Imam pitanje glede statusa određenog procesora.
Gdje spada fx6300 u ljestvici AMD procesora ? Donji dom ili srednji dom ?
Vrh srednjeg doma a ako se dobro klokne spada i u gornji dom kada je AMD u pitanju.
Imam pitanje glede statusa određenog procesora.
Gdje spada fx6300 u ljestvici AMD procesora ? Donji dom ili srednji dom ?
Vrh srednjeg doma a ako se dobro klokne spada i u gornji dom kada je AMD u pitanju.
Opet ne citas sa razumijevanjem moje napisane citate zato se vrati i procitaj sve ispocetka sto sam pisao, nisam samo tupio o extremnom clockanju nego i o tisini i o hladenju ploce i ostalome...
Dakle, uvijek je bitnije hladenje procesora nego hladenje maticne ploce koje se rijesi drugim metodama nego top flow hladnjacima i to je to, nadam se si sada shvatio...
Sto se tice ostaloga, ti prati testove i testiranja po netu, a ja cu se ipak bazirat na testiranje sto vise coolera i drzat cu se toga da imam dobar airflow u kucistu, dobar hladnjak za procesor i to je to...
Potrudi se da ti kroz ruke prode jos dosta razlicitih hladnjaka pa cemo se onda bacit na usporedivanje stvarnih (ne onih internetskih koji imaju svoje uvjete i neke svoje hladnjake) rezultata temperature i tisine i na temelju vlastitih testiranja cemo moci reci sto je bolje a sto ne, a ne na temelju necega sto je netko drugi testirao prije 2 ili 3 godine s totalno nekim drugim coolerima...
Takoder mozes i ti testirati taj svoj vec dosta hvaljeni hladnjak pa nam dokazi koliko je dobar, te me uvjeri u nesto sto ja mislim da nije toliko dobro...
Po cemu je to moj hladnjak glasniji i koliko si siguran u to?
Nije on uopce vazniji zbog visokog oc-anja jer nije za clockove iznad 4.7 ghz i to je to, tu je zbog efikasnosti za clockove do 4.5 i zbog tisine takoder, za prvu funkciju imam H100i...
Imao sam bi quiet vent ali ovdje ne pricamo samo o ventu nego i o hladnjaku jer cpu hladnjak je hladnjak+ vent a ne samo vent valjda...
Moj da se cuje na 1200 RPM i to me pece? Nemoj vise molim te trabunjat gluposti jer ocito da neznas ni koiko se cuje a jos manje kako hladi tako da...
Nemas me u sto uvjeravat jer trabunjas bzvz neke stvari na osnovu 2 hladnjaka koje si imao do sada i internetskih testova, za mene dosta...
Tema je AMD fx procesor a vas dvoje se prepucavate oko hladnjaka iako ste i zanimljivi donekle ipak nije ovo tema(valjda ima tema za hladnjake za procesor na forumu pa se morete tamo prepucavati ko je u pravu iako mi se cini da ste oboje jer svak govori za razlicit namjenu hladnjaka)
Tema je AMD fx procesor a vas dvoje se prepucavate oko hladnjaka iako ste i zanimljivi donekle ipak nije ovo tema(valjda ima tema za hladnjake za procesor na forumu pa se morete tamo prepucavati ko je u pravu iako mi se cini da ste oboje jer svak govori za razlicit namjenu hladnjaka)
jbga, ja sam se referirao na test novog amd hladnjaka i testa na tomshardware koji pokazuje prednost top-flow hladnjaka u ovakvim situacijama
We could have added some less expensive models that perform similar to Thermalright's Macho and are closer to the Wraith by also using a top-down airflow design, but we wanted to show that an ultra-quiet tower CPU cooler doesn't always have to be, and sometimes shouldn't be, the obvious choice.
wright je na ovom testu pokazao konkretnu prednost održavajući procesor podjednako hladnim kao i macho, ali uz 15 stupnjeva nižu temperaturu vrm-a - 105 stupnjeva naspram 90 nije mala stvar
na termalnoj kameri se vidi kako to izgleda - wright hladi cijelu matičnu, hladnjak na vrm je skoro hladan, a ispod machoa je sve usijano
problem je samo što je wraith istovremeno dosta glasniji na 1.700 okretaja, dok za macho kažu da je "skoro nečujan" na 720 okretaja
ja sam vezano uz taj test samo dodao kako se u ovakvoj situaciji može postići barem jednako dobar rezultat na procesoru, još bolji na hlađenju vrm-a (sa 135mm ventom naspram 92mm na wrightu) i na sve to apsolutnu tišinu, jer be quiet nije "almost inaudible" kao macho nego je "dead silence" i na 700 i na 1000 okretaja, sve to bez dodatnih kerefeka s vrištavim ventovima od 80mm koji vise po matičnoj
kolega se pak malo uvrijedio jer je macho ostao popišan u ovom testu, pa se istresao na meni i dotukao me "iskustvom", usput ubacivši teoriju zavjere o "internetskim testovima"
problem je samo što je wraith istovremeno dosta glasniji na 1.700 okretaja, dok za macho kažu da je "skoro nečujan" na 720 okretaja
Ovo me intersuje, gdje si to vidio, u testu sto sam vidio da kazu maks sto su uspjeli dobiti je 38dB a to je zanemarivo stvarno
Ovo me intersuje, gdje si to vidio, u testu sto sam vidio da kazu maks sto su uspjeli dobiti je 38dB a to je zanemarivo stvarno
In the end, the message does have a point: the company's Wraith might be louder than Thermalright's Macho Rev.B, but it also does a better job cooling the motherboard area around the processor.
So, AMD's Wraith isn't as quiet, but it does provide more cooling in certain areas
tebi je zanemarivo, meni nije
gledaj, ja sam potpuni frik što se tiče tišine i nisam zadovoljan dok iz kompa ne čujem apsolutno ništa u jutrima kad pijem kavu i nema nikakvih zvukova sa strane - a to pokušavam postići i kad radim nešto zahtjevnije
kod mene se komp ne čuje, mrtva tišina dok surfam, a potpuno jednako je tih i kad opteretim proc na maksimum jer ga be quiet drži na 60 stupnjeva sa 700 okretaja
na 1250-1300 okretaja se već počinje čuti tihi šum zraka, što je za mene no-no, a još uvijek je to dosta tiše od recimo tog wrighta na 1.700 okretaja koji su tebi zanemarivi
hebe me još što se čuju ventovi na kućištu, zato ih držim do max 700 okretaja žrtvujući airflow, ali planiram uzeti komplet od 5 be quiet ventova da imam tišinu i normalni airflow
također u planu je i što tiša grafička - u čemu sam isto frik - radije ću uzeti, za primjerice 2200 kuna, neku 380 s bijesnim toxic hladnjakom kojeg neću čuti, nego neku 380x bez obzira na tih 15-ak posto više snage
jbga, to ti je tako kad si opsjednut, netko što višim fps-ovima i rezultatima u benchu, netko tišinom
Pogresno si me shvatio.
Procitao sam da je max 38dB na tom ventu sto ga stavlja direktno rame uz rame sa CM TX3 EVO koji sad koristim, a realno EVO se apsolutno ne cuje dok radi, nikad ga nisam uspio opteretiti da postane tako bucan tj 38dB
Pogresno si me shvatio.
Procitao sam da je max 38dB na tom ventu sto ga stavlja direktno rame uz rame sa CM TX3 EVO koji sad koristim, a realno EVO se apsolutno ne cuje dok radi, nikad ga nisam uspio opteretiti da postane tako bucan tj 38dB
to sve ovisi kako se mjeri, 38db u jednom testu nije isto što u drugom jer nisu isti uvjeti testiranja, zato je i kolega tomonja rekao da ne treba vjerovati baš svemu što piše na netu
no opet, ako imaš pet testova i svi kažu da je be quiet tiši od noctue, moraš biti gadno isfrustriran da ih baš sve dovedeš u pitanje
konkretno u slučaju wraitha, nema šanse da je taj hladnjak jednako tih s ventom na 1700 okretaja kao moj na 700 ili macho na 700 okretaja, da ne spominjem ako malo "pritisneš" proc pa to počne rasti prema 2000 i preko
tebi je to možda ok jer ionako nafrljiš zvučnike dok gejmaš, meni nije
no, amd je napravio izvrstan posao i masa ljudi sad neće biti prisiljena trošiti kune na dodatni hladnjak, osim ako ne ganjaju jači oc
Meni ne treba top air flow cooler jer VRM-ovi su mi daleko od ovih temperatura koje imaju oni na AMD pločama s FX-om. Kod mene na ovoj ploči je to oko 50C do 60C kad opteretim CPU uz dobar airflow tako da mi ne treba ništa puhati direkt po faznoj regulaciji jer je ionako relativno hladna. Baš sam uspoređivao UD5 990FXA kad sam imao i ovu Z77-UD5H i VRM-ovi su ovdje haldniji za nekih 30C - 40C.
Meni ne treba top air flow cooler jer VRM-ovi su mi daleko od ovih temperatura koje imaju oni na AMD pločama s FX-om. Kod mene na ovoj ploči je to oko 50C do 60C kad opteretim CPU uz dobar airflow tako da mi ne treba ništa puhati direkt po faznoj regulaciji jer je ionako relativno hladna. Baš sam uspoređivao UD5 990FXA kad sam imao i ovu Z77-UD5H i VRM-ovi su ovdje haldniji za nekih 30C - 40C.
ne treba ni meni, ja sam taj hladnjak uzeo jer mi se više sviđa kad vent tako stoji, nego kod tower hladnjaka
ali kod amd ploča je očito korisno, pogotovo ako se ne želiš zahebavati s dodatnim zujalicama po matičnoj, a ne ganjaš neki bijesni oc na kojem ovakvi hladnjaci posustaju
Zato i cekam da dodje koji wraith na forum pa da vidimo iz prve ruke. Ja bih mozda mogao uzeti jedan za nekih desetak dana pa cu vidjeti, jer ako ce biti u rangu tx3evo jer je wraith bas "poveci" @4.4ghz sto je ideala za FX, aftermarket hladjenje ti nece trebati, jedino za nesto tipa 5ghz ali to je ipak voda.
kolega se pak malo uvrijedio jer je macho ostao popišan u ovom testu, pa se istresao na meni i dotukao me "iskustvom", usput ubacivši teoriju zavjere o "internetskim testovima"
Rekao sam ti da me prestanes uzimati u usta ( ja sam gore prestao a ti opet nastavljas), prvi si pokrenuo nepotrebnu raspravu o top flow hladnjacima koji su losiji od obicnih tower hladnjaka i sada me jos vuces za jezik kako sam se ja istresao na tebi i ostalo, nema to veze s tobom nego s ovim "iskustvom" koje ti ocito nemas jer si dosada imao 2 postena coolera za procesor i prosipas puste price na temelju toga i "internet testova", smijesno...Rekao sam ti istestiraj taj svoj jaki bequiet postavi rezultate pa da vidimo, ja se i dalje kladim da je ovaj moj macho tisi na 700 RPM nego tvoj be quiet na istim okretajima, a i na 1300 RPM sigurno nije losiji...
Imas bolje kuciste ne cujes taj svoj cpu hladnjak na 700 okretaja i to je ok, sto ako ti ja kazem da ja u losijem i otvorenijem kucistu ne cujem macha na 700 okretaja takoder i da patim na tisinu kao ti?
no, amd je napravio izvrstan posao i masa ljudi sad neće biti prisiljena trošiti kune na dodatni hladnjak, osim ako ne ganjaju jači oc
Ja sam prosao puno vise i uvjeta i testiranja, kako sa Katanom 3 i 4, lc 95ica, zalam performa 5x i 10x, kako sa hyperom 212 evo, kako sa hyperom 612s, sa sadasnjim machom, sa h100i i i prema tome temeljim sve napisano do sada, ne na temelju gore nekih lijevih hladnjaka koje su oni testirali sa intelovim procesorom starim 2 ili 3 godine sa tko zna kakvim protokom zraka u kucistu (ako su ga i imali) i tko zna kakvim temperaturama okoline tj. boravka gdje se to radilo...
Macho tek na jacem clocku ide do 1300 RPM (tj ja ga stavim na max) i kao takav opet je tih (tisi od svega u kompu) a drzi moj Fx na 4.6 bez problema i ispod 60, probaj ti to sa svojim top quietom na tom intelu pa da vidimo (nemoj samo opet okrivit ono ispod ihsa jer puding ni kod amda nije nista bolji) pa da vidimo...Kako je krenulo zbog nekih ljudi cu morat nabavljat i uredaj za ocitavanje temperatura iz lidla pa da vidimo koliko se jako grije chispet i fazna u mom slucaju na 99X Evo i na Sabertooth sa Machom i sa h100i...
Prije bi rekao da je to problem lose napravljenog hladenja kod Gigica jer sam takoder imao dvije Gigice (990fxa ud3 i ud7) i jaje se moze ispeci bez problema, sada imam dvije Asusice od koje je jedna medu top plocama za Amd i fazna je hladna i na 4.7 Ghz bez ikakvog dodatnog venta na faznoj i chispetu kada imam ovaj zracni coooler + jedan straznji vent na ispuhu...
Malo zagrijavanje dolazi kada se stavi vodeno jer na vodenom nista ne "puse" bilo kuda pa onda dobro hladenje dobijem tako da zadnji vent stavim na upuh ili stavim jedan 120 mm vent preko fazne i chipseta ako se pregrijava sto mi je bio slucaj dok sam testirao komponente u Cosmosu gdje sam imao dosta losiji airflow i na "podu" bez kucista gdje zbog vodenog fazna i chipset nikako nisu mogli biti dovoljno hladni koliko sam zelio...
Sto se tice losije Asusice 990 evo, vise se grije od sabertooth ali opet manje nego 990fxa ud3 koju sam imao...
ne treba ni meni, ja sam taj hladnjak uzeo jer mi se više sviđa kad vent tako stoji, nego kod tower hladnjaka
ali kod amd ploča je očito korisno, pogotovo ako se ne želiš zahebavati s dodatnim zujalicama po matičnoj, a ne ganjaš neki bijesni oc na kojem ovakvi hladnjaci posustaju
Eto sada si sam rekao zasto si uzeo taj hladnjak pa nemamo sto dalje pricat o nekoj efikasnosti i tisini, neka je tebi to lijepo i sve 5...
Takoder ovo nije tema za cpu coolere nego za Fx, a posto nemas Fx, a jos manje pricas o njimu prebaci se u odgovarajucu temu za hladnjake pa cemo onda raspravljat tamo ako hoces...
ma srdiš se bezveze, ja ne bježim od toga da sam hladnjak uzeo radi izgleda, ali također i zbog tišine i potencijala koji je za moj proc više nego dovoljan
imao sam prije također hladnjak c oblika - cm vortex plus i bio je donekle ok, osim glasnog 92mm venta
ne znam zašto misliš da su top flow hladnjaci lošiji, pogledaj malo testove ovog hladnjaka, jedne noctue nh-c14, phanteksa ph-tc14cs
nisu ništa lošiji, a od mnogih sličnih i podjednako velikih tower hladnjaka su i bolji
pa naravno da se ne mogu natjecati s nečim što je duplo veće i potentnije, ali shvati već jednom da su u određenim uvjetima top flow bolja opcija
očito si zabrijao nešto i ok je to, furaj svoju spiku, samo kad na argumente i testove kojih je pun internet odgovaraš svojim "iskustvom" i teorijama zavjere, nemoj mislit da će te netko shvaćati ozbiljno
pokaži bar jedan test koji se kosi s onim što sam ti rekao i s testovima koje sam linkao, a ima ih još hrpa
daj demantij noctue da su njihovi ventovi tiši od be quieta, protest obožavatelja, bilo što, pa valjda se netko pobunio dosad ako to nije istina
ne, ti ćeš i dalje trubiti o svojem iskustvu i sve testove na netu proglašavati namještenima... dečko, malo si puno zabrijao
mogu ja trubiti da moja toyota ide brže od bmw-a m3, da su testovi m3 namješteni, da je jeremy clarkson potplaćen, da imam iskustva u testiranju auta i da sam ih testirao više od stotinu (što jesam), ali tko će me shvatiti ozbiljno
btw. neću te više "uzimati u usta", nema ni smisla jer prvo si me spustio na svoj nivo, a zatim dotukao "iskustvom"
i samo još nešto da prestaneš više s napuhanošću i iskustvom - računalima se bavim prije nego si se ti rodio, a svoj prvi internet caffe sam složio i držao taman u vrijeme kad si ti prvi put sjeo na tutu
Udri ti po svome do mile volje ali nista konkretno s tim ne dokazujes, krenem citat tvoje citiranje i vec nakon prve recenice ne trebam dalje ni citat...
Nije odgovarajuca tema i to je to, ako imas u nesto suprotno da me uvjeris uvjeri me testovima na odgovarajucoj temi, laprdanje me ne zanima...
Ja cu svoje rezultate i testiranja postavit sigurno, ne brini, za tebe neznam...
Testovi ostaju da budu testovi, na publici ce koliko ce im vjerovat ili ne, kao sto im ti vjerujes 100%, slobodno, ja nikome nista ne branim, ja sam rekao cega cu se ja drzat i to je to...
Ovo zadnje ok, svaka cast, mozes u penziju onda....
Nije sve u iskustvu ima nesto i u netu i testiranjima...
Udri ti po svome do mile volje ali nista konkretno s tim ne dokazujes, krenem citat tvoje citiranje i vec nakon prve recenice ne trebam dalje ni citat...
Nije odgovarajuca tema i to je to, ako imas u nesto suprotno da me uvjeris uvjeri me testovima na odgovarajucoj temi, laprdanje me ne zanima...
Ja cu svoje rezultate i testiranja postavit sigurno, ne brini, za tebe neznam...
Testovi ostaju da budu testovi, na publici ce koliko ce im vjerovat ili ne, kao sto im ti vjerujes 100%, slobodno, ja nikome nista ne branim, ja sam rekao cega cu se ja drzat i to je to...
Ovo zadnje ok, svaka cast, mozes u penziju onda....
Nije sve u iskustvu ima nesto i u netu i testiranjima...
Al ga peglate brate obojica...
Meni je hladnjak na faznoj skroz mlak, nemam nikavih problema sa time. Ono što je vruče na dodir chipset hladnjak, tu se mogu peč jaja pa sam stavio jedan mali 8cm vent da pirka direkt po njemu. Ali skalpao sam i jednu Asusicu sa FX-om i jednako je tako bio vruč taj komad lima. Po meni trebali su staviti gore aktivni hladnjak i sve pet. Ovak nema nikakvih problema u radu ali nije mi ugodno da tak grije.
Koju reviziju ploče imaš?
Pitanje za kolegu tomica zanima me s kojim si programom ocitavao temperature za plocu gigabyte 990fxa-ud5 pogotovo kad se radi o temperturi NB-a http://www.bug.hr/forum/topic/benchmark/temperature-vasih-pc-grijalica/26857.aspx?page=99&jumpto=4865976&sort=asc&view=flat jer ovdje nesto na ovom mom test ne stima
Isti taj kao i ti ali ne sjećam se detalja jer sam taj set-up ima prije 2,5 godina. A temperature fazne jednice sam mjerio ručno s IR pištoljem, ne preko programa. Tu nigdje ni nemaš temperature fazne jedinice nego sam ja to ručno mjerio pa zato znam da je išla do 90C a ova s Intelom ne ide preko 50C do 60C.
Pitanje,stari slaže novi PC i ne misli mjenjat ništ narednih 5-6-7 godina,i gledal je FX X8 9590.Eh sad,dal je to overkill ili investicija vrijedna tih 2,2k kuna ili da jednostavno uzme slabiji i klokne ga?
Taj procesor nema nikakvog smisla.
Pitanje,stari slaže novi PC i ne misli mjenjat ništ narednih 5-6-7 godina,i gledal je FX X8 9590.Eh sad,dal je to overkill ili investicija vrijedna tih 2,2k kuna ili da jednostavno uzme slabiji i klokne ga?
Ako ide tako na duge staze onda jedino ima smisla i7. Ako nemaš za novi onda polovni i7.
Neka uzme Intel Xeon Processor E3-1231 v3 (to je i7 bez integrirane grafe) ima ga za 2300-2400 kuna i jos ako uzme maticnu koja podržava more sve jezgre zakljucat na 3.8 Ghz iako mislin da njemu nece to trebat,uglavnom najbolja kupnja po meni za neko dugotrajno koristenje a da nije skupo ko i7 koje se mogu oc.
Ili 8300/8320E ili neki Xeon definitivno.
Ako uzme 8300/8320E i bitan mu je visok takt onda ce mu trebati vodeno hladjenje koje je malo kvalitetnije isto tako, ali to zahtijeva i odrzavanje na godisnjem nivou itd :D
Ja dajem glas za Xeon ako nije uzeo plocu, ti procesori su neunistivi
Čime se bavi? Što radi inače na računalu? Ako se radi o relativno nezahtjevnim radnjama, onda će FX-8300 biti itekako dovoljan (i više). Po potrebi ga OC-ate i to je to. Naravno, za OC treba jedna dobra ploča za 700-800 kn i dobro hlađenje za nekakvih 300-tinjak kn (a ima ih neloših i za 200, 250 kn). Uz to ugradite 8 GB RAM-a (više se lako doda, ako treba), dobar i pouzdan SSD (Samsung ili Intel). Kapacitet SSD-a ovisi o vašim potrebama, a i finanacijama. Time se dobije itekako dobro računalo za multitasking i manje-više sve druge radnje. A za odigrati koju novu igru (ako se igra) treba i dobra grafička, jasno.
No, ako se već gleda procesor za 2.2k kn i misli se toliko potrošiti, tada je bolji izbor (normalno) već spomenuti Xeon.
bok ekipa!
trebam prijedlog maticne za FX 6300. proc ce biti malo OC-an pa uzmite to u obzir. i hoce li biti dovoljan LC-CC-120 cooler za to?
hvala!