Nakon kompletnog čišćenja starog laptopa imam jedan problem. Da elaboriram;
Nakon čišćenja laptop se uopće nije htio upaliti, jedan od glavnih uzroka ovoga vjerovali ili ne kod ove serije je prejako pritegnut vijak. Ok, našao sam to i rješio, no dan iza upalim laptop i dobijem Bios Error 501 (Bios corrupt or missing), ok, flasham i to i sve ok.... Nakon flashanja se javlja problem; ventilator u laptopu je nonstop na 100%, maximum speed iako nema nikakvih problema sa zagrijavanjem...
Probao sam sljedeće;
- Resetirati BIOS - Nema nikakve promjene
- Vratit original Bios - Nema promjene
- Provjerio matičnu, konektore, pinove i sve ostalo da eventualno nije nešto eksplodiralo - sve se čini ok.
- Editirao DSDT table, probao sa postavkama za ventilator da ide max na 30%, 20%, 10%, bez obzira na unos, ventilator ignorira sve i dalje radi na 100%...
- Provjerio sve senzore i temperature, sve radi normalno i u specifikacijama.
- Isprobao hrpu programa za kontrolu, edit ACPI-ja, direktno editiranje voltaže i sl. - Bez učinka...
E sada, niti jedan program koji sam probao nema mogućnost kontroliranja ventilatora na ovom laptopu, uz to Bios na ovim laptopima ima doslovno osnovne opcije tako da tu ne mogu puno učiniti... (Da, ono što sam mogao sam probao, Plugged in/Vent off/on itd.)
Ima li netko kakvu ideju? Razmišljam o reinstalaciji windowsa, ali sumnjam da će to ikako pomoći. Iako sam eliminirao problem hardwarea, mislim da je ipak u tome problem. Da nadodam da laptop radi normalno i bez problema osim što je ventilator na 100% i stoga proizvodi dosta buke, vlasnici ovog laptopa znaju kakva je to "bol".
Hvala unaprijed na eventualnim rješenjima i savjetima...