na šta se ovo odnosi?
Ti imas Award BIOS koji ti svaki put stavi informaciju kad nesto promjenis unutar BIOS-a
to misliš na ovo treću sliku? pusti to san i mislia da je normalno nego zašto mi svira kad stavin na 2,75 Ghz
na šta se ovo odnosi?
Ti imas Award BIOS koji ti svaki put stavi informaciju kad nesto promjenis unutar BIOS-a
to misliš na ovo treću sliku? pusti to san i mislia da je normalno nego zašto mi svira kad stavin na 2,75 Ghz
svaki put ti svira kad upalis komp pod postavkama kao u prvom slucaju?
svaki put ti svira kad upalis komp pod postavkama kao u prvom slucaju?
samo u prvon slučaju(2,7 Ghz), a u drugon svira ko i prije(ono od grafe)
lako se razumi da je zvuk u oba slučaja različit jedan od drugog
samo u prvon slučaju(2,7 Ghz), a u drugon svira ko i prije(ono od grafe)
lako se razumi da je zvuk u oba slučaja različit jedan od drugog
jesi nasao sta ti taj drugi zvuk znaci?
neda mi se sad sutra ću
mislin da je to samo kad spuštan multiplier jer kad bilo šta drugo prominin je normalno!
al zašto pa šta ima veze da spuštan multiplier
Prvo.....ekipa scaka cast na strpljenju...nadam se da kolega cjeni sta mu sve mokusavamo objasnit posto bi recimo na PCE vec dobio ban radi toga ili samo jedan link na temu i to je to.
Uostalom, mislim da i na PCE imas temu o OC am2/am3 CPU pa i tamo mozes svasta korisno prositat i jako je sve dobro sve pojasnjeno...i to pocevsi od prve stranice.
Netko ti je savjetovao papir i olovku!? Gle, tako sam si ja pola biljeznice prije dosta godina ispisao dok sam isao skuziti sta i kako....samo sto onda mislim da jos nije ni bilo jubita pa nije bilo video tutor. vec samo pisane informacije (sto je isto tako odlicno).
Imas nekih par fora sa formulicama i to je to.....mislim da ti je Cele vec nesto i napisao.
Ako ti komp "svira" pogledaj u manualu od maticne sta tocno znaci bas taj zvuk...tamo sve pise i manual ti je Biblija u ovome slucaju! Znaci tamo ti je bas sve objasnjeno. Svo ostalo vezano uz OC potrazi jos detaljno na netu....jer OC procesor nije bas vise neki problem kao prije poprilicno puno godina dok si mogao "spalit" procesor dok si rekao "keks".
Imas svega par stvari za namjestit ako OC-as CPU i to je sve...
Pa sta mislis da ides traziti max. frekvenciju od RAM-a i to sa najnizim latencijama!? Pa hebemu mislim da bi ova tema imala vec oko 100-tinjak stranica!
Pogledaj koje su minimalne i maximalne dozvoljene voltaze toga CPU i drzi se toga.
Da mozes instalirat AMD OverDrive mislim da bi ti bas sve bilo jednostavnije i malo bi lakse sve "pohvatao".
Nisam gledao kakva je uopce ta tvoja MBO za OC!? Mozda nevalja MBO tj. nije ok za OC!? Makar i na smecu se moze dizati frekvencija procesora...ok, mozda ne noliko koliko bi islo na nekim boljim plocama no moze se.
Jesi razmisljao o zamjeni ploce i uzimanju neke sa nekim mozda drugim chipsetom!?
A zamisli da traži istovremeno najveću frekvenciju procesora, memorije, najniže latencije i frekvenciju northbridgea? :-))))))))))))))))))))
Ima i AMD dobar guide za početnike, sve je lijepo i u kratko objašnjeno
http://game.amd.com/us-en/content/pdf/AMD_Dragon_AM3_AM2_Performance_Tuning_Guide.pdf
A zamisli da traži istovremeno najveću frekvenciju procesora, memorije, najniže latencije i frekvenciju northbridgea? :-))))))))))))))))))))
Ima i AMD dobar guide za početnike, sve je lijepo i u kratko objašnjeno
http://game.amd.com/us-en/content/pdf/AMD_Dragon_AM3_AM2_Performance_Tuning_Guide.pdf
Hehehehe....nemoj to ni spominjat!! :)))))))))))
No zanimljivo mi je kako se danas ekipa muci sa tako nekim stvarima, a sve je doslovce nacrtano.....imas video za svaku sitnicu, sve objasnjeno.....i jos imas tu ekipu koja ti stvarno hoce pomoc i sve lijepo objasnit.
Ovo sa biljeznicom sam i ja recimo prije radio i pisao si sve moguce stvari...od stabilnih frekvencija i voltaza do svih mogucih objasnjenih pojmova....
Sjecam se kada smo jos prije OC-ali sve moguce i pisali na jednom forumu.....isss....ne mogu se sjetit imena foruma....101% znas o kojem forumu se radi!? Ne znam kako to da vise nema ni toga foruma, znam da smo tamo pisali o OC prije jedno cca 8 god. ako me sjecanje jos dobro sluzi!?
Evo ja nabavio cooler CM Hyper 212...stavio 2 venta od 120 mm, popodne sam se mučio s njim.
Na x3, 3,8 ghz, 1,55 V max temperatura u full loadu ispod 40 stupnjeva.
Nisam još išao sa Large Data Set testom, ali i to ću napraviti.
Još samo da si neke druge rame nabavim i nadam se da bi možda mogao doći do 4 ghz.
Na 1,5V mi se ruši na 3,8, temperature nisu problem, ne znam do čega je...
Sad ću probati naći najmanju voltažu za 3,8...
Evo ja nabavio cooler CM Hyper 212...stavio 2 venta od 120 mm, popodne sam se mučio s njim.
Na x3, 3,8 ghz, 1,55 V max temperatura u full loadu ispod 40 stupnjeva.
Nisam još išao sa Large Data Set testom, ali i to ću napraviti.
Još samo da si neke druge rame nabavim i nadam se da bi možda mogao doći do 4 ghz.
Na 1,5V mi se ruši na 3,8, temperature nisu problem, ne znam do čega je...
Sad ću probati naći najmanju voltažu za 3,8...
Taj je tu negdje ko moj. Vjeruj mi na kraju ćeš se zadovoljit sa 3.4 ili 3.6Ghz, previše traži napona da bi ga držao na 3.8GHz.
Malo me razočarao procesor, nešto mi serucka na 3,6Ghz i 1.3625V. Testove i sve prođe, neruši se nigdje,ali recimo kada sa winrarom extractiram veliki file katkad mi javi error pri extractiranju, downclockam ga i nema errora više.
To mi ide na živce, a matična overvolta što je još gore.
Teško mi je priznat,ali puno bolje je to išlo na gigabyte 770-ds3 rev2.0 koja nije ništa overvoltala,ali se ona opet grijala ko luda.
Nažalost para ni volje za novi procesor i matičnu nemam, šta je tu je. Mislim nije on loš,ali kad vidim phenome II x4 od celeta i drugih kako idu na 3,8 - 4,2GHz od šale sa relativno niskim naponom padne mi mrak na oči.
Zaključak je da sljedeći put uzimam za razred više matičnu sa hladnjakom na mosfetu i 8+2 faznom regulacijom.
BTW: Ako ti je procesor kao moj onda se pozdravi sa 4GHz, neće bootat da ga hebeš jedini način je AMD overdrive i iz desktopa tako sam ga jednom uspio na 4GHz dignut.
Čestitam stipica, odlične temperature!
Bilo bi super genijalno kad bi uspio overclockati proc na 4.0 ali 720 je izašao među prvim AM3 Denebima i ne skaliraju najbolje kao današnji, tako da se nemoj razočarati ako ne uspiješ a uložiš još više novaca
Taj je tu negdje ko moj. Vjeruj mi na kraju ćeš se zadovoljit sa 3.4 ili 3.6Ghz, previše traži napona da bi ga držao na 3.8GHz.
Fascinirao me cooler, barem su 20 stupnjeva niže temperature nego na stocku, siguran sam. 2x120 mm ventovi na full rpm rade svoje.
Koliko tebi treba za 3,8 , kakve su temperature?
Čestitam stipica, odlične temperature!
Bilo bi super genijalno kad bi uspio overclockati proc na 4.0 ali 720 je izašao među prvim AM3 Denebima i ne skaliraju najbolje kao današnji, tako da se nemoj razočarati ako ne uspiješ a uložiš još više novaca
Hvala. Pokušat ću ići na 4,0 ali me trenutno malo rami zafrkavaju, nešto sam na netu čitao da g.skill puno bolje radi sa Intelom. Jel to istina?
Novaca više ne planiram trošiti, cooler je odličan, a 2000 kn za matičnu i rame još nemam, a i nebi puno dobio.
Pitanje za obojicu: Koliko treba NB biti za 3,8/4,0 ghz?
Evo slika sada, ovo mi je Hyperion davno preporučio za 3,8 pa sam tako stavio.
Pogledajte sliku, matična overvolta stvarno puno, ali temp su ok.
NB si stavi na 2400 do 2600MHz sumnjam da ide više, ja sam došao do 2700 i nešto i nije htjeo dalje bootat.
Napon NB-a hmm, nebih mu davao preko 1.4V. Mislim da je 1.3750V sasvim dosta.
Fascinirao me cooler, barem su 20 stupnjeva niže temperature nego na stocku, siguran sam. 2x120 mm ventovi na full rpm rade svoje.
Koliko tebi treba za 3,8 , kakve su temperature?
A cuj pa ne zove se bezveze stock hladnjak smislenom nakupinom aluminija koja se eventualno moze zvat i hladnjak usput fuckaj ga.
DDR2 svi rade dobro sa AMD-om... Problem su DDR3 memorije zbog sranja što je Intel imao sa crkavanjem imc-a radi visokog vtt-a i napona memorije pa su se svi proizvođači chipova okrenuli prema Intelu i optimizirali rame prema njima...
Hyperion dobro kaže, 2400-2600 za optimalni boost, na 4.0ghz bi trebao držati oko 2.8 nb... Većina imc-a i ploča (biosa) može držat 2400 bez dizanja napona, znači na C2 je to 1.175V, na C3 1.100V, bolji primjerci imc idu do 2600 sa default naponom, ili do 1.250V... Preko toga je potreban sve veći napon za manji pomak... To možeš znati otprilike i po oznaci na procesoru - CACZC je prva i lošija revizija imc-a, CACYC je bolja i unaprijeđena revizija, CACAC je najnovija (C3) ... 1.350V je po meni krajnja granica 24/7... Primjetit ćeš da će ti cpu-nb napon ( kod Asrocka nb voltage ) dignut više temperaturu procesora nego cpu napon, a dobitak nije toga vrijedan... Također se sa revizijom imc-a i memorija bolje clocka, na CACYC 1600mhz radi stabilno bez pardona...
Pre pre velik ti je napon za 24/7, ne isplati se, za svoje gušte potegni validaciju na 4.0 ili preko ako ide i vrati ga na 3.6
EDIT: Pardon, nisam citirao, ovo je odgovor stipici
Ništa od 4 gige, ruši mi ga i naravno BSOD kad mi počne učitavati desktop.
Što mi preporučate sad...odustao sam od daljnjih clockanja, 3,9 mi ništa ne znači...
Sad planiram 3,6 ghz, ali da mi stalno radi tako...koja voltaža i kako da stavim NB frequency/voltaža?
A cuj pa ne zove se bezveze stock hladnjak smislenom nakupinom aluminija koja se eventualno moze zvat i hladnjak usput fuckaj ga.
Ovaj moj je i čak dobar. Služi me već 2 i po godine, iako sam u međuvremenu imao 1 bolji cooler.
Dobio sam ga još s Athlono x2 5600 i još ga namjeravam koristiti, dobro posluži kad se nema ništa drugo..
ja cu uzet najvjerovatnije arctic cooling freezer extreme,cuo sam da je dobar
Ništa od 4 gige, ruši mi ga i naravno BSOD kad mi počne učitavati desktop.
Što mi preporučate sad...odustao sam od daljnjih clockanja, 3,9 mi ništa ne znači...
Sad planiram 3,6 ghz, ali da mi stalno radi tako...koja voltaža i kako da stavim NB frequency/voltaža?
Mozda da imas malo bolje hladenje (kazes da imas stock vent na CPU!?)....moza bi islo to malo vise.
Razlika od 100 MHz ne znaci nista...nadi najstabilniju frekvenciju i jos ga malo spusti i to je to....pogotovo ako imas stock vent.
P.S.
Hoces trade...ti meni neki jeftini gamepad + jos ti dam love, a ja tebi svoj AC Freezer Pro koji mi stoji neiskoristen u kutiji!?
Clockao sam svoj proc preko AMD OverDrive-a sa 3.0 na 3.4 GHz sa stock coolerom i temperature su bile normalne, nakon 2 sata Prime95, max temp 55 stupnjeva. Ostavio sam ga na 3.4 GHz i kasnije restartao komp, ali proc je opet bio na 3.0. Kako da mi ostane na 3.4 stalno?
EDIT: Je li dovoljno samo podici multiplier? Meni je multiplier na 15, stavim ga na 17 i proc radi na 3.4.
1. Ostavio sam ga na 3.4 GHz i kasnije restartao komp, ali proc je opet bio na 3.0. Kako da mi ostane na 3.4 stalno?
2. EDIT: Je li dovoljno samo podici multiplier? Meni je multiplier na 15, stavim ga na 17 i proc radi na 3.4.
1. mislim da svaki put trebas pokrenuti OverDrive na startupu.
2. da, ali odi u BIOS i digni multiplier za 2 i to je to
Gdje tocno u BIOSU, ono CPU clock ratio ili?
Da, ak ti radi na stock frekvenciji onda ti treba pisati broj 15 - ti promijeni u 17
Pise mi CPU clock ratio Auto, da samo stavim na 17?
Pise mi CPU clock ratio Auto, da samo stavim na 17?
Da.
sto se tice ovog trade-a,moze,samo,ja bih tebi dao novac,a ti meni cooler i to je to
Sada testiram s Prime95 i temperatura mi je 55 stupnjeva sa stock coolerom na 3.4 GHz. To i nije lose s obzirom na stock.
P.S.
Hoces trade...ti meni neki jeftini gamepad + jos ti dam love, a ja tebi svoj AC Freezer Pro koji mi stoji neiskoristen u kutiji!?
Piše ti u moj PC...Imam CM Hyper 212..a uostalom, nema tog stock kulera koji bi obuzdao prcoesor na manje od 40 stupnjeva na 1,55 v i clocku od 1 ghz...
može mala pomoć.
clocko sam procesor na 3.6 a htjeo bi ga natjerat na 3.8 ili 4.0. čim stavim na 3.8 neće butat pa pretpostavljam da je do voltaže jer je ona ostala ista.na koliko na stavim voltažu i po koliko da povećavam
hvala
Ej Stipice, imam baš taj Cooler od jučer u shopu,
ali ga nebih htio vaditi jer ima okrugle zaštitne nalijepnice,
tako da je malo bed, jer ga nebi mogao prodati..
Daj mi reci koliko coolera s njim dolazi, 1 ili 2?
Koliko su glasni?
Koje su ti MAX temperature nakon par h stersanja sa Prime95?
Ja koristim CPUID HW radi provjere, jer mi piše trenutna, prosječna i MAX temp. koja je bila
za vrijeme stresa...
To me zanima, jer planiram svog AC Freezera 64Pro lagano u penziju poslati...
3 godine je služio, dao je svoje (makar radi kao nov, al ipak mi se čini da su 3 cijevi premalo
za prevelik zalogaj od 3.8+GHz)...
Mislio sam ili njega uzeti, ili čak TRUE, ali njega nema u Linksu,
a Orochi mi je nekako prevelik...
Ne znam ne znam...
Ne mogu se sjetiti šta Hyperion točno ima, al terbao bi se dogovoriti s njim da razmijenimo coolere na tjedan-dva..