Nenormalne temp. proca

poruka: 20
|
čitano: 2.413
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Nenormalne temp. proca

Pozz,ispricavam se što sam 2x postao thread u 2 razlicite teme,nisam bio siguran gdje ga postati,mada mi se ovo čini kao prikladnije mjesto,pošto je vezano za cpu+mbo,a ne za opcenite hardver probleme.

Pa isprike moderatorima u vezi toga.

Copy/paste sa drugog threada:

Pozdrav ljudi,imam velik problem a neznam koji je uzrok tome jer donedavno je sve radilo na inferiornijoj matičnoj ploči normalno.

Dakle imao sam ASrock 770 extreme 3 (am2+ matiša) kojoj sam stavio najnoviji beta bios koji mi je omogucio da stavim gore AM3 proc AMD fx6300. I šljakalo je to mada sam imao problem da mi je matična na velikim loadovima undervoltala proc (VRM) pa sam imao nezadovoljavajuce performanse u pojedinim igrama na onako 20ak sekundi svakih par minuta. (Samo u BF4 se to dešavalo jer druge igre nisu toliko zahtjevne bile).

Ali temperature su bile u normali,dakle Proc je bio idle oko 40 a na heavy loadu (BF4 najveci konzument) je islo do maks 64 celzija. Preko toga nije prelazilo,čak i nakon 4 h igranja.

Cooler je Arctic Cooling Freezer 13

Neki dan sam napravio upgrade matične ploče ,sad sam na Asus m5a97 r2.0 koja je u svakom pogledu napredak od asrock koju sam prije imao. Procesor sam očistio temeljno s gornje strane,i cooler s maramicom,i applyao sam termalnu pastu arctic cooling mx4 (nova). Onako kako treba,zrno graška,nisam razmazivao prstom,nego sam samo stavio cooler na njega,malo ''provrtio'' lijevo desno i prišarafaio cooler. Dakle na toj fronti sve je u redu (a maloprije sam isao i provjerit jeli sve u redu jer mi vrag nije dao mira) i svuda je onako ravnomjerno paste. I sve je tight,sjelo kako spada. Medjutim temperature nisu za vjerovat,na idle je proc 45-48 (dakle 5/8 stupnjeva više) a na loadu je proc dosao do 78 na BF4. U ostalim aplikacijama je ok. Ne kuzim? Em ova ploča na sebi ima heatsinkove,što stara jednostavno nije ni imala em bolje raspolaze voltažama (nema underclocka više).

Proc je dignut sa 3.5 (iskljucen turbo) na 3.8 (moze i na 4.0 s trenutnom voltažom al nije da osjetim neku razliku).Bf4 na high 120 fpsa,i više neg dovoljno.Core voltaža proca je 1.4 Volta.

Pomagajte ljudi,u cemu bi problem mogao biti? Kuciste je staro,ali je thermaltakeovo i nije preveliko,nit premalo. Ništa se nije osim matične mijenjalo u konfiguraciji no temprature su ajmo rec 10 celzija više.

HELP!

Update,nakon recimo 4 sata rada racunala idle je 50 -.-. NE NO RMALNO

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2014 15:13 (Rocinante2112).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Nenormalne temp. proca

Misliš zrno riže, ako si stavio paste veličine zrna graška onda je moguće da je previše, i provjeri da li je dobro sjeo hladnjak i dovoljno je stegnut. Ja bih nanovo sve uradio da sam na tvom mjestu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Nenormalne temp. proca

kao što rekoh provjerio sam jel sve stegnuto i ''tight''. Sve je sjelo kako treba i kako je uvijek bilo. Paste nema previše,a i ljudi imaju razlicita misljenja o kolicini paste koja treba ići gore,neko stavi mali drekec ko zrno rize,neko voli malo više stavit (tipa zrno graška),al opet kad pogledaš to je skoro pa isto,zrno graška je 1/3 veće. Definitivno nije pretjerivanje u količini paste. Takodjer RPM fana je maks,ilitiga izmedju 2.2k i 2.5k. Tako da nije da se vrti na 700 RPM ili tako nešto.

14 godina
Nenormalne temp. proca

Nije isto, mislim da stavljaš previše paste jer i onih 40 stupnjeva u idleu prije mi je nekako previše. I nemoj mrdati coolerom lijevo desno kad ga stavljaš na proc, nego ga samo stavi, pasta se sama razmaže pritiskom.

Moj PC  
3 2 hvala 0
13 godina

A ma i na prijasnjoj ploči sam ja stavljao pastu,uvijek stavljam jednako,ako ništa mislim da je ovaj put i manje čak stavljeno nego kad je stara ploča bila.(kad sam staru stavljao imao sam manje iskustva pa sam odokativno stavljao,a i nisam stavljao na sredinu nego je bilo ofrlje svuda male piknice paste jer sam logicki razmisljao da je tako bolje staviti). I idle je bio 40,load je bio 51-3 (tipa diablo 3),a na BF4 64. Sad je load prakticki 49-50 (nakon par sati rada),diablo je na 64 a bf je na 78.

Isti cooler,nova pasta ...

P.S kad pipnem heatsink od matiše http://www.ixbt.com/mainboard/asus/m5a97-evo/rear-view.jpg (ovaj veći,odma lijevo od proca) vruć je za po*PEEEEP

14 godina
Rocinante2112 kaže...

- Optereti računalo s Prime95 cca. 10 min, paralelno prati temp. s HW monitor,

stavi sliku s temp. na forum.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2014 16:17 (Valentin17).
13 godina

Nisam ni 10 min test vrtio,jedva 5. Zaustavio sam jer se vidi i na 5 minuta da je temp cak do 85 dosla. Ludost.

Pocetak testa (bilo je neposredno poslije D3,pa je zato u startu bio na 53)
http://i.imgur.com/EWjm7zB.jpg

nakon 4 i pol minute : http://i.imgur.com/OCToxQx.jpg

Somethings wrong.

Nemoguće da na asrock 770extreme 3 se bolje proc hladi. Jednaki taktovi su u pitanju...

nevezano za ovo,graficka je cijelo vrijeme na 36 na idle,i tijekom testa 36.tako da ona ne utječe na išta.

Also htio bi napomenut da se vraća na 46-7 jaaaako brzo poslije temp od 85.Nije da se temperatura zadrzava

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2014 17:27 (Rocinante2112).
14 godina
Rocinante2112 kaže...

- Druga ploča, drugi driveri, probaj stavit win 7 gore.

13 godina

nema šanse,na win 7 se nevracam..

Osim toga,nekuzim kakve veze drugi driveri imaju s time (tj. windowsi).

Osmica ako ništa bolje barata resursima nego sedmica jer sam bio i prije na osmici barem pola godine.

Opet velim,asrock 770extreme 3 je doslovno shit entry lvl matična,i imao sam velike probleme s njom, nekuzim kako bi na ovoj (asus m5a97 2.0) bile veće temperature,jer ima heatsinkove posvuda i ništa se ne ''dodiruje'' (cpu cooler s dijelovima drugima itd.)

Takodjer cooler je ispuhan kompresorom jučer kad sam ga skidao,cijeli komp je bez prašine. Kućište je i odmaknuto od zida sa svih strana dovoljno,tako da ima mjesta za vruci zrak da ode van,ne ''odbija'' se nazad unutra.

CPU vent je takodjer na 100% rada,uvijek. TO sam u biosu još poštelao,cak i malo preko max ide,na sluzbenoj stranici kazu da je 2k rpm,moj ide do 2.3/2.4k rpm.

14 godina

Jesi stavio zadnji BIOS na matičnu ?

13 godina
Nenormalne temp. proca

da li ti je hladnjak na dodir prsta vrel? jer na tim temp bi trebao se osjetiti...ako je hladan, ploča laže ili kuler nije sjeo dobro

temperature u biosu kada upališ komp su koje?, kada odma uđeš u winse i pokreneš hwinfo, su koje?

Plačanje: Keš/Kartica (koja,koliko rata) Namjena? Monitor imaš,koji?
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2014 21:19 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
itomic009 kaže...

Jesi stavio zadnji BIOS na matičnu ?

nisam. budem danas.

a odgovor na postr iznad: da,senzor ne laze,temperature su visoke i na dodir prsta. Kako cpu coolera,tako heatsinka od matiše do njega.

bios dobru temp. reporta. kad upalim komp kaze da je mbo oko 30 a cpu oko 40. hwinfo kaze istu stvar,s time da kak komp radi brzo idle dodje do 47-50 procesora. al u trenutku paljenja naravno,niza je temp.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.5.2014 8:27 (Rocinante2112).
13 godina
neaktivan
Nenormalne temp. proca

Prvo sto ces uraditi je downclockaj proc na 3.5Ghz, jer je clockanje njega absurb jak je ko crna zemlja na stock i ne treba zaista nista jace za gaming (trenutno)

Kakav ti je protok vazduha u kucistu?

FX 6300 imam licno, moj stock ga drzi pod opterecenjem na 55*C max *prime95* (3.5ghz nakon sto sam ubacio dva dodatna venta u kuciste)

Manje paste i polako zatezi sarafe na kuleru @procesor, znaci dva puta zavrnes jedan, pa drugi, pa treci pa cetvrti pa opet na prvi, to je pravilan nacin. Ne treba jako ni pritegnuti nego "dovoljno".

Ubaci dva venta u kuciste, pravilno ih instaliraj (gdje i kako protok vazduha da se usmjeri) i vidjeces razlike, pogotovo za CPU!

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
Rocinante2112 kaže...

- Druga ploča, drugi driveri, probaj stavit win 7 gore.

Ti baš voliš govoriti ljudima da mjenjaju windowse tamo gdje ne treba i nema potrebe :)

Đuro#2155
13 godina

Rijesio sam problem cini mi se :)

Daklen krenimo ovako. Redom cu što sam sve napravio. Updateao sam bios na zadnju verziju,iako mislim da je ovo apsolutno nepotrebno bilo. Fun fact,imao sam bug,updateo sam bio bios iz windowsa,preko AI suite od asusa,kad sam to napravio pisalo je da je sve ok proslo i odem ja u bios i kad ono Bios svaki put,bez obzira koje postavke su postavljene hanga kad se stisne save changes and restart. Cak i kad se stisne discard changes and exit,vrati nazad u bios. JAAAKO čudno. Ja reko,pa kak,nemoguce,bios se updateo nema errora nikakvih. I tako ja iz biosa updateo bios opet,i sve je proslo kak spada i onda je radilo kak treba. Note to self,ne updateati bios iz Njihovog AI toola,nego direkt iz biosa.

Korak 2 :

Malo sam pogledao voltaže za moj proc na netu,pa primjetih da nema potrebe da derem na 1.4 vcore voltagu,pa sam smanjio. sad je na 1.3 otprilike.

Korak 3 : a vjerujem da je ovo najvazniji korak bio... Daklen imam u kucistu 2 case fana. Jedan je došao s thermaltake kucistem (12 cm),drugi sam ja instalirao unutra od starog CPU coolera od amda (8cm). Ovaj od thermaltakea je bio hardwirean na 12 volti cijelo vrijeme (moje djelo,tehnicar za elektroniku sam) jer kako ovo kuciste imam vec masu godinu imao sam matiše koje nisu podrzavala custom fan speed pa sam ja njega fino na 12 volta bubno da stalno dere max. No medjutim,ja nisam primjetio da je on Rikno! Ne skroz ali je bio neispravan,nisam obracao pozornost dok se komp palio,on se je vrtio ali ovako odokativno,vrtio se na 10% RPM (inace je bio 1k rpm). I iso sam ko za vraga spojit ga na matičnu sa 3 pina tako da maticna prepozna rpm,kad ono 200 RPM. Ali svako malo zapinje. I oso ja u lokalnu trgovinu,uzeo sam neki Spire 12cm case fan,isto 3 pinski (nisam htio 4pinski jer em je skuplji em mi netreba PWM control kad ce vak i onak bit na maks stalno) 1500 RPM i ugradio ga unutra.

Što da vam kazem,evo rezultati. Istina i bog nisam vrtio PRIME95 bog zna koliko dugo (tipa par sati),ali jučer je na 10 min dosao do 85 celzija,sad je na 10 min dosao do 50ish brojeva. Što je epic.

A i na idle mi komp sada visi na 33-35 stupnjeva. Dakle ,locirao sam problem bio.

Tu je rezultat 10 minutnog testa : http://i.imgur.com/6givOQA.jpg  (kao što se vidi,minimum temperatura je 36,to je na početku testa bila,sad je i niza,tj. 34 je).maks temp je bila 52. :)

Probat cu jos BF4 sat - 2 otpeglat pa cu javit rezultate. Al mislim da je to to. Hvala svima na korisnim savjetima (minus windows 7 :D)

ČAO!

13 godina

U medjuvremenu sam digao voltazu proca zbog stabilnosti,na 1.34 volta sam. Temp su i dalje ok, tako da,problem solved. Moze lock!

17 godina
protjeran
Rocinante2112 kaže...
Dakle imao sam ASrock 770 extreme 3 (am2+ matiša) kojoj sam stavio najnoviji beta bios koji mi je omogucio da stavim gore AM3 proc AMD fx6300. I šljakalo je to mada sam imao problem da mi je matična na velikim loadovima undervoltala proc (VRM) pa sam imao nezadovoljavajuce performanse u pojedinim igrama na onako 20ak sekundi svakih par minuta. (Samo u BF4 se to dešavalo jer druge igre nisu toliko zahtjevne bile).

Ali temperature su bile u normali,dakle Proc je bio idle oko 40 a na heavy loadu (BF4 najveci konzument) je islo do maks 64 celzija. Preko toga nije prelazilo,čak i nakon 4 h igranja.

Cooler je Arctic Cooling Freezer 13

Neki dan sam napravio upgrade matične ploče ,sad sam na Asus M5A97 r2.0 koja je u svakom pogledu napredak od asrock koju sam prije imao. Procesor sam očistio temeljno s gornje strane,i cooler s maramicom,i applyao sam termalnu pastu arctic cooling mx4 (nova). Onako kako treba,zrno graška,nisam razmazivao prstom,nego sam samo stavio cooler na njega,malo ''provrtio'' lijevo desno i prišarafaio cooler. Dakle na toj fronti sve je u redu (a maloprije sam isao i provjerit jeli sve u redu jer mi vrag nije dao mira) i svuda je onako ravnomjerno paste. I sve je tight,sjelo kako spada. Medjutim temperature nisu za vjerovat,na idle je proc 45-48 (dakle 5/8 stupnjeva više) a na loadu je proc dosao do 78 na BF4. U ostalim aplikacijama je ok. Ne kuzim? Em ova ploča na sebi ima heatsinkove,što stara jednostavno nije ni imala em bolje raspolaze voltažama (nema underclocka više).

Update,nakon recimo 4 sata rada racunala idle je 50 -.-. NE NO RMALNO

Beta bios ti sve govori. Inace 770ex3 je am3 maticna jer ti u protivnom am3+ proc uopce ne bi upao u socket i ne bi znao raditi s ddr2 memorijom. No am3+ ploce se razlikuju vizualno po crnom socketu. E te provjereno moraju znati raditi s Bulldozer generacijom procesora. Mislim da ti se procu najvjerojatnije nece nista dogoditi, uostalom imas garanciju, samo Bd su poznatiji po potrosnji pa racunaj da uz VRM koji bas i nije adekvatan za njih jos i vise trosi ... bloca schnell kaputt. No kak je jedino za sad imas nestabilan suszttav za 24-7 rad

--EDIT-- e sad vidim da si mjenjao plocu. koliko je meni poznato Asus je poznat da voli frljiti voltaze kad je na Auto radi boljeg overclocka tako da je to skoro pa 99,9999%. Stavi voltazu na manual cime gubis CnQ pa ce i temperature pasti.

Rocinante2112 kaže...

kao što rekoh provjerio sam jel sve stegnuto i ''tight''. Sve je sjelo kako treba i kako je uvijek bilo. Paste nema previše,a i ljudi imaju razlicita misljenja o kolicini paste koja treba ići gore,neko stavi mali drekec ko zrno rize,neko voli malo više stavit (tipa zrno graška),al opet kad pogledaš to je skoro pa isto,zrno graška je 1/3 veće. Definitivno nije pretjerivanje u količini paste. Takodjer RPM fana je maks,ilitiga izmedju 2.2k i 2.5k. Tako da nije da se vrti na 700 RPM ili tako nešto.

Ovisno koju i kakvu pastu trosis. ak je neka iz klase ceramique i slicke "kamene paste" onda definiivno sto tani sloj i nebitno jel graha ili zemlje ne smijes ga ostaviti da ga proc istiskuje. Ako je klasicna "gnjecko soft pasta" onda se mozes osloniti na sam retention mehanizam hladnjaka. iako ni to kod standardnih intel hladnjaka od s775 naovam i nije bas 100%. Nego jel ti imas otvoreno kuciste i jesi provjerio da se stvarno i vrti na barem 2000rpm, da nij to sam lazno prikazivanje u biosu

13 godina

Naravno da nemam ništa na AUTO nego sve na manual. Pasta je arctic cooling mx-4,mislim da je napisano negdje.

Asrock je bila am2+ ploča. to je 100% sigurno,s najnovijim beta biosom je na njoj bulldozer radio. Ploča je am2+ al am3 cpu ready. Al kako sam napisao,mijenjao sam matičnu ploču pa je to nebitno,to je bilo bitno samo da se vidi da je na njoj sve radilo OK (Što se temperatura tiče),pa usporedbe radi,zasto na novoj maticnoj ne radi.

Uglavnom problem je rijesnjen. Nemam otvoreno kuciste,zatvoreno je. I vrti se kako spada,sve mjerim s hwinfo,i usporedjujem redovno s biosom jel se podaci slazu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice