lako je tudjim qurcem dracu mlatiti testiraj ti svoj proc s velikim naponom
Tebi radi na 4.8 koliko soka je trebalo za to?
Aj resetuj clock upali turbo i vidi koji napon ti stavlja automatski
Turbo diže napon ko blesav ali i kloka samo jednu jezgru ili par njih. Kad dižeš množitelj klokaš sve jezgre i ako još dižeš napon to onda nije ni približno jenako opterečenje za MBO i CPU.
Turbo diže napon ko blesav ali i kloka samo jednu jezgru ili par njih. Kad dižeš množitelj klokaš sve jezgre i ako još dižeš napon to onda nije ni približno jenako opterečenje za MBO i CPU.
Kod 8xxx ti clocka vise od jedne jezgre, imas to da vidis u AMD Overdrive, tj opcije 0/2/4/6 jezgri da clocka preko turbo boost-a, automatski je podeseno na 6 (kod 6300 je 0/2/4) tako da te dvije jezgre jedino ostaju na stock clock al' jel i za njih ostaje stock napon ili se i on povecava, to ne znam.
za 4.8 napon je 1.512 sa llc ultra high a automatski 1.46v sa llc noraml
Pa eto za 4.2ghz njemu trazi 1.46V napon a ja "mlatim tudjim qrcem" kad kazem da ako je 1.3-1.4V za 4.2-4.4ghz clock previse i temp ispod 60*C? To je odlican rezultat za OC, ispravi me ponovo ako grijesim jer ne vidim cemu negodovanje od ostalih?
Eto ako nadjes razlog javi pa da i mi to postavimo
Problem s napajanjem/naponom, desava se kad je slab napon za OC.
Nije to nikakv problem sa naponom nego bug na ploči tj. normalna stvar za te ploče. Ako upališ turbo i klokaš ili ne klokaš pali se iz prve, ako ugasiš turbo imaš dupli start. Sve radi normalno i nema nikave greške/štete. Jednostavno se naviknite na to. Nemojte samo ostaviti upaljen turbo ako klokate, kako bi vam palio bez te zadrške od dvije sekunde, po meni je to tek ogromno sranje iako ploča tada pali bez odgađanja. Nisu te dvije sekunde presudne, pretpostavljam da se ploča prebacujje na drugi bios ili nešto dodatno provjerava prilikom paljenja.
Ja sam imao taj problem sa "duplim paljenjem" nakon sto sam pogasio neke opcije u bios-u (i turbo), non stop je bilo tako, dok me nisu posavjetovalu na overclockers net forumu da dignem napon za "jedan click" i rijesim taj problem, meni upalilo.
Digao nb freq. na 2.4 MHz, napon 1.25. Konacno mogu odvrtit par sati u prime-u bez illegal sumout! dD znam da ce bit imalo koristi od spustanja cmd sa 2t na 1t, to bi ucinio i testirao.. ovako
Digao nb freq. na 2.4 MHz, napon 1.25. Konacno mogu odvrtit par sati u prime-u bez illegal sumout! dD znam da ce bit imalo koristi od spustanja cmd sa 2t na 1t, to bi ucinio i testirao.. ovako
I meni stoji nb na 2.4Ghz, sve preko nije neki benefit za proc, a traži mi dosta napona i grije matičnu. A za cmd, na 1t mi baca greške al opet je do rama.
http://www.pcgamer.com/amd-gives-updates-on-its-upcoming-processors-and-motherboards/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=pcgfb
Novi stock cooler na 8370, to ce biti zanimljivo vidjeti kako ce se ponasati
EDIT:
Testiran cooler, radi na svega 50*C pod bench testiranjem, ovo izgleda fenomenalno
AMD Wraith CPU Cooler Review: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-wraith-cpu-cooler,4450.html
Znači novi AMD stock hladnjak se znatno poboljšao i sigurno čemo ga viđati na AM4 platformi.
AMD FX8370@4.0GHz/Prime95
Slika 1 i 2:Od starog hladnjaka je bolji za čitavih 15c odnosno temperatura ne prelazi 50c,"stari" ide do 65c.
Slika 3:Buka ventilatora je osjetno smanjena,92 mm ventilator se vrti na max 1600RPM.
Izgleda odlično za štok cooler.
Jedina je šteta ako ga ne stave uz FX 8300 uz istu cijenu, to bi bio pun pogodak da ljudi ne moraju investirati 200 kn u hladnjak.
Da svaka im cast sto su napokon napravili dobar stock hladnjak za zen al ipak nemoze se oprostit sto su na fx isporucivali neadekvatne coolere koji na max opterecenju nisu dobro hladili fx6xxx i fx8xxx a o buki necu ni govorit..fx serija kolko je povoljna i dobra tolko ima mana za sto je kriv sam amd
AMD Wraith CPU Cooler Review: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-wraith-cpu-cooler,4450.html
odličan potez amd-a, sad će puno manje ljudi trošiti lovu na zamjenu hladnjaka
no, pogledajte zanimljivost vezanu za usporedbu tower i top-flow hladnjaka, koliku razliku čini top-flow hladnjak kod hlađenja matične ploče
malešni 92mm vent na wraithu hladi vr na 91,1 stupanj, a kod dvostruko većeg macho to se penje na 105,2 stupnjeva celzijusa
i onda me ljudi pitaju zašto sam uzeo be quiet top-flow hladnjak i kakve to koristi ima, a ovdje se vidi skoro 15 stupnjeva manje na matičnoj
a još je kod mene 135mm vent koji fino pirka po matičnoj
Pa i ja sam stavio jedan 8 cm vent na grafu i puše po chipsetu i vramovima + pošteni hladnjak na CPU. Mislim da je to daleko bolje nego ovi tvornički hladnjaci.
Sve je to uredu ali koliko ti dobijes losije hladenje procesora od macha?
Ti svog intela neces moc natjerat preko 4.6 ghz da se ne pregrije dok ce on moc bez problema...
Po meni je puno bolja solucija i opcija dodat mali 40 mm ili 80 vent na faznu i chispet ili se posluzit vezicama i mastom i postaviti jedan 120 mm skupa na faznu i chipset i rijesio si problem hladenja i jednog i drugog...
Inace ljudi sa vodenim takoder nemaju kako hladiti faznu i chipset na plocu i takoder se sluze gore navedenom metodom kao sto sam i ja kada sam jedno vrijeme imao H100i na fxu i fazna hladna kao led..
Dobro urađen protok zraka kroz kućište i netribaš se bojat za temperature chipseta a ni fazne. Ja imam h100i na vrhu kućišta a accelero hybrid sa stražnje strane i oni izvla če zrak iz kućišta a jedan od čini mi se 200 na prednjoj strani i jedan na boku od 140 upuhuju zrak u kućište i jako dobro hlade matičnu (pogotovo onaj bočni što goni zrak direkt po matičnoj). Doduše kod mene je naklokani intel u pitanju.
Sve je to uredu ali koliko ti dobijes losije hladenje procesora od macha?
Ti svog intela neces moc natjerat preko 4.6 ghz da se ne pregrije dok ce on moc bez problema...
naravno da nije za ekstremni oc
no itekako je sposoban, evo ti dolje na testu - slabiji je za 4 stupnja od noctue nh d14 koja je vrh vrhova, koja ima dvostruku površinu za hlađenje i dva venta
a pogledaj buku - čak je i tiši od noctue, to baš nemere postići puno coolera čak i većih od njega
meni drži proc sa sve četiri jezgre 3,7 do max 60 stupnjeva u occt linpack testu na 600-700 okretaja i to usred ljeta, a potpuno nečujan je i na 1.200-1.300 okretaja do kud ga apsolutno ne trebam vrtjeti
uzeo sam ga radi potpune tišine i dobrog hlađenja, a najviše jer mi se sviđa kako izgleda u top-flow položaju
pirkanje po matičnoj samo je plus
Dakle za jaci overclock nije, to smo se slozili...Ajmo dalje...
Sposoban je ali kako sam rekao ne dovoljno sposoban kao jedan macho, kao jedan hyper 612s, kao jedan scythe mugen 3 ili max, kao jedan ereboss, itd itd...
Ovi testovi su radeni odavno i tu su neki kuleri koji su ipak slabiji od ovih gore koje sam ja naveo, a da se usporeduje sa noctuom nema smisla, stavi noctua-u na taj svoj procesor koji bi clockao samo na 4.5 Ghz i svoj hladnjak pa ces vidjet razliku, na 3.7 ghz nema smisla niti previse usporedivat...
Sto se tice necujnosti, 24 decibela nije ni malo a nije ni puno, a tisih coolera od njega ima dosta, nebi vjerovao, prodi recimo coolere po par nasih shopova i usporedi, evo ti samo primjer mog macha koji ide do 21 decibel sto je tise nego i taj be quiet...I ja isto mogu reci po nekim testovima da je sto se tice tisine i hladenja on blizu Notcue, ali pri vecim clockovima pored noctue je ipak slabiji i nema sto traziti...
Pri tome svemu cooler koji je tezak samo 650 grama i ima 4 aluminijske cijevi promjera mozda 6 mm ako ne i manje, se nema smisla usporedivat sa coolerima koji imaju jedan veci tower tezine 800+ grama sa 12 bakrenih ili alumijskih cijevi promjera cca 6 mm, a da ne pricam o coolerima sa dobro napravljenom komplet bakrenom bazom + dual toweri kao kod noctue, jednostavno neusporedivo jer jaci cooleri se ne uzimaju zbog izgleda i "mrtve" tisine nego zbog OC-a valjda...
Hladenje je osrednje, nije lose, na 3.7 ili do 4.0 Ghz se to sve jako slabo "osjeti", "jacina" coolera se osjeti i mjeri tek kada se clocka izna 4.4 Ghz i to malo jacim testovima za cpu + igre...
Ovo da pirkanje po maticnoj se slazem da je plus ali si dobio losije hladenje procesora, dok je bolje imati bolje hladenje procesora a dobrim protokom zraka kako je rekao nicky i ventovima sredit hladenje maticne ploce...
meni jači hladnjak ni ne treba, uzeo sam ga za svoj proc, ne za ekstremni oc
tiših coolera teško da ima, ovi be quiet ventovi su jedni od najtiših na tržištu i doslovno se ne čuje ništa do 1.200 okretaja od kojih ja koristim maksimalno 700
na 1.300 se čuje lagani šum zraka, na 1500 jest čujan ali ne previše
kolika je razlika u hlađenju kad bi proc mogao naložiti ne znam, jer proc nije otključan i najveći mu je problem ustvari u majonezi ispod ihs-a
no u ovom gore testu imaš i7 na 4.0 i hladnjak se sasvim solidno drži - opet ponavljam, samo 4 stupnja slabije od noctue i pritom je najtiši od svih na usporedbi
noctua ventovi idu na 1.300 i 1.200 okretaja, ovaj ide na 1.500 - na testu su svi natjerani na max - i opet je ovaj be quiet najtiši, dakle sa 1.500 naspram 1.300 okretaja od noctue i najtiši je
a maloprije sam ga digao do 1.300, pa na 1.500 i osjeti se razlika, što znači da je test bio na istim okretajima razlika bi bila još veća u korist be quiet hladnjaka
jasno da će na jačem ocanju razlika u temperaturi biti veća, no malo je i bedasto uspoređivati takav hladnjak s dvostruko većima i jačima
u usporedbi s tower hladnjacima slične veličine, broja i širine cjevčica i venta, mislim da ne radi ništa slabije - a pritom hladi i matičnu
to je bila poanta, ne natezanje može li hladiti ono za što nije namijenjen
meni jači hladnjak ni ne treba, uzeo sam ga za svoj proc, ne za ekstremni oc 1
tiših coolera teško da ima, ovi be quiet ventovi su jedni od najtiših na tržištu i doslovno se ne čuje ništa do 1.200 okretaja od kojih ja koristim maksimalno 700 2
noctua ventovi idu na 1.300 i 1.200 okretaja, ovaj ide na 1.500 - na testu su svi natjerani na max - i opet je ovaj be quiet najtiši, dakle sa 1.500 naspram 1.300 okretaja od noctue i najtiši je 4
a maloprije sam ga digao do 1.300, pa na 1.500 i osjeti se razlika, što znači da je test bio na istim okretajima razlika bi bila još veća u korist be quiet hladnjaka 5
jasno da će na jačem ocanju razlika u temperaturi biti veća, no malo je i bedasto uspoređivati takav hladnjak s dvostruko većima i jačima
u usporedbi s tower hladnjacima slične veličine, broja i širine cjevčica i venta, mislim da ne radi ništa slabije - a pritom hladi i matičnu 5
to je bila poanta, ne natezanje može li hladiti ono za što nije namijenjen
Prvo podebljano ok, to je za tebe, ja govorim kada gledas neke druge primjerke procesora i clockanja i iz toga razloga sam rekao da nema smisla gledat 3.7 ghz jer iznad tih clockova ide vecina danasnjih otkljucanih procesora tj,rade se testovi na idle i neki clock iznad 4.2 Ghz pa cak i iznad 4.5 Ghz...
2. Dao sam ti opet primjer svog Thermalright-a i imas jos takvih primjera hladnjaka tj.ventova na hladnjacima u nasim trgovinama i previse, samo treba pogledat, a koliko znam i Scythe ima dosta dobre i tihe ventove...
3. Testovi pokazuju sve, a opet ne pokazuju nista, ne vjeruj bas svemu sto se pise...Taj i7 je prije svega na 4.0, s tim da 4 stupnja i nije bas samo, da je taj i7 na vise od 4.5 Ghz noctua bi bila bolja ne za par stupnjeva nego za minimalno 10 stupnjeva sto onda pokazuje snagu noctue tj. zasto taj hladnjak i sluzi......Tisina koja je usporedivana sa H80, sa H20 i ostalim jeftinjim vodenim hladenjima nema smisla jer su to dosta bucniji hladnjaci na skoro svim okretajima gledajuci iste okretaje i kod be quiet-a...
Da su bili neki drugi hladnjaci u pitanju nesto bi i rekao, ali to su dosta stariji hladnjaci i usporedivati ih sa nekim danasnjim opet nema poantu jer su danasnji hladnjaci bolji i tisi, ako pogledas hrpu testova novijih hladnjaka vidjet ces, da ti sad ne stavljam nije ih problem naci...
4. Tisina je bitna ali ne najbitniji faktor u ovom slucaju, lijepo je kada je nesto tiho ali je jos ljepse kada je nesto "ucinkovitije"...
5. Tako je, znaci nema smisla jer taj hladnjak nije za ekstremne clockove i kao takav ne moze hladiti procesore pri jacem overclocku + opet kako ja to gledam, nema smisla imat takav hladnjak kada se ni chipset ni fazna nece toliko zagrijat ako procesor clockas od 300-500 Mhz, ako clockas vise od toga onda ti taj hladnjak ne koristi jer je preslab, jednostavno...
6. To bi trebalo istestirat da vidimo, a za hladenje maticne sam gore iznad naveo kako moze ispast prednost, a kako ne moze, clockanje je najbitnija stvar + dobar protok zraka i to je to...Poantu sam ja shvatio ali treba shvatiti kako je bitniji bolji hladnjak nego hladenje maticne...
Kod mene na 990FXA-UD3 (4.0 verzija) problem nestao sa najnovijim biosom (F3).
1. Prvo podebljano ok, to je za tebe, ja govorim kada gledas neke druge primjerke procesora i clockanja i iz toga razloga sam rekao da nema smisla gledat 3.7 ghz jer iznad tih clockova ide vecina danasnjih otkljucanih procesora tj,rade se testovi na idle i neki clock iznad 4.2 Ghz pa cak i iznad 4.5 Ghz...
2. Dao sam ti opet primjer svog Thermalright-a i imas jos takvih primjera hladnjaka tj.ventova na hladnjacima u nasim trgovinama i previse, samo treba pogledat, a koliko znam i Scythe ima dosta dobre i tihe ventove...
3. Testovi pokazuju sve, a opet ne pokazuju nista, ne vjeruj bas svemu sto se pise...Taj i7 je prije svega na 4.0, s tim da 4 stupnja i nije bas samo, da je taj i7 na vise od 4.5 Ghz noctua bi bila bolja ne za par stupnjeva nego za minimalno 10 stupnjeva sto onda pokazuje snagu noctue tj. zasto taj hladnjak i sluzi......Tisina koja je usporedivana sa H80, sa H20 i ostalim jeftinjim vodenim hladenjima nema smisla jer su to dosta bucniji hladnjaci na skoro svim okretajima gledajuci iste okretaje i kod be quiet-a...
Da su bili neki drugi hladnjaci u pitanju nesto bi i rekao, ali to su dosta stariji hladnjaci i usporedivati ih sa nekim danasnjim opet nema poantu jer su danasnji hladnjaci bolji i tisi, ako pogledas hrpu testova novijih hladnjaka vidjet ces, da ti sad ne stavljam nije ih problem naci...
4. Tisina je bitna ali ne najbitniji faktor u ovom slucaju, lijepo je kada je nesto tiho ali je jos ljepse kada je nesto "ucinkovitije"...
5. Tako je, znaci nema smisla jer taj hladnjak nije za ekstremne clockove i kao takav ne moze hladiti procesore pri jacem overclocku + opet kako ja to gledam, nema smisla imat takav hladnjak kada se ni chipset ni fazna nece toliko zagrijat ako procesor clockas od 300-500 Mhz, ako clockas vise od toga onda ti taj hladnjak ne koristi jer je preslab, jednostavno...
6. To bi trebalo istestirat da vidimo, a za hladenje maticne sam gore iznad naveo kako moze ispast prednost, a kako ne moze, clockanje je najbitnija stvar + dobar protok zraka i to je to...Poantu sam ja shvatio ali treba shvatiti kako je bitniji bolji hladnjak nego hladenje maticne...
1. nikako na kraj s tobom, ja ti govorim da sam hladnjak uzeo za sebe i svoj proc, ne za ektremni oc za koji taj hladnjak i nije namijenjen
ima na tržištu hrpetina hladjaka single tower s 4-6 heatpipesa i manjim, odnosno tanjim tijelom - njima je ovaj hladnjak konkurencija i to dobra
2, tvoj thermatake je mrcina duplo veća i s duplo više heatpipesa, nije u klasi s ovim, ne znam zašto ga stalno uspoređuješ
schyte ima tihe ventove, be quiet je tiši, u čemu je problem - pogledaj roundup testove 120/140 ventova - be quiet je na izjednačenim okretajima svugdje najtiši
3. pa ja sam odabrao taj test jer je najbliži mojem slučaju, a i pokazuje da imam itekako lufta
noctua nh d14 je tu samo referenca, nadam se da se slažeš da je još uvijek pojam snage i tišine, pa ako je be quiet tiši od nje, nema ni danas baš puno tiših na 1.200-1.300 okretaja
u tehnologiji ventova nema baš značajnih pomaka, nisu to grafičke kartice - be quiet je bio na vrhu prije 3-4 godine, na vrhu je i danas po tišini
4. meni je najbitniji faktor tišina, učinkovitost je postignuta i na 700 okretaja
5. tu si u pravu, no ipak neka on pirka, propuh je uvijek dobrodošao
nije baš toliko preslab hebemu, pa imaš gore test i7 3930k na 4.0, koji je veći potrošač od mojeg proca i sasvim dobro obavlja taj posao koliko se vidi
imaš i druge testove tog hladnjaka i tek na ekstremnom klokanju on ne zadovoljava, to je činjenica, ali do 4.2-4.4 je sasvim dovoljan, a pritom i tih
6. tu je sav prijepor - tebi je najbitnija učinkovitost na ektremnom ocu i maksimalni rezultat, meni nije
ja sam htio hladnjak koji će na mom procu obavljati posao bez da se oznoji, a da pritom bude potpuna tišina - to sam dobio, jer mogu nafrljiti proc na maksimum i držati ga tako satima, a da mi komp koji mi stoji od glave 40-ak centimetara bude jednako tiho kao kad surfam
na kraju evo ti i dvije i po godine "stari" test i7 na 4,3ghz gdje se drži sasvim solidno za svoju klasu - 74 stupnja nakon 2 sata torture nije niti blizu zabrinjavajućeg
nije baš da je zadnjih dvije godine napravljen neki breaktrough u hladnjacima i ventovima, jel
http://www.overclockersclub.com/reviews/bequiet_shadowrock_topflow_sr1/4.htm
Running near dead silent, the Shadow Rock TopFlow delivered excellent temperatures for a C-style heat sink that blows airflow down onto the components, keeping the VRM circuit cooling cool. Using four heat pipes passing through the copper base and aluminum fin array it performs about as well as similarly configured tower designs, all while staying dead silent, much like the more capable dual tower Dark Rock Pro 2. Comparing the performance of the Shadow Rock TOPFLOW to a direct competitor, the NH-C14 from Noctua, we see that the four heat pipe be quiet! design is a little less efficient than the six heat pipe design from Noctua. As far as noise goes it's a wash.
Imam pitanje glede statusa određenog procesora.
Gdje spada fx6300 u ljestvici AMD procesora ? Donji dom ili srednji dom ?