Ljudi treba mi vasa pomoc :( radim maturski na temu AMD procesori nove generacije.
Treba mi materijal o Phenom II x4 deneb procesorima (arhitektura, novine itd.) po mogucnosti na hr jeziku ()
Ovo sto sam ja uradio nekako mi malo :
Uobičajni redosljed predstavljanja novih procesora su prvo high-end modeli, pa onda mid i na kraju se priča privodi kraju sa procesorima namenjenim low-cost segmentu tržišta. Prvi procesori sa Deneb jezgrom izdati su 8 Januara 2009 te izrađuju se pomoću 45nm procesa proizvodnje, što je omogućilo da se oko 758 miliona tranzistora smijesti na površinu pločice od 258mm2. Takt se kreće od 2.5 do 3.4 GHz, te HT 3.0 sa 1.8 do 2 GHz. Napon jezgre je 0.875 do 1.5V, dok se TDP kreće od 65, 95, 125 do 140W. Procesor je AM2 (DDR2-1066 MHz) AM3 (DDR3 1333MHz) kompatibilan. Zahvaljujući činjenici da su DDR2 i DDR3 protokoli poprilično slični, AMD-ovi inženjeri su u Phenom II procesore uspjeli implementirati univerzalni memorijski kontroler koji ovim procesorima omogućava da rade kako sa DDR3, tako i sa DDR2 memorijom. Manje iskusni korisnici će pomisliti da sa DDR3 memorijom Phenom II procesori ostvaruju značajno bolje performanse, no iako DDR3 memorije rade na višim radnim taktovima u odnosu na DDR2 memorije, također imaju povišene latencije, čime se očekivani dobici u performansama u značajnoj mjeri smanjuju. L1 cache je 4x128KB = (64KB za instrukcije + 64KB za podatke), L2 cache 4x512KB = 2MB full speed, L3 cache 4MB ili 6MB(zavisno od modela procesora) djeljeno između jezgri. Hyper transport 3 radi sa 16-bit linkovima na 2.0GHz. Ukupni bandwith sistema je 37.3GB/s sa DDR3 platformom a 33.1GB/s za DDR2. Dodana je podrška za SSE4a multimedialne ekstenzije koje Athlon 64 X2 nije imao. Poboljšana je i brzina L3 cache memorije kao i učinkovitost Cool ‘n’ Quiet-a.
btw ne mogu da nadjem nista vise koristeci google