Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 14.797
|
čitano: 2.512.733
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
12 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)

@BORIS,, Ne moze s ddr3. ;)

P.S.kolega je isao rucati, pa evo da uletim.

maximum effort
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 15:22 (metallic).
5 mjeseci
protjeran
Boris grozni kaže...

Kec na desetku trebam neku mbo za i7 12700 s ddr3, bitno mi je da ima min 6 sata utora i 2 ili 3 m2, u svakom slucaju sto vise tim bolje i za neke ok novce sve ostalo mi je nebitno!

Mislis sa ddr4 

Asrock Z690 PRO RS od 174e, 3 M2 i 8 sata pci-e 3.0 utora.

Ili za 45e više flagship ASRock Z690 TAICHI

4 godine
Kec na desetku kaže...
Boris grozni kaže...

Kec na desetku trebam neku mbo za i7 12700 s ddr3, bitno mi je da ima min 6 sata utora i 2 ili 3 m2, u svakom slucaju sto vise tim bolje i za neke ok novce sve ostalo mi je nebitno!

Mislis sa ddr4 

Asrock Z690 PRO RS od 174e, 3 M2 i 8 sata pci-e 3.0 utora.

Ili za 45e više flagship ASRock Z690 TAICHI

Tx, ova Z690 Pro Rs je sve sto trazim!

15 godina

Napuštaš znači tog 9900K...

15 godina
Boris grozni kaže...

Kec na desetku trebam neku mbo za i7 12700 

Zašto ne ideš na nešto od 13 ili 14 generacije ?

4 godine
zabranjeniples kaže...
Boris grozni kaže...

Kec na desetku trebam neku mbo za i7 12700 

Zašto ne ideš na nešto od 13 ili 14 generacije ?

Kao prvo na 4k sam pa mi je skoro 2-3x vece ulaganje totalno neisplativo za tih par posto ako i toliko! Razmisljao sam uzeti i5 13600k no on je 140€ skuplji, ono ne hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 16:19 (Boris grozni).
16 godina

Uzimati sada novu mbo i cpu sa ddr4 memorijom je onako....mehhh bedasto, bez obzira 4k ili ne....pa bio to 12700K ili ne, ja bih ga radije onda upario sa nekom ddr5 Z mbo

4 godine
Wiz3m4n kaže...

Uzimati sada novu mbo i cpu sa ddr4 memorijom je onako....mehhh bedasto, bez obzira 4k ili ne....pa bio to 12700K ili ne, ja bih ga radije onda upario sa nekom ddr5 Z mbo

realno gledajuci "zanemariv" gubitak u perfomansama, kolicini jezgri i na kraju paprenoj nadoplati za bilo kaj iz 13 i 14g + ddr5 mi nikako neidu u bilo kakvu realnu računicu osim za one koji se igraju na čoravih 1080p pa trebaju svaki fps
Tek je i5 13500 u nekim stvarima usporediv s ovim i7 12700 dok u nekima debelo gubi od starije i7-mice koliko sam provjerio!

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 16:59 (Boris grozni).
5 mjeseci
protjeran
Intel Club (opća tema o procesorima)

Koliko te izašao taj 12700, pretpostavljam polovan?

0 0 hvala 0
4 godine
Kec na desetku kaže...

Koliko te izašao taj 12700, pretpostavljam polovan?

Narucio novog za 233€ rijec je o KF modelu!

5 mjeseci
protjeran

Za te pare ako gledas i na MT performanse to je ok odabir, ide i 13600kf za slične pare. Za striktno gaming kod nas imas 5700X3D za oko 220e, B550 ploče su jeftine oko 120-140e za bolje modele ako želiš ddr4 pošto poto zadržati.

Imas tu i AM5 i 7500f koji je u egalu 5700x3d ali jos 60e jeftiniji koje mozes premjestiti na DDR5 uz dodatak prodaje ddr4, ploče isto b650 idu povoljno.

Uglavnom jako velik izbor i gusta konkurencija

1 0 hvala 0
16 godina

Samo saznanje da imam 85 umjesto 91fps zbog ddr4 memorije naspram ddr5 i na 4k nije tako mali nedostatak, nije ni velik da se razumijemo, no opet bi me smetalo 

B760 riptide je mbo za 140e sa kojom možeš klokat tog 12700KF zato jer ima externi clock generator, samim time si anulirao onu razliku u cijeni memorije....koja nije više skupa, eno u ladici čuči ddr5 G.skill Z Neo 5600 cl28, uzeo je sa Mall.hr neki dan za 90e 32gb, jeftiniji G.skill iste specke je bio 83e 

Kužim da tebi treba toliko sata portova, ova ih ima samo 4 i 2x m2, no nekome kome ne treba više od toga je ovo odlična kupovina za duže staze a ima ddr5 memoriju koja ipak donosi neki vidljivi pomak.

16 godina
Kec na desetku kaže...

Za te pare ako gledas i na MT performanse to je ok odabir, ide i 13600kf za slične pare. Za striktno gaming kod nas imas 5700X3D za oko 220e, B550 ploče su jeftine oko 120-140e za bolje modele ako želiš ddr4 pošto poto zadržati.

Imas tu i AM5 i 7500f koji je u egalu 5700x3d ali jos 60e jeftiniji koje mozes premjestiti na DDR5 uz dodatak prodaje ddr4, ploče isto b650 idu povoljno.

Ti kao da si pao sa Marsa...ideš Borisu preporuku davati na Amd.....bogohuljenje

12 godina
Wiz3m4n kaže...
Kec na desetku kaže...

Ti kao da si pao sa Marsa...ideš Borisu preporuku davati na Amd.....bogohuljenje

Ukoliko me pamcenje sluzi...

Kolega "borbeni RiS" aka BORIS grozni, je narucio samostalno AMD r9 7950x3d u mall.hr na onoj brutalnoj akciji i vec polako trazi maticnu AM5, kad je saznao da mu nije prosla narudzba.

Mozda grijesim, al forum sve pamti. Dakle ajmo!

maximum effort
15 godina
metallic kaže...

Ukoliko me pamcenje sluzi...

Kolega "borbeni RiS" aka BORIS grozni, je narucio samostalno AMD r9 7950x3d 

Jbg, sve ima svoju cijenu .

Ali pamcenje te ne sluzi dobro, mislim da je R9 7900X3D bio u pitanju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 17:58 (zabranjeniples).
4 godine
Kec na desetku kaže...

AMD me ne zanima, pogotovo ne s tim cijenama od 400€ za 8 core procesor s kojim bi se kakti trebao igrati u 1080p!
Svakako da je u izboru i neki od 13xxx no opet kupuj nove rame, ploca je skuplja kao i sam cpu pa je to vec poprilicna razlika! Trenutno mi se ovo s onom gore tvojom plocom cini pun pogodak za narednih par godina!

5 mjeseci
protjeran
Wiz3m4n kaže...

B760 riptide je mbo za 140e sa kojom možeš klokat tog 12700KF zato jer ima externi clock generator, samim time si anulirao onu razliku u cijeni memorije....koja nije više 

Pa sta ce mu clock gen na B660 ako ima KF model koji je otključan a kupuje Z690 chipset gdje ga ionako moze klokat.

Ajde ako misli tako smanjivati trošak za DDR5 ok pa se snalaziti sa HDD-ovima i SSD-ovima koji budu visak preko exernog kucista i spajanja na USB utor na maticnoj.

Hipotetski gledano i da uzima zakljucani 12700 model on je vec stock na visokoj frekvenciji tako da od klokanja u gamingu bude sitno nesto dobio, zanemarivo

Locked Non-K CPU Overclocking, i3-12100, i5-12400 & i7-12700

Wiz3m4n kaže...

Jes, my bad ahahahah 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 18:34 (Kec na desetku).
5 mjeseci
protjeran
Boris grozni kaže...

Svakako da je u izboru i neki od 13xxx no opet kupuj nove rame, ploca je skuplja kao i sam cpu pa je to vec poprilicna razlika! Trenutno mi se ovo s onom gore tvojom plocom cini pun pogodak za narednih par godina!

Pa 13th i 14th gen isto radi sa DDR4, stavis ga kao i 12700KF na tu z690 sa postojecim ddr4.

E sad jel tebi vise pase 13600KF ili 12700KF je na tebi jer je i5 skuplji 30e, 13600KF je sitno brzi u MT radnjama, a u gamingu na 4k je malo brži i5 ali i dolazi od sada i sa 5 godina jamstva a razumijes se u BIOS i postavke pa ces ga znati i sam poštelati kako ti paše.

16 godina

Zašto b760...zato što je ddr5 i ima klok generator i košta 140e, samo zbog toga, taj video sam gledao davnih dana kada sam imao uparenu je sa 12400F, ne nužno za Borisa koji treba više sata i m2, no nekome tko ima uzak buđet a htio bi ddr5  i brzu platformu za malo novca ta je ploča bogom dana

4 godine

Novi Ryzeni se vec raspadaju! od 16:15  neznam zakaj ne radi link s timelineom
A cijena mom 9900k samo raste još malo pa ce do 7800x3dkakva krasna vremena za nas Intelaše!

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 19:32 (Boris grozni).
Moj PC  
2 0 hvala 1
5 mjeseci
protjeran

Dionice su svakako kenule rast

0 0 hvala 0
16 godina
Boris grozni kaže...

Novi Ryzeni se vec raspadaju! od 16:15  neznam zakaj ne radi link s timelineom
A cijena mom 9900k samo raste još malo pa ce do 7800x3dkakva krasna vremena za nas Intelaše!

Rekoh ti ja ne prodaji ga jer je ko platina dok ovo novo ide u garbage sve odreda. Računaj oko 700eu za tvog do kraja mjeseca.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
4 godine
Kec na desetku kaže...

Hahah to cim su izasli na vidjelo s perfomansama na novim Ry5

15 godina
Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
0 0 hvala 1
2 godine
neaktivan

Framechasers je dočekao svojih pet minuta. Toliko je uzbuđen zbog Zen 5 da je pobijedio YouTubeov algoritam i pojavio mi se u obavijestima, iako sam odabrao da mi se ne pojavljuje. 

0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

Pa to sta ce intel korigirati default ponasanje nema nikakve veze sa overklokom i ručnim podesvanjem pošto su to otkljucani čipovi i mozes sa njima raditi sta te volja.

Moze ih intel na default limitirat na 100w ako oce a to kasnije možes staviti i da vuce 400w ako te volja .

Mislim da neke vijesti novinari pišu samo da popune rubriku 

15 godina
Kec na desetku kaže...

Ne bih rekao....

15 godina
Kec na desetku kaže...

Pa to sta ce intel korigirati default ponasanje nema nikakve veze sa overklokom i ručnim podesvanjem pošto su to otkljucani čipovi i mozes sa njima raditi sta te volja.

Moze ih intel na default limitirat na 100w ako oce a to kasnije možes staviti i da vuce 400w ako te volja .

Mislim da neke vijesti novinari pišu samo da popune rubriku 

Meni osobno je ovaj dio najzanimljiviji:

Arrow Lake - The new generation CPUs have at least 100W lower power consumption while maintaining high prequencies. The updated process eliminates previous high voltage issues, ensuring stability
Arrow Lake - Performance details of the new generation are confidential but expected to be impressive

Naravno, to su Intelove tvrdnje i treba ih uzeti sa rezervom, ali s obzirom da jucer prezentirani Zen5 nisu bas odusevili performansama (ostaje vidjeti iduci tjedan sta ce donjeti 9900x i 9950x) onda jos ostaje Arrow Lake kao nada da bi ipak nesto iz novih generacija CPU-a moglo donjeti osjetan rast performansi.

Ako Arrow Lake zakaze onda ce ova generacija CPU-ova biti meh (kako je rekao Steve iz GN).

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
5 mjeseci
protjeran

Vjerojatno je intelu napokon ušlo u glavu da netreba zabijati potrošnju u nebo zbog 3% vise performansi i brute force pristupom, i da se dovodi zbog toga u nepotrebne probleme. 

Tu je velikim dijelom utjecao performans zen 5 pa vide da netrebaju ni siliti performanse kada nisu prestigli ni Raptor Lake u igrama, dok ce samim time i zen5 X3D modeli biti slabiji od ocekivanog.

Sada imaju priliku sa Arrow Lake izgledati dobro i trijumfirati na tuđoj greški ako pametno odrade.

U međuvremenu sta se tice te situacije sa Raptorom Asus ce prvi izbaciti BETA BIOS sa mikrokodom, misiim da je vec dostupan 

ASUS first to release Z790 BIOS with microcode update for Raptor Lake instability issue

Samo mi se ne sviđa sta je Asus taj koji prvi to izbacuje i u BETA verziji jer su i ranije svaki BIOS usrali.

0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

Polako sve ploče izbacuju BIOS-e, prvo je Z chipset na redu a do kraja mjeseca i svi ostali.

Intel's patch for CPU instability and crashing issues rolls out from MSI and ASRock — Asus ROG motherboard users can also access a beta update

Ovo smo i ranije znali da je do OEM-a oce dat korisniku duze jamstvo jer intel je dao za sve proceosre, neki se cigane naravno

Not All PC Makers Promise to Honour Intel's Extended CPU Warranty

Peta iteracija jedno te istog procesora, ovaj puta bez E jezgri, bas me zanima cijena i hoce li ga komotno naplačivati marginalno manje od ovih sa svih jezgrama 

Intel Core i9-14901KE With Just 8 P-Cores Is Faster Than Core i9-12900KS With 16 Cores

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice