AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

poruka: 426
|
čitano: 85.952
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU
Ivan(4) kaže...

Sa jedne strane da, sa druge, ako pogledaš 5700X3D, 5800X3D je možda 10% brži i 50% skuplji. Utoliko je besmisleno. Da ne kažem da za cenu 5800X3D kupiš 7500F i korektnu AM5 ploču i 16GB DDR5 i onda, koja AM4 platforma?!

To sve znamo, ali takva je situacija podebljano drži cijenu kao najbolje čista klasika=ako hočeš najbolje zna se!

Odi po oglasnicima, pa vidi kolko ljudi i dan danas puno previše nebuloznih para traže za stari 4/8 i7 6700K.Iz tog kuta žuto je još i jeftino, a dalje nema smisla raspravljat.

AMD,........is that Epyc or what?
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Ma ne moram da gledam, pre pola godine sam u 4 ujutru došao na ideju da oglasim 4790K + cooler za 75€. Probudio sam se oko 10 i već imao kupca (i drugi je zvao u roku od 15 minuta). Dakle procesor iz 2014, prodat u 2024.

Ok, cooler je bio Hyper 212 Evo, pa to jeste neka dodatna vrednost, ali i on 9 godina star, bez mountinga za bilo šta novije.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2024 15:39 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
Ivan(4) kaže...

Ma ne moram da gledam, pre pola godine sam u 4 ujutru došao na ideju da oglasim 4790K + cooler za 75€. Probudio sam se oko 10 i već imao kupca (i drugi je zvao u roku od 15 minuta). Dakle procesor iz 2014, prodat u 2024.

Ok, cooler je bio Hyper 212 Evo, pa to jeste neka dodatna vrednost, ali i on 9 godina star, bez mountinga za bilo šta novije.

To si poklonio on ne kuzi da je obicni 5800x u rangu tih starih i7/i9, tada je Intel po kvartalu prodavao stotine milijuna procesora, kupaca ima malo more! Ja sad svoj i9 9900k nedam ispod 400€

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2024 15:45 (Boris grozni).
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Za Photoshop profiče/ekipu koja mora uljepšavat ružne face i ostalo, dakle za večinom uljepšavanje žemskih Instagramuša Zen5 je top prioritet.

Ipak je to aktualno, s obzirom na ogroman broj raznih influenserica ili posvuduša itd.

Moj PC  
2 3 hvala 0
11 godina
rambox kaže...

Opet ti spominješ svoj nepoželjni zelenaš Rocket Lake(odvedi ga psihijatru), a bolje bi bilo da ga ne spominješ.

pa kako neću spominjat kad se amd ugledao na njega, izbaci novu seriju koja je ista kao prošla, ali ograničena power limitima

kad oslobodiš power limite dobiješ 15% perfomansi za 80% veću potrošnju, a u gejmanju dobiješ 1%

zapravo, zen5 je isti ko intelov rocket lake, flop na flop

osim za serveraše, što kupci 9600x i 9700x nisu

16 godina
picajzla0707 kaže...

pa kako neću spominjat kad se amd ugledao na njega, izbaci novu seriju koja je ista kao prošla, ali ograničena power limitima

kad oslobodiš power limite dobiješ 15% perfomansi za 80% veću potrošnju, a u gejmanju dobiješ 1%

zapravo, zen5 je isti ko intelov rocket lake, flop na flop

osim za serveraše, što kupci 9600x i 9700x nisu

Kruške i jabuke uspoređuješ, a znaš da je na tih standardnih 65W TDP-a i5 11400 sporiji čak i od Zen2, dakle ne niti od Zen3 ali ti trubiš u krivu frulu!Ti braniš neobranjivo, a sve činjenice su več odavno poznate.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-4000g-am4-renoir-apu/275640.aspx?page=4&jumpto=6495424&sort=asc&view=flat

Hm ti bokca to još nisam videl, kaže čova ako pokrene igricu na Windows 11 kao Run as administrator na ovim postavkama dobije 197 FPS-a na zelenom Ryzen 9.Valjda je i to isprobal, ali zašto bi netko odradil žuto za igricu+zakaj je takav efekt na FPS fučkaj ga sad.

Tu fakat nekaj ne štima na Windowsima, kaj točno to bu tek trebalo detaljno proštudirat.

Na Linuxu nema takvih čudesa, klasika od čak 400 različitih testova u njihovom vrlo opsežnom stilu testiranja.

https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/15

"In total I ran nearly 400 benchmarks across all the CPUs. When taking the geometric mean of all the raw performance results, the Ryzen 9 9950X came out to being 17.8% faster than the Ryzen 9 7950X. The Ryzen 9 9900X meanwhile was 21.5% faster than the Ryzen 9 7900X across this wide mix of workloads. The Ryzen 9 9950X was 33% faster than the Intel Core i9 14900K performance overall and even the Ryzen 9 9900X was 18% faster than the Core i9 14900K. For those still on AM4, the Ryzen 9 9950X was delivering 1.87x the performance of the Ryzen 9 5950X processor. These are some great gains found with the Ryzen 9 9900 series.

Making the Ryzen 9 9900 series results even more impressive was their power use. Over the span of all the benchmarks, the Ryzen 9 9950X had an average power use of 137 Watts and a peak of 201 Watts. The Ryzen 9 7950X meanwhile had a 142 Watt average and 236 Watt peak while the Core i9 14900K had a 156 Watt average and 347 Watt peak. Stunning power efficiency results with the Ryzen 9000 series. The Ryzen 9 9900X also came out well with a 117 Watt average compared to 133 Watts with the Ryzen 9 7900X."

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2024 23:59 (rambox).
11 godina
rambox kaže...

Kruške i jabuke uspoređuješ, a znaš da je na tih standardnih 65W TDP-a i5 11400 sporiji čak i od Zen2, dakle ne niti od Zen3 ali ti trubiš u krivu frulu!Ti braniš neobranjivo, a sve činjenice su več odavno poznate.

bogte jesi doslovan, pa nisam rekao da raketa i zen5 jednako jaki, nego da su jednako loša serija i jednaki flop

čak je i efikasnost u gejmanju, za što su 9600x i 9700x navodno namijenjeni, lošija od starije serije

sva sreća da su dobri za instagramuše 

čudim se kako još nisi spomenuo prodajne rekorde na majndfaktoriju 

Mindfactory Only Sold a Few Dozen AMD Ryzen 7 9700X and Ryzen 5 9600X

15 godina
picajzla0707 kaže...
rambox kaže...

Kruške i jabuke uspoređuješ, a znaš da je na tih standardnih 65W TDP-a i5 11400 sporiji čak i od Zen2, dakle ne niti od Zen3 ali ti trubiš u krivu frulu!Ti braniš neobranjivo, a sve činjenice su več odavno poznate

čudim se kako još nisi spomenuo prodajne rekorde na majndfaktoriju 

Mindfactory Only Sold a Few Dozen AMD Ryzen 7 9700X and Ryzen 5 9600X

Kad otvori prodaju oduzme se odsjeku mu se noge ruke i ne može ni slova napisat fučkaj ga.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
11 godina
dery kaže...

Kad otvori prodaju oduzme se odsjeku mu se noge ruke i ne može ni slova napisat fučkaj ga.

ma dobro, članak je malkoc stariji...

jutros bacim pogled jesu li štogod više prodali, kad ono potpuno iste brojke kao i prekjučer

do božića će valjda prodat stotinjak komada 

16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Kako Linus povremeno kaže, nema loših proizvoda, samo loših cena. 

Cene su trenutno loše, IMO, u pitanju je strateška odluka: da su više srezali launch price ove serije, samim tim bi snizili percepciju javnosti po kojim cenama treba da se lansiraju njihovi novi proizvodi; ako pogledaš Nvidiu, kao primer uspešne kompanije, to se nikad ne radi, nebitno koliko npr 4060 nije jači od 3060.

Generalno, AMD ima dobro cenovno pozicionirane proizvode, sve osim serije 9000, čak i na onim segmentima koje bi nova serija trebalo da pokrije, tako da ih trenutna prodaja te serije (koja ni nema potencijala da bude veliki hit) možda i ne sekira previše.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.8.2024 11:12 (Ivan(4)).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
picajzla0707 kaže...
bogte jesi doslovan, pa nisam rekao da raketa i zen5 jednako jaki, nego da su jednako loša serija i jednaki flop

čak je i efikasnost u gejmanju, za što su 9600x i 9700x navodno namijenjeni, lošija od starije serije

sva sreća da su dobri za instagramuše 

U tome i je problem, to je potpuno neusporedivo razuman človek Raketu ne bi niti spomenul.Pre vruče je odi si upali klimu, nisi ništ skužil ili ovo zeleno to je teška nebuloza.

Daj napiši nekaj smisleno, a ne pisat ovakve vruče smijurije fučkaj ga sad.Spominjat Intel Raketu u ovakvoj situaciji, daj najdi nekaj originalnije ili plati nekoga da smisli nekaj bolje.

Ivan(4) kaže...

Kako Linus povremeno kaže, nema loših proizvoda, samo loših cena. 

Cene su trenutno loše, IMO, u pitanju je strateška odluka: da su više srezali launch price ove serije, samim tim bi snizili percepciju javnosti po kojim cenama treba da se lansiraju njihovi novi proizvodi; ako pogledaš Nvidiu, kao primer uspešne kompanije, to se nikad ne radi, nebitno koliko npr 4060 nije jači od 3060.

Generalno, AMD ima dobro cenovno pozicionirane proizvode, sve osim serije 9000, čak i na onim segmentima koje bi nova serija trebalo da pokrije, tako da ih trenutna prodaja te serije (koja ni nema potencijala da bude veliki hit) možda i ne sekira previše.

AMD se natječe sam sa sobom, ili sa prodajom to je realnost u praksi dakle fučkaj ga sad.

- Ryzen 9000 Desktop serija je preskupa

- kupujte Ryzen 7000 seriju

- kad 9000 serija pojeftini onda kupujte

- Intel ne kupujte, oni prodaju električne lubenice i navodno nekakve procesore itd

16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Vezano za onu ranije spomenutu Windows 11 glupost Run as administrator,  Stevo je to malo istestiral, i zapravo je lošije od očekivanja s obzirom da je i AMD skrenuo pažnju na te detalje.

Zen4 je isto zahvačen sa manjkom FPS-a, a možda čak i dosta drugih AMD ili čak i Intel procova. Ali to zahtjeva dodatno testiranje, fučkaj ga sad Windows 11 gejming smeče po kojem stalno treba nekaj čačkat.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.8.2024 14:02 (rambox).
Moj PC  
2 3 hvala 0
11 godina
rambox kaže...

U tome i je problem, to je potpuno neusporedivo razuman človek Raketu ne bi niti spomenul.Pre vruče je odi si upali klimu, nisi ništ skužil ili ovo zeleno to je teška nebuloza.

Daj napiši nekaj smisleno, a ne pisat ovakve vruče smijurije fučkaj ga sad.Spominjat Intel Raketu u ovakvoj situaciji, daj najdi nekaj originalnije ili plati nekoga da smisli nekaj bolje.

AMD se natječe sam sa sobom...

neusporedivo?

apasolutno usporedivo, 11gen intela u usporedbi sa 10gen je isto sranje kao 9gen rajzena u usporedbi za 7gen, sve loše što je bilo rečeno za raketu vrijedi i za rajzen 9gen

i to su zaključili čak i recenzenti za koje se smatralo da su amd friendly poput steve iz hwu, koji je rajzen 9 nazvao različitim epitetima, od ogromnog razočaranja do teškog flopa

...još je raketa barem imala best buy budget 6core kad je izašla, zen5 nema niti to

čak je i 9950x teška flopčina... prošla serija 7950x u odnosu na seriju prije (5950x) imala je generacijski napredak u svemu, pogotovo u gejmanju i produktivnosti, samo usporedba dolje pokazuje koliko - u prosjeku odličnih 52% više od prethodnika

9950x čak ima lošije perfomanse u nekim stvarima, a ukupno je u prosjeku tek 3% bolji u produktivnosti i 1% bolji u gejmanju od prethodnika... čak je i raketa, kao vjerojatno dosad najgora nova serija procesora bilo kojeg proizvođača, bila bolja od toga

amd se ne natječe sam sa sobom, amd skače sam sebi u trbuh

natjecanje bi bilo kad bi ponudili barem jednaku razliku u perfomansama kakva je razlika u cijeni, ali iste ili lošije perfomanse za 35% veću cijenu, uz još goru energetsku efikasnost, je teška nebuloza

zato su i na majndfaktoriju prodali par desetaka komada, gdje je nekad 5700x po izlasku bio prodavan u tisućama komada

11 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Mislim da polako dolazi vrijeme da zamijenim svoj I7 6700k. Vjerojatni nasljednik je Ryzen 7 9800X3D. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Osim što je AMDov lineup tada funkcionisao malo drugačije, pa je 5700X bio za 5800X ono što će za 9700X biti 9700.
5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Komedija sa advanced marketing disasters (AMD) 

The Ongoing AMD Zen 5 Saga is Absurd

6 0 hvala 1
16 godina
Kec na desetku kaže...

Komedija sa advanced marketing disasters (AMD) 

The Ongoing AMD Zen 5 Saga is Absurd

Od žlabranja nema koristi,pogotovo kad saznaš da su AMD Zen5 laptopi po defoltu več predinstalirani sa novom W11 24H2 verzijom koja još nije službeno gurnuta van na Desktop.

Nije to niti čudno, ipak je za AMD taj Mobilni laptop segment puno bitniji od klasičnog Desktopa gejminga na trofaznim kramp Windowsima 11.

Mikrošuft opet nekaj mulja, ili kao da namjerno još nisu službeno gurnuli van zelenjavu.Sasvim logičan zaključak na kraju, kad vidiš sve rezultate testiranja.Da čovek je dobro procjenil, kao da Mikrošuft opet čeka Intel i njihove nove procove ili deseti mjesec ove godine za službeno izbaciti zeleno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.8.2024 16:50 (rambox).
5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Nije tu uopce bitan Microsoft, AMD je sam birao kada ce lansirati proceosore, druga stvar prekenjavaju se oko rezultata a vec vidimo sta je i kako je i da sve serije jednako benefitiraju i kranja razlika se ne mijenja, samo neznam zasto izbjegavaju intel staviti u grafove vjerojatno dmg control 

Uostalom tko je AMD da određuje Microsoftu kada ce oni izbaciti ažuriranje, a to ažuriranje je dužno pokriti i intel i amd platforme i nekoliko serija unatrag par godina, i sada bi to trebali preko noci izbaciti jer ovima u AMDa-u gori pod petama. Ima Microsoft puno kritičnijih problema koji traju godinama pa ih nije popeglao kao recimo problem sa Chromium-om na Nvidia karticama pa ti se povremeno izbacuju artefakti po ekranu dok ne promjenis ručno izvođenje sa DX na OpenGL, ako nisu za Nvidia-u to riješili koja je neko i nešto spram ovih onda ti mje jasno koliko možes racunati na Microsoft oko ostalih 

2 0 hvala 0
8 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Meni se čini da će Ryzen 9000, tj Ryzen AI, biti killer na laptopima. Na desktopu izgleda da i nije neki benefit.

Koliko će biti štedljiviji na bateriji, baš me zanima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
EricCartman kaže...

Meni se čini da će Ryzen 9000, tj Ryzen AI, biti killer na laptopima. Na desktopu izgleda da i nije neki benefit.

Koliko će biti štedljiviji na bateriji, baš me zanima.

Na windoesima su dosli novi Arm procesori u rangu m3pro cak i jaci tako da ce vjerovatno kad malo cijene padnu potpuno izgurati te " low wattage desk" procesore!

16 godina
Boris grozni kaže...
Na windoesima su dosli novi Arm procesori u rangu m3pro cak i jaci tako da ce vjerovatno kad malo cijene padnu potpuno izgurati te " low wattage desk" procesore!

Drž se ti gejminga, jer si zaboravil da bez emulacije(CPU performanse padaju kao trula kruška)ARM procovi ne mogu vrtit izvorno pisane Windows programčeke.

Windows na ARM-u je smrdljiva truba na kvadrat, i tako če ostati jer budaletine u Mirkošufu boli đon za širu ARM CPU primjenu na Desktopu.

Nisi nikad čuo za Windows X86 ultimativnu softversku kompatibilnost?Vidi ovo samo jedan primjer(takvih primjera ima pun kamion), taj stari slavni ili moj omiljeni Player radi i na Windows 2000 ali i na Windows 11 fučkaj ga sad.

Kod mene je W10, ali ako hočeš počupat kosu nabavim ja i sliku sa Windows 11 budaletine.

Drž se Zen5 teme, u suprotnom buš završil u Lepoglavi sa Windows ARM laptopom za solidan gejming.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2024 14:04 (rambox).
2 godine
neaktivan
Boris grozni kaže...

https://www.xda-developers.com/reasons-windows-on-arm-cant-follow-in-apple-silicons-footsteps/ 

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2024 14:03 (Trilogija).
3 godine
suspendiran
rambox kaže...
Boris grozni kaže...

Drž se ti gejminga, jer si zaboravil da bez emulacije(CPU performanse padaju kao trula kruška)ARM procovi ne mogu vrtit izvorno pisane Windows programčeke.

Windows na ARM-u je smrdljiva truba na kvadrat, i tako če ostati jer budaletine u Mirkošufu boli đon za širu ARM CPU primjenu na Desktopu.

Nisi nikad čuo za Windows X86 ultimativnu softversku kompatibilnost?Vidi ovo samo jedan primjer(takvih primjera ima pun kamion), taj stari slavni ili moj omiljeni Player radi i na Windows 2000 ali i na Windows 11 fučkaj ga sad.

Kod mene je W10, ali ako hočeš počupat kosu nabavim ja i sliku sa Windows 11 budaletine.

Drž se Zen5 teme, u suprotnom buš završil u Lepoglavi sa Windows ARM laptopom za solidan gejming.

Bulaznis i to totalno! Vecina toga radi na odusevljene mnogih s potpunom podrskom u samom startu a perfomanse majko mila

16 godina
Boris grozni kaže...
Bulaznis i to totalno! Vecina toga radi na odusevljene mnogih s potpunom podrskom u samom startu a perfomanse majko mila

Da kad sam u pravu, ili nitko normalan ili upučen neče kupit Windows ARM laptop za bilo kakvo ugodno korištenje.

Ak oš ARM procesore i performanse+zatvoren sistem, eto ti Jabučara pa kup njihove ispeglane OS kašete.

Drž se ti gejminga, sramotiš se gadno kad svi znamo kakva je katastrofalno niska/zanemariva prodaja Windows ARM baziranih laptopa.

3 godine
suspendiran
rambox kaže...
Boris grozni kaže...

Da kad sam u pravu, ili nitko normalan ili upučen neče kupit Windows ARM laptop za bilo kakvo ugodno korištenje.

Ak oš ARM procesore i performanse+zatvoren sistem, eto ti Jabučara pa kup njihove ispeglane OS kašete.

Drž se ti gejminga, sramotiš se gadno kad svi znamo kakva je katastrofalno niska/zanemariva prodaja Windows ARM baziranih laptopa.

Pa kad se za sad prodaju samo high-end modeli od 2000-3000+€, prakticki su izasli nedavno, sramotna je samo tvoja nupucenost!

2 godine
neaktivan
Boris grozni kaže...

Pa kad se za sad prodaju samo high-end modeli od 2000-3000+€, prakticki su izasli nedavno, sramotna je samo tvoja nupucenost!

Zato jer u tom cijenovnom segmentu svi biraju MacBook. Jedino gdje bi mogli konkurirati je u jako jeftinom segmentu koji Apple zanemaruje. Bilo što iznad toga ulazi u njihov teritorij, a Apple je Apple. Svaka normalna osoba izabrala bi ih umjesto prve generacije ARM Windows laptopa, pogotovo kad se uzme u obzir koliko je Microsoftu ARM prioritet, a ne radi ništa bolji posao ni sa x86 verzijom. Windows 11 je bloatware, i točka. A ako ćemo o gamingu, kojeg svi ovdje toliko ističu, čak je i tu macOS bolji od Windows ARM-a, a za gaming će ionako svi odabrati x86 verziju i Zen 4/Zen 5 procesore koji nemaju konkurenciju u x86 mobilnom svijetu, bilo po CPU, bilo po GPU performansama. Kako god okreneš, Win ARM ispada iz igre.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2024 14:24 (Trilogija).
15 godina
A tko voli nek izvoli, jeftini neki laptopi 🫣
Kaj se windowsa 11 tiče to radi sve ko podmazano.
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2024 14:24 (forumaš).
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
neaktivan
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Da dodatno naglasim koliki je Windows 11 bloatware, pogledajte kako se nosi s Linuxom u gamingu. Da, upravo onaj Linux koji je nekoć bio na VI sa gamingom, a danas se u mnogim igrama ravnopravno nosi s Windowsima, iako radi u nenativnom modu. U nekim igrama smo čak mogli svjedočiti i boljim performansama, primjerice u Elden Ringu, Starfieldu itd. A Microsoft ne planira olakšati Windows 11, nego će ga dodatno natrpati raznim stvarima koje troše resurse u pozadini .

1 1 hvala 0
3 godine
suspendiran
forumaš kaže...
A tko voli nek izvoli, jeftini neki laptopi 🫣
Kaj se windowsa 11 tiče to radi sve ko podmazano.

Pa ako ces usporedbu s Appleom oni imaju u ponudi m3max cip od 5500€! Trenutno arm nudi vise jer daje prakticki istu autonomiju s m3 pro/max perfomasnama za manje love, no opet ljudi sami biraju sto im treba, mogu i zele no niti je win sustav uopce usporediv s appleom koji nema jedno 95% mogucnosti win!
Najveci problem je neinformiranost, jedan Bug portal neznam dali je rijec napisao o tome!

2 godine
neaktivan
Boris grozni kaže...

Pa ako ces usporedbu s Appleom oni imaju u ponudi m3max cip od 5500€! Trenutno arm nudi vise jer daje prakticki istu autonomiju s m3 pro/max perfomasnama za manje love, no opet ljudi sami biraju sto im treba, mogu i zele no niti je win sustav uopce usporediv s appleom koji nema jedno 95% mogucnosti win!
Najveci problem je neinformiranost, jedan Bug portal neznam dali je rijec napisao o tome!

To što spominješ nisu mogućnosti, nego bloatware, smeće kojim je Microsoft natrpao Windowse. Pročitaj moj komentar iznad, a što se tiče pravih mogućnosti, nabroji ih. Opet, nemoj miješati x86 i ARM verziju. Jedina prednost koju Windows ima u odnosu na macOS je gaming, a to vrijedi samo za x86 verziju. Ostali softver tek treba stići na ARM verziju, a ako netko želi plaćati za beta verziju Windowsa i čekati bolje dane, neka izvoli, ali dotad će izaći novija i bolja generacija Snapdragon procesora.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice