AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.303
|
čitano: 5.671.198
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
protjeran
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Zeus_CM kaže...

Imam Gigabyte X570 Master i čekam sad taj novi AMD. Ako stavim bez updejtanog biosa novi procesor, matična ga neće uopće prepoznat ili ću moć doć do windowsa pa updejtat bios, ili ću obavezno morat koristiti Q-Flash Plus (update biosa bez cpu-a) pa onda staviti procesor?

Kod b550 i x570 ima vec beta bios-a za 5000 seriju, mozes safe updejtati i koristiti dalje svoj stari proc dok nedodje krajem mj i pravi bios. Nije ista prica kao kod x470,b450 gdje ces moci onda samo 5000 cip koristiti na tom bios-u.

Once upon a time bila dva prijatelja, zvali su se intel i nvidia....kraj price.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 15:00 (HCgamingCRO).
15 godina
protjeran
DarthMarkus kaže...
Jebeš mu sve ako 5820 nije bio cijenom kao 4/8 non hedt. Ansha ga je imao. Jedino su ploče bile skuplje.

Slicno, nesto malo skuplji, ja sam ga platio okruglo 3k kn, najbolji cpu ikad... Sad ce nam AMD omogucit isto to ali za 2800kn. Dobro, bez quad channel memorije, al ok...

16 godina
DarthMarkus kaže...
Jebeš mu sve ako 5820 nije bio cijenom kao 4/8 non hedt. Ansha ga je imao. Jedino su ploče bile skuplje.

Da, 5820k je bio povoljan (cca. 380$+PDV 09/2014) jer je bio mamac za X99 platformu, 5930k (isto 6c/12t ali sa više PCI-E laneova i nešto sitno većim taktom) je bio znatno skuplji (580$) a 5960X (8c/16t) kao flagship popularnih $999 :)

Ploče su bile skuplje od mainstreama ali ne toliko kao danas TRX40 za Threadrippera. Imao sam Asrock X99 Extreme 4 koja je i danas još uvijek pristojna ploča (8 RAM slotova, max. 128GB, ECC RAM u kombinaciji sa Xeonom, M.2, 10xSATA  itd.)

Da se vratim ontopic, veće cijene za Zen 3 jesu nepopularan potez ali često se uspoređuju isti modeli (3600 vs. 5600X ili 3700X vs. 5800X) kao da je npr. 2600->3700X ili 1700->3900X/3950X loš upgrade :)

Tko baš hoće Zen 3, dosta B450 ploča će dobiti support a neki izuzeci kao npr. Asusica Crosshair VI zbog jakog communityja čak i za X370. Još je nejasno zašto bi taj upgrade bio nepovratan za ploče koje imaju Flashback opciju upgradea BIOSa. Praktična opcija, na MSI B450 Carbon i Asusici CH6 radi odlično, gola ploča, bez CPUa i RAMa a već toliko "pametna" :)

edit: nisam trebao spominjati CH6 :) ... danas se 1usmus ipak predomislio, ustvari vjerojatnije da Asus namjerno sabotira da bi prodali više novih ploča

https://mobile.twitter.com/1usmus/status/1315191072943996929

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 16:16 (Mladen).
9 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Z490 Tomahawk - 1700kn 

i5-10600K - 2200kn / 275USD

B550 Tomahawk - 1200kn 

R5 5600X - 2400kn? / 300USD

AMD opcija opet ispadne jeftinija a brža, s tim da mali 5600X zbog TDPa od tek 65W može ići na bilo koju B550 ploču, npr. sasvim solidnu B550M S2H od 700kn, a možda će čak i stock cooler biti dovoljan za igre.

Čini mi se da plaćanje skupih Z490 ploča i skupih coolera da bi clockali K procesore za niti 10% veći takt više nema smisla pokraj puno efikasnijih a jednako brzih ili bržih Zen 3..

ansha: Pomelo te
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Daleko su od isplativih. Još uvijek postoji nada da AMD odmah na release-u korigirati cijene, barem 5600X i 5800X CPU. Dakle kad 5950X skoči sa 749$ na 799$ to predstavlja 7% poskupljenja, dok kad 5600X skoči sa 249$ na 299$ , 25% odnosno, 5800X sa 399$ na 449$ 12.5%

To je glavni problem, što su ih sve poskupili za 50$, umjesto linearno za 10% recimo.

AMD nije baš skroz OK, jer je naviše poskupio u onom niem segmentu gdje ga najviše ljudi i kupuje, i to onih koji traže budget gaming opcije, a ne zaradu od CPU.

EDIT: Kaby ako ćemo već o cijeni, 5600X može komotno na bilo koju B450 ploču, pa i one od 500-600kn i ne bu se razlika osjetila. Sumnjam da bu netko tko ju kupi koristip PCI-E 4.0 nvme SSD.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 15:36 (Rhodin).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
Rhodin kaže...

EDIT: Kaby ako ćemo već o cijeni, 5600X može komotno na bilo koju B450 ploču, pa i one od 500-600kn i ne bu se razlika osjetila. Sumnjam da bu netko tko ju kupi koristip PCI-E 4.0 nvme SSD.

Znam, al eto za one koji kupuju sve novo, ili žele PCIe 4.0 ili pak ne žele čekati 1./2. mjesec dogodine.. 

ansha: Pomelo te
9 godina

treba cekat 5600 bez X :)

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
Generalno treba čekat!
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 16:50 (mislioc).

2 0 hvala 0
13 godina

Jesu li ovo okej temperature nakon cca sat vremena MSFS? Više me zanima mišljenje za CPU (R5 3600, 61C max), s obzirom na to da ga hladi Kraken X52. Samo da se uvjerim da sam dobro namontirao AIO haha.

EDIT: Jesu li ove oscilacije CPU temperature normalne?

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 16:35 (CrossDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
protjeran

Dok je Intel godinama dominirao i fanboysi s njihovog tabora se ovdje nasladjivali do bolesnih razina nije bilo nikih problema, sad kad su se uloge preokrenule Intelovci dolaze ovdje kmecati i govoriti sto je Intel mogao u ono vrijeme, kako je AMD isti kao Intel itd itd, klasicno kmecanje i pravdanje. Dragi Intelovci sad vidite kako je bilo drugima i trpite, sve se vraca, sve se placa. AMD je sada dominatna platforma, ucinili su nam visejezgrene i high performance procesore dostupnima i to je sve sto znam, da se pitalo Intel u ono vrijeme jos bi bili na 4 core, a otom potom kakav bi AMD bio u onakvoj poziciji, jos nisu bili pa ih ne mogu mrziti, tocka.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
HCgamingCRO kaže...
Zeus_CM kaže...

Imam Gigabyte X570 Master i čekam sad taj novi AMD. Ako stavim bez updejtanog biosa novi procesor, matična ga neće uopće prepoznat ili ću moć doć do windowsa pa updejtat bios, ili ću obavezno morat koristiti Q-Flash Plus (update biosa bez cpu-a) pa onda staviti procesor?

Kod b550 i x570 ima vec beta bios-a za 5000 seriju, mozes safe updejtati i koristiti dalje svoj stari proc dok nedodje krajem mj i pravi bios. Nije ista prica kao kod x470,b450 gdje ces moci onda samo 5000 cip koristiti na tom bios-u.

Ne nemam stari proc, zato pitam, da li kada mi dode ryzen 5000 da li uopce pokusam staviti bez updejta biosa ili da idem odmah raditi Q-flash plus?

16 godina
Kaby kaže...

Z490 Tomahawk - 1700kn 

i5-10600K - 2200kn / 275USD

B550 Tomahawk - 1200kn 

R5 5600X - 2400kn? / 300USD

AMD opcija opet ispadne jeftinija a brža, s tim da mali 5600X zbog TDPa od tek 65W može ići na bilo koju B550 ploču, npr. sasvim solidnu B550M S2H od 700kn, a možda će čak i stock cooler biti dovoljan za igre.

Čini mi se da plaćanje skupih Z490 ploča i skupih coolera da bi clockali K procesore za niti 10% veći takt više nema smisla pokraj puno efikasnijih a jednako brzih ili bržih Zen 3..

1200kn za kaj, ako kvalitetna matična koju ne moš namjerno ili slučajno ubit košta samo 500kn.Ako drži 16/32 proc, moš si mislit kak naponski dio podnosi 8/16 ili 6/12 CPU.Čak i još znatno slabija naponska regulacija, onako bez ikakve frke nosi 6/12 CPU.

https://www.anandtech.com/show/16214/amd-zen-3-ryzen-deep-dive-review-5950x-5900x-5800x-and-5700x-tested/8

https://www.protis.hr/products/details/gigabyte-a520m-h--10--motherboard--micro-atx--socket-am4--amd-a520/159896

https://www.protis.hr/products/details/maticna-ploca-gigabyte-a520m-s2h--10--motherboard--micro-atx--socket-am4--amd-a520/159897

https://www.nabava.net/maticne-ploce/gigabyte-a520m-s2h-cijena-amd-a520-am4-117364931

Jeftina Gigabituša podržava ddr4 memoriju do 5100mhz, fučkaj ga sad tak piše na službenoj stranici.Intel matična za istu cijenu, škrtarenje do plafona ili memorija samo do 2666mhz.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/A520M-H-rev-10/sp#sp

https://www.gigabyte.com/Motherboard/A520M-S2H-rev-10/sp#sp

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2021 14:48 (rambox).
13 godina
Riot kaže...

Dok je Intel godinama dominirao i fanboysi s njihovog tabora se ovdje nasladjivali do bolesnih razina nije bilo nikih problema, sad kad su se uloge preokrenule Intelovci dolaze ovdje kmecati i govoriti sto je Intel mogao u ono vrijeme, kako je AMD isti kao Intel itd itd, klasicno kmecanje i pravdanje. Dragi Intelovci sad vidite kako je bilo drugima i trpite, sve se vraca, sve se placa. AMD je sada dominatna platforma, ucinili su nam visejezgrene i high performance procesore dostupnima i to je sve sto znam, da se pitalo Intel u ono vrijeme jos bi bili na 4 core, a otom potom kakav bi AMD bio u onakvoj poziciji, jos nisu bili pa ih ne mogu mrziti, tocka.

Ne znam stari ali tebe nešto opako probija:) 

16 godina
ansha kaže...
DarthMarkus kaže...

Slicno, nesto malo skuplji, ja sam ga platio okruglo 3k kn, najbolji cpu ikad... Sad ce nam AMD omogucit isto to ali za 2800kn. Dobro, bez quad channel memorije, al ok...

Nije, bolji je bio Phenom dvojezgreni koji sam otključao u 4-jezgreni, fino OC-ao i koristio ga 8 godina, a platio ga 700kn, a ne 3000

5 godina
protjeran
mislioc kaže...

Kriv izbor rijeci,  prilicno mi je drago zbog Zen 3 i kako su se uloge preokrenule, a za opako probijanje, to je jedino sto osjetite ti i oni tvoji banirani ratnici.Mozda ispadam malo zao ali se moram malo nasladjivati, gust mi je citati Intelovce danas i sjetiti se kakvi ste bili do prije 2 god.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 16:53 (Riot).
13 godina
Ma ne dobar si ti ali te malo uzelo :)
Vidim da te proganjaju i neki banirani ratnici.
Može se to i lijepo i argumentirano obrazložiti.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 17:41 (mislioc).

1 0 hvala 0
5 godina
protjeran
mislioc kaže...

Pa ni ne skrivam odusevljenje, i nasladjujem se lagano. Gust mi je citat vas Intelovce kako grcevito branite svoju kompaniju i koristite novu taktiku za blacenje AMD-a, vise ne mozete koristiti frejmove . AMD je sve to napravio sa chiplet dizajnom sto je veliko postignuce i omogucuje im dodavanje hrpu jezgri i bezbolnu migraciju na nizi node i vrlo visok yield. I Intel ce morati migrirati s monolitne arhitekture,  Rocket Fail ce biti njihova zadnja monolitna arhitektura za desktop, a onda cemo vidjeti kakve ce biti performanse nakon toga.

13 godina
Riot kaže...

Pa ni ne skrivam odusevljenje, i nasladjujem se lagano. Gust mi je citat vas Intelovce kako grcevito branite svoju kompaniju i koristite novu taktiku za blacenje AMD-a, vise ne mozete koristiti frejmove . AMD je sve to napravio sa chiplet dizajnom sto je veliko postignuce i omogucuje im dodavanje hrpu jezgri i bezbolnu migraciju na nizi node i vrlo visok yield. I Intel ce morati migrirati s monolitne arhitekture,  Rocket Fail ce biti njihova zadnja monolitna arhitektura za desktop, a onda cemo vidjeti kakve ce biti performanse nakon toga.

Je istina AMD je napravio strašan posao i ponudio 5% brži procesor(5600X) u igricama od i7 8700k od prije 4 godine.

Čak mu je i cijena 200kn manja(možda).

Živio napredak! 

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 17:17 (mislioc).
16 godina
mislioc kaže...
Vidim da te proganjaju i neki banirani ratnici.
Ali kada ulaziš u neke rasprave onda nemoj koristit riječi troll, fanboy i sl...
Može se to i lijepo i argumentirano.

mislioc kaže...
Vidim da su Amd fanbojčeki vidno potreseni činjenicom da su im Ryzeni ipc-om u rangu i5 2500k čak i nešto inferiorniji dotičnom.Nema veze bolje i lagat sam sebe i živjeti u zabludi nego priznat činjenice.Svaka grafička iznad 1050ti s Ryzenom jednostavno nema smisla. Stoga preporučam Ryzena do maximum 1050ti sve preko toga je neiskoristivo.
11 godina
CrossDeath kaže...

Jesu li ovo okej temperature nakon cca sat vremena MSFS? Više me zanima mišljenje za CPU (R5 3600, 61C max), s obzirom na to da ga hladi Kraken X52. Samo da se uvjerim da sam dobro namontirao AIO haha.

EDIT: Jesu li ove oscilacije CPU temperature normalne?

Ako nisi vec, malo si nastimaj to sve sa 1usmusovim CTRom da vidis kak ce ic, usput ce ti undervoltat proc (i manje temp) i dobit ces nesto bolje performanse.

14 godina
Riot kaže...
mislioc kaže...

Kriv izbor rijeci,  prilicno mi je drago zbog Zen 3 i kako su se uloge preokrenule, a za opako probijanje, to je jedino sto osjetite ti i oni tvoji banirani ratnici.Mozda ispadam malo zao ali se moram malo nasladjivati, gust mi je citati Intelovce danas i sjetiti se kakvi ste bili do prije 2 god.

Što misliš ovi banirani u koje se i ti uklapaš, jer da se razumijemo i ti si jedan multić. 

5 godina
protjeran
Zeus_CM kaže...
HCgamingCRO kaže...
Zeus_CM kaže...

Ne nemam stari proc, zato pitam, da li kada mi dode ryzen 5000 da li uopce pokusam staviti bez updejta biosa ili da idem odmah raditi Q-flash plus?

Trebat ce ti sigurno BIOS update za 5000 seriju, najbolje saekaj koji tj jos zato sto ce izaci pravi bios-i a ne kojekakve alpha/beta verzije.

Nevjerujem da ces moci sada stim biosom kad natuknes 5900x moci bootati.

5 godina
protjeran
mislioc kaže...
Riot kaže...

Je istina AMD je napravio strašan posao i ponudio 5% brži procesor(5600X) u igricama od i7 8700k od prije 4 godine.

Živio napredak! 

Pa o kakvih 5% ti pricas? AVG je 26% nad zen2 u nekim igrama i do 50% tipa cs, lol,r6siege i svi kompetetivne igre koji igraju milijuni ljudi svijeta.

DAj molim te...8700k je isiti u vecini igara i losiji od 3700x.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 18:08 (HCgamingCRO).
13 godina
HCgamingCRO kaže...
mislioc kaže...
Riot kaže...

Živio napredak! 

Pa o kakvih 5% ti pricas? AVG je 26% nad zen2 u nekim igrama i do 50% tipa cs, lol,r6siege i svi kompetetivne igre koji igraju milijuni ljudi svijeta.

DAj molim te...

Živi bili pa vidjeli. 

5 godina
protjeran
mislioc kaže...
HCgamingCRO kaže...
mislioc kaže...
Riot kaže...

Živio napredak! 

DAj molim te...

Živi bili pa vidjeli. 

Odgovorit ce intel i vidis da imaju redizajn jezgre za 11th gen. ALi nece nikako skinuti AMD-ovu efikasnost po W. Znaci uspjeli su vise tranzica nabaciti na istih 14NM i sam onda zakljuci koliko ce to trositi.

Pa boze jedan klokani 10700k na 5+ GHZ vuce struje u heavy loadovima ko jedan 64/128 TR. to je zalosno.

10 godina
HCgamingCRO kaže...

Lisa Su rekla i to je to, a? Pa rekao je i njen stric koliko ono % da ide 3080 iznad 2080ti i di smo? Bezveze truješ temu kad se još takoreć ništa ne zna pouzdano.

15 godina
odjavljen

Prva linija Intel fanovi.

Druga linija AMD fanovi.

Istina negdje između (sve su korporacije iste).

7 0 hvala 0
13 godina
segregator kaže... 

mislioc kaže...
Vidim da su Amd fanbojčeki vidno potreseni činjenicom da su im Ryzeni ipc-om u rangu i5 2500k čak i nešto inferiorniji dotičnom.Nema veze bolje i lagat sam sebe i živjeti u zabludi nego priznat činjenice.Svaka grafička iznad 1050ti s Ryzenom jednostavno nema smisla. Stoga preporučam Ryzena do maximum 1050ti sve preko toga je neiskoristivo.

Evo i5 2500k na 4.0ghz nađi mi Ryzen  1600.

http://valid.x86.fr/bench/gapij6

I5 2500k izašao 2011, r5 1600 2017.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 18:34 (mislioc).
5 godina
protjeran
miki_the_pirat kaže...
HCgamingCRO kaže...

Lisa Su rekla i to je to, a? Pa rekao je i njen stric koliko ono % da ide 3080 iznad 2080ti i di smo? Bezveze truješ temu kad se još takoreć ništa ne zna pouzdano.

Tvoje misljenje me zanima ko ono sto ujutro posaljem u kanalizaciju nakon kave. 

10 godina

Svaka čast... ljudina si nema šta

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice