Intel 65 ili 45 nm
- poruka: 86
- |
- čitano: 10.968
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Vjerovatno je ciljao i na 650i & 680i
Nevjerojatno kako svaki put zaboravim na te ploče, al zato ti uvijek tu uletis :D
OT: PCE se napokon prebacuje na novi server :goood:
S pravom ih zaboravljaš, gotovo da nisu vrijedne spomena.
OT: Super za novi server, al tko će pričekat 2 dana da proradi... :)
PS, odlučio sam se kupiti P35 DS3P i probat tebe ubit u super pi s E6700, pa onda da mogu sretan na wolfdale. :)
Inače malo mi je žao što sam ga prodao, jer je procesor bio odlican, a ti imas sve sanse da me srusis, i to debelo. Nadam se da je ploca bila jedina stvar sto ga je kocila ;)
Kolko?

@Gilbert - dosta je bilo s pehovima na 680i, mislim da je vrijeme da osvanes u pravom svjetlu na Intelu :D:D
Autor teme niti programira niti modelira niti je fotograf, a vjerujem da neće kupiti ništa od toga.
Iskreno, Extreme procesor kupuju samo:
a) oni koji imaju toliko love da si njome mogu brisat... znate vec sto.
b) kojima tatica ima toliko love da si njome mogu....
c) koji se zele preseravati na forumu da bi kupili taj procesor, a u biti ce kupit neki celeron dual core
Ako hoces Quad core, nema smisla kupit 65nm, jer je star. Nije los, ali ima novi model sa vise cache-a i novim instrukcijama... u biti 45nm model je bolji u svemu. Po benchovima od 2 - 20% ovisno o cemu se radi.
Sad, koji procesor da kupis? prvi na prodajnoj listi koji ima 12Mb cache-a, i onda ga OC na 3.4 (ili vise ako imas OK hladjenje)
Ljudi, u ime svega sto vam je sveto, nemojte stavljati u imena threadova "X vs Y" - stavite mozda "X, Y - sto kupiti?" ili tako nesto. Barem sad dok jos ne mozemo mijenjati naslove jer ovo automatski asocira ljude na neke divlje usporedbe i nadmetanja i onda se na kraju zakljucava thread i dijele kartoni samo zato jer je netko napisao proklti "vs" u naslovu!

Vjerovatno je ciljao i na 650i & 680i
Gle, milleru, ako već želiš kupiti najskuplje, onda nema potrebe da se opravdavaš "za ovo, za ono" i slično jer ti za ništa od nabrojanog ne treba QX9650. Razlike u odnosu na Q6600 overclockan na 3GHz su minimalne, a cijena je 250% veća.
Ako si početnik onda ti ne treba nikakva posebna mašina za to što radiš.
Inače, ako baš nemaš prihod od 25.000 mjesečno onda je suludo da kupuješ tako skupi CPU koi će ionako 'trajati' do izlaska puno boljeg na ljeto. Da ne govorim da je pametnije da skupljaš novac pa kupiš Nehalem arhitekturu početkom 2009.
Ako pak imaš novaca toliko da ne znaš što ćeš s njima, a nemaš volje na tim novcima zarađivat plasiranjem u neke dionice ili fondove, onda nemaš što puno razmišljati: kupi neku X38 ploču, QX9650 i 8GB DDR2-a i sl. Ako baš imaš beskonačno na računu onda okrpi po nekom Alienware-u ili čak dual Xeon konfiguraciji... Samo nebo je granica.
sto je vise procesor nm to je bolji ili sto ima manje
ok hvala
jel valja procc inte core 2 duo e4500
jel valja procc inte core 2 duo e4500
Osoba koja kupuje QX9650 ima dovoljno novca da joj 250% viša cijena za 6% veće ubrzanje ne znači ništa.
Osoba koja daje 250% više novca za minimalno ubrzanje očito ne zna da može dobiti brži procesor za iste novce (Xeon), dakle kupuje samo s cjenika.
Na kraju, osoba koja kaže "zbog programiranja, modeliranja (3d), obrade fotografija itd" ne radi ništa od toga nego to govori ili da opravda suludu investiciju ili suludo glumatanje o investiciji koja se nikada neće dogoditi ili da kad tati pokaže da su "forumaši rekli da je taj dobar", tata vidi da se ovaj bavi s puno toga.
Programeri znaju što će kupiti, 3D modeleri uzmu dual config za tu lovu, a fotografima je apsolutno nebitno.
Autor teme niti programira niti modelira niti je fotograf, a vjerujem da neće kupiti ništa od toga.

Athlon64 X2 4200+@2200MHz//MSI K8N Neo4 Platinum//ST 2x1024 DDR 400 CL2 // Seagate 80 Gb ST380815AS//Seagate 320Gb ST3320620AS//Gigabyte 8800GTS 512Mb//Chieftec CA-01B-B-SL//Chieftec 550W//LG F900P//Plextor DVD-RW PX-810SA// LiteOn DVD DH-16D2S
Laptop :
Acer 5520G - AMD Turion TL-56\\Nvidia 8400M GS\\2Gb ddr2\\WD 160Gb sata
Inace ja sam odgovorio na pitanje koji proc, samo mi ide na jetra kad ljudi dolaze i pitaju takve gluposti.
Mislim to je kao da ja dodjem u Fordov salon i pitam koji je bolji, Focus is 2002 ili Focus iz 2007? debilno.
A sta se tice ploca, koje bi to bile?
Jer ako danas kupujes komp kupit ces, X38 (X48), P35 (P45), ili neki novi exvivalent nVidije, koji sasvim lijepo rade i OC bilo sto.
Jedini problem su stare ploce na 650 chipsetima isl. Ali to ionako nitko danas vise nebi kupio.
E, skoro zaboravih...
U Q4 ove godine izlazi Intelov Nehalem, znaci nova arhitektura sa integriranim memory kontrolerom.
Tako da svaka kupnja sada, maticne i procesora ce do kraja godine bit bez opcije za upgrejd.
nema smisla da bacas takvu lovu na procesor koji ce za 6-8 mjeseci bit zastario.
Bolje kupi nesto jeftinije, a za ono sto si ti rekao dosta ti je i Dual Core nove 8000 serije (45nm) i usparaj malo love pa kad izadje nova platforma to uzmi.
Athlon64 X2 4200+@2200MHz//MSI K8N Neo4 Platinum//ST 2x1024 DDR 400 CL2 // Seagate 80 Gb ST380815AS//Seagate 320Gb ST3320620AS//Gigabyte 8800GTS 512Mb//Chieftec CA-01B-B-SL//Chieftec 550W//LG F900P//Plextor DVD-RW PX-810SA// LiteOn DVD DH-16D2S
Laptop :
Acer 5520G - AMD Turion TL-56\\Nvidia 8400M GS\\2Gb ddr2\\WD 160Gb sata
"Oprosti nekima je tih 6% jako bitno ..."
- Onda će uzeti Xeone, a ne QX...
Sve je jasno, ja sam samo primijetio nesrazmjer u performansama i cijeni ... i isto tako ne vidim što u tome nije jasno :)
Za tih cca. 5k razlike u cijeni (obični i eXtreme quad) složi još jednu kantu i ima bitno više od tih 6% razlike u snazi.
Ako mu je vec tako bitno, nek predje na Dual Socket platformu, i onda nece dobit 6%, nego 50%. Ma u biti odi na Tom's tamo su bas odvrtili test sa 2XQuad core stanicom... i izgleda da samo ti rendering programi u biti rade brze.
A meni je osobno debilno bacit toliko love, na nesto sto mozes dobit overklokingom...
jednostavno ne mogu sthatit ljude koji racunala vrte na "stock settings"
Uglavnom QX se kupujue/dobiva da bi se obarali ekordi u SPI-u/3DMark i sl. gdje se koriste fazna hlađenja, LN2 i sl!