Vaš audio kutak izdvojena tema

poruka: 11.600
|
čitano: 1.759.974
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
3 godine
Vaš audio kutak

Svi ostali subovi s kojima sam radio (i stari Dali Ikon serije) su imali na LFE podešavanje frekve.

No, ti možeš spojiti na LINE IN i sve će biti ok.

Po meni, ako su zvučnici Dali, sub ne mora biti iste firme već što kvalitetniji (za glazbu).

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Vaš audio kutak
lllnuclearlll kaže...

PITANJE:

S obzirom da na pojačalu nemam mogućnost naštimavanja crossover frekvencije već je ona fiksno postavljena na 100Hz na PRE-OUT priključku za subwoofer, koji je ispravan način spajanja i konfiguracije subwoofera na moje pojačalo??

Zaštekaš na jedan od LINE IN terminala (lijevi, desni, svejedno). LFE (izdvojeni) ulazi i jesu napravljeni da zaobilaze low-pass filter subwoofera ukoliko ti source već odrađuje filter kao što je slučaj kada se sub šteka na AV receiver koji ima mogućnost namještanja crossover frekvencije.

Deckard
15 godina
analogni kaže...

Po meni, ako su zvučnici Dali, sub ne mora biti iste firme već što kvalitetniji (za glazbu).

Ma naravno da ne mora, uzeo sam ovo samo kao primjer jer me zanimalo koji način spajanja i podešavanja je ispravan... No gledajući recenzije DALI subovi imaju stvarno odlične ocjene, a i cjenovno su mi prihvatljivi.

15 godina
deckard kaže...

Zaštekaš na jedan od LINE IN terminala (lijevi, desni, svejedno). LFE (izdvojeni) ulazi i jesu napravljeni da zaobilaze low-pass filter subwoofera ukoliko ti source već odrađuje filter kao što je slučaj kada se sub šteka na AV receiver koji ima mogućnost namještanja crossover frekvencije.

E sad me zanima još jedna stvar, no vjerujem da neću dobiti odgovor...

Kad uštekam PRE OUT na pojačalo, hoće li DENON prestati slati niske frekvencije na zvučnike ili zvučnici nastavljaju svirati u full spektru?

Ne mogu naći tu informaciju u manualu pojačala, no vjerujem da ću ju čuti čim prištekam kabel...

U svakom slučaju mogu na BASS knobu pojačala smanjit ili pojačat baseve po želji...

U principu me zanima način kako to najbolje izbalansirati, ali o tome više kad kupim sub i krenem isprobavati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2023 10:56 (lllnuclearlll).
3 godine
Vaš audio kutak

Ako je na Pre Out prikljućen sub, Denon će nastaviti sivrati isti spektar kao i prije(bez suba) !
Ostalo nema smisla...

1 0 hvala 0
7 godina
Vaš audio kutak

Ima tko kakvu preporuku  zvucnika do 2000€ . Sluze i za muziku i  za gledanje filmova ( znaci driver od 13cm ne dolazi u obzir jer znam da ne bude to to)  . Mičem se od Monitor Audio RX 6ica trenutno 

Bolje dvaput tri odjednom nego ni jednom jednu dvaput
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Samo malo vise informacija bit ce lakse da ljudi ne pocnu samo bacat prijedloge bezveze.
Novo ili moze i polovno?
Samo Hr trgovine ili i izvana?
Bookshelf ili florstander?
Soba od koliko kvadrata (pozeljne dimenzije)?
Zvuk slican MA ili nesto drugacije?
Kakav zvuk vise preferiras (detaljniji, mesnatiji, zivlji, opusteniji...)?

Sve cega se sjetis moze puno pomoc.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
14 godina
lllnuclearlll kaže...

Kad uštekam PRE OUT na pojačalo, hoće li DENON prestati slati niske frekvencije na zvučnike ili zvučnici nastavljaju svirati u full spektru?
Ne mogu naći tu informaciju u manualu pojačala, no vjerujem da ću ju čuti čim prištekam kabel...

U svakom slučaju mogu na BASS knobu pojačala smanjit ili pojačat baseve po želji...

U principu me zanima način kako to najbolje izbalansirati, ali o tome više kad kupim sub i krenem isprobavati.

Pre-out će slati sve van, Zensori će ti i dalje svirati niske frekvencije do kuda idu, a balansiranje odradiš na uho kako ti paše s tim da možeš krenuti s postavljanjem crossovera na subu otprilike na najnižu frekvenciju koju Zensori sviraju pa navineš još malo iznad te frekvencije. Obavezno skini neku aplikaciju za mob s kojom provjeriš fazu kad upogoniš sub da ne bi prošao kao ja biser koji sam na početku jedno vrijeme sub koristio s obrnutom fazom  i čudio se kako sub nije donio baš nešto previše u zvuk . A kad ono izvan faze 180°.

Deckard
15 godina
deckard kaže...

Pre-out će slati sve van

sve do 100Hz koliko sam shvatio iz Denonovih uputa, tako je fiksno naštimano... Generalno, šteta je što se ne može namjestiti crossover frekvencija za sub out... ne znam jel im to toliki problem ugraditi u pojačala.

15 godina
Vaš audio kutak

Obicno, barem u hifi kontekstu, amp ne bi smio imati crossover, sub to radi. Jedino REL se spaja na zvucnicki izlaz, ostali su ok i sa preamp outom. I onda zvucnici dobe cijeli spektar, neka rade onako kako su dizajnirani da rade, a na subu se podesava rezna frekvencija, faza i glasnoca tako da se sto bolje uklope sa doljnom reznom frek. zvucnika (obicno tuning freq. bass reflex porta, zna pisat u speckama zvucnika). 

U HT-u amp ima skretnicu i odredjuje sta ce svirati sateliti a sta sub, jer se ipak radi o malim satelitima koji bi se valjda zapalili ako im posaljes <100hz. 

Ako i amp i sub rezu, to je ful teze za podesiti, i tko zna sta se desava sa fazama... 

Tako da, preamp out iz ampa, crossover na subu, zvucnici sviraju sve, sub samo do rezne frekvencije. 

Ja tako imam na KEF subu, dokle na REL subu samo koristim zvucnicki izlaz jer jedino REL zna raditi dobro sa high level signalom. 

~~ sound sommelier ~~
Moj PC  
2 0 hvala 2
7 godina

Soba 20m2 spojeno na parasound amp preamp..Zvuk mesnatiji...da nisu 50Hz bas ( i ovi idu ispod 40)  Unutar hrv bi se mozda zadrzao..Dolazi u obzir novo i rabljeno...Dimenzije  otom potom..

13 godina
sseennoonn kaže...

Soba 20m2 spojeno na parasound amp preamp..Zvuk mesnatiji...da nisu 50Hz bas ( i ovi idu ispod 40)  Unutar hrv bi se mozda zadrzao..Dolazi u obzir novo i rabljeno...Dimenzije  otom potom..

ja imam dynaudio emit 50 odlični su i ispunjavaju ono što ti tražiš ali im treba preko godine dana da se usviraju

nije važno sudjelovati važno je pobijediti
15 godina
sseennoonn kaže...

Ima tko kakvu preporuku  zvucnika do 2000€ . Sluze i za muziku i  za gledanje filmova ( znaci driver od 13cm ne dolazi u obzir jer znam da ne bude to to)  . Mičem se od Monitor Audio RX 6ica trenutno 

sseennoonn kaže...

Ovo sam ja bio gledao da bi uzeo:

https://www.ronis.hr/zvucnici-polk-reserve-r700-black/479656/product/

Kontaktirao sam Ronis radi popusta i odgovorili su mi da ide za 15300kn (2030€) što je taman u tvom rangu.

Recenzije za ovaj zvučnik su svugdje puni hvale.

Eventualno bi mogao biti problem da su preveliki za tvoj prostor...

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
2 godine

U tom rangu ima dosta zanimljivih zvučnika, a među njima je svakako ovaj Polk koji je djigi spomenio. Da imam veći prostor vjerojatno bi ih isprobao.

Obzirom da nisi spomenio dimenzije evo nekih prijedloga šta bih ja gledao za tu kvadraturu.

JBL L82 ClassicKef R3Elipson Heritage XLS11KLH Model Three, Buchard S400 MKII ili P3Harbeth 7es-3Energy veritas 2.3Revel Performa 3 M106, Wharfedale Linton.

Puno različitih zvučnika, ali takvi su i ukusi. Slušao sam prva 4 s liste i svaki mi se poprilično svidio i sa svakim bih mogao ugodno živjeti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2023 2:20 (Just Outlaw).
15 godina
Vaš audio kutak

Nov sam u tome svemu, ali zar ti za taj novac ovo nije vrhunska stvar?

https://www.ronis.hr/zvucnici-dali-oberon-9-crni-par/414302/product/

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
lllnuclearlll kaže...

Nov sam u tome svemu, ali zar ti za taj novac ovo nije vrhunska stvar?

https://www.ronis.hr/zvucnici-dali-oberon-9-crni-par/414302/product/

I svaki od gore linkanih je vrhunska stvar... Sve je stvar ukusa 

7 godina
Vaš audio kutak

ovi iznad KHL i herberth etc neke sam slusao i nisu za ono sto ja zelim , napisao iznad da je soba 4x5m . Što se tiče određene glazbe  male kutije znaju super svirati. Ali kad mi dođe da pogledam LOTR ili Avatar 2 gledam to kao u kinu. Što znači da zvučnik od 100W nije dostatan za tako nešto...Imam ponudu za Viennu Acoustic  Bethooven (njih sam i cuo kod sebe .. Sviraju dobro al ima odredeni problem kod njih estetski koji me muci) .. Klipsch 8000 F II ponuda stoji na stolu ...Focal Aria 936 K2 .  AUDIO PHYSIC Tempo VI  Gamut  Phi mk2 .. I pogledavao sam i ja R700 Polk al neki kazu ne polk drugi go for it a jbg..Tesko je dobit to sve doma na slusanje 

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
Vaš audio kutak

Zvučnik nema snagu, već samo specifikaciju na kojoj piše koliko min. snage pojačala treba i koliko max. podnosi.
Bitnije je kolike je osjetljivosti u dB (sve ispod 87 db je manje osjetljivo) i koliko je stabilne impedancije (da npr. ne pada ispod 3 Ohma pri radu).

Za sobu od 20m2 bih uzeo veće Bookshelfe.
Za istu lovu bolja kvaliteta nego samostojeći (manje materijala ide) i bolji zvuk.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.1.2023 8:04 (analogni).

0 0 hvala 0
15 godina
analogni kaže...

Zvučnik nema snagu, već samo specifikaciju na kojoj piše koliko min. snage pojačala treba i koliko max. podnosi.
Bitnije je kolike je osjetljivosti u dB (sve ispod 87 db je manje osjetljivo) i koliko je stabilne impedancije (da npr. ne pada ispod 3 Ohma pri radu).

Za sobu od 20m2 bih uzeo veće Bookshelfe.
Za istu lovu bolja kvaliteta nego samostojeći (manje materijala ide) i bolji zvuk.

Kako je moguće da imam distorziju kad pojačam Zensore 3 do kraja, ako je DALI preporuka 25-125W, a ja imam 45W(8 Ohm), odnosno 75W(4 Ohm) pojačalo?

Generalno, toliko snage im se isporuči da vidim da se woofer na zvučniku krene mučit i onda krene krčati i bass više nema smisla nakon te točke... Istina, ne treba mi takva razina glasnoće, ali mislio sam pošto već mogu raditi sa pojačalom do 125W (barem tako piše u specifikaciji), da ih neću moći ni isprobati do pune snage sa Denonovih "mizernih" 45W.

Na kraju je ispalo da sam bio totalno u krivu.

Ali kako god, ta maksimalna snaga koju DALI navodi nema nikakvog smisla jer max limit zvučnika je, čini se, ipak manji.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.1.2023 9:07 (lllnuclearlll).
2 godine

Clipping occurs when more power is required from an amplifier then it is able to deliver. Once the maximum amount of power supply voltage has been reached, it becomes impossible to amplify the incoming signal without compromising its form. This means that the signal is amplified but in a very distorted form.

15 godina

Kako to "pojacas" zensore do kraja kada oni nemaju za pojacat?

Pojacas pojacalo do kraja a ne zvucnike.

Vjerojatno se pojacalo pocne "muciti" i onda ta snaga koja izlazi iz pojacala nije kvalitetna vise jer je pojacalo došlo do max pa radi toga zvučnik reproducira distorzirani zvuk.

10 godina
Vaš audio kutak

Kao što je rekao kolega iznad da pojačalu nedostaje snage i da zato kad ima manjak snage dolazi do distorzije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
djigibao kaže...

Kako to "pojacas" zensore do kraja kada oni nemaju za pojacat?

Pojacas pojacalo do kraja a ne zvucnike.

Vjerojatno se pojacalo pocne "muciti" i onda ta snaga koja izlazi iz pojacala nije kvalitetna vise jer je pojacalo došlo do max pa radi toga zvučnik reproducira distorzirani zvuk.

potato, patato... znaš na što mislim...

Baš me ću ih probati spojiti na 100+W pojačalo/reciever ako budem imao priliku. Ali realno, woofer toliko izbija van da mi se uopće ne čini da oni mogu glasnije... A zvuk je toliko glasan da bole uši već.

3 godine
Vaš audio kutak

Prije češ sa slabašnim pojačalom ( glede pravih Wati) skuriti zvučnike nego s jakim !

Pojačalo male snage ( a i bez dobre rezerve iz napajačkog sklopa) pada onda u Clipping, umjesto zdrave sinusoide signala isporučuje ravniji pilasti napon i to može skuriti zvučnike ako se ne smanji gkasnoća.

3 0 hvala 2
2 godine
sseennoonn kaže...

ovi iznad KHL i herberth etc neke sam slusao i nisu za ono sto ja zelim , napisao iznad da je soba 4x5m . Što se tiče određene glazbe  male kutije znaju super svirati. Ali kad mi dođe da pogledam LOTR ili Avatar 2 gledam to kao u kinu. Što znači da zvučnik od 100W nije dostatan za tako nešto...Imam ponudu za Viennu Acoustic  Bethooven (njih sam i cuo kod sebe .. Sviraju dobro al ima odredeni problem kod njih estetski koji me muci) .. Klipsch 8000 F II ponuda stoji na stolu ...Focal Aria 936 K2 .  AUDIO PHYSIC Tempo VI  Gamut  Phi mk2 .. I pogledavao sam i ja R700 Polk al neki kazu ne polk drugi go for it a jbg..Tesko je dobit to sve doma na slusanje 

KLH ti ej dizajniran da radi blizu zidu. Inače, odličan i za filmove. Njihov model Kendal je isto dobro riješenje. Ima toga dosta kao što sam ti napisao već ranije. Sve ovisi kakav zvuk voliš.

9 mjeseci
protjeran
Just Outlaw kaže...

Clipping occurs when more power is required from an amplifier then it is able to deliver. Once the maximum amount of power supply voltage has been reached, it becomes impossible to amplify the incoming signal without compromising its form. This means that the signal is amplified but in a very distorted form.

To je razumljivo i logično što piše, ali ovdje kod Dalija vidim problem u samom Daliju, odn. Dalijevom marketingu. Ako je u specifikaciji zvučnika ispisano da dotični zvučnik podnosi pojačalo u rasponu 25-150 ili koliko već wati onda onda taj zvučnik ne bi trebao ijedno pojačalo u tom rasponu odvesti u clipping.

11 godina
Pa svako pojacalo ima granicu clipinga zato se i ne pojacava nikad na max..sama zahtijevnost zvucnika ce rezultirat clipingom prije ili kasnije(zakretanje pota)
AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Vaš audio kutak

Neke od opcija 

1 Sonus Faber Sonneto V
0 KEF R5
0 KEF R7
3 Polk R700
1 KEF R11
0 Paradigm 700
2 Klipsch 8000 II
0 Monitor Audio Silver 500
0 Vienna Acoustic Beethoven
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2023 17:35 (sseennoonn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Napisao si da tražiš zvucnike do 2000€, a pola tih zvučnika u anketi košta puno više od te cijene.
Druga stvar je što većina tih navedenih zvučnika prevelika za tvoj prostor (4x5m) pa bi na kraju lako mogao završiti na zamjeni zvučnika opet...
4 godine
lllnuclearlll kaže...

Kako je moguće da imam distorziju kad pojačam Zensore 3 do kraja, ako je DALI preporuka 25-125W, a ja imam 45W(8 Ohm), odnosno 75W(4 Ohm) pojačalo?

Generalno, toliko snage im se isporuči da vidim da se woofer na zvučniku krene mučit i onda krene krčati i bass više nema smisla nakon te točke... Istina, ne treba mi takva razina glasnoće, ali mislio sam pošto već mogu raditi sa pojačalom do 125W (barem tako piše u specifikaciji), da ih neću moći ni isprobati do pune snage sa Denonovih "mizernih" 45W.

Na kraju je ispalo da sam bio totalno u krivu.

Ali kako god, ta maksimalna snaga koju DALI navodi nema nikakvog smisla jer max limit zvučnika je, čini se, ipak manji.

Nemoj to radit, napravit ćeš pizdariju ko ja. Sonus Faber Concerto piše da voli pojačala od 30W do 200W, ja imam pojačalo od 100W i u jednom zanosu sam malo jače odvrnio volume i to je uzrokovalo izgoreni tweeter. Na pretpojačalu sam okrenuo na otprilike 13:00 sati, nešto više od pola, VUmetri na pojačalu su pokazivali od 100W do 200W, zvuk je bio poprilično glasan i čist, bez distorzija i bez clippinga, ali tweeter je rekao do viđenja. Traženje čudotvorca, nošenje na servis i oko 1000 kuna troška. Sad imam reparirani zvučnik. A sve to s duplo slabijim pojačalom od deklariranog. Svirala je Sympathy for the Devil.

45W nije mizerno, ako je dobro napravljeno pojačalo. tih deklariranih 45W bi trebao bit stabilni minimum koje pojačalo može isporučit uvijek, što znači da proizvođači koji drže do sebe rade i malo jača pojačala, bar su tako japanci nekad davno radili. Ono šta je bitnije u cijeloj priči su vrhovi, peak-ovi koje pojačalo može isporučit i uz dobro napajanje ti peakovi idu puno više od deklariranih 45W, ali traju jako kratko. Nikad ne znaš kad će neka frekvencija probit plafon u kratkom intervalu i ode tweeter ili bas.

Live long and prosper.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice