Ima puno naklapanja oko potrošnje kompova i komponenti, poglavito procesora. Evo napokon sam nabavio uređaj za mjerenje potrošnje ( zahvala Wolverinu što je napisao u jednoj od tema da ima u Baumaxu takav uređaj za male pare, uzeo sam na rasprodaji Njemački neki za 57 kn, inače košta 180 kn ali ih rasprodaju jel ih više neće nabavljati ) što sam imao želju dugo vremena kupiti, da vidim sam, i testiram potrošnju u raznim scenarijima. Htio bih da ova tema bude pokazatelj realne potrošnje, i da stanemo na kraj raznim naklapanjima i čudnim rezultatima sa svakakvih stranica. Postajte ovdje svoje rezultate koje ste dobili mjerenjm, a ne prepisivanjem sa neke stranice. Dakle, ovdje će mo stavljati svoje rezultate dobivene mjerenjem, a ne gluposti.
Za mjerenje potrošnje CPU-a sam zamislio da koristimo P95 Blend test. Ako ima netko drugu ideju, neka napomene pa će mo promijeniti. Za test potrošnje grafe je možda Heaven 3.0 dobar jel mi se neda sada instalirati neke igre ili skidati. Imam F1 2012 na kompu, i tu igru bih uzeo kao možda dobru referencu za gaming potrošnju, budući da iskoristi grafu full, a i CPU optereti dosta solidno. Malo koja igra optereti CPU tako kao F1, i još GPU je u full loadu ( naravno ako imate quad core ili bolje ). Možda BF 3 Multiplayer još bolje optereti, ali to nemam i neću sad ni instalirati. Ionako 90% igara u gamingu troši sigurno manje nego F1 2012 tako da ostajem pri tome. Imati će mo referencu idle potrošnje gdje ostavim komp recimo 5 minuta da ništa se nedešava, i zabilježimo nekakv podatak o potrošnji. Load potrošnja naravno P95 i igre pa da vidimo.
Što se tiče napajanja i brojeva o potrošnji, riječ dvije i o tome. Primjetih da se ne spominje baš pojam "efikasnost" napajanja previše u raspravama oko potrošnje, mada je to vrlo bitna stavka. Dakle, ako komp vuče u nekakvom load scenariju recimo 400W iz zida, a to je brojka koju pokazuje watt meter. Ako imate napajanje efikasnosti recimo 85%, to znači (400 x 0,85 ) da računalo troši u tome trenutku 340W, a ne 400W kako piše na watt meter-u. To je vrlo bitna informacija koja dovodi do dodatnih dezinformacija po forumima. Za napajanje i njegovu efikasnost bih zamolio sve koju se uključe u temu da prilože link sa stranice Plug Load Solutions . To je neovisna stranica, gdje mjere efikasnost napajanja i promoviraju 80+ efikasna napajanja. Dakle priložite link od vašeg napajanja gdje imamo navedenu testiranu efikasnost. Evo za primjer moje napajanje LC6560GP3 V2.3 GREEN POWER EDITION. Moje napajanje po testiranju njihovom ima vrlo visoku efikasnot od oko 88% do 89% kroz standardni radni spektar. Ja ću za svoje uzeti recimo 85% brojku jel je sigurno nešto izgubilo na efiksnosti s vremenom. Tako se i vi ravnajte, ako je novo ili staro par mjeseci onda stavite brojku koja je, ako je nešto starije onda je efikasnot opala malo sigurno. Treba navesti komponente i naravno taktove te napone. Još naravno za CPU treba uslikati CPU-Z za napon i za grafu GPU-Z ili CPUID HWMonitor koji bilježi sve napone.
Evo dosta uvoda, sad ću krenuti testirati razne scenarije pa da ubacimo malo rezultata . Slobodno se sad i vi ubacite sa svojim rezultatima mjerenja ili komentarima .