Ako ces stavljati sve fiksne IP adrese sto bih ja preporucio onda ne treba a i mozes ukljuciti samo pazi na range. Ako kompovima dajes adrese od 2 pa nadalje onda dhcp podesi da daje od 100 pa na dalje. Da se ne desi da dhcp da nekom kompu adresu koja vec postoji na drugom kompu i eto belaja ;)
Ako ces stavljati sve fiksne IP adrese sto bih ja preporucio onda ne treba a i mozes ukljuciti samo pazi na range. Ako kompovima dajes adrese od 2 pa nadalje onda dhcp podesi da daje od 100 pa na dalje. Da se ne desi da dhcp da nekom kompu adresu koja vec postoji na drugom kompu i eto belaja ;)
A nes ti mreze... moze stavit fiksne ip adrese, ali switch je glup uredjaj... nek ostavi na dhcp-u jer ce jos vise zbrljat pa ce bit konflikata medju IP-evima, pa mu pola oce radit, pola ne...
Lakse ce mu biti podesiti sharing ako ima ip adrese jer ce se tek sa imenima kompova zbuniti
Ovako ukuca \\192.168.1.xx i udri
A da je to smijesna mreza znam i ja al covjek lijepo pita a citaj postove prije mog prvog da vidis sta su ostali nalupali ;)
NE znam bil se smijo il bi plako ;)
moze ukucat i \\majin-kompjuter\ i isto ce mu izbacit...
Ma znam ja to anravno al nisam htio uvoditi pojam imena racunara a i brze ce mu se kaciti an mrezu ako ima fiksne ip adrese i i zbjeci ce problem kad mu router ne dodijeli IP adresu. UOstalom dao sam mu link na pc expertov forum gdje mu je to do u detalja obasnjeno.
-khmm, ... osim što je zaboravljeno, da unutar mreže nesmije biti računalo s istim imenom, (kao i IP-om). Pošto je ime preduvijet, nema razloga ne koristii ga za DHCP... dok ručni IP postaje zamoran (nepotreban), ali za neke dijelove mreže se i dalje koristi (možda kao mrežni printer ako je potrebno)...
Bezveze ovo razvlacimo ali zasto je rucni ip zamor? Postavi jednom i zaboravi.
-khmm, ... osim što je zaboravljeno, da unutar mreže nesmije biti računalo s istim imenom, (kao i IP-om). Pošto je ime preduvijet, nema razloga ne koristii ga za DHCP... dok ručni IP postaje zamoran (nepotreban), ali za neke dijelove mreže se i dalje koristi (možda kao mrežni printer ako je potrebno)...
Istina, serveri, printeri, ruteri i te djindje mindje nek ostanu na fiksnoj, a ostali kompovi... DHCP i mirna bosna...
Da li znate neku knjigu novijeg datuma o umrežavanju?
Poslušaj logica i tnakira... logic ti je sve detaljno objasnio, a tnakir ti je sve u kratkim crtama rekao.
Ja sam povezao kod sebe u firmi oko 20 kompova vrlo jednostavno kako je logic i objasnio, nema tu velike pameti