E-reader vs. tablet

poruka: 4
|
čitano: 10.539
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
E-reader vs. tablet - dilema?

Kako mi supruga voli čitati knjige htio bih joj za rođendan pokloniti neki e-rader ili tablet.

Da li su e-readeri toliko bolji za čitanje knjiga (crno/bijeli ekran, duža autonomija) od tableta (ekran u boji, kraća autonomija)?

Tablet mi se čini univerzalniji (cijela obitelj) - surfanje, video player, igrice, ali je zato skuplji.

Trebam vaše savjete, viđenje - pro/contra - koji uređaj će biti primjereniji.

Može neki prijedlog e-readera i tableta - Best buy, pa da onda odvagnem i odlučim što da kupim.

Koje dimenzije ekrana i rezolucija su najoptimalnije?

Kako je sa garancijom, ako neki e-reader ili tablet naručim u inozemstvu, jer nije dobavljiv u RH?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
E-reader vs. tablet

Asus TF201 mi probija budget, mada prema svemu što čitam nije loš tablet.

Kao što sam gore napisao trebam prijedlog za neki Best Buy e-reader/tablet

prvenstveno za čitanje knjiga, a onda za povremeno surfanje i igranje (klinci).

Još ako tablet ima GPS (da nije A-GPS) bilo bi super, mada u tom cjenovnom rangu

kojeg tražim sumnjam da se može naći takav tablet?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
E-reader vs. tablet

pa "e-reader" ti je kao da čitaš sa papira, dakle nema problema pri vanjskom svijetlu, možeš čitati na plaži pod najvećim suncem, baterija traje cca mjesec dana (budući da se troši jedino kada se stranica lista) tako da ako je PRVENSTVENO za čitanje, onda mislim da nemaš što više razmišljati. Pogledaj si malo na youtubeu video o kindleu i sličnima pa ćeš shvatiti. A tablet ko tablet, baterija traje u prosijeku 6-8 sati, a prednosti i nedostake lcd ekrana znaš i sam.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.3.2012 11:02 (Duxy007).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
E-reader vs. tablet

Koristim i e-reader i tablet, pa mogu dati neke komentare na temelju vlastitog iskustva, koji će ti nadam se pomoći prilikom odabira.

Ukoliko je primarna namjena uređaja čitanje knjiga (i to uglavnom beletristike, a ne nekih stručnih knjiga prepunih ilustracija, dijagrama i tablica), onda je po meni definitivno bolji izbor e-reader. Pogotovo ako supruga voli čitati negdje vani, u hladovini ili na plaži, kada je LCD gotovo nečitljiv, a najbliža utičnica daleko. {#} Dakle, u takvim uvjetima e-ink ekrani su puno čitljiviji i ne naprežu oči (kontrast je dobar, nema odsjaja, slično običnom papiru). Kao što kaže Duxy007 u svom postu, baterija traje jako dugo (troši se samo prilikom promjene prikaza na ekranu), a dovoljno dugo traje i ako se uz čitanje sluša mp3 (što većina e-readera podržava). Prilikom dugotrajnog čitanja ne treba zanemariti činjenicu da su e-readeri obično manji, lakši i kompaktniji, pa ne umaraju ruku - bez problema ih se drži u jednoj ruci nekoliko sati, što baš nije slučaj sa prosječnim tabletom. Pri tome manji ekran kod e-readera nije nikakav problem, jer si možeš prilagoditi veličinu slova koja ti najbolje odgovara. Također, prosječan e-reader značajno je jeftiniji od prosječnog tableta.

Uređaj koji osobno koristim (i s kojim sam vrlo zadovoljan) je:

http://www.prestigio.com.hr/products/eBook-readers/3-series/eBook-Reader-PER5062B

(u trenutku kupnje definitivno nije bio top model, ali je po meni svakako bio jedan od "best buy" modela)

E sad, ako bi uređaj koristio za bilo što drugo osim čitanja knjiga, onda zaboravi e-reader i kupi tablet! Dakle, za surfanje, gledanje slika i filmova, igranje, pa i čitanje knjiga sa puno ilustracija - definitivno tablet. Surfati i gledati slike se može i na e-readeru (ne na svakom!), ali samo u slučaju krajnje nužde... {#} (ekran je monokromatski, obično sa 8 ili 16 nijansi sive, i sporo se osvježava).

Tablet koji koristim i s kojim sam također vrlo zadovoljan, i kojeg također mogu preporučiti kao jednog od "best buy" modela je:

http://www.acer.hr/ac/hr/HR/content/model/XE.H60EN.013

0 0 hvala 3
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice