Pozdrav, od prije par dana sam vlasnik Z77 Extreme4 i imam sljedeći, a prema Web-u, čini se čest problem.
Pokrenuo sam Windowse 7 x64 normalno i poslije instalacije SP1, BIOS i MBO nisu prepoznavali HDD.
Odspojio sam sve kablove, vratio ih i opet je normalno prepoznao, ali nije htio bootat i rekao da je problem REGISTRY_CORRUPT.
System Recovery sa Win7 setup-a nije radio, davao je error da ne može naći problem u start-up-u, ali da nije ništa riješeno.
System Restore je pisao da restore-ovi koji su napravljeni prije SP1 izbrisani iz nekog razloga, a na zadnji restore i ostale koje je prikazivao poslije SP1 nije mogao učitat (error također).
Nakon toga sam krenuo s formatiranjem cijelog diska i ponovne instalacije, ali nakon sto sam izbrisao particije i napravio nove, odabrao particiju na koju zelim instalirati (146GB, druga cca 800) na 64% Expanding Windows Files koraka je stao i dao error da ne postoji particija više na koju želim instalirat.
Restartao sam, ušao u BIOS koji opet naravno nije prepoznao disk.
Nakon toga sam išao u Win7 x64 setup i kako nije bilo hdd-a, ubacio sam DVD s driverima od matične i odabrao load drivers. Poslije 1h isprobavanja različitih x64 SATA AHCI drivera (Intel i ASMedia), na svakom je javio da su un-signed i da bi moglo dovesti do nestabilne instalacije.
No ni poslije njihove instalacije nije pronašao disk (zamijenio sam disk sa Win7 diskom opet). I onda sam išao suludo probati Floppy drivers folder za x86 Windowse koji je pronašao sve particije, ali setup nije mogao instalirati na njih (Failed to format partition, Failed to continue setup, Failed to read). Poslije reboota je ocito izgubio driver i nije opet u setup-u nasao particije.
Poslije toga sam ponovo u ruke uzeo Quick (ne znam zasto nije cijeli manual unutra) Installation Guide za MBO. Na zadnjoj stranici ONLINE MANUALA (ne ovog kojeg sam dobio uz MBO već sa Asrockovih stranica - svaka čast Asrocku - my ass) piše da za SATA3 diskove i ovu MBO sa ovim BIOS-om (default je 1.20 jer podržava prve IB cpu) mora instalacijski disk od Windowsa imati predinstaliran SP1 i da se posebno za svaki port treba mijenjat SATA mode u AHCI ili IDE (ovisno o SATA2/3 i o tome da li je namijenjen RAID ili ne).
Zaključak : Nakon instalacije SP1 na Windows 7, SP1 je očito izbrisao boot sector diska i nije htio bootat disk niti ga pronaći u UEFI-u.
Sutra ću probat drugi instalacijski disk (kad ga nabavim jer trenutno nemam pristup internetu preko PC-a) koji će imat predinstalirani SP1.
Ako neće to funkcionirat, reklamirat ću ploču, ali ADM mi za svaku reklamaciju naplati 125 KN makar imam garanciju, već sam jednom išao, nakon toga javim rezultate ako će nekom trebat slično rješenje.
LINK NA DISKPART RJEŠENJE -
http://www.bug.hr/forum/post/procesori-mbo/problemi-asrock-ovim-z77-plocama/2976626.aspx