Vidim da na forumu nigdje nema recenzija Steelseries Ikari miša, što me čudi, jer je miš na tržištu već nekoliko godina
Najviše me čudi zbog toga, jer miš je poznatije (kako kome) kompanije gaming opreme
No krenimo sa reviewom
Kako mi je ovo prvi gaming miš, moram priznati da sam bio malo skeptičan pri kupnji, pošto je miš, ajmo reć stariji. No nakon dobivanja dobrih feedbacka sa foruma o njemu odlučio sam se za kupnju. I od tad mogu reći da u mišu uživam, više nego na bratovom deathadderu
Miš dolazi u dvije verzije, optički i laserski, sa razlikom u DPI-u (laserski ima max 3200), driveru, te laserski ima LCD na dnu miša, ostalo je sve u potpunosti isto, tako da ovaj review je za obje verzije jer su potpuno isti (barem oblikom), malo ima razlike u software-u, ostalo ništa
SPECIFIKACIJE:
težina: 103 grams (0,23 lbs) FPS: 6.500
visina: 36 mm (1,4 in) IPS: 40
širina: 83 mm (3,3 in) DPI: 400 – 1.600 (laserski max 3200)
širina: 83 mm (3,3 in) Max akceleracija: 15 G
dužina: 130 (5,1 in) Lift distance: ~3,5 mm
garancija: 2 godine Polling: 1.000 Hz
PAKIRANJE:
miš dobivate u kartonskoj kutiji iz koje se lijepo vidi miš, a kutija je takvog oblika da možete staviti ruku na miša i „osjetiti“ kako leži u ruci. Ostalo ništa posebno, još dobijete sticker od steelseriesa, mali manual i brošuru sa njihovim proizvodima. Nikakvi driveri ili slično, jer miš to ne treba. Sasvim dovoljno pakiranje, jednostavno s obzirom što miš nudi, sa mogučnosti provjere gripa prije kupnje.
KVALITETA IZRADE:
miš je cijeli od plastike, te zbog toga bi mogli imati dojam da je lomljiv, probao sam ga stisnuti rukom i nema pucketanja plastike, sve je na svom mjestu kako mora biti.
IZGLED:
Netko će reć da je miš ružan, no meni je upravo suprotno. Miš lijepo izgleda, moja verzija (optički) je kombinacija crne i glossy sive, dok je laserski crni/matt siva ili crna sa glossy bijelom kao glavna boja. Tu se još uključuje i Ikari u izdanju za igru Sudden Attack gdje je glavna boja maskirna.
Ostalo ništa posebno, jednostavan i prihvatljiv izgled, nekima će se svidit, nekima ne, meni osobno se sviđa jednostavnost, dodatna svjetla na gaming mišu izgledaju lijepo, ali to mi je čista šminka da se malo više ima utjecaj na kupnju.
Miš nema nikakvu mogućnost kustomizacije, jedino što možete zamjeniti na njemu su podloge na kojima klizi, ostalo je sve fiksno.
ERGONOMIJA:
Što reći nego jednostavno savršen (barem meni).
Oblik namijenjen dešnjacima, duži, niži i širi profil miša je kao stvoren da lijepo legne u ruku. Na miša je potrebno iznimno kratko privikavanje, meni je trebao jedan dan da vidim kako mi najbolje leži u ruci.
Miš je namijenjen za palm grip, ruka kad se stavi na njega jednostavno legne sama u svoj položaj, sa svakim prstom na svom mjestu bez dodatnog namiještanja.
Sviđa mi se što miš sa desne strane ima ugravirane položaje za mali prst i prstenjak, te time spriječava da se prsti vuku po površini, što fps igračima (meni je) smeta u ciljanju i koči miša.
Sve u svemu jako dobro odigrana ergonomija i način kako sjeda na podlogu.
Znojenje ruke na mišu nisam osjetio, te miš ne klizi iz ruke, čak ni pri intenzivnom igranju.
FUNKCIONALNOST:
Na mišu se nalaze standard tipke, kao i na svakom mišu današnjice, LMB, RMB, Middle click, Scroll, Forward i Back tipke. Miš nema opciju easy shift, netko će to smatrati minusom, no meni nije, jer mi više tipaka od ovog na mišu ne treba.
Iza scrolla se nalazi tipka za mijenjanje DPI-a, koji ima dvije opcije, high (1600) i low (800), sa konfiguracijskim programom mogućnost 400/800. S lijeve strane imamo dvije diode koje označavaju koji DPI koristimo, High ili Low.
Maksimalni DPI na mišu je 1600, kako je miš namjenjen FPS igračima, veći DPI od ovoga nije ni potreban. Miš postoji u dvije opcije, kao laserski i optički.
Razlika između laserskog i optičkog je u DPI-u, laserski ima maksimalni 3200, te u LCD ekranu na dnu miša.
Odlična stvar kod Ikaria je to što je miš plug'n'play, nema potrebe za driverima i sve radi bez ikakvih komplikacija, jedino laserski ima driver u kojem je moguće podešavati macro i još neke sitnice. Optički ima više configuration tool nego driver.
Treba napomenuti i to da na laserskom je moguće podešavanje DPI-a na samom mišu pomoću LCD ekrana, DPI tipke i scrolla, i to u koracima od 1, tako da imate potpunu kontrolu koji DPI koristite. Optički miš nema ovu opciju jer nema ni LCD na dnu.
Back i forward tipke su na poziciji na kojoj moraju biti i palacem možete doseći obadvije bez ikakvog naprezanja i podešavanja ruke. Kabel miša je dug 2 m, te je pleteni.
Praćenje kretnje miša prilikom podizanja sa podloge, ovisi na ćemu ga koristite. U specifikacijama piše 3,5 mm, no na mojoj QcK podlozi imam osjećaj da je to više, dok na stolu bez podloge je ta udaljenost jako mala i miš ne bježi u stranu ili da radi čudne akcije.
Preporuka podloge za miša bi bila QcK, jer je podloga kao stvorena za njega, drugačije nisam mogao probati tako da nemam informacije o ponašanju na drugačijim tipovima podloga.
Miš je kompatibilan sa svim operativnim sustavima do sad izdanima, te nema utege te time nije prilagodljiv težinom.
zahvaljujući kolegi 191x7, javljeno mi je da miš ima tvornički uključenu predikciju pokreta. Iako osobno nisam osjetio neku veliku razliku u ponašanju miša, vjerojatno jer mi je ovo prvi gaming miš, ne mogu osobno dati ocjenu koliko je izražena predikcija kod optičkog modela, no meni nije smetala i mogao sam igrati bez ikakvih problema ili nepoželjnih akcija miša
PONAŠANJE U IGRAMA:
Miš sam isprobao u BF3, MW3 i Portal 2. Precizan, svaka kretnja ruke se očituje na ekranu, a tipka za prebacivanje dpi-a pomaže kad treba manja osjetljivost ili slično. Uglavnom vrlo ugodno i pozitivno iskustvo sa mišem, pogotovo sa mojim optičkim, za kojeg na stranici Steelseriesa da je optimiziran za FPS, izgleda da je tako kako piše.
ZAVRŠNA RIJEČ:
Ako ne tražite miša koji ima brdo tipaka, da je jednostavan i lijepo leži u ruci, ne morate dalje tražiti. Miš ima jako lijepo držanje u ruci, gotovo da se ne vidi pod rukom koliko ona dobro sjedne na njega. Jednostavnost, plug'n'play i mogučnost rada bez dodatnih drivera je super stvar, jer miša možete imati sa sobom kad god hoćete i na bilo kojem PC-u, bez potrebe da instalirate potreban driver za njega.
Jedino što će možda neke malo odmamiti je cijena, a ona je oko 320 kn, više manje (trenutno), možda malo i je viša nego što bi trebala biti s obzirom na godište miša i mogučnosti, but hey, to je steelseries, tako da to igra jedan dio cijene. Miš sadrži više pozitivnih stvari nego negativnih, meni se pogotovo sviđa jednostavnost miša i to što radi sve normalno bez ikakvog drivera.
PLUS:
ergonomičnost
Jednostavnost
Plug'n'play
Optimiziran za FPS
Raspored tipki
MINUS:
lift off na nekim podlogama
Cijena možda bi trebala biti niža
Samo sa dešnjake
OCIJENA: 8/10
za sve ostale prijedloge, komentare i kritike ostavite komentar.