Brzina interneta u Njivicama

poruka: 7
|
čitano: 1.630
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
offline
Brzina interneta u Njivicama i opcije

Pozdrav ekipa,

 

Možda se netko već susreo sa sličnim problemom.

Prodao sam stan u Zagrebu i uskoro privremeno (na cca. 1-2 god) selim u Njivice (južni dio). Ono kaj mi je postalo stvarnost je da više očito neću imati optiku, već sporiju verziju adsl-a (barem po karti pokrivenosti). U Krku imam cca 29-38mbps DL, ali je ta lokacija na karti označena plavo, nisam još uselio u novu kuću pa ne mogu testirati ali na karti je oznaka za sve ostale kuće žuto.

Prilikom provjere adrese na karti https://www.hrvatskitelekom.hr/karte-pokrivenosti daje mi da je za tu adresu Dostupne brzine : 100 - 500 Mbit/s - što mi više djeluje kao bug, nego stvarna vrijednost, posebno jer svi ostali operateri daju informativne brzine za tu adresu npr Iskon download 10 - 14 Mbps, upload 0,5 - 0,7 Mbps - btw. nisam ni znao da takav upload još postoji u RH :S

 

Infrastruktura sa optičkim kablovima je dovedena pred kuće (i po ostatku otoka) - koristi li to već netko ili su to samo kabeli koji još nisu spojeni na niš?

 

Ima li neka druga varijanta osim hibridboxa, gigaboxa koja bi ubrzala postojeći HT adsl?

Ima li naznake za 5g na ovom području do ljeta?

 

 

Fala

 

 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Brzina interneta u Njivicama

Za 5g ti ne znam, al što se tiče ove njihove karte pokrivenosti, u praksi bi trebalo bit žuto=obični adsl, plavo=vdsl. Znači ak si u žutom to bi bilo tako nešto kao što je Iskon izbacio u provjeri. Rozo je optika, al ne vidim nigdje na Krku da je dostupna niti u planovima 

 https://www.t.ht.hr/objave-gradnje-opticke-mreze. Ali ako kažeš da imaš optički kabel onda nečiji jest, to bi morao saznat od lokalaca, možda je od A1 ili HT FTTC.

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.4.2021 19:20 (Lil Dice).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama

Čudno je to što usred tih žutih ima i pokoja plava - možda ukoliko je netko zatražio novi priključak.

 

Mislim da je ovo infrastruktura grada i ostalih općina na otoku koju su gradili iz proračuna i potpore EU - možda će T-com i ostali to dobiti (ili su dobili) u najam. Ti kablovi su nedavno provedeni i u gradu Krku i po drugim mjestima na otoku.

 

Izgled kabla kraj kuća

11 godina
offline
Brzina interneta u Njivicama

Po HAKOM-u, u dijelu grada Krka optiku postavlja firma 'Smart island Krk d.o.o' (Vršanska 14, Krk), ali po planovima dovršetak mreže je tek krajem '22.g. Ali, eto nekog polazišta za informacije. 

 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Brzina interneta u Njivicama
Evo malog updatea:

Prekjučer su mi došli postaviti priključak u prizemlju (T-Com ADSL) - pustili jadnih 4mbit i obećali povećati na 10mbit + Maxadsl. Vele da je propusnost 23mbi max, ali tu ide i maxtv te još neke margine pa je uz "turbo" moguće 10 max.

Uzeo sam još jedan priključak za tvrtku i sutra će tehničar provući dodatni kabel sa 8 parica na kuću.

Jučer sam uzeo i A1 Officebox. Radi začuđujuće dobro - od 30-60mbit download, a i upload je sličan (470m zračne linije od odašiljača ali nizbrdo i bez optičke vidljivosti). 200m uzbrdo prema odašiljaču mob bilježi 150mbit DL (optička vidljivost), dok kod kuće pada ispod 10mbit na mobu, tako da Huawei B535 dosta dobro i lovi (postavio ga na terasu na 2. katu). Vjerojatno će te brzine u sezone dosta pasti.

Inače iz više izvora (tehničari, pa i iz same korisničke podrške i prodaje) sam čuo da u 1. mjesecu 2022. na moju lokaciju dolazi optika. T-Com neće koristiti otočku optičku infrastrukturu (novci i iz EU fondova), već će razvlačiti optičke kablove po svojim stupovima.
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama

Ovdje su ti planovi HT-a za izgradnju optičke mreže, pa provjeri:

HT: Objave gradnje optičke mreže

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2021 11:54 (Ord Mantel).
8 godina
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama

Tu nema niš za Krk, ali nekoliko tehničara i čovjek koji je došao izviditi situaciju za stup su mi potvrdili za prvi mjesec, a stoji im i u sustavu. Čudno. Možda baš zbog te situacije sa lokalnom samoupravom koja je izgradila mrežu na cijelom otoku i spora oko najma te mreže.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2021 20:04 (DGS).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice