AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.303
|
čitano: 5.669.470
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ne bi trebalo da imaš bilo kakvih problema sa XMP-om, a i za performanse je očekivanje da budu unutar 1% u odnosu na 6000 CL30.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina

E hvala, imam i problem sa odabirom maticne :D

B650m pro rs - 150eur 3x m2, ok vrm

gigabyte b650 eagle - 155eur - 3x m2, bolji vrm od b650m pro rs, samo 2x usb 3

b650 Live mixer cca 170eur - 3x m2, puno bolji vrm, ali samo 2x sata, puno usb i spdif

b650 PG Lightning ccs 180eur - 3x m2, bolji vrm u odnosu na b650m pro rs

Jel se isplati dati 30eur vise za bolji vrm ako mislim kasnije staviti neki 7800x3d, 9700x3d ili tako nesto. Cak i ova b650m pro rs vrti 7950x bez problema.

EDIT: nisam napisao, planiram uzeti 7700 jer imam priliku dopbiti po ok cijeni

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 22:24 (dustY).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
dustY kaže...

E hvala, imam i problem sa odabirom maticne :D

B650m pro rs - 150eur 3x m2, ok vrm

gigabyte b650 eagle - 155eur - 3x m2, bolji vrm od b650m pro rs, samo 2x usb 3

b650 Live mixer cca 170eur - 3x m2, puno bolji vrm, ali samo 2x sata, puno usb i spdif

b650 PG Lightning ccs 180eur - 3x m2, bolji vrm u odnosu na b650m pro rs

Jel se isplati dati 30eur vise za bolji vrm ako mislim kasnije staviti neki 7800x3d, 9700x3d ili tako nesto. Cak i ova b650m pro rs vrti 7950x bez problema.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650-AORUS-ELITE-AX-V2#kf možda ovako nešto 

13 godina

Uh, ova je vise 200-220 eur :D, trazim neki best buy u budget kategoriji

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 22:27 (dustY).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

1 0 hvala 1
16 godina
3 godine
suspendiran
Ivan(4) kaže...

Ne bi trebalo da imaš bilo kakvih problema sa XMP-om, a i za performanse je očekivanje da budu unutar 1% u odnosu na 6000 CL30.

Kak misliš nebi trebao a internet prepun problema s kompatibilnoscu rama na AMd-u, apsolutno se nista po tom pitanju nije promijenilo na Zen platformi i dalje su tu uzasni
dustY   Kupi ram koji je samo na support listi no i to ti nije garancija pa dobro gledaj gdje ces ga uzeti zbog reklamacije! Recimo u ADM nebus dobio odma drugi nego ga salju na servis pa cekas da oni to provjere bla bla uglavnom katastrofa!

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 22:33 (Boris grozni).
13 godina

Problem je da vec imam ram. Nisam uopce bio u toku kad sam kupio, tj vidio neke komentare da expo nije toliko bitan, a cijena je bila ok.

Valjda cu onda uzeti asrock jer barem imaju na qvl. Ova HDV je ok, jedino ima 2x m2.

Ah, razmislit cu jos malo izmedju b650m pro rs ili pro rs atx.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Ajde ne laprdaj gluposti Stjepko, bilo je problema sa prvim biosima i naročito Asus mbo, no to je prošlost. Na preporučenoj Asrock mbo radi G.skill Trident Z za Intel, Neo za Amd, Kingston i Corsair za Intela koji nije ni na listi....poboljšalo se je to i promjenilo. Za ovu mbo i druge Asrock modele barem mislim da nema straha, isprobano sa moje strane i riptide i steel legend i ova mala Hdv

13 godina

Stickovi 5200mhz/5600mhz nisu bili problematični radili su praktički bez problema. 6000mhz+ je nešto drugačija priča pogotovo ovi sa nižim latencijama cl30 znali su radit probleme.

1 0 hvala 1
13 godina

1 0 hvala 1
3 godine
suspendiran
dustY kaže...

Problem je da vec imam ram. Nisam uopce bio u toku kad sam kupio, tj vidio neke komentare da expo nije toliko bitan, a cijena je bila ok.

Valjda cu onda uzeti asrock jer barem imaju na qvl. Ova HDV je ok, jedino ima 2x m2.

Ah, razmislit cu jos malo izmedju b650m pro rs ili pro rs atx.

A onda ok, sretno. Mbo svakako ako mozes Pro Rs jer je ova hdv zadnje smece!

16 godina

Internet je pun priča o tome kako je sletanje na Mesec fejkano, a Vladimir Putin Srbin.

Imam RAM koji ima samo XMP profil, bez AXPO. Nula problema. Utaknuo, bootao Windows, restartovao u BIOS, uključio XMP, snimio i gotovo.

Jedan od razloga zašto se preporučuje DDR5 6000MHz @CL32 (ili manje) je što je prilično sigurno da se dobija Hynixov RAM, a on je izrazito lagan za memorijske kontrolere i gotovo da garantuje da neće biti nikakvih problema (bez obzira na to ko je proizvođač same pločice i sve ostalo). Mislim da i 5600 CL28 moduli imaju dobre šanse da budu Hynix.

Takođe, HDV/M.2 ploča je odlična za svoju cenu. Imam je lično, a preporučio ju je svaki tech kanal koji ju je testirao, od Hardware Unboxed do Buildzoida (Actually Hardcore Overclocking). VRM je dovoljno dobar za bilo koji AM5 procesor, a oprema je sasvim korektna za svoju cenu. Skuplje ploče imaju smisla ako donose dodatnu opremu koju želiš.

Bitno je ne zeznuti se i ne uzeti HDV/M.2+, mada je srećom više i ne viđam po trgovinama. Bez obzira na plus u oznaci, u pitanju je jako oslabljena verzija ploče.

Moj PC  
3 0 hvala 2
14 godina

Posjedujem RTX4090 i trenutno imam AMD3700x.

Igram igre na 2k/4k/60fps.

Dali mi se isplati ići na 5700x3d/5800x3d pošto ne planiram još prelazak na AMD5?

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 11:06 (lmutak).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
lmutak kaže...

Dali bi dobio dobar boost u FPS-u ako uzmem 5700x3d/5800x3d?

Da, to je ogroman upgrade. Naravno, u scenarijama di nisi GPU bottleneckan, dakle ako igras na native 4k max postavke pa ionako grafa dostize jedva 70-90 fps... ali mislim da u ovom slucaju bi bilo pomaka nabolje u svim situacijama, cak i takvim. 

EDIT: I 5800X3D je EOL, nema ih vise a ako ih nades onda je to za onako 400 EUR, suludo. 5700X3D je prakticki izjednacen s 5800X3D a kosta duplo manje, mozda i jos manje sad za crni petak.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 11:09 (Minneyar).
14 godina
Minneyar kaže...
lmutak kaže...

Da, to je ogroman upgrade. Naravno, u scenarijama di nisi GPU bottleneckan, dakle ako igras na native 4k max postavke pa ionako grafa dostize jedva 70-90 fps... ali mislim da u ovom slucaju bi bilo pomaka nabolje u svim situacijama, cak i takvim. 

Koji bi bio bolji x57003D ili 5800x3D?

13 godina
lmutak kaže...
Minneyar kaže...
lmutak kaže...

Koji bi bio bolji x57003D ili 5800x3D?

Heh taman editao post gore s tom info :) BTW ja cu vjerojatno s 5800X (obicnog) na 5700X3D ako ga ulovim dovoljno povoljno sad za Crni petak. Pa prodati 5800X za nekih 100 EUR i upgrade me dode minimalno a dosta je znacajan cak i u odnosu na 5800X.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 11:10 (Minneyar).
3 godine
suspendiran
5800x3d je jedva par posto jaci, 5700x3d je znatno bolja kupnja, razlika u cijeni je prevelika.
Moj PC  
3 0 hvala 1
13 godina

Uzmi 5700x3d za 200e i prst u uho.

Moj PC  
5 0 hvala 1
13 godina

Na Aliexpressu bude opet za nekih 150-170 EUR za 2 dana. Ja se nadam cak i za manje dobiti s odredenim PDV malverzacijama :P Racunam da uz malo srece bi mogao za ~125 EUR.

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina

Naručio iz Future za 200e.zahvaljujem se.

Moj PC  
7 0 hvala 0
13 godina
Minneyar kaže...

Na Aliexpressu bude opet za nekih 150-170 EUR za 2 dana. Ja se nadam cak i za manje dobiti s odredenim PDV malverzacijama :P Racunam da uz malo srece bi mogao za ~125 EUR.

Jel kupovao tko te procesore s Alija, jel to legit ili tko zna što je to? :D

13 godina
itomic009 kaže...
Minneyar kaže...

Legit je, iako ima i scamova, treba malo pripaziti ali ako je od velikih i dobro ocijenjenih sellera nema problema. Radi se kolko kuzim o procesorima direkt iz tvornice, dakle doslovno samo u plastici, bez kutije i bez icega, ali su procesori originalni i novi. Nisam jos osobno kupio al cini mi se da budem, pa lijepo na 5700X3D gurati jos do am6.

12 godina
itomic009 kaže...
Minneyar kaže...

On ti često uzima 7500F sa aliexpressa, do sada je uvijek bio legit cpu

10 godina

Ja i moja 2 sina , svi koristimo ASRock MB ploce evo vec 5/6 godina , ma nikad nikakav problem nije niko od nas imo a imam ih u kuci 4 MB ploce od Asck.

Uskoro cu sastaviti i jednu Amd 5 game sustav i tu ide opet ASrock ploca,jer sto radi i vozi dobro , ne mjenjaj.pozz

11 godina
Čitam da su ovi X3D procesori lošiji u aplikacijama. Što to točno znači? Da mu treba sekunda duže da otvori word? Renderira sliku? Ajd nek netko objasni molim jer recenzije to prikazuju ko neku katastrofu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Mislim da si ti vrlo dobro objasnio. Vidi se razlika u laboratoriju ili samo PRO koristenju.

maximum effort
16 godina
Azmo kaže...
Čitam da su ovi X3D procesori lošiji u aplikacijama. Što to točno znači? Da mu treba sekunda duže da otvori word? Renderira sliku? Ajd nek netko objasni molim jer recenzije to prikazuju ko neku katastrofu.

5700X3D ima boost do 4,1GHz, 5800X ide do 4,8, to je razlika u aplikacijama. Kod 7000 serije, 7800X3D ide do 5GHz, 7700X do 5,4. Generalno, frekvencija im je malo spuštena i teže se hlade pod većim opterećenjima zato što preko procesorskih jezgara imaju "zalepljen" dodatni cache koji se ponaša kao izolator i otud mala razlika u korist običnih čipova u aplikacijama u kojima dodatni cache ne podiže performanse. Generalno, nije velika razlika, mada, kod 5700X3D jeste merljiva zbog ipak solidne razlike u frekvenciji (5800X3D je bio mnogo bliže, ali ga AMD više ne proizvodi).

Kod 9800X3D toga nema, zato što je dodatni cache ispod jezgara, a ne između njih i hladnjaka, tako da se dobro hladi i nije sporiji od 9700X (iako na papiru takođe ima 6% niži maksimalni boost), delimično i zato što ima veći TDP budžet od ne-X3D varijante.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 17:16 (Ivan(4)).
3 godine
Azmo kaže...

9800x3d je gotovo u svemu brži od 9700x a pogotovo u igrama, on je prvi cpu s dodanim cacheom koji radi na pristojnijoj freq. te je otključan za overclock, svi stariji x3d su sporiji od x parnjaka s istim brojem jezgri osim u igrama zbog niže freq. i dodatne nemogućnosti overclocka.

Edit: Ivan iznad opširnije objasnio dok sam pisao...

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 17:23 (notloB).
11 godina
OK thx na objašnjenju. Dakle nije CPU isključivo "za igranje"? Reviewi pišu u stilu ak se isključivo ne igrate zaobiđite taj CPU što mi zvuči glupo. Mislim koliko lošiji može biti u svakodnevnom radu. Po meni samo ima bonus u igrama a za sve ostalo je super.
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice