Iskon "iskustvo"!
- poruka: 3.300
- |
- čitano: 1.249.264
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Preko mobitela imam puno brzi net...ne kuzim zasto...najbolje sto izvućem iz kompa je 25mbit...a mobitel 37...ista prostorija,identicna...
mobitel podrzava wireless N a ako ti je komp spojen bezicno onda njegov wifi stick podrzava wireless B standard pa je ovo maksimum koji mozes dobit s tim stickom
Preko mobitela imam puno brzi net...ne kuzim zasto...najbolje sto izvućem iz kompa je 25mbit...a mobitel 37...ista prostorija,identicna...
mobitel podrzava wireless N a ako ti je komp spojen bezicno onda njegov wifi stick podrzava wireless B standard pa je ovo maksimum koji mozes dobit s tim stickom
thanks na info...aaaaa gdje da kupim wireless N usb karticu,jel to postoji?
P.S. Imam kineza onog wifisky RTL8187L
Jel bi ovo bilo OK ?
bi... prije toga probaj svoj stavit u neki drugi utor na kompu jer ja kad stavim iza onda dobivam max 10 mbit a ako ga stavim na usb port s prednje strane onda dobivam punih 20 s tim da i moj stick ne podrzava N standard, mozda bi osjetio nedostatak da sam uzeo vecu brzinu interneta od iskona
bi... prije toga probaj svoj stavit u neki drugi utor na kompu jer ja kad stavim iza onda dobivam max 10 mbit a ako ga stavim na usb port s prednje strane onda dobivam punih 20 s tim da i moj stick ne podrzava N standard, mozda bi osjetio nedostatak da sam uzeo vecu brzinu interneta od iskona
Probao sve živo,iza 6mbit...naprijed 25mbit...al moze to jos...najvise sto sam dobio s mobitelom je bilo 45mbit bez tv-a ukljucenog (iskon)...sutra u shopping...thanks!
Probao sve živo,iza 6mbit...naprijed 25mbit...al moze to jos...najvise sto sam dobio s mobitelom je bilo 45mbit bez tv-a ukljucenog (iskon)...sutra u shopping...thanks!
Za probu probaj kablom spojiti komp i router. Da vidiš fakat full brzinu.
To bi bio iznimno kvalitetan post kojeg možemo čuvat u arhivi i po potrebi linkat ljudima.
Osim ovih brojeva iz loga, može se tu dodati i masu poučnih stvari o VDSLu...kako,zaštko, dokle i sl.
Možemo...nasumično taj post ovdje kreirat,ali nastao bi nered na temi i gomila postova ili da netko pokrene textualni dokument koji svi možemo editirat preko dropboxa ili onedrive.
Kasnije to zaljepimo na ovu temu.
Jednostavno ljudima u jdednom postu ponuditi orjentaciju i znanje ( znanje koji su pojedinci mukotrpno sakupljali na svojoj koži).
Btw ja isto za neke parametre routerovog loga ne znam koliki su brojevi potrebni i što znače.
Imas jako dobrih objasnjenja na http://www.kitz.co.uk/adsl/linestats_explanation.htm. Nema potrebe sve ponovo pisat. Jos malo drugih stvari na drugim linkovima ali isti site. Ono sto je bitno jos je da svaki router ima svoj neki nacin prikaza koji nije uniforman. Problem nastaje, evo recimo bas na ovaj router koji si stavio, gdje sam ja valjda vec 4-5 puta vidio nesrazmjer u pokazateljima parametara. Imas recimo ovu gornju sekciju "VDSL port details" i onda ovu donju "VDSL band status". Nije se jednom dogodilo da stvari prikazane u jednom i drugom ne pokazuju na isto. Sad se postavlja pitanje sta je tocno? Po nazivu "port details" bi trebalo bit sto je router pokupio s porta vezano za navedenu paricu, dok bi "band status" trebao bit prikaz po spektrima za upload/download i pripadajuca gusenja. E sad, problem nastaje sto su ovi parametri nekad u totalnom disbalansu, a nekad se poklapaju. Evo bas je nedavno tu netko stavio liniju gdje mu je ovaj "port details" dio prikazivao skroz drugacije podatke (i nesrazmjerne podatcima koje je imao kad je bio na adsl-u), dok je ovaj "band status" dio prikazivao kako treba. To upucuje da je "band status" dio relevantan. Ali opet kad god gledas svi se referenciraju na dio o "port details", sto bi bilo netocno. Meni bi bilo drago kad bi netko nasao tehnicku dokumentaciju modema gdje je tocno objasnjeno sto prikazuje koji dio, iskreno, meni se ne da. Mislim da tu ima ljudi iz iskona, mozda ih oni imaju.
Uglavnom, poanta je da ti se ti prikazi razlikuju od modema do modema, neke stvari su vise manje svugdje iste, a to imas na kitz-u objasnjeno.
Ima već na forumu http://www.bug.hr/forum/topic/povezivanje-internet/kvaliteta-dsl-parice/182498.aspx
FEC greške su ispravljene, nebitne i jedino se gleda ES, UAS su sekunde koliko usluga nije radila
S tim da tamo napisano nije skroz tocno. Pogotovo ono za marginu. "margina mora bit sto veca" je netocna formulacija i jedan od izvora mnogo nesporazuma. Ratio mora bit sto veci, a kako njega ne vidis, nebitno je za korisnika. Margina s druge strane ne.
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Misli netko da bi ovu temu trebalo preimenovati samo u: Iskon?
Sad tu ima svega, a ovo ime je jer je pocelo negativnim iskustvima.
Prešao sam na Iskon i pušteno mi je 9000 kpbs, imam i IPTV.
Ali, na speedtestu sa isključenim TVom pokazuje oko 3 mbps, sa upaljenim oko 1.8 mbps. Zna li netko u čemu je problem.
Ruter je onaj crni Zyxel. Prvo je sve bilo u redu, 5.6 mbps sa TV, 8.8 bez, i onda su došli neki problemi, reset rutera,linije i sad je ovako.
Ako netko zna problem neka napiše jer je ovo stvarno glupo.
Daj screenshoot parametara (xdsl stats) iz routera i speedtest.
Ako još nisi, svakako prijavi kvar da nemaš puni profil a usput reci i ovo. Tu je nešto krivo namješteno ali ti imaš veći problem u infrastrukturi kada imaš tako slabe parametre.
Ne kužim kako se moglo od jednom to poremetiti. Bila pukla veza, svali tehničku službu, proradilo nakon 2 sata i sad ne dobivam puštenu brzinu.
Valjda je do njih.
Mogu li ja tražiti da dođu tehničari, hoće li naplatiti ili?
Ovako je bilo nakon prvog spajanja sa isključenim IPTV:
Ne kužim kako se moglo od jednom to poremetiti. Bila pukla veza, svali tehničku službu, proradilo nakon 2 sata i sad ne dobivam puštenu brzinu.
Valjda je do njih.
Mogu li ja tražiti da dođu tehničari, hoće li naplatiti ili?
Ovako je bilo nakon prvog spajanja sa isključenim IPTV:
nece ti naplatit, samo ih pozovi i doc ce pogledat
Evo:
Odradio sam reset rutera u međuvremenu.
Evo cisti primjer disbalansa.
vdsl2
Port details total attenuation downstream :18.6
band status attenuation downstream : 48.7, 102.3, 0
Ista stvar upload. Brzine koje dobijas su u skladu s band statusom i po tome je nejasno kako su ti uopce ukljucili vdsl.
Po "port detailsima" bi trebao imat 10 puta bolju brzinu nego sto pise na attainable.
Inace, kad postas statse, nemoj resetirat router. Kad ga resetiras poremeti se sto je centrala ispravljala na liniji te imas ono kako je postavljeno na portu. Ti ako imas puno problema linija ti se sama rekonfigurira, i to je onaj bitni dio, na cemu je "stalo". Sve u svemu, zovi i prijavi problem.
Ovaj crni Zyxel ima odličan wifi domet. Zbilja sam se iznenadio. Uredno radi dva kata ispod debelog betona. A kroz prozor ga hvatam dok sam već u trećoj brzini auta .
Imam i kabelskog Thomsona (vip/bnet) i taj ne može prismrdit ovom zyxelu po dometu.
Na jednoj crtici ili točkici surfanje ide glatko.
Može li netko prokomentirat utemeljenost komentara koji se javljaju po ovakvim "ruterskim" temama..."počeo je radit puno grešaka, na izdisaju je".
Ima li neko uporište takva rečenica? Shvaćam da je router mali pc...no kada,kako i zašto postane "lagav" ili je na "samrti"?
Iskon riješio sve, popravio problem. Zbog udaljenosti prelazim na Trio Fun 5 paket.
Nego, zanima me na koju foru je veća brzina kada se ugasi TV. Imam 9 mbps na speedtestu kad je ugašen, a 6 kad je upaljen.
Kod TComa i Optime mi nije bilo tako, uvijek isto, bez obzira Jel upaljen il ugašen TV.
Ako sta znači, u narančastoj zoni sam.
Uostalom, bolje za nas iskonovce, plaćamo npr. 5 kao ja, dobivamo 9.
Iskon riješio sve, popravio problem. Zbog udaljenosti prelazim na Trio Fun 5 paket.
Nego, zanima me na koju foru je veća brzina kada se ugasi TV. Imam 9 mbps na speedtestu kad je ugašen, a 6 kad je upaljen.
Kod TComa i Optime mi nije bilo tako, uvijek isto, bez obzira Jel upaljen il ugašen TV.
A valjda je samo na dslamu ogranicen total speed, pa imas ustvari 9 ko sto i velis pa radis kaj os s time. Isto kak i na adslu dok uploadas, mozes i upload od voipa potrositi pa se resetira ruter jer keepalive pocne kasniti/krepavati. Tipa imas 512kbit up ali ide i do 600kbit. Nije strucno objasnjenje, decki ce dati by the book objasnjenje :D
Jer "tv" i "internet" ide preko iste linije. A tvoja je takva da je max 9 i onda tv promet ima prioritet. Kad je tv ukljucen, imas ono sto ostane sto ne treba tv-u. Kad je tv iskljucen, imas puno pusteno. Obicno ako imas zalihe brzine vidis na routeru da je uvijek pusteno vise nego sto placas (uzmes 10mbita net, imas 15 pusteno i slicno), ako nemas ima situaciju kao sto ti imas, da tv uzima od interneta.
Imaš 26/2mbps zato što ti parica maksimalno toliko omogućava. Udaljen si više od 1.5km+ vjerojatno loša infrastruktura.
Možda bi ti mogli malo povećati UL smanjenjem target margine ali sve u svemu ne bi mogao više od 29/3mbps. Predložiti ćeš se da se vratiš na adsl paket.
ma nije mi toliko ni bitan down.. nego me čudi što je upload u nesrazmjeru.
Kakvom tocno nesrazmjeru?
Pa od obećanih 30Mb downloada dobijem 27
bilo bi logično i od 5Mb uploada da imam bar 4
I tata bi sine. Dobrodosao u klub "luzera". Imam 20/2 u paketu 20/5, ovih 2 navuko s 1.0 :) Sve je tocno sto ti ag008 kaze. Mozes prijaviti kvar, onda ako ti izadje tehnicar i nist se ne moze popraviti, onda ih lijepo zamolis da ti uplink marginu spuste na 6.5 da nategnu jos 0.5-1mbit uploada i mos biti sretan ko kuca jer to je to. I mos zahvaliti HT-u sto tak lijepo odrzava infrastrukturu, te se nadati 2025te da ti dofuraju mini centralu ili optiku, ovisi dal si u kuci ili zgradi...
Nego što mislite bi li se što moglo dobiti izmjenom kablova od
krovne razdjelnice do rutera ili je to pucanj u prazno
Ne bi to bilo logicno :) Ne ide to tako
Nego što mislite bi li se što moglo dobiti izmjenom kablova od
krovne razdjelnice do rutera ili je to pucanj u prazno
Pa moguce da bi popravilo ako taj kabel nevalja. Ali ako je spoj i kabel ok, promjena na "novi shielded blabla" kabel koji ce ti prodavac preporucit nece nista znacit. Tako da ako mozes, uzmi router i odnesi ga gore na krov kod razdjelnice i onda tamo direktno spoji router i vidi stanje. Ako je stanje dosta bolje, onda se isplati. Ako je slicno, ili mrvu bolje, ne isplati se. Jedini je problem sto neznamo kakav ti je spoj na razdjelnici te mozes li router odma tamo spojit ili moras krimpat kabel, a onda ti treba krimpalica.