Kod Win OS-a me jednostavno nervira nedostatak onakvih opcija kao na macOS-u, fali im onaj Menu Bar tj. opcije za postavke/editiranje na istom (valjda neko zna na što mislim); najzaduju po pitanju UI-a (macOS ima veoma blag i opuštajući UI dok Win10/11 čisti korak unazad, Vista i 8/8.1 su jedini imali veoma odličan UI), ima veoma dobre i bolje tvorničke pozadine nego na W11, macOS je jednostavniji za kretanje, a već sam naveo i ove probleme oko ograničenja hardvera kod W11.
Ček malo, korisnik si Windows 24 godine, ali fali ti menu bar i opcije za editiranje koje na Windowsima nikad nisi ni koristio? Moram priznat da sam zbunjen. Inače, taj menu bar kojeg spominješ postoji na Windowsima, ali je skriven u kontekstualni izbornik, a također je dostupan je i u određenim aplikacijama kao što je Notepad. Jedina razlika je što gornju traku Mac koristi baš za sve programe, a Windows daje slobodu da se za to koristi kontekstualni izbornik, menu u samom programu ili ništa.
Rekao bih da tebi ne fali ništa, nego konkretno samo želiš promijenu bez ikakvog razloga. Kao kad imaš mobitel dvije godine, pa si se zasitio i želiš novi iako trenutni još uvijek normalno radi. No takav problem ne riješavaš kupovanjem novog uređaja nego čisto promijenom nečega što možeš promijeniti (primjerice teme, pozadine, animacija). To će ti dati osjećaj kao da imaš nešto novo, pa ćeš nastaviti koristiti uređaj i dalje.
Windows 11 se može instalirati na nepodržanom hardveru koji nikako ne zadovoljava sustavne preduvijete, to znaš? I to doslovno bez ikakvog "hakiranja".
Daj mi nabroji koje appove šta sad imam na Win10 Pro će mi biti teže pronaći na App Storeu ili Mac verziju istih na netu? Skoro svi appovi koje imam su dostupni i na Win i na Macu, ne vidim tu neke ozbiljne probleme, osim ak je nešto nevezano uz njih tipa saveanje, download sa neta, kopiranje, sync na ostale gadgete itd.
Ne govorim o aplikacijama nego o limitacijama sustava. Stvari na Macu rade u potpunosti drugačije nego što rade na samim Windowsima.
Još nešto šta mi se dopada kod Macbookova jesu dizajn i specke, znači kad jednom pogledaš u njega i počneš ga koristiti, sve ostalo ti se čini otužno i šuplje. Daj mi okači neki Win laptop koji ima touchbar i display sa tehnologijom sličnoj Retini pa ću javiti da li mi se dojma ili ne...
Na kraju bi samo reko da si me veoma rastužio svojim postom, inače macOS sam htio koristit još od trećeg osnovne, a nikad mi se nije želja ispunila
Laptope skoro pa identičnog dizajna imaš i kod Windowsa—doslovno. Dell XPS serija, Lenovo Yoga, Thinkbook, Ideapad serije. HP ima Envy, Spectre, Probook seriju. Asus ti ima Vivobook s prekrasnim OLED ekranom. Hvala Bogu, pa izbora ima. Što se specifikacija tiče, kod Apple-a nisu ništa posebno, osim možda Apple Silicon; RAM, SSD i ostale komponente su standardne ne-Apple nego od drugih proizvođača ne vidim ništa specijano u njima. Što se pak ekrana tiče, pogledaj laptope s OLED ekranima. Retina zasloni nisu ništa revolucionarno, to je Apple-ov izraz za ekrane s visokom gustoćom piksela, HDR i sličnim standardima. Ako si mislio da Apple proizvodi vlastite ekrane, nope! Ekrane za njihove uređaje proizvodi Samsung i još par drugih proizvođača.
I žao mi je što sam te rastužio svime što sam napisao, ali morati ću te još dodatno rastužiti. Jer Apple je odustao od touch bara i njihova nova računala ga više nemaju. Ali zato u non-Apple svijetu imaš računala i s dva ekrana, osjetljiva na dodir pa si možeš napraviti touch bar ako baš želiš.