Ako imate iskustva sa navedenim hladnjakom bilo bi dobro da ih podjelite, zanimaju me performanse i dojmovi o hladnjaku !!
Xigmatek Gaia SD1283
- poruka: 11
- |
- čitano: 4.612
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dakle,praktički isto kao i coolermaster hyper 212 plus.Drzao mog phenoma x4 b50 na 46 C (1.3V,3.1Ghz) sa jednim Xilencom(1250rpm,44cfm), 42 C sa dva xilenca*.57 C (1.425V,3.6Ghz) sa jednim *,53 C sa dva *.Hladnjak je bio mountan
vertikalno.Okolna temperatura je bila 21-22 C.Za 220kn mislim da nema boljega.
Instaliran je hladnjak iz naslova, i prvi dojmovi su da je mrcina od hladnjaka za 220 kn i spram AMD-ovg stock cirkusa je ovo kao Voyager spram Space Shutla !! Na brzinu sam malo odvrtio OCCT da vidim kakva je situacija i dobro izgleda . Sa ovim mojim procesorom ( vidi pod Moj PC ) na 1.35V je AMD-ovo sranje grijalo CPU do 59 stupnejva, a jezgre 10-ak stupnjeva manje. Onda se zavrti do oko 4000 obrtaja ( kad je naravno glasno previše ) pa spusti temperaturu na oko 55 stupnjeva i tu se drži ! Sobna temperatura je bila oko 21 stupanj. Na Xigmateku temperatura CPU-a se vrtila oko 48-49 stupnjeva za CPU i oko 32 stupnja za jezgre pri sobnoj temperaturi od oko 23 stupnja. Najbolje je od svega što se vent vrtio na postavljnih oko 1000 okretaja i nije se podigla brzina uopće !! Dakle hladnije je oko 10-ak stupnjeva za procesor, a da je vent pri tome nečujan što je već dovoljno da svatko promjeni stock smeće. Zanimljiva stvar, dok se vrtio OCCT, probao sam onako na opip da vidim kakva je temperatura hladnjaka i stvarno zanimljivo opažanje. Naime dok se vrtio OCCT već neko vrijeme, i temperatura CPU-a se ustalila na 48 do 49 stupnjeva, hladnjak je na opip otprilike hladan !! Osjet topline na opip hladnjaka dok je CPU-u pod opterećenjem je otprilike kao da dodirnete bilo šta drugo u sobi, što me iznenadilo. Očekivao sam da je bar topal, ali ništa !! Neznam jel i drugima sa tower hladnjakom takva situacija. Jedino što mi nije jasno je da mi je razlika pod opterećenjem između temperature CPU-a i jezgara oko 18 stupnjeva !! I da nađem i jednu "manu" hladnjaka, mrcina nestane u regularna kučišta
. Sve u svemu, mišljenja sam da za 220 kn nema bolje kupovine što se tiče CPU hladnjaka !!
Dopuna prethodnom postu za one koje interesiraju performanse hladnjaka ! 2 sata Prime 95 testiranja sa mojim procesorom na 3.5Ghz sa naponom od 1.464V pod opterećenjem i sobnoj temperaturi od 23 C ! Napomena samo da je stock cooler dosegao 60 C dok se vent vrtio na oko 2400 okretaja ( cores 50 C ) na stock taktu sa naponom od 1.35V pod opterećenjem i stabilizirao se na oko 55 C sa ventom na oko 4000 obrtaja (što je iritirajuće glasno)! Procesor ja sada na 3.5Ghz napon na opterećenju je 1.464V sobna temperatura je 23 C. Temperatura CPU-a je došla do 56 C ( cores 39 C ) sa ventom na 1000 okretaja, i zatim se vent zavrtio do 1400 okretaja i sad je temperatura 53 do 54 C konstantno ( cores oko 36 C ) s time što je vent i dalje praktički nečujan ( 12 cm ventilator ) !! Znači uz značajno povećanje napona procesora i podizanje takta, temeprature su manje nego na stock hladnjaku sa stock taktom i još uz bonus da je komp nečujan za razliku od stock venta koji se pri igranju recimo Crysisa 2 vrtio preko 4000 okretaja što je stvarno iritantano bučno !! ZAKLJUČAK je da je Gaia odličan izbor i za clockanje !!
Stavi još jedan ventilator za pull i temperature će ti biti mozda i ispod 50 C.
Ma nema potrebe investirati u još jedan ventilator. Tih 3 ili 4 stupnja nedonose mi ništa posebno.
Strava hladnjak, kvalitetom izrade i preformansama komotno može konkutirat duplo skupljim coolerima, jucer dobio u kombinaciji sa x6 1055t s laganim oc na 3.5 drži par stupnjeva iznad sobne i pri tom nečujan, uskoro više informacija dok testiram
Lool, a da ti negledaš možda pogrešne brojke . Gledaj temperaturu CPU-a a ne temperature jezgara.
Lool, a da ti negledaš možda pogrešne brojke . Gledaj temperaturu CPU-a a ne temperature jezgara.
Možda sam rođen glup ali s vremenom se zanat nauci,
prijatelju cpu temp je u idle =30°C a coretemp =20°C (laže) pri sobnoj temperaturi od oko 22°C
Pa dobro, onda je malo više od par stupnjeva ako je 30C procesor a sobna 22C . Opali 15-ak minuta Prime da vidiš dokle se popne CPU temperatura ?