Pozz,ispricavam se što sam 2x postao thread u 2 razlicite teme,nisam bio siguran gdje ga postati,mada mi se ovo čini kao prikladnije mjesto,pošto je vezano za cpu+mbo,a ne za opcenite hardver probleme.
Pa isprike moderatorima u vezi toga.
Copy/paste sa drugog threada:
Pozdrav ljudi,imam velik problem a neznam koji je uzrok tome jer donedavno je sve radilo na inferiornijoj matičnoj ploči normalno.
Dakle imao sam ASrock 770 extreme 3 (am2+ matiša) kojoj sam stavio najnoviji beta bios koji mi je omogucio da stavim gore AM3 proc AMD fx6300. I šljakalo je to mada sam imao problem da mi je matična na velikim loadovima undervoltala proc (VRM) pa sam imao nezadovoljavajuce performanse u pojedinim igrama na onako 20ak sekundi svakih par minuta. (Samo u BF4 se to dešavalo jer druge igre nisu toliko zahtjevne bile).
Ali temperature su bile u normali,dakle Proc je bio idle oko 40 a na heavy loadu (BF4 najveci konzument) je islo do maks 64 celzija. Preko toga nije prelazilo,čak i nakon 4 h igranja.
Cooler je Arctic Cooling Freezer 13
Neki dan sam napravio upgrade matične ploče ,sad sam na Asus m5a97 r2.0 koja je u svakom pogledu napredak od asrock koju sam prije imao. Procesor sam očistio temeljno s gornje strane,i cooler s maramicom,i applyao sam termalnu pastu arctic cooling mx4 (nova). Onako kako treba,zrno graška,nisam razmazivao prstom,nego sam samo stavio cooler na njega,malo ''provrtio'' lijevo desno i prišarafaio cooler. Dakle na toj fronti sve je u redu (a maloprije sam isao i provjerit jeli sve u redu jer mi vrag nije dao mira) i svuda je onako ravnomjerno paste. I sve je tight,sjelo kako spada. Medjutim temperature nisu za vjerovat,na idle je proc 45-48 (dakle 5/8 stupnjeva više) a na loadu je proc dosao do 78 na BF4. U ostalim aplikacijama je ok. Ne kuzim? Em ova ploča na sebi ima heatsinkove,što stara jednostavno nije ni imala em bolje raspolaze voltažama (nema underclocka više).
Proc je dignut sa 3.5 (iskljucen turbo) na 3.8 (moze i na 4.0 s trenutnom voltažom al nije da osjetim neku razliku).Bf4 na high 120 fpsa,i više neg dovoljno.Core voltaža proca je 1.4 Volta.
Pomagajte ljudi,u cemu bi problem mogao biti? Kuciste je staro,ali je thermaltakeovo i nije preveliko,nit premalo. Ništa se nije osim matične mijenjalo u konfiguraciji no temprature su ajmo rec 10 celzija više.
HELP!
Update,nakon recimo 4 sata rada racunala idle je 50 -.-. NE NO RMALNO