam da nije kriptografija ali neznam kako to drugačije da nazovem. I da znali netko možel se šta od datog iskombinovat u BACKTRACK-u,

znam da on služi za testiranje mreža ali zanima me dali ga je moguće koristit i u ovakve svrhe? 

15 godina
neaktivan

Gore imaš link za kombinirati sve znakove, a evo još par za pozvati neku .txt datoteku i čitati znakove iz njih (ali mora u njemu biti definirano ime datoteke ja mislim)

http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/files/

http://www.cplusplus.com/forum/beginner/49776/

evo ovdje nemoraš definirati, možeš drag'n'drop

http://www.cplusplus.com/forum/beginner/59783/

Ako to nije dovoljno pretraži dreamincode.net i cplusplus.com  ;)

Avira+CIS
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 21:30 (njonji).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

HVALA puno njonji, sve što mi treba sam pronašao, još jednom veliko HVALA!

15 godina
neaktivan

np :)

Avira+CIS
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Moraš poći od toga da broj permutacija za jedan string iznosi:

string rijec = "abcdefghij"

int broj kombinacija = rijec.length()! (faktorjel duljine stringa rijec)

Dakle, za jednu riječ od 10 slova imaš 3 628 800 kombinacija.

O nekakvim kombinacijama iz tekstualne datoteke, vodeći računa o ovom, teško je i govoriti.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Floki kaže...

Moraš poći od toga da broj permutacija za jedan string iznosi:

string rijec = "abcdefghij"

int broj kombinacija = rijec.length()! (faktorjel duljine stringa rijec)

Dakle, za jednu riječ od 10 slova imaš 3 628 800 kombinacija.

O nekakvim kombinacijama iz tekstualne datoteke, vodeći računa o ovom, teško je i govoriti.

Čisto iz znatiželje jeli u tih 3 milijuna kombinacija ulaze i aaaaaaaaaa, aaaaaaaaab itd gdje se ponavlja određeno slovo? jer ja mislim da to nije cilj onog gore zadatka i mislim čak da je onaj gore primjer (prvi link) to riješio sa permutacijom da se ne ponavlja ni jedno nego im samo mijenja redoslijed (koliko sam vidio preko memorijskih lokacija, tj pokazivača ih ispisuje u drugačijem redoslijedu bez da sam string modificira)

edit: ah vidim u wikipediji da ipak je toliko kombinacija...hebiga ograniči onda unos slova ili stavi neki counter koji kada dosegne 100 ili tako napravi break i izađe iz petlje da ti nebi u konzoli ispisivalo 3 milijuna redova :)

Avira+CIS
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 16:20 (njonji).
16 godina
neaktivan

permutacije = preslagivanje niza znakova u nekom stringu veličine n

- sa ponavljanjem znači da se neki znakovi (k1, k2, k3 itd. s time da su ti k1, k2, k3 oznake za svaki znak pojedinačno, ne i poziciju unutar stringa) u tom nizu ponavljaju - recimo imaš kombinaciju aa123, to ti je jedna permutacija, aaa12 ti je isto jedna permutacija, tako da u biti možeš imati i string aaaaa, kao i 11111.

- bez ponavljanja znači da se neki znakovi k1, k2, k3 smiju samo jednom ponoviti u stringu - tj. svaka permutacija ti je jedinstavena - aa123 ti je permutacija, ali 123aa ti više nije, jer si ju već jednom imao.

Mislim da njemu trebaju ipak permutacije sa ponavljanjem jer ako recimo pravi wordlistu, tj. za lozinke, onda mu trebaju sve kombinacije rasporeda (tj. permuatcije sa ponavljanjem) znakova 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

1 0 hvala 0
17 godina

Kriprografija je ipak nešto drugo.

Međutim, ovaj program sa dreamincode sa rekurzijom je čisto solidan za napraviti permutacije od nekakvog stringa sa par znakova, pošto je temeljni izračun za broj permutacija factorial.

Ali, takve kombinacije već sa stringom od 10 znakova nemaju smisla, pošto je u igri veliki broj kombinacija, tj. 10!, da ne spominjemo nekakvu tekstualnu datoteku.

A što tek npr. sa stringom od 8 znakova, gdje su dozvoljeni svi znakovi i još uz to koji se mogu ponavljati. Zaključak - brutal force nemoguć. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 16:46 (Floki).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Znam da je kriptografija nešto drugo, ali ja riješajem kriptografski problem, ovo za textualni dokument sam pitao cisto informativno. Nemislim koristit rijeci od deset znakova, ovo što nudi ovaj dati program je sasvim dovoljno. Riješajem jedan rucno pisani šifriran dokument. Idem rijec po rijec, ali ipak mislim da mi ovo i nece puno pomoc jer dokument je šifriran dosta komplexno. Ali ako uložim dosta truda možda i uspijem napravit ono što prije mene nisu školovani ljudi za ovu oblast...

16 godina
Conndor kaže...

Znam da je kriptografija nešto drugo, ali ja riješajem kriptografski problem, ovo za textualni dokument sam pitao cisto informativno. Nemislim koristit rijeci od deset znakova, ovo što nudi ovaj dati program je sasvim dovoljno. Riješajem jedan rucno pisani šifriran dokument. Idem rijec po rijec, ali ipak mislim da mi ovo i nece puno pomoc jer dokument je šifriran dosta komplexno. Ali ako uložim dosta truda možda i uspijem napravit ono što prije mene nisu školovani ljudi za ovu oblast...

Ti ne mozes napisati jednostavnu rekurziju kojom ces ispisati sve permutacije, a bacas se na rjesavanje problema o kojemu nemas nikakvoga znanja. Nauci prvo neke osnovne stvari pa onda rjesavaj takve stvari.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
13 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
Conndor kaže...

Ti ne mozes napisati jednostavnu rekurziju kojom ces ispisati sve permutacije, a bacas se na rjesavanje problema o kojemu nemas nikakvoga znanja. Nauci prvo neke osnovne stvari pa onda rjesavaj takve stvari.

Nema kod ovakvog problema osnova to ili znaš ili neznaš, pokušavali su riješiti ovaj problem mnogo stručniji ljudi od mene pa im nije uspijelo, vi se sigurno pitate kako će onda meni, o tome ćemo kad riješim problem. 

16 godina
neaktivan
Conndor kaže...

NPR. ADSC5, 5ACSD i td... I po mogućnosti da je moguće u program unijeti što više znakova slova i brojeva tj. da nema ograničenja.

Pošto meni neide C++ baš od ruke sigurno ovdje ima dobrih programera koji bi napisali kod.

FREE KEVIN  {#}

Fora naslov , a još bolje fora avatr u nicku LOL

Ovo mi miriše na cezarovu metodu kripcije, ako se ne varam, malo potraži po netu nešto slično. 

13 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...
Conndor kaže...

FREE KEVIN  {#}

Fora naslov , a još bolje fora avatr u nicku LOL

Ovo mi miriše na cezarovu metodu kripcije, ako se ne varam, malo potraži po netu nešto slično. 

HEHE Volio bi da je ovo Cezarova metoda, bilo bi mnogo lakše ali nažalost nije. Recimo npr. da si ti izmislio neku kripciju koju još nitko drugi nije i ja je pokušajem probiti, o tome se ovdje radi!!

15 godina
neaktivan
Conndor kaže...

Preletio sam nabrzaka po temi i koliko sam skuzio pokusavas brute force metodom pronaci enkripcijski kljuc za neku datoteku. Imam jedno pitanje, kako ces znati da si pogodio pravi kljuc? Sigurno neces rucno provjeravati datoteku nakon svakog generiranog kljuca od zilijun kombinacija.

Kod datoteka odredenog tipa ciji header je manje vise-poznat relativno je lako napisati automatsku provjeru tocnosti generiranog kljuca. Ali kod potpuno nepoznatih, ili cak tekstualnih datoteka...

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
13 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Conndor kaže...

Preletio sam nabrzaka po temi i koliko sam skuzio pokusavas brute force metodom pronaci enkripcijski kljuc za neku datoteku. Imam jedno pitanje, kako ces znati da si pogodio pravi kljuc? Sigurno neces rucno provjeravati datoteku nakon svakog generiranog kljuca od zilijun kombinacija.

Kod datoteka odredenog tipa ciji header je manje vise-poznat relativno je lako napisati automatsku provjeru tocnosti generiranog kljuca. Ali kod potpuno nepoznatih, ili cak tekstualnih datoteka...

Nisi dobro svatio, neradi se o datoteci, već o ručno pisanom dokumentu. Koji koristi nepoznatu enkripciju osmišljenu od jednog čovjeka koji nije živ....

17 godina
neaktivan
Conndor kaže...

Nisi dobro svatio, neradi se o datoteci, već o ručno pisanom dokumentu. Koji koristi nepoznatu enkripciju osmišljenu od jednog čovjeka koji nije živ....

Ako nije tajna jel mozes to staviti ovdje? Sad si me zaintrigirao.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
neaktivan
Conndor kaže...

Znas li barem na kojem je jeziku pisan dokument? Naime ponekad se pri analizi enkriptiranog teksta koristi metoda najcesce koristenih slova u nekom jeziku, ili duljine rijeci koje se usporeduju sa onima iz rijecnika, pa se iz toga pokusavaju izvlaciti nekakve pretpostavke.

Ali postoje i metode koje se bore bas sa tim problemom (recimo obicna kompresija djelotvorno sprijecava takve analize).

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Znas li barem na kojem je jeziku pisan dokument? Naime ponekad se pri analizi enkriptiranog teksta koristi metoda najcesce koristenih slova u nekom jeziku, ili duljine rijeci koje se usporeduju sa onima iz rijecnika, pa se iz toga pokusavaju izvlaciti nekakve pretpostavke.

Ali postoje i metode koje se bore bas sa tim problemom (recimo obicna kompresija djelotvorno sprijecava takve analize).

Frekvencijska analiza, al iz ovoga sto je rekao, sumnjam da je nesto tako primitivno upotrebljeno. Zato me i zanima :D

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.4.2012 22:02 (1domagoj1).
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Conndor kaže...

Ako nije tajna jel mozes to staviti ovdje? Sad si me zaintrigirao.

TAJNA STARA 12 GODINA

FBI traži vašu pomoć: Možete li odgonetnuti ovo?

Nakon što 12 godina istraživačkog rada na dekodiranju pisma povezanog s ubojstvom iz 1999. godine nije urodilo plodom, stručnjaci iz FBI-ja zatražili su pomoć građana. 

Riječ je o dvama papirićima s 30 redova slova i brojeva.

U polju u predgrađu St. Louisa 30. lipnja 1999. godine pronađeno je tijelo ubijenog Ricka McCormicka (41). Jedini trag koji su istražitelji FBI-ja pronašli bila su dva papira na kojima je bilo ispisano 30 redova zbunjujućih slova i brojeva. 

FBI je saznao da je McCormick od malena sebi i prijateljima pisao kodirane poruke, no nikada nikome nije otkrio na koji način stvara kodove. 

Kriptoanalitičari FBI-ja, u suradnji s Američkim društvom kriptografa, proveli su 12 godina proučavajući slova i brojke na dvama papirićima te su naposljetku odustali od daljnjih pokušaja dekodiranja. 

Voditelj spomenutog odjela za kriptoanalizu Dan Olson rekao je ABC News da nakon 12 godina istraživanja traže pomoć građana. Vjeruje da bi dekodiranjem pisma mogli doznati gdje je žrtva bila prije ubojstva i na taj način riješiti slučaj. Također, dodaje Olson, veliko zadovoljstvo bilo bi doznati na koji način se dekodira McCormickovo pismo. 

U slučaju da dekodirate poruke, FBI vam neće dati nagradu za to, nego ćete, kako su poručili, imati satisfakciju jer ste pomogli razriješiti cijeli slučaj. 

31.03.2011.

FBI Laboratory

Cryptanalysis and Racketeering Records Unit

2501 Investigation Parkway

Quantico, VA 22135

Attn: Ricky McCormick Case

SLIKE POGLEDAJTE OVDJE: http://www.fbi.gov/news/stories/2011/march/cryptanalysis_032911 eto sad je već 13 godina!

16 godina
neaktivan
Conndor kaže...

Nema kod ovakvog problema osnova to ili znaš ili neznaš, pokušavali su riješiti ovaj problem mnogo stručniji ljudi od mene pa im nije uspijelo, vi se sigurno pitate kako će onda meni, o tome ćemo kad riješim problem. 

Znači kriptografija ja kao pjevanje, il' znaš pjevat' ili ne{#}

Po čemu si zaključio da se radi o transpozicijskoj šifri?

BTW. Koliko imaš godina?

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Frekvencijska analiza, al iz ovoga sto je rekao, sumnjam da je nesto tako primitivno upotrebljeno. Zato me i zanima :D

Frekvencijska analiza je najčešće početni korak ako ne znamo o kakvom se šifratu radi, pogotovo kada je poruka "ručno šifrirana".

13 godina
neaktivan
workload kaže...
Conndor kaže...

Znači kriptografija ja kao pjevanje, il' znaš pjevat' ili ne{#}

Po čemu si zaključio da se radi o transpozicijskoj šifri?

BTW. Koliko imaš godina?

Apsolutno ne. Teško je to nekim ljudima objasnit...

16 godina
neaktivan
Conndor kaže...

Apsolutno ne. Teško je to nekim ljudima objasnit...

Sad vidim da se kužiš u te kriptografske stvari......

Jel' mi možeš dati neki hint kako si htio probit ovu šifru, znatiželjan sam pa da dobijem neku informaciju o tim kriptografskim stvarima iz prve ruke?

Sorry, ali nisam baš skužio što si mislio sa ovim gore što si napisao.

13 godina
neaktivan

Psss o tome se nepiše, to su povjerljive stvari!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice