Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 657.066
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

ima li iko ??

usput jos jedno pitanje, skinuo sam sa prednje strane spuzvice koje su bile na onim mjestima gdje se mogu ubaciti dodatni opticki uredjaji..imaju jos limovi u kucistu, i ona zastita s vana..da li da skinem te limove za bolji protok vazduha ??

ili je bolje da vratim i spuzvice, kako bi vazduh izlazio samo na odredjenim mjestima ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bolji protok zraka ces dobiti usisnim i ispusnim ventilatorima ali ne skodi ni skinuti taj lim gdje su ladice. Spuzvu nebi skidao jer mislim da bi mogle posluziti kao neki filter za prasinu.

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

spuzvice sam vratio, limove necu dirati, samo uzet jos 2 venta, stavit jedan dole napred (usisni) i na vrh pozadi (ispuhni)

ima jos jedan na vrhu, na "ledjima (ispuhni) i to je valjda to..imat cu vise "ispuhivanja nego uvlacenja" zraka, ne znam kako se izraziti, i ne znam da li je to dobro, ali trazio sam po netu i mislim da je ok..procitat cu jos o tome prije nego sto krenem na posao..al me stvarno zanima sta sa plocom..ne mogu nac na internetu kakav joj je OC potencijal, a LGA775 je sve rjedje i rjedje..ako mi treba bolja ploca za 3.6-3.8 overclock, volio bih da na vrijeme ubodem neku Asus P5Q ili slicno, jer mi je poznato da su dobre za OC..

ako ne vidite na MOJ PC, ploca je BIOSTAR P43B-A7

i trazio sam po biosu, ali nigdje nisam nasao da podesavam djelitelj za dram, samo imam opciju da mi ram bude auto, 800 i 667 MHz..ili ja ne znam sa ovim biosom, ili prosto ima premalo opcija na njemu, cak i voltazu proca mogu dizati za samo 5%,10% i 15%, a ne konkretne vrijednosti..

zna li iko nesto o ovoj ploci, i da li mi treba druga, eventualno bolji ram da bi proc uspio dignuti na 3.8??

nije da mi toliki clock treba, nego prosto zelim da se upoznam s tim i dignem na toliko, a mozda kasnije za svakodnevni rad smanjim na 3.6, znaci ne zelim da dajem pare za duplo bolju maticnu ako mi ona zapravo ne treba da postignem ovo..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
ismar89 kaže...

i trazio sam po biosu, ali nigdje nisam nasao da podesavam djelitelj za dram, samo imam opciju da mi ram bude auto, 800 i 667 MHz..ili ja ne znam sa ovim biosom, ili prosto ima premalo opcija na njemu, cak i voltazu proca mogu dizati za samo 5%,10% i 15%, a ne konkretne vrijednosti..

zna li iko nesto o ovoj ploci, i da li mi treba druga, eventualno bolji ram da bi proc uspio dignuti na 3.8??

nije da mi toliki clock treba, nego prosto zelim da se upoznam s tim i dignem na toliko, a mozda kasnije za svakodnevni rad smanjim na 3.6, znaci ne zelim da dajem pare za duplo bolju maticnu ako mi ona zapravo ne treba da postignem ovo..

Neke ploce imaju napisan mnozitelj i efektivnu vrijednost za taj djeljitel(to je to 667/800/1066), glavno da ti pise koja je efektivna frekvencija. Najbolje ti je imati rame deklarirane na 800 ili 1066 (imaju veci mnozitelj) jer rami na nizoj frekvenciji mogu brzo doci do zida zbog niskog mnozitelja - to ti ne dozvoljava vise dizati FSB jer ti memorija ne moze podnjeti tu frekvenciju.

I obavezno dobar hladnjak za procesor!

15 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
ismar89 kaže...

Neke ploce imaju napisan mnozitelj i efektivnu vrijednost za taj djeljitel(to je to 667/800/1066), glavno da ti pise koja je efektivna frekvencija. Najbolje ti je imati rame deklarirane na 800 ili 1066 (imaju veci mnozitelj) jer rami na nizoj frekvenciji mogu brzo doci do zida zbog niskog mnozitelja - to ti ne dozvoljava vise dizati FSB jer ti memorija ne moze podnjeti tu frekvenciju.

I obavezno dobar hladnjak za procesor!

sada mi je ram na auto, i u cpu-z pise da je 450.6..sto me malo zbunjuje..cak i kad je deklarisem na 800..ali u sustini, kada budem htio OC, stavit dram na 800, i onda pokusati..a sto se tice hladnjaka, mugen 2 mi je u opciji, ili pak onaj malo poskup noctua..samo se prije toga zelim osigurati da li ce mi ploca to sve podnijeti..

17 godina
neaktivan
ismar89 kaže... 

sada mi je ram na auto, i u cpu-z pise da je 450.6..sto me malo zbunjuje..cak i kad je deklarisem na 800..ali u sustini, kada budem htio OC, stavit dram na 800, i onda pokusati..a sto se tice hladnjaka, mugen 2 mi je u opciji, ili pak onaj malo poskup noctua..samo se prije toga zelim osigurati da li ce mi ploca to sve podnijeti..

probaj na manual i stavi da ti bude oko 800. OC DDR2 za 100MHz je previse. Ako ne mozes onda ti treba bolja memorija (znaci 1066).

17 godina

Evo da izbacim svoj "klok". Tako je već negdje godinu i pol dana, (sreća da grafička za mjesec napušta kutiju) i radi bez problema sa urednim temperaturama. Sa dizanjem voltaže procesor ide još gore, ali mi nije potrebno.. Procesor hladi TT Mini Typhoon (slika2)... plus još pet ventilatora u kućištu (1x120mm i 4x92mm)

TT MiniTyphoon TT MiniTyphoon
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.1.2010 22:24 (doktor1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
ismar89 kaže... 

probaj na manual i stavi da ti bude oko 800. OC DDR2 za 100MHz je previse. Ako ne mozes onda ti treba bolja memorija (znaci 1066).

znam da je previse, uz to nije neki ram koji je bas za clockanje (TakeMS)

ako budem morao uzimati novu memoriju za to, onda radije uzet i plocu sa ddr3 i uzet novu ddr3 memoriju..

EDIT: stavio sam dram na 667, i sad u cpu-z pise 376.3..a command rate 2T, je li to zapravo djelitelj ??

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.1.2010 22:33 (ismar89).
16 godina
neaktivan

eo clocko sam proc na skoro 3 GHz bum sad kad bum imo vremena i preko tog

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

jedno pitanje u vezi coolera..jel se mugen 2 (u BiH za 79KM)  isplati pored katana 3 (44KM), ili shuriken rev.B (52KM)

kolike su razlike ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Preporučujem ti scythe mugen 2,ima tanje listiće i više toplovodnih cijevi, i možeš montirati čak 4 venta. dosta je bolji od katane ,a o shurikenu da ne govorim.

Ja sam si u ADM-u naručil baš njega... mugen 2 je odličan kuler. nadam se da sam ti pomogo..

15 godina
neaktivan
Slash 666 kaže...

Evo imam pitanje. Kolko bi mogao dić svoj proc. Na stock kuleru, po mogućnosti bez diranja po voltaži. I sta bi trebo s memorijom?

Nitko?

hmda
16 godina
neaktivan
Slash 666 kaže...
Slash 666 kaže...

Evo imam pitanje. Kolko bi mogao dić svoj proc. Na stock kuleru, po mogućnosti bez diranja po voltaži. I sta bi trebo s memorijom?

Nitko?

Namjesti omjer FSB:MEM na 1:1 ( to je najcesce u biosu oznaceno s 2.0) i jednostavno digni FSB. Trebao bi moc staviti FSB na 400 (1600MHz efektivno) bez dizanja napona. Sretno!Cool

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
15 godina
protjeran

Na mom E4400 (inace na 2.0 GHz) sad je 1.2 GHz, zasto?

Maticna ne podrzava nikakav overclock, napojna MS 120 W.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2010 17:54 (Mentalist).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Na mom E4400 (inace na 2.0 GHz) sad je 1.2 GHz, zasto?

Maticna ne podrzava nikakav overclock, napojna MS 120 W.

EIST i C1E tehnologije. Služe radi uštede energije pa se zbog toga procesor underclocka (množitelj padne na 6x). Istovremeno kada CPU prijeđe u load frekvencije se vrate na default (množitelj se vrati na onaj definirani)

And even in the darkest nights, I'm a Thug for Life
16 godina
neaktivan

Evo imam jedno pitanje za OC EXPERTE ovdje. Htio bi da mi detaljno pojesne za sto sluze ove opcije u BIOS-u. ŠTO konkretno dobijem s povečanjem napona FSB-a i (G)MCH-a. Te što dobijem ako povisim napon PCI-E sabirnice. Stavio sam dvije slike iz manual-a kao prilog. Unaprjed zahvaljujem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imao sam E 7200 koji ima množitelj 9,5 Wolfdale jezgra je OK, radio je na 3,2 Ghz na stock naponu, 3,4 Ghz sa malim dizanjem napona. Probaj, obzirom da imaš veći množitelj možda bude radio i na većem taktu bez dizanja napona. Inace imam i jedan E5200( Ista jezgra Wolfdale)  koji sa stock coolerom od E4400 radi na 3,75 GHz sa 1,356V.

16 godina
protjeran

Eh. Ja bih svoga na 3,0GHz ako može netko javiti kako se to radi? Ja znam da ide na 3,0 bez dizanja voltaže ili napona pa bih ja to iz BIOS-a sam ... Prvi put mi je...! Imam multiplier na 9 i to je najviši mogući, a FSB mi je na 266 što daje 2,4. Sad, ja bih taj FSB ako netko zna kako dignuti na 333 da to bude 9x333 ili 2,99GHz? Tnx unaprijed na pomoći!Osmijeh

loss of interest question wonder waves of fear they pull me under
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mtopol kaže...

Evo imam jedno pitanje za OC EXPERTE ovdje. Htio bi da mi detaljno pojesne za sto sluze ove opcije u BIOS-u. ŠTO konkretno dobijem s povečanjem napona FSB-a i (G)MCH-a. Te što dobijem ako povisim napon PCI-E sabirnice. Stavio sam dvije slike iz manual-a kao prilog. Unaprjed zahvaljujem.

Napon FSB-a trebas povecati dizanjem frekvencije FSB-a (kao sto dizanjem takta procesora trebas povecati i napon procesora).

Ista stvar i sa PCI-E sabirnicom.

17 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Eh. Ja bih svoga na 3,0GHz ako može netko javiti kako se to radi? Ja znam da ide na 3,0 bez dizanja voltaže ili napona pa bih ja to iz BIOS-a sam ... Prvi put mi je...! Imam multiplier na 9 i to je najviši mogući, a FSB mi je na 266 što daje 2,4. Sad, ja bih taj FSB ako netko zna kako dignuti na 333 da to bude 9x333 ili 2,99GHz? Tnx unaprijed na pomoći!Osmijeh

Stavi FSB na 333, povecaj napon procesora (ili mozes staviti na AUTO), takodjer napon FSB-a povecaj (ili isto na AUTO).

Pazi onda koja ti je frekvencija memorije - spustaj mnozitelj memorije tako da ti takt ne prelazi deklariranu vrijednost (mislim da je kod tebe 800MHz).

16 godina
protjeran

Gdje se diže taj prokleti FSB na mojoj matičnoj? Pa ja sam gledao i evo dole screenshot iz BIOS-a! Nigdje ga za naći?Viče 

EDITevo još...

BIOS BIOS
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 16:50 (stoncin3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo tu. Enablaš i staviš ga na 333

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 16:50 (Oly_E3).
17 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Gdje se diže taj prokleti FSB na mojoj matičnoj? Pa ja sam gledao i evo dole screenshot iz BIOS-a! Nigdje ga za naći?Viče

Kolko ja vidim tebi je FSB (kod tebe pise CPU Host frequency) vec na 333 ali ti je mnozitelj na 7.5, siguran si da ti je max mnozitelj 9 a ne 7.5?

Inace kod OC-anja intela moras iskljuciti one tehnologije za cuvanje energije, 2 su ali ne znam napamet kako se zovu Belji se

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 17:00 (AA-d00d).
17 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

EDITevo još...

Gdje ti je cpu host clock control stavi na enabled,tako ćeš "otključati" mogućnost manualnog namještanja.I onda polako dižeš frekvenciju.

16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
stoncin3 kaže...

Kolko ja vidim tebi je FSB (kod tebe pise CPU Host frequency) vec na 333 ali ti je mnozitelj na 7.5, siguran si da ti je max mnozitelj 9 a ne 7.5?

Inace kod OC-anja intela moras iskljuciti one tehnologije za cuvanje energije, 2 su ali ne znam napamet kako se zovu Belji se

Ovo je manual ploče Namigiva

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Ovo je manual ploče Namigiva

My badSramim seSmijeh

16 godina
protjeran

Tnx Idem probat sa 2,80 pa ako uspije poslje na 3,0.Šutim

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
mtopol kaže...

Napon FSB-a trebas povecati dizanjem frekvencije FSB-a (kao sto dizanjem takta procesora trebas povecati i napon procesora).

Ista stvar i sa PCI-E sabirnicom.

Frekvencija FSB-a ide do 450MHz stabilno, kasnije postaje nestabilno, bez obzira kolko dam napona CPU-u. Znaci da povecam napon FSB-a i dobijem vezi stabilni takt FSB-a. Do kolko bi smio maximalno ic? A sto dobijem ako povecam napon (G)MCH-a? 

17 godina
neaktivan
mtopol kaže...

Frekvencija FSB-a ide do 450MHz stabilno, kasnije postaje nestabilno, bez obzira kolko dam napona CPU-u. Znaci da povecam napon FSB-a i dobijem vezi stabilni takt FSB-a. Do kolko bi smio maximalno ic? A sto dobijem ako povecam napon (G)MCH-a? 

Ako mislis na svoj E8400 koji ti je vec na 4GHz onda ne bi trebao vise ici, osim ako nemas vodeno hladjenje (mozda i LN2Namigiva).

Ugl nisam expert za OC-anje intela, malo bolje se kuzim u ADM gdje bi taj ekvivalent bio NorthBridge (kod kojeg napon ne bi trebao ici iznad 1.35V)

16 godina
protjeran

Evo mene na 2,66GHz. Iz drugoga pokušajaNevinašce Jer ovo OK dolje...? Temperature me već sad zabrinjavaju? Porasle za nekih 30-40%Iznenađen

CPU ID CPU ID
Temp Temp
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice