Intel i5 vs i7 u igrama

poruka: 58
|
čitano: 5.113
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Intel i5 vs i7 u igrama
itomic009 kaže...

Odgovor je vrlo jednostavan. Razlike između i5 i i7 u igrama ( podrazumjeva se 1080p i maxed put detalje, jel tome svatko teži ) nema naprosto zato što i jedan i5 koristi grafu do kraja, što znači da ti je nebitno jel imaš još brži CPU kad je već i slabiji iskoristio grafu. i7 je nedvojbeno brži CPU od i5, ali igre nisu software koji bi tu razliku istaknuo. To se u igrama može vidjet ako imaš 3 GTX 680 grafe naprimjer, dakle extremni set-up gdje bi i7 davao više frameova od i5. Npr, jedna HD 6950 ili GTX 560 Ti je poptuno svejedno jel imaš i5 ili i7. Tek sa više najmoćnijih grafičkih kartica bi se osjetila razlika i to samo na papiru. Razlog je i to što gotovo ni jedna igra ne koristi efektivno više od 3 do 4 jezgre ili threada.

Dakle, poptupno je jasno zašto nema razlike među navedenim procesorima u regularnom gamingu {#}

Samo da te dopunim kolega, slažem se u svemu ali GPU radi ono što mu naredi engine video-igre. Dakle, sama video-igra daje instrukcije kako će se koristiti hardware. Ako se sjećate, kada je izašao Age of Dragons, bilo ga je nemoguće igrati i na najjačim nVidia GPU zbog neprilgaođenih drivera. Sami programeri kada pišu video-igru vode računa o tome koliko jezgri ima računar prosječnog gamera (potrošača) i prilagođavaju engine, odnosno samu video-igru, tome.

14 godina

Dobro rečeno. To je isto jedan od bitnih razloga zašto su Intelovi procesori boji za igranje od AMD-vih. Stvar je u programiranju i optimiziranju, a manje o samom procesoru. Za performanse sustava je bitan software isto koliko i hardware.

14 godina
ATiGamer kaže...
zoharbizo kaže...

BF BC2, 1024*768 sa GTX 580, I7 2600K sa samo 100MHZ visim taktom od I5 2500K daje 12FPS-ova vise?Ocito je da igra koristi i HT, iako ne u potpunosti.Eto jos jedan primjer.

2500K na H67 ploči

ATI odgovor ti je ravan nuli, gubitak od 12 FPS radi H61 ploce?...

clock2much
15 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

ATI odgovor ti je ravan nuli, gubitak od 12 FPS radi H61 ploce?...

Ne već radi takta, cachea i MBO al to znaš i sam {#}

Al čemu uopće ovo, pa ko normalan igra sa GTX580 na 1024x768?

Onu Classified mozes da koristis kao hladno uruzije, kao ciglu da ubijes nekog sa njom - Vlada011
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 20:54 (ATiGamer).
14 godina
ATiGamer kaže...

Ne već radi takta, cachea i MBO al to znaš i sam {#}

Al čemu uopće ovo, pa ko normalan igra sa GTX580 na 1024x768?

Gubitak na H61 ploci nemoze biti veci od 1FPS na stock taktu.Cache sigurno ne utjece toliko kao ni 100MHZ visi takt, link sam ti dao cisto da ti dokazem da se HT koristi iako ne u potpunosti, dakle nisi u pravu.Nitko ne igra na toj rezi samo se tako vidi koji je jaci CPU, ponavljam da je I5 2500K dovoljan za sadasnje najjace singe gpu grafe i CF/SLI setupe.Za 3WAY SLI/CF se ide na I7 jer je jaci od I5 i bolje gura takve sustave.Dakle sa tim linkom sam ti samo htio dokazati da igre koriste HT, primjer je CPU bound BF BC2.I to je sve.{#}

clock2much
15 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Gubitak na H61 ploci nemoze biti veci od 1FPS na stock taktu.Cache sigurno ne utjece toliko kao ni 100MHZ visi takt, link sam ti dao cisto da ti dokazem da se HT koristi iako ne u potpunosti, dakle nisi u pravu.Nitko ne igra na toj rezi samo se tako vidi koji je jaci CPU, ponavljam da je I5 2500K dovoljan za sadasnje najjace singe gpu grafe i CF/SLI setupe.Za 3WAY SLI/CF se ide na I7 jer je jaci od I5 i bolje gura takve sustave.Dakle sa tim linkom sam ti samo htio dokazati da igre koriste HT, primjer je CPU bound BF BC2.I to je sve.{#}

aham ok {#}

daj mi link na te super duper multi GPU sisteme 2500k vs 2600k. može i i7 9xx vs i5 7xx

Onu Classified mozes da koristis kao hladno uruzije, kao ciglu da ubijes nekog sa njom - Vlada011
14 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

Imas tu na forumu 3 way CF 7970, za takvo sto se ipak ide na I7 2600K i SB-E. :) Ne ljuti se nego komentiraj ako smatras da sam u krivu.

clock2much

1 1 hvala 1
14 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

na i3 procovima taj HT više pomaže nego i7

http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=7986&pageid=8156

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
zuper kaže...

na i3 procovima taj HT više pomaže nego i7

http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=7986&pageid=8156

Zato jer I3 ima samo 2 fizicke i 4 logicke jezgre, dok I7 ima 4 fizicke i 8 logickih, tesko je iskoristiti sav taj potencijal jer su igre uglavnom optimizirane za Dual Core/ + HT ili Quad Core proceve.

clock2much
17 godina
neaktivan
Intel i5 vs i7 u igrama

Jedina (igra?) gdje i7 brilijira ispred i5 je FSX (Flight Simulator X)

Ova simulacija se najvise oslanja na procesor i RAM. Dakako, u igrama nije pozeljno imati usko grlo. Latencije memorija su, kao sto znate, veoma bitne kod zahtjevnih igara.

Lose latencije mogu prouzrociti vrlo cujna i iritantna pucketanja u zvuku

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

tesko je iskoristiti sav taj potencijal jer su igre uglavnom optimizirane za Dual Core/ + HT ili Quad Core proceve.

Naravno

developeri igara imaju na um i korisnike sa slabijim procesorima. Zato postoje tweakovi i "neoficijalni" patchevi

14 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

Istina, eto poanta svih mojih postova, to jest rezime jest da su I5 i I7 u gamingu skoro pa isti osim tih par extremnih situacija(igara gdje se HT koristi, vidimo da ih ipak ima moji momci :P) i jacih GPU setupa.Dakle tko je gejmer nema sto misliti, I5 way to go.

clock2much

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Ova simulacija se najvise oslanja na procesor i RAM. Dakako, u igrama nije pozeljno imati usko grlo. Latencije memorija su, kao sto znate, veoma bitne kod zahtjevnih igara.

Hm, mislim da si malo out of date.

Latencije su prije igrale ulogu, ali danas kada imaš i7 sa trokanalnim kontrolerom i brzinom čitanja (ili pisanja) memorije od skoro 30-ak gb/s... Igraju sve manju ulogu. To je i bit integracije memorijskog kontrolera u CPU. Nakon toga su postale manje bitne jer je se skratilo i samo vrijeme komunikacije od CPU-a prema GPU i obrnuto. 

Onu Classified mozes da koristis kao hladno uruzije, kao ciglu da ubijes nekog sa njom, ASUS DCII moras da pazis kako je na krevet stavljas da se ne iskrivi nesto, da ne nalegne kuler lose - Vlada011
15 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Imas tu na forumu 3 way CF 7970, za takvo sto se ipak ide na I7 2600K i SB-E. :) Ne ljuti se nego komentiraj ako smatras da sam u krivu.

imam u cmarku

17 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...
Lazarus Long kaže...

Hm, mislim da si malo out of date.

Latencije su prije igrale ulogu, ali danas kada imaš i7 sa trokanalnim kontrolerom i brzinom čitanja (ili pisanja) memorije od skoro 30-ak gb/s... Igraju sve manju ulogu. To je i bit integracije memorijskog kontrolera u CPU. Nakon toga su postale manje bitne jer je se skratilo i samo vrijeme komunikacije od CPU-a prema GPU i obrnuto.

Nisam

Lose sastavljen rig sa i7-icom odnosno PC na kojem ste nabacali memoriju (sa losim latencijama) moze prouzrociti pucketanja i out of memory cak i na 64-bit OS-evima

Pricam o FSXu*, ne znam kako stoje stvari kod rugih igara

*FSX koji koristi masivne skoro_pa_realne teksture i addone kao sto su PMDG 737 i 747

14 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Nisam

Lose sastavljen rig sa i7-icom odnosno PC na kojem ste nabacali memoriju (sa losim latencijama) moze prouzrociti pucketanja i out of memory cak i na 64-bit OS-evima

Pricam o FSXu*, ne znam kako stoje stvari kod rugih igara

*FSX koji koristi masivne skoro_pa_realne teksture i addone kao sto su PMDG 737 i 747

Hm, nisam imao iskustva sa FSX-om pa ostavljam svakako moguće da si u pravu.

Što se tiče simulacija samo imam iskustva sa zadnjim IL 2-Sturmovik-om, i Arma-ma. Prvi je užasno optimiziran pa ne radi dobro ni na jačim konfama neovisno o RAM-u, dok je drugi već puno bolji i stabilniji.

A glede Out of Memory-a, moraš imat na umu da je 32bitna aplikacija ograničena na maksimalno 2 GB po procesu uzeti (aplikacija, neovisno je li instalirana na 64 ili 32 bitnom sistemu). Iznad toga moguće je samo sa 64-bitnom verzijom igre (što nisam siguran je li postoji). Sad je li u pitanju bug FSX-a ili nešto, neznam. Kažem nisam igrao, pa dosta toga govorim ovako teoretski, ili ti ga napamet.

Onu Classified mozes da koristis kao hladno uruzije, kao ciglu da ubijes nekog sa njom, ASUS DCII moras da pazis kako je na krevet stavljas da se ne iskrivi nesto, da ne nalegne kuler lose - Vlada011
14 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

Da, i problem je sto na 64bitnom OS-u ljudi misle da X86 aplikacije mogu koristiti vise od 2GB ram memorije.

clock2much

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

Hm, nisam imao iskustva sa FSX-om pa ostavljam svakako moguće da si u pravu.

Relativno sam novajlija sto se tice FSX-a i instalirao sam ga "tek da vidim" na 32-bit OSu.

Zatim, kao sto se znatizelja pojacavala, instalirao sam add-one i popusio out of memory. Naravno odmah sam shvatio, posto sam bistar, jel, da trebam staviti 64-bit OS i tako citajuci na netu forumi su prepuni sa ljudima koji imaju razne probleme.

Najcesci problem su OOM i pucketanja&trzanja i na jakim konfiguracijama. Interesantno je to sto se ovo zna pojaviti i na najnizim postavkama i na maksimalnim. dakle, poanta je prilagoditi FSX da radi dobro bas na vas stroj posto, ponavljam se, FSX nije igra iako koristi sve blagodati DX9 i DX10

17 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Da, i problem je sto na 64bitnom OS-u ljudi misle da X86 aplikacije mogu koristiti vise od 2GB ram memorije.

Ajmo se malo figurativno izrazavati :))

32-bit (u ovom slucaju) igre lakse disu na 64-bit OS zato sto imaju na raspolaganju cistih 2 "i nesto" GB RAMa

15 godina
neaktivan
Intel i5 vs i7 u igrama

@zohar i ostali

Ovako stoje stvari. Igre znaju koristiti HT ali upitno je kolika je njegova uloga u njima. Većina novijih igara tj gotovo sve imaju ispisan engine da utilizira 4 dostupne jezgre. Nije bitno jesu fizičke ili logičke u slučaju HT-a, jezgra je jezgra i zauzeće CPU-a će se podijelit po svim threadovima iako će fizički naravno bit zastupljeniji jer su moćniji. Dakle HT kod i3-ica sigurno pridonosi boljem izvođenju.

S druge strane kod i5 vs i7 je već druga priča. Nisam siguran koliki je broj naslova koji mogu baratati s više od 4 jezgre al zasigurno je vrlo malen jer podrška za svaki novi thrad povećava troškove razvoja. Nisam siguran ni dali BF3 koristi, po meni ne al kažem nisam siguran. Arma je jedna od tih igara al vidi se iz aviona da joj je potrebno mnogo više CPU snage nego GPU zbog naprednog AI-a, ogromnih prostora i svega toga. Dakle pošto je takvih igara jako jako malo HT na i7-ici nebude pomogao ni u bijesnim CF/ SLI konfama. Zauzeće će se podijeliti na 4 fizičke jezgre i to je to. Eto jedan Metro koji je gladan i CPU i GPU snage ne zna koristiti više od 4 jezgre, čak se zna i zblesirati s >4. Crysis koristi samo dvije itd.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ATiGamer kaže...

@zohar i ostali

Ovako stoje stvari. Igre znaju koristiti HT ali upitno je kolika je njegova uloga u njima. Većina novijih igara tj gotovo sve imaju ispisan engine da utilizira 4 dostupne jezgre. Nije bitno jesu fizičke ili logičke u slučaju HT-a, jezgra je jezgra i zauzeće CPU-a će se podijelit po svim threadovima iako će fizički naravno bit zastupljeniji jer su moćniji. Dakle HT kod i3-ica sigurno pridonosi boljem izvođenju.

S druge strane kod i5 vs i7 je već druga priča. Nisam siguran koliki je broj naslova koji mogu baratati s više od 4 jezgre al zasigurno je vrlo malen jer podrška za svaki novi thrad povećava troškove razvoja. Nisam siguran ni dali BF3 koristi, po meni ne al kažem nisam siguran. Arma je jedna od tih igara al vidi se iz aviona da joj je potrebno mnogo više CPU snage nego GPU zbog naprednog AI-a, ogromnih prostora i svega toga. Dakle pošto je takvih igara jako jako malo HT na i7-ici nebude pomogao ni u bijesnim CF/ SLI konfama. Zauzeće će se podijeliti na 4 fizičke jezgre i to je to. Eto jedan Metro koji je gladan i CPU i GPU snage ne zna koristiti više od 4 jezgre, čak se zna i zblesirati s >4. Crysis koristi samo dvije itd.

Metrou 2033 smeta HT, recimo kod I7 970, uzrokuje lagg.Vjerujem da je BF BC2 jedna od igara koja utilizira koliko joj das, kao i GTA4 i F1.

clock2much
14 godina
neaktivan
Intel i5 vs i7 u igrama

Metro 2033, ne zna ni dvije da iskoristi kako treba, Crysis samo maxira jednu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
A da se vratimo na početak? Maksimalna razlika između recimo i5 2500K i i7 2600K u današnjim igrama može biti maksimalno 1 fps i to je sva filozofija. Developere (nažalost) još nije briga za HT.
14 godina
neaktivan
NiramX kaže...
A da se vratimo na početak? Maksimalna razlika između recimo i5 2500K i i7 2600K u današnjim igrama može biti maksimalno 1 fps i to je sva filozofija. Developere (nažalost) još nije briga za HT.

Nije ih briga zato sto procesori sa HT-om se "slabo" kupuju.

Gledaj to ovako, da svi kupuju top komponente, davno bi igrali foto realistic igre.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.4.2012 10:34 (Leopard_st).
15 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Metrou 2033 smeta HT, recimo kod I7 970, uzrokuje lagg.Vjerujem da je BF BC2 jedna od igara koja utilizira koliko joj das, kao i GTA4 i F1.

Kažem ja, neznam za BC2 tako da ni neću previše oko toga al za GTA i F1 čisto sumnjam. Gledao sam neki dan baš tvoj link mislim di GTA niš ne profitira sa više od 4 jezgre

Leopard_st kaže...

Metro 2033, ne zna ni dvije da iskoristi kako treba, Crysis samo maxira jednu.

Metro vrlo efikasno koristi 4 jezgre, povećanje performanse je ogromno kad se s duala pređe na quad. A kriza dvije koristi, možda još imam SS u arhivi s grafom al treba to nać sad.

14 godina
neaktivan
Intel i5 vs i7 u igrama

Sad sam odigrao par minuta metroa i pogleda Task.

Koristi svih 6, ali samo jednu koristi preko 80%, ostale su sitno iskoristene, oko 20% do 30%.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.4.2012 12:10 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

To onda znači ono što govorimo, das nije baš optimizirana igra za više jezgara. F1 sam ja testirao uzduž i poprijeko. Koristi otprilike 5 jezgara,  s tim da mislim da nije više od 3 do 4 efektivno. Rijetke su igre koje efektivno koriste više od 4 jezgre ili threada.

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

To onda znači ono što govorimo, das nije baš optimizirana igra za više jezgara. F1 sam ja testirao uzduž i poprijeko. Koristi otprilike 5 jezgara,  s tim da mislim da nije više od 3 do 4 efektivno. Rijetke su igre koje efektivno koriste više od 4 jezgre ili threada.

Rijetke su aplikacije opcenito koje se razmahuju na vise jezgara/threadova, cak i moji programi za obradu videa ne koriste vise od 8 threadova, samo par aplikacija (vecinom benchevi) spadaju u "elitni klub" koji je u stanju da iskoristi svih 12 threadova.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.4.2012 12:29 (Leopard_st).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice