Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 667.713
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
RE: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
stoncin3 kaže...

Kako je pak meni?

Na 1.48V 24/7

Jer to sigurnoNeodlučan

moj q 9400 @3.8 je brijao na 1.4v 24/7

sada u idle-u 3.8 1.24 v mi je temp 31,36,35,37 sto je odlicno dok u prime 95 neprelazi 72 70 69 70

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.9.2010 21:13 (dokly).
15 godina
neaktivan
dokly kaže...
Jurky kaže...

ja sam lapao i7 930 drugi dan nakon sto je dosao..... procesor je bio neravan po povrsini i 1/2 nije imala pravi kontakt s povrsinom.....rezultat oko 10 stupnjeva bolje temperature....

ima jedan dobar video tutorijal za laping ako koga interesira, samo napomena gubi se garancija cim se proc stavi na brusni papir....

koje su tu temp u idleu i recimo u prime 95 sa tom zvjeri..   stavi na 3.8 radi usporedbe sa mojim..i  koja ti je voltaza potrebna za 3.8?nadam se da nepretjerujem sa svojim 1.24v za 24/7

nisam ga otkad sam ga dobio stavio na 3.8 jer je ovo low vcore primjerak, pa sta cu ga drzat na 3.8 kad je na 4.2 vise nego odlican....

sto se tice voltaza za i7 do 1.375V si 100% siguran, a sto se tice temperatura jedno 80-85 stupnjeva pri primeu ili linX se smatra ok.....

evo ti jedan linX koji daje vece temperature od prime95 na 4.2 1.26V max temp 68 stupnjeva nakon lapanja, prije je lapanja je bilo 76....., probaj stavit svoj i7 na 1.26V nema veze koja frekvencija mozes i 3.8 i vidi koje ce ti bit temperature pri linX stress testu pa usporedi.....

http://img193.imageshack.us/img193/4435/lapanje1.jpg

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.9.2010 22:08 (Jurky).
17 godina
dokly kaže...
stoncin3 kaže...

Na 1.48V 24/7

moj q 9400 @3.8 je brijao na 1.4v 24/7

Ljudi moji, to su vam prejake voltaze! Ili to ili losi primjerci za overklokanje. Trebali bi malo tweakati opcije u biosu.

Ja sam Q6600 drzao na 3.6@1.28v i sad Q9650 4.0@1.34v. Iznad 1.375v ne bih nikad isao.

Temperature pocnu sa 35/35/37/37, idle cca. 39°C, dok max maxova ide na 82°C.

To sam mjerio sa IntelBurnTest (Linpack), a ne sa Prime95 koji se po pitanju zagrijavanja proca moze sakrit.

Naravno, u praksi necu moci doci ni blizu toga, tako da se temperature u loadu krecu od 60-65.

To je samo sa poliranim kulerom, a ako nadjem vremena, htio bih zasmirglat i proc.

Tu bih mogao jos dosta snizit temperature, jer polirani kuler na nepolirani proc sjeda losije nego kad oba nisu polirana.

My Chi is stronger than yours
17 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Velite lappanje?

Sound interesting...Jel ima neki link na netu ili nesto...S cim se tocno pobruse proc i hladnjak? Mislim jel neki brus papir odredene hrapavosti ili nest drugo?

Ja recimo imam od prekjucer i5 750 (2.66GHz) i Asus P7P55D, proc radi trenutno na 3.7Ghz@ 1.325V full stabilno...Proso 5 puta 3D Mark Vantage, sat vremena Metroa 2033 i radi ko vurica.

Idle temp mi je izmedu 34 i 38°C , a full load ne znam tocno, al zadnje kaj sam uspio vidit je bilo 75°C.

E sad vi svi velite da su vam se temp. smanjile s tim lappanjem za 9-10°C . Kaj bi onda meni proc radio na 25°C u idle-u, a clockan je za 1000MHz.

Asus Maximus Extreme, E8400@ 4GHZ, Tagan BZ800, Zalman 9500, 2 X 1GB Corsair XMS3 @ 1433MHz, Gigabyte GTX260@ 700/1200/1500, Creative Labs X-Fi Xtreme Music, Chieftec BA-01B-B-B, Razer Copperhead & Go

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dainese46 kaže...

Velite lappanje?

Sound interesting...Jel ima neki link na netu ili nesto...S cim se tocno pobruse proc i hladnjak? Mislim jel neki brus papir odredene hrapavosti ili nest drugo?

Ja recimo imam od prekjucer i5 750 (2.66GHz) i Asus P7P55D, proc radi trenutno na 3.7Ghz@ 1.325V full stabilno...Proso 5 puta 3D Mark Vantage, sat vremena Metroa 2033 i radi ko vurica.

Idle temp mi je izmedu 34 i 38°C , a full load ne znam tocno, al zadnje kaj sam uspio vidit je bilo 75°C.

E sad vi svi velite da su vam se temp. smanjile s tim lappanjem za 9-10°C . Kaj bi onda meni proc radio na 25°C u idle-u, a clockan je za 1000MHz.

link imas pri vrhu ove stranice u mom postu, a lapanjem gubis garanciju, i ako nemislis iz tog i5 izvlacit max ja bi ti preporucio da to neradis....

Google is your friend
15 godina
neaktivan

Mi zapravo uopće ne trebamo gurati svoje proceve do maksimalnih granica.

Zašto:

1.U gamingu, OC donosi 0.17 FPS-a do 10 FPS-a.

2. skrati mu vijek trajanja.

.

Sasvim je dobar OC do nekih 4GHz...

Dalje je jednostavno mučenje.

Većina nas ovdje ne OC-a zbog validacija i natjecanja, nego zbog performansi koje ne porastu toliko drastično da je potreban svaki herc.

To je barem moje mišljenje.

Ja sam svog probao, ide do 4,3GHz, na 4GHz radi stabilno, ali su temp 8-9 stupnjeva veće nego na 3,8.

Kao što rekoh, to je barem moje mišljenje.

Svi koji kažu da H50 ne valja, u zabludi su, samo treba staviti 2 venta od scythe-a - http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1347177
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran

mislim da je meni 3.8ghz-a najoptimalnije.. 4ghz aj tak tak zavisi ko kakav cooler ima.. preko je overkill definitivno..

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dokly kaže...

mislim da je meni 3.8ghz-a najoptimalnije.. 4ghz aj tak tak zavisi ko kakav cooler ima.. preko je overkill definitivno..

ma 3.8 ti je skroz ok za 24/7 nema neke dobiti za 3.8+, ali hebiga ovaj moj se negrije i radi na maloj voltazi pa mi je svejedno drzao ga na 3.8 ili 4.2, pa nek stoji na 4.2 kad sam to trazi...., prije dok sam imao 920 drzao sam ga na 3.8 1.245V za 24/7 i temp su bile oko 63, ali i taj procesor je bio ekstrem koji je trazio veci vcore kao i tvoj i7 ali se zato nije uopce grijao pri vecim voltazama....

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.9.2010 18:25 (Jurky).
15 godina

evo imam problemo moj e5400 nejd epreko 3.5ghz sa 2.7ghz ....

razlog tome je memorije naravno :D

imam amtičnu asrock g41m-gs i ddr2 800mhz crucial... e sada na 3.5ghz memorija mi radi an 864mhz ili tako nesto nisam siguran... sada mene zanima di da smjanjim omjer cpu:dram... u biosu to nemam imam preko jumpera ali probo staviti i dalje mi memoerija 800mhz... frend mi ima istu matičnu samo drugi proc i stavio je jumpere kao ja i kada je cloko na 4.0 memorija mu je bila oko 700mhz ... pa ima ko kakvu ideju

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

kod mene idle na 3.8 (1.23v) zapravo proc radi i na manjoj voltazi ali u prime 95 mi jedna jezgra baci error.. igro sam se par dana na 1.99 v i radio je dobro.. al zbog te greske sam ga digo na 1.23..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dokly kaže...

kod mene idle na 3.8 (1.23v) zapravo proc radi i na manjoj voltazi ali u prime 95 mi jedna jezgra baci error.. igro sam se par dana na 1.99 v i radio je dobro.. al zbog te greske sam ga digo na 1.23..

idile ti nije toliko bitan, bitno je koliko je u loadu.....a i ovaj prime i linX nisu toliko bitni ako ti sve radi i ne blokaje par dana moze se smatrati da je stabilno, ali ako hoces 100%stabinosti occt i udri sat vremena na large data test i ako prodje onda si ok.....

Google is your friend
15 godina

moze pomoc oko mog problema mozda xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Lacko kaže...

moze pomoc oko mog problema mozda xD

1.Update biosa

2.Druga ploca

3.Drugi (brzi) ram

btw, probaj i sa najvecim multiplyerom, sto manje diras fsb, manje i ram trpi.

15 godina

multiplajer ne mogu mjernjati bios je najnoviji a novi ram nemam... probati cu jos drkati malo s dumperom ....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Podigao sam q 6600 na 3.0 temperatura mi je pri punom opterecenju procesora maximalno 72 stepena jeli to previse

elvirb
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ako je stock cooler, nije.. Ako mislis jos klokat, kupuj cooler.. Osmijeh

Skype: fico_ri MSN: filip.grguric@hotmail.com xFire: ficohome1
15 godina
neaktivan

cooler mi je silverstone i mislim da imam neki problem sa hladzenjem jer kada je temperatura 70 stepeni pinovi na cooleru a i cijeli cooler su hladni nisu gotovo ni malo zagrijani tu mi nesto nevalja pa neznam bi li trebao skinuti cooler promjeniti pastu evo i slike coolera

elvirb
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
talijan001 kaže...

cooler mi je silverstone i mislim da imam neki problem sa hladzenjem jer kada je temperatura 70 stepeni pinovi na cooleru a i cijeli cooler su hladni nisu gotovo ni malo zagrijani tu mi nesto nevalja pa neznam bi li trebao skinuti cooler promjeniti pastu evo i slike coolera

Jesu te cijevi vruće? Ako ne nešto nije dobro (no sh*t Sherlock) .. ugl zamijeni term. pastu i vidi onda temp.

...
17 godina
protjeran
talijan001 kaže...

Podigao sam q 6600 na 3.0 temperatura mi je pri punom opterecenju procesora maximalno 72 stepena jeli to previse

Ej koji ti je VCore u BIOSu?

Ja mislim da ti je za 3000MHz dosta 1.25000V u BIOS-u

A na toj voltaži ne bi smjelo bit problemaIznenađen

Aj postaj CPU-Z screenshot?

I da 72° je meni bilo tek na 3200MHz sa stock coolerom pa sam kupio Yasyu

i tek sad mi je 71°C na 3600MHz u punom opterećenju znači Full Stress test

Prime95, WPrime1024M i OCCT nakon 1h vremena

trash bin can:S
17 godina
GimmieCorsair kaže...
talijan001 kaže...

Jesu te cijevi vruće? Ako ne nešto nije dobro (no sh*t Sherlock) .. ugl zamijeni term. pastu i vidi onda temp.

Ja mislim da niti sa stock kulerom temp. ne bi smjele biti tako visoke. Proc velikom vecinom grije dodatna voltaza koju mu dajes, a to sto radi na 30% vecoj frekvi, ne bi smjelo previse dizat temp. Pretpostavljam da je jos uvijek na default voltazi, jer vecina, ako ne i svi Q6600, mogu tjerat 3ghz na default, cak i na slabijim stock kulerima. Ja bih ti isto preporucio da promijenis termalnu pastu. Neki od razloga bi mogli biti: slaba vodljivost temperature, neravnomjerna raspodjela paste na cooler/proc bazama, mjehurici zraka, vakumski prostor... Ako nije nista od toga, onda zasuci rukave i udri po brus papiru, jer su baze proca i/ili kulera dosta neravne (ja imao isti problem). Naravno, nemoj niti iskljuciti mogucnost da proc jednostavno dolazi iz "loseg" batch-a, tj. iako savrseno radi na 2.4Ghz, ne pokazuje odlicne rezultate na 3.0, ili kao najbolji na 3.8-4.2. Na kraju krajeva, ako nemas verziju proca sa G0 jezgrom (novija jezgra), onda se nemoj cuditi, jer bi upravo to (starija, "losija") jezgra mogla biti problem. Javi ako skuzis do cega je bilo, i mene zivo zanima, iako kao i gimmie sumnjam najvise na pastu i na kontakt baza proca i kulera. Probaj jos i malo vise stegnut srafe koji drze cooler za maticnu. Jel sece lijevo-desno kada ga laganim okretima pokusavas zakrenuti?

15 godina
neaktivan

to za lappanje procesora to treba biti običmi šmirg papir(smeđi) ili onaj vodeni i koje gradacije trebaju biti..veli C.J.B da šmirgl papir samo malo umočen u vodi?e pa sad koga slušati?

17 godina
Imbra12 kaže...

to za lappanje procesora to treba biti običmi šmirg papir(smeđi) ili onaj vodeni i koje gradacije trebaju biti..veli C.J.B da šmirgl papir samo malo umočen u vodi?e pa sad koga slušati?

Za proc ti treba VODObrusni papir kojeg povremeno vlazis (kako se susi, tako ga opet vodom navlazis), uglavnom ne smije biti suhi. Ja sam koristio gradacije od 2500 pa po 500 nadolje skroz do 500 (ako se ne varam i na 200?). Sto manjom gradacijom zavrsis cijeli proces, to ce ti baza proca/kulera biti ispoliranija. Ali svakim prelaskom na nizu gradaciju proces brusenja se uvelike vremenski povecava, tj. treba vise vremena da se isti sloj izbrusi (logicno). Zato se preporuca 70-80% posla obaviti sa grubljim vodobrusnim papirom, a ostatak finijim. Ali naravno, oprez za gradacijom 2500, da ne pocnes brusiti i same jezgre lol :) Cim pocnes primijecivati crvenkastu boju na povrsini, to znaci da si na tim mjestima skinuo aluminijski sloj i dosao do bakrenog sloja, tj. da ipak nekog curca uspijevas brusiti (ja sam ga prvi put vrtio 2 sata sa gradacijom 1500, pa nikako do bakra lol). Uglavnom, treba se brusiti dok god vidis aluminijski sloj, i naravno provjeravati da li je povrsina ravna (vrlo je vazno imati i ravnu povrsinu na kojoj se brusi). Za provjeravanje ravnine baze moze se koristiti obican zilet (onaj u obliku listica) i prelaziti njime preko baze u svim polozajima. Jos lakse se (ne)ravnost moze primijetiti ako se jaki izvor svjetlosti stavi na pravac oci-(proc+zilet)-svjetlo i gleda kuda svjetlo prolazi. Cijeli proces je dosta mukotrpan i vremenski zahtjevan (kruzenje i pravocrtno gibanje po vodobrusnom papiru doslovno satima), tako da pocetnicima i nestrpljivima preporucam malo zescu psihicku pripremu :) Idealan posao za nadolazece hladne i kisne dane... Sretno! :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 17:46 (Burs).
15 godina
neaktivan

A je tko probao da lapa samo kuler, a ne i proc? Jer sam se nagledao kulera i nikad nisam vidio nekog ispoliranog onako zrcalno...

Svi koji kažu da H50 ne valja, u zabludi su, samo treba staviti 2 venta od scythe-a - http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1347177
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Burs nemoj ga shrat... prvo treba poceti sa smirglom gradacije 500, rijetko kad manje, i onda se ide prema finijoj gradaciji u koracima 600 800 1000 1200 1500 2000... i sl. Ako u ducanima ima za kupiti 2500, jos bolje... Taj zadnji 2000, je za dobivanje zrcalnosti.

Ewo i pitanja, da li je pozeljno poslije probati sa polir pastom, finom, ispolirati do sjaja?

Ja trenutno imam lappan samo cooler, na i5 760, znaci procesor nisam dirao. I nisam zadovoljan temperaturama. Pasta je Thermalrightova, ali izgleda da povrsina proca nije ravna. Temperature mi se penju preko 80 na 3.4Ghz, a voltaza je na stocku...

Cooler je na tim temperaturama hladan na dodir. Cijevi uopce nisu zagrijane, niti malo...

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 18:20 (Renac_ck).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Znači da si piknuo jako loš proc...

Dugo ćeš ga lapati, ako se odlučiš za to.

17 godina
Renac_ck kaže...

prvo treba poceti sa smirglom gradacije 500, rijetko kad manje, i onda se ide prema finijoj gradaciji

Da, malo sam zabrijao. Hvala na ispravci :)

Renac_ck kaže...

Ewo i pitanja, da li je pozeljno poslije probati sa polir pastom, finom, ispolirati do sjaja?

Da, pozeljno je. Ali ne zbog sjaja nego zbog popunjavanja mikropukotina nastalih samim brusenjem.

Renac_ck kaže...

Ja trenutno imam lappan samo cooler, na i5 760, znaci procesor nisam dirao. I nisam zadovoljan temperaturama. Pasta je Thermalrightova, ali izgleda da povrsina proca nije ravna. Temperature mi se penju preko 80 na 3.4Ghz, a voltaza je na stocku...

Cooler je na tim temperaturama hladan na dodir. Cijevi uopce nisu zagrijane, niti malo...

Izgleda da imas isti problem kao i talijan001 (los kontakt baza kulera i proca). Lappaj i proc, stavi MX-3 pastu i da vidis onda, po mojoj procjeni cca. 55°C u loadu na 3.4 (stock voltaza). Ja imam isto samo kuler lappan (polirani proc prodao), pa se uskoro spremam polirati i novog q9650. Temp. su mi u full loadu na 4.0 oko 80, tako da bi sigurno islo dolje nakon poliranja.

@Plahi: i Renac i ja smo postali slike svojih poliranih kulera. Jesi vidio slike? Kvaliteta je losija zbog kamere, al kad uzivo vidis... ljubav na prvi pogled :) Inace moj True 120 Extreme se moze kupiti i poliran. Slike su dolje attachane. Iste mozes pogledati i ovdje: http://ocxtreme.org/forumenus/showthread.php?t=1450

15 godina
neaktivan
Burs kaže...

Da, pozeljno je. Ali ne zbog sjaja nego zbog popunjavanja mikropukotina nastalih samim brusenjem.

Koja polir pasta, jeli ona za auto ili ima neka specijalna....

Google is your friend
15 godina
neaktivan

pasta ti ne treba nikakva, vec sa 1500 gradacijom mozes postic ogledalo efekt..

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=773925 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=887951
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.9.2010 10:25 (C.J.B.).
Moj PC  
0 0 hvala 3
16 godina
neaktivan

Sve je to super i lijepo (Kad budem uzeo novi komp cu ja svog Athlona ispoliratBelji se), al di se imaju za kupit ti brus papiri? Jer imam doma jedan al gradacije 100.. Pa cu ovih dana ic kupit taj papir al nezz di ga ima za kupit..

Skype: fico_ri MSN: filip.grguric@hotmail.com xFire: ficohome1
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
C.J.B. kaže...

pasta ti ne treba nikakva, vec sa 1500 gradacijom mozes postic ogledalo efekt..

ma sjaji se moj ko ogledalo jer sam zavrsio sa 2000 nego spominje se pasta za poliranje pa neznam bi li se isplatilo ispolirati jos malo :))

Google is your friend
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice