AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.485
|
čitano: 6.192.195
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

1 0 hvala 1
8 godina
Volume kaže...

Čim je "budget king" znači da će se cijena napuhati zbog potražnje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.8.2023 14:52 (It'sMe932).
16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ovoga neče dosegnuti ni budući i5 14400

Beyond Limits kaže... Ja i Dery smo na provjerenim r5 5600 modelima, braca po oruzju, nemoj prenositi zen4 PMS na nas.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Prepametni amd mislili da će se ljudi grabit za novom serijom. Spuštaj cijenu ali nema ti pomoći dok je tu izvrsni zen3.

https://videocardz.com/newz/ryzen-7-7800x3d-amds-best-gaming-cpu-is-now-available-at-354

ryzen 5800x3d je 130eu jeftiniji plus jeftiniji ram i mbo, nenadjebivo.

Beyond Limits kaže... Ja i Dery smo na provjerenim r5 5600 modelima, braca po oruzju, nemoj prenositi zen4 PMS na nas.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.8.2023 14:44 (dery).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
dery kaže...

Prepametni amd mislili da će se ljudi grabit za novom serijom. Spuštaj cijenu ali nema ti pomoći dok je tu izvrsni zen3.

https://videocardz.com/newz/ryzen-7-7800x3d-amds-best-gaming-cpu-is-now-available-at-354

ryzen 5800x3d je 130eu jeftiniji plus jeftiniji ram i mbo, nenadjebivo.

Oče možda onaj ko uzima novo, pa da ima full novo i novi model. Ali upgrede nema šanse, ne prolazi.

13 godina

Evo ovak moj 7600x -40 PBO 85w limit 5450mhz boost 1.25v. Sad kad upalim prime95 5100mhz all core ispod 1.2v. To je valjda ok?

0 0 hvala 0
13 godina

Kaj da stavim PBO ili manual overclock?

Jacked daj se javi kaj se skrivaš.

Generalno jako loš primjerak. Sad čak ne može 1.35v all core na 5.3ghz.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 21:24 (mislioc).

0 0 hvala 0
15 godina

Slaže se nova konfa, pa me zanima dal sam pogriješio.

Cijena skoro pa ista, dva procesora.

Uzeoa sam  R9, ali još uvijek mogu mijenjat.

PC se koristi za sve i svašta, ali gaming je vrlo bitan.

18 AMD Ryzen 7 7800X3D
2 AMD Ryzen 9 7900X3D
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 21:15 (zabranjeniples).
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
neaktivan
zabranjeniples kaže...

Slaže se nova konfa, pa me zanima dal sam pogriješio.

Cijena skoro pa ista, dva procesora.

Uzeoa sam  R9, ali još uvijek mogu mijenjat.

PC se koristi za sve i svašta, ali gaming je vrlo bitan.

Ako ti je gaming jako bitan onda je 7800x3d neusporedivo bolja kupnja, pokazalo se da scheduler kod ovih hibridnih 3d modela ne funkcionira najbolje pa ćeš imati manje performanse, a uz to 7900x3d ima samo šest jezgri s 3dcache-om, tj 6 + 6 konfiguracija jezgri što bi moglo biti bottleneck kod novih igara koje koriste 6+ jezgri jer će se podaci prebacivati između chipleta što dodaje latenciju. 7950x3d nema taj problem jer je 8 + 8 konfiguracija, a zasad je 8 jezgri i više nego dovoljno, no da se vratimo na pitanje, definitivno 7800x3d, uz to ima i vrlo nisku potrošnju u gamingu, doslovno razvaljuje konkurentska rješenja od Intela u tom segmentu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 21:25 (Trilogija).
15 godina

Ovo što gledam na youtube u zadnje vrijeme, mala prednost ide na na R9.

Ili je li-la ili par fps gore na R9, pa više ni sam nisam siguran.

Opet kažem, cijena oba proca je slična, pa po pitanju toga nema neke razlike.

Dal ima neka recenzija da je u zadnja 2-3 mjeseca i da je realna ?

EDIT: više mi ništa nije jasno 

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 21:40 (zabranjeniples).
Moj PC  
0 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran
mislioc kaže...

Kaj da stavim PBO ili manual overclock?

Jacked daj se javi kaj se skrivaš.

Generalno jako loš primjerak. Sad čak ne može 1.35v all core na 5.3ghz.

Trebal si me označit, ovak sam slučajno skužil da si pisal.

Nikakav PBO, to je rak rana ryzena. Te vanilla modele štimaj preko all core OC, moraš i LLC najmestiti prikladno, obicno su level 3 i 4 najpogodniji to moras testirat. SOC voltage stavi na 1.28v manualno pa vidi za pocetak. neznam kakav primjerak te zapao i kakvo hlađenje imas ali koliko vidim 5.4GHz love ispod 1.3v u prosjeku.

Ja bi svoj 7800X3D isto all core ali su ga tupani onemogucili pa sam se snašao sa igranjem sa curve optimizer i LLC na max koja na kraju drzi 99% vremena max takt u radu. 
Nemogu ni preko 5050MHz jer ima hard cap a da bi mogao trebao bi ploču sa clock gen generatorom... sve u svemu jako ogranicen procesor za ikakav tuning ako ne iskrcas pošteno za matičnu sa svim kerefekima.

EDIT

Neznam sta si sa ostalim postavkama radio, ovo svakako moras stavit:

SVM mode disabled
Spread Spectrum disabled
Global C-states disabled
PBO disabled

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 21:51 (Jacked).
13 godina
Ploča Asrock Hdv vulgaris nema llc kolko vidim. Mogu sve testove proć na -30 osim hebene Aide64. Na default lupa 1.45v grije se ko lud, a cooler Ak400 Deepcool govno isto. Nekak sam siguran da ide 14600k jerbo nije ovo za mene :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 21:52 (mislioc).

1 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran
mislioc kaže...
Ploča Asrock Hdv vulgaris nema llc kolko vidim. Mogu sve testove proć na -30 osim hebene Aide64. Na default lupa 1.45v grije se ko lud, a cooler Ak400 Deepcool govno isto. Nekak sam siguran da ide 14600k jerbo nije ovo za mene :)

Koji točno model ploče?

Sa tim hladnjakom budes slabo postigao, AMD sam preporucuje 280mm AIO za ovu seriju tako da bez dobrog AIO piši kuci propalo overklokanje na max.

Ovo ti je ukratko osnovno za all core OC, ostale finese kasnije dorađujes...

- PBO disabled
- SVM mode disabled
- Spread Spectrum disabled
- Global C-states disabled
- LLC 3 ili 4
- SOC voltage 1.28v
- vcore manualno na 1.25v pa gledaj koliko možes izvuci GHz, kreni od 5.1GHz po 10min etape u CB R23 povecavaj ako ide.

Hladnjak ti je glavna kocnica.

Uloži dok ne nabavis bolje hlađenje vise u OC rama, FCLK je bog i batina i najbitniji za performanse, ako ga mozes drazti na 2100MHz+ imas prilicno dobar memory kontroler na procesoru, nakon toga latencije pa takt

13 godina
Asrock B650 Hdv/2. Y cruncher -40 odradi iz zajebancije. U gamingu boosta single do 5600-5800 mhz. Ali multi u rangu 5600x jbt :) Ma ložit ću ga na 1.45v PBO nek rikne pa idem po ono kaj sam trebo odmah kupit. Ali probam svakako ovo kaj si napisao. Ali to sa Aidom mi je čudno jer prođe i prime95 avx i ycruncher.
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 22:10 (mislioc).

0 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

To je sve mazanje ociju taj njihov PBO single core boost za reklamne kampanje samo da na prezantaciji pokazu ST performanse blize intelu, a kad ista iole zahtjevnije pokrenes odu taktovi u bunar i nemas nis. Ista stvar sa gamingom di taktovi plešu ko harmonika i onda imas micro stutter kad dođe naglo zahtjevnija scena ili trenutak u igri, a o plesanju napona na 1.45v da ne pricam pa je i samo zagrijavanje barem 10c od fino postavljenog fixnog takta sa LLC i all core frekvencije, uz također manju potrosnju.

Napisao sam ti kako da odradis i sta da postavis, ovo kaj ti radis je PBO tuning, a sa curve optimizer na offset nebus imo nis manje temp samo ce ti frekvencija vise boostat i zarad toga zadrzavat prakticki istu temp. Naravno ako ides na positive onda svakako raste i napon i potrosnja i temp...

EDIT

I slažem se, ryzen je za OC samo za napredne i načitane korisnike koji imaju vremena i živaca sve nauciti, za prosjecnog korisnika je intel dusu dao jer mozes kaj oces i sve je u 4 postavke prakticki.

Jos jedna stvar koje me turbo nervira je ovo treniranje memorije na svakom paljenju pa mi boot traje kao da imam HDD i nalazim se u 2013.toj, i jos gore svaki put mi resetira postavku osvijetljenja za RAM na RGB default, umjesto da je statičan mode u jednoj boji kako sam odabrao... A memory context restore necu dirat jer mi se neda imat trouble shoot-eve sa boot loop 

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.9.2023 22:25 (Jacked).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Jacked kaže...

To je sve mazanje ociju taj njihov PBO single core boost za reklamne kampanje samo da na prezantaciji pokazu ST performanse blize intelu, a kad ista iole zahtjevnije pokrenes odu taktovi u bunar i nemas nis. Ista stvar sa gamingom di taktovi plešu ko harmonika i onda imas micro stutter kad dođe naglo zahtjevnija scena ili trenutak u igri, a o plesanju napona na 1.45v da ne pricam pa je i samo zagrijavanje barem 10c od fino postavljenog fixnog takta sa LLC i all core frekvencije, uz također manju potrosnju.

Napisao sam ti kako da odradis i sta da postavis, ovo kaj ti radis je PBO tuning, a sa curve optimizer na offset nebus imo nis manje temp samo ce ti frekvencija vise boostat i zarad toga zadrzavat prakticki istu temp. Naravno ako ides na positive onda svakako raste i napon i potrosnja i temp...

EDIT

I slažem se, ryzen je za OC samo za napredne i načitane korisnike koji imaju vremena i živaca sve nauciti, za prosjecnog korisnika je intel dusu dao jer mozes kaj oces i sve je u 4 postavke prakticki.

Jos jedna stvar koje me turbo nervira je ovo treniranje memorije na svakom paljenju pa mi boot traje kao da imam HDD i nalazim se u 2013.toj, i jos gore svaki put mi resetira postavku osvijetljenja za RAM na RGB default, umjesto da je statičan mode u jednoj boji kako sam odabrao... A memory context restore necu dirat jer mi se neda imat trouble shoot-eve sa boot loop 

Nije nego je ta serija za kurac i prvi mačići su to, uvijek je tako sa novom arhitekturom.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
15 godina

Nije pratio situaciju pa se zaletio sa kupovinom, događa se. Ja sam kupio ispeglani ryzen, PC buta ko blesav a taktovi stabilni. Jeftin i ispeglan do krajnjih granica :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Stavio limit u postavkama kao na Ryzenu 7600 izgubio nešto sitno u multi core, single ostao isti potrošnja upaljač. I najgori primjerak radi kao sat sada.

0 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran
dery kaže...

Nije nego je ta serija za kurac i prvi mačići su to, uvijek je tako sa novom arhitekturom.

Kakve veze ima arhitektura ako pricam o PBO glupariji koji radi apsolutno isto na svakoj seriji? 

Imam u obitelji i konfu od brata sa ryzen 5600, jednostavno je PBO smece kako sam objasnio kao i generalno sva automatika, nabija extra napon, imas osjetno vecu temp i potrošnju i nemas fixni takt pa dolazi do micro stuttera jer taktovi variraju po jezgrama za 1GHz i onda kad naglo dođe zahtjevnija scena bude fps drop i stutter jer jezgre ne stignu tako brzo podic takt (casual igraci ko forumas to vjerojatno nece ni skuzit ili im nece u igri bit bitno kad ne igraju nista zahtjevno).

Jednostavno je all core OC obavezan i daleko bolji, a PBO su izmislili za šire mase i ovakve kao forumaš koji ionak ne kuze razlike u nicem, kao i svu ostalu automatiku koja lošije radi od manualnog podešavanja ali je dostupna na jedan klik.

Svatko relevantan iz OC sfere te procesore tjunira preko fixnog all core OC, a iako su ryzeni jako slabo zastupljeni u tim natjecanjima i obaranju rekorda, opet cim dođe netko tko razumije gradivo i sta treba raditi na koji nacin nabije po 15-20% od ovih sa PBO settingom, i onda se cude i pljescu u nevjerici.

Evo jedan primjer, premotat na 12:40min za razlike

20 mjeseci
protjeran
forumaš kaže...

Nije pratio situaciju pa se zaletio sa kupovinom, događa se. Ja sam kupio ispeglani ryzen, PC buta ko blesav a taktovi stabilni. Jeftin i ispeglan do krajnjih granica :D

Ako pricas za mene apsolutno sam jako dobro sa svime bio upoznat, nije da mi je paljenje toliko presudno ali imam svakako kritiku za iznjet oko toga, a najveca kritika je to kaj mi postavke za RAM osvjetljenje zezne kad se trenira na paljenju pa vrati ram na default mode umjesto onaj koji sam namjestio preko MSI Centera za rasvjetu.

Boot na zen 3 je brz kako i treba bit jer nema treniranja memorije.

A i sta ti znaci stabilan takt ne razumijem kad imas PBO i furas default, upali igru i upali monitoring na svim jezgrama pa ces vidjet kako frekvencija pleše 

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 10:18 (Jacked).
16 godina

U igrama nema razlike.U mene nema stutera ni u najačim scenama sa največom gužvom bf2042. Ja imam pbo oc uz undervolt.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
13 godina

Naravno da je manual OC bolji ali kada te dopadne groblje od primjerka jedino PBO može spasit stvar. Iz osobnog iskustva govorim jer sam probao sve i jednostavno da nema PBO-a i curve optimizera ovaj moj bi bio totalno govno od proca nemre niti 5.3ghz držat na 1.35v+.

Sa PBO i power limitom 65w to izgleda osjetno bolje i, ima smisla svakako. Naravno vodeno bi izvuklo to donekle ali na proc od 260 eura gurat vodu od 120eura+ smisla nema.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 10:21 (mislioc).

0 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran
dery kaže...

U igrama nema razlike.U mene nema stutera ni u najačim scenama sa največom gužvom bf2042. Ja imam pbo oc uz undervolt.

Pa cak i ako nekim slucajem nemas stutter, svakako imas opet vece napone jer ih radi automatika i samim time vece temp i potrosnju od fixnog napona

20 mjeseci
protjeran
mislioc kaže...

Naravno da je manual OC bolji ali kada te dopadne groblje od primjerka jedino PBO može spasit stvar. Iz osobnog iskustva govorim jer sam probao sve i jednostavno da nema PBO-a i curve optimizera ovaj moj bi bio totalno govno od proca nemre niti 5.3ghz držat na 1.35v+.

Sa PBO i power limitom 65w to izgleda osjetno bolje i, ima smisla svakako. Naravno vodeno bi izvuklo to donekle ali na proc od 260 eura gurat vodu od 120eura+ smisla nema.

A gdje si ti tocno mjerio rezultate da je tebi bolji PBO koji ce vecinu jezgara drzati na manjem taktu od all core OC koje na kraju i vise znace od PBO koji samo jednu ili dvije jezgre digne vislje a ostale poprilicno nize? Cim si stavio power limit na 65w ubio si mu performanse u icem zahtjevnijem jer ce biti zakljucan da potegne kolko treba...

Eto odvrti mi CB R23 da vidim rezultat na 5.2GHz all core u Cinebenchu R23 i nakon toga sa trenutnim PBO postavkama....

13 godina

Procesor se koristi za gaming tak da PBO radi ono kaj treba boosta jezgre osjetno više. Za multi me i tak boli tuki kad mi niš ne znači. A ovo da ga 65w baš tak dotuče nezz, jerbo ovo kaj sam gledao po netu 7600 vs 7600x unutar 5% razlike .

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 10:37 (mislioc).

0 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran
mislioc kaže...

Procesor se koristi za gaming tak da PBO radi ono kaj treba boosta jezgre osjetno više. Za multi me i tak boli tuki kad mi niš ne znači. A ovo da ga 65w baš tak dotuče nezz, jerbo ovo kaj sam gledao po netu 7600 vs 7600x unutar 5% razlike .

Pa kazem ti zbunjen si jer ne razumijes sta radis i kako radi tehnologija... 5% je pun kufer u svijetu procesora jer tu gubis od samog stock 7600x koji jos ima toliko lufta za dodatan OC pa si na kraju minimum 10% slabiji.

U samom gamingu ako gledas pa tu sa tim hladnjakom mozes i 5.4GHz allcore vrtiti jer temp nije problem u takvom radu...

No dobro, radi kako hoces

13 godina

Znam ja kaj radim samo kaj ovaj nemre niti 5.2 all core držat jbt . Nisi ovakav probao primjerak ovo je valjda prvi koji je izletio iz procesa. Stavio bi ja all core da mi znači za gaming ali kad ne znači onda bolje ovako.

0 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

A kolika je razlika u tempearturi među jezgrama u stress testu, mozda imas turbo losu jednu jezgru koja te koci, iako mi je to sve malo fishy da je tako loš primjerak.

I opet moguce je i da ti se ta jedna loša jezgra usred stress testa samo "odjavi" ili ugasi a stress test nastavi radit na ostalim jezgrama, to moras pratit u HW info po core utility

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 10:52 (Jacked).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Sa limitom  65w OCCT 5000mhz all core 70c stress test. Izgubio 300mhz all core ali fakat je loš zakaj mi ne vjeruješ? Jedna je loša da to sam vidio ali ovak mi na PBO diže do 1.4v na 5600mhz po jezgri svih šest. Tak da sam to ostavio radi tog single corea. Ionako sam igram na kompu pa mislim da je to bolje nego neki all core tipa 5100mhz. Gledam HWinfo effective core clock je 5100mhz na stress testu točno kak 7600 non x ima boost.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 10:58 (mislioc).

0 0 hvala 0
13 godina

Sad jedino ne znam jer bi dobio išta da odradim per core curve optimizer? Jebiga prvi AMD od Bartona kod mene dok malo ne uhvatim.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice