Operacija Singerica

poruka: 19
|
čitano: 3.448
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Operacija Singerica

Pozdrav. Odmah unaprijed se ispricavam ako neka od ovih pitanja postoje vec na forumu, ja u svojem pretrazivanju nisam uspio naci odgovore na sva.

Dakle, ovo je situacija: komp star 4 godine, nekada zvijer i predmet snova danas neugledno stoji na stolu i svakodnevno sluša psovke i proklinanja dok se iz petnih žila trudi izvuć malo više FPS-a iz Skyrima i drugih. Prije nego se krene u kupovinu dijelova treba iscijediti sto se da, a da i dalje radi ko Singerica.

Komponente

Core2Duo e8600 -box

Asus P5Q3 Deluxe ploča

Asus Geforce 9800GTX+

Kingmax 2x2 GB DDR3 RAM 1333 MHz

E sad, nekoliko pitanja

1) isplati li se uopce to clockat i koliki dobitak je realno očekivati?

2) moja memorija radi na 666mhz, a mnozitelj je 2 sto bi znacilo da FSB moze biti 333MHz max?

moze li memorija raditi preko tih 666mhz? moze li se mnozitelj memorije smanjiti?

3) koliko performansi se moze dobiti bez podizanja napona?

4) je li potrebno/isplativo uložiti u neki bolji hladnjak (imam 4 prazna mjesta na kučištu pa ce tu doci 4 ventilatora za poboljšavanje općeg protoka zraka) i općenito, koliko je potrebno/isplativo ulagati u te stvari?

5) imao sam u planu uzeti jos 4gb memorije- uzeti li istu kao sto vec imam, pa doci do 8 gb ili uzeti neku bržu pa bolje OC-at sistem ali sveukupno ostat na 4gb?

6) grafičku sam isto mislio zamjeniti s nečim u rangu 1500kn - bi li oc-om uspio dobiti toliko jače performanse da bi zamjena bila privremeno otkazana?

Eto, toliko zasad. Ukoliko odgovori budu pozitivni, uskoro bi trebala zapoceti Operacija Singerica. Zahvaljujem Vam na vremenu i odgovorima :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2012 16:19 (Prpa).

1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Operacija Singerica

1.) E8600 se može clockati na iznad 4.0 GHz pa bi osjetio poboljšanje performansi. Pošto je e8xxx serija jedna od najjačih dual core procesora slijedeći veći napredak skužio bi sa nekim quad coreom.

2.) Iskreno ne znam, vjerojatno si u pravu no neka ti na to odgovori netko tko se više kuži, hehe

3.) Bez dizanja voltaže bi trebao dobiti kojih 300-400 MHz no to ti jako ovisi o primjerku kakvog imaš. Trebao bi individualno testirati.

4.) Stavljanje nekog aftermarket coolera na CPU je pod mus ako misliš malo jače OC-at. U tom pogledu ti se isplati jer velim, jedino kupnjom quad core-a osjetio bi neki veći porast performansi

5.) Što više keksa memorije imaš to je teže OC-at pošto ne znaš kakva je memorija u pitanju OC-a. Ako od naprimjer njih 4 samo jedna ima slabiji OC potencijal - sve ostale moraju raditi kao ta najslabija.

6.) A čuj - trenutna grafička nije loša no mislim da bi sa nekakvom kupnjom u rangu HD6850 uočio promjene na bolje. Pošto si rekao da bi dao 1500kn za grafu a HD6850 košta malo iznad 1000 kuna mislim da bi bilo mudro onda potrošiti tih 400 kuna na nadoplatu na quad core. 

Great people talk about ideas. Average people talk about stuff. Small people talk about other people.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Operacija Singerica

Uzmi kako ti kolega kaže neki quad polovni tipa q6600 pa na dalje i grafu s tim, ak ideš na verziju proca koji ima manje od 3ghz rad jezgri obavezno uzmi aftermarket cooler da možeš klokat i bez brige si.

$inke
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Operacija Singerica

Sve to stoji, ali prije nego krenem u kupovinu htio bi izvuc zadnje atome snage iz ovoga, ako nista drugo čisto da naucim malo vise o OC.

Čitam po netu da ova ploča ima dobar potencijal, i to pogotovo za dual core procesore. Dakle, to bi moglo bit dobro, samo me memorija brine malo.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Operacija Singerica
Prpa kaže...

Sve to stoji, ali prije nego krenem u kupovinu htio bi izvuc zadnje atome snage iz ovoga, ako nista drugo čisto da naucim malo vise o OC.

Čitam po netu da ova ploča ima dobar potencijal, i to pogotovo za dual core procesore. Dakle, to bi moglo bit dobro, samo me memorija brine malo.

zasto te memorija brine?
pusti tako kako je.

Mjera čovjekova stvarna karaktera je ono što bi učinio kada za to nitko ne bi saznao...
17 godina
neaktivan

Brine me jer koliko sam shvatio ona radi na 666MHz, a meni je DRAM:FSB 20:10. Znaci ako je FSB na 333 MHz memorija radi na 666. Koliko preko te vrijednosti ona može ići, jer meni je po defaultu FSB na 333mhz. Može li se taj omjer smanjiti (nigdje nisam nasao tu opciju)?  Jeli uopce moguce da ta memorija radi na, recimo, 700mhz?

15 godina
moderator
Operacija Singerica

najprije...nije voltaža nego napon

zatim memorija ti radi na 666x2=1333MHz i tu ne vidim problem

ostalo je ako se ne varam odgovoreno već

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

najprije...nije voltaža nego napon

zatim memorija ti radi na 666x2=1333MHz i tu ne vidim problem

ostalo je ako se ne varam odgovoreno već

napon - fixed :)

Znaci onda kad u everestu ocitam memorijska sabirnica 690 MHz - onda moze ici do 1333mhz? Jesam sad shvatio?

15 godina
moderator
Prpa kaže...

Znaci onda kad u everestu ocitam memorijska sabirnica 690 MHz - onda moze ici do 1333mhz? Jesam sad shvatio?

ne, nego to znači da trenutno radi na duplo većoj frekvenciji...

dakle mamoriju ne diraj što se frekvencije tiče...

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
17 godina
neaktivan

Ja i dalje to ne kuzim. Ovako sam ja to skuzio: da bi povecao takt procesora tj. frekvenciju na kojoj radi, treba dizat ili mnozitelj ili FSB. Pošto je meni max množitelj 10 (i to je vrijednost po defaultu) da bi dobio veci takt procesora treba dizat FSB. Međutim, dizanje FSB-a diektno utjece i na frekvenciju memorije. Optimalna frekvencija za moju memoriju je 666MHz, a pošto je omjer dram/fsb kod mene 20:10 (ne mogu nac opciju da stavim omjer 1:1 ili bilo koji drugi osim 2:1) to bi iznosilo 333 na FSB-u. Dakle, da ostavim frekvenciju memorije na miru, FSB ne bi trebao biti veći od 333, što bi znacilo da sam ograničen memorijom tj. ukoliko želim vise izvuc treba nabaviti module koji rade na 800MHz ili više? 

Jel to razmišljanje točno, ili sam negdje nesto krivo shvatio?

15 godina
moderator

uđi u bios u smanji frekvenciju memorije ili množitelj (jedno od tog možeš sigurno) i zatim diži fsb

uz dizanje fsb-a pazi da ti memorija i dalje bude na tih 1333 (666) MHz ili na manje

jesi uopće probao dizat fsb? dal se onda diže frekvencija memorije?

edit: omjer ram:fsb nije bitan u ovoj priči

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2012 16:48 (XXX-Man).
17 godina
neaktivan

da, fsb sam sa 333 podigao na 340, odmah je i frekvencija memorije sa 666 skocila na 682.

dosad sam trazio nacin za skinut taj omjer, idem sad ovako probat pa cemo vidit

15 godina
moderator
Prpa kaže...

da, fsb sam sa 333 podigao na 340, odmah je i frekvencija memorije sa 666 skocila na 682.

dosad sam trazio nacin za skinut taj omjer, idem sad ovako probat pa cemo vidit

dakle napravi kako sam rekao iznad...

traži frekvenciju ili množitelj memorije

omjer nemožeš mjenjat, sam se promjeni kad mjenjaš jedno od navedenog

17 godina
neaktivan

Evo ovako, sad sam u biosu vratio fsb na 333 i dram freq na auto, i omjer je 1:1, memorija radi na 333mhz. Opcije koje imam u biosu za dram freq su auto, 667 800 835 887 1002 1066 1111 i 1333 (za fsb 333). Čim povećam fsb povećavaju se i te frekvencije. Također ima opcija FSB strap to NB, i to vrijednosti - auto, 200, 266, 333 i 400. Citao sam na netu da kod asusovih ploca to utjece na mnozitelj memorije, nisam uspio nac detaljnije o tome.

Sto sad?

15 godina
moderator

stavi ram na 1066 i diži fsb...i to je to

17 godina
neaktivan

To je to, bas kao sto si rekao. Memorija sada radi na 576, a proc na 3600. Temperature se, manje-vise, cine ok (vise manje nego vise :) ). Sad, pošto je komp dosta star, planirao sam ga malo pocistiti, stavit novu pastu i vent na CPU i jos tri dodatna venta na kuciste, pa onda probat gurat do granica.

Ponavljam pitanje u vezi memorije: je li bolje uzeti jos jedan 2x2GB kit pa staviti unutra ili uzimati novu (i brzu) memoriju pa ostati na 4gb (prvenstveno gledano na performanse programa poput AutoCADa, Photoshopa i sl gdje mi nacrti u vlo kratkom roku postanu veliki)

15 godina
moderator

gledaj da ti je memorija uvijek što bliže onih defaultnih 666 MHz

dakle spustiš ju niže, podigneš fsb i onda ako si previše spustio memoriju malo podigneš frekvenciju...tako da je memorija uvijek oko 666 MHz, nadam se da kužiš ovaj dio :D

vjerojatno ti je za te programe bolje što veća količina, razlika u brzini nije toliko primjetna, a možda se da ta tvoja nešto i overclokat da radi na malo većem taktu

17 godina
Operacija Singerica

Tako je, brzina memorije ne igra ulogu u programima koje si naveo, samo probaj

nabaviti više memorije, to je jeftino i isplativo. Nakon toga, barem ovo za hlađenje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Stvarno, neko mu je savjetovao da e8600 mijenja za q6600 {#} isplativost prelaska na ikakav quad 775 je 0 bodova s obzirom da moze uz minimalna ulaganja proc na SB.

Ali ajmo redom uz novi cooler 200-300kn tvoj proc moze sigurno na 4ghz, nadalje graficka te najvise koci u igrama, nesto poput 6850, gtx 460 1gb, 5770/6770 bi bilo odlicno za uzet i jos ti ostane novaca.

Makar, ako imas 1500kn za gfx i ddr3 memoriju, a neznas ili nikad nisi overclockao ja bi na tvom mjestu jednostavno prodao procesor, maticnu i gfx sigurno mozes za to dobit nekih 800-900kn. To te stavi na nekih 2300-2400kn

Uzmes 6770/5770 ili 6850 ili gtx 460 ako nadjes polovno s garancijom oko 600-900kn. Nesto poput OVE ploce te i3 2100. Imas fino sve novo i sve igre bi trebale raditi na full hd rezi. (te mogucnost nadogradnje na kak spada quad core u buducnosti, ako zatreba) Mozes i komotno nakeljit jos 4gb rama uz ove svoje, s obzirom da prema nabavi najjeftinijih 4gb kosta cirka 130kn.

Ako nemas full hd monitor, nema ti nekog smisla uzimat jace od 6850, jer neces osjetit.

A da sam na tvom mjestu i da imam tih 1500kn za igru, uzeo bi eventualno neki cooler za 200kn te gfx naso rabljenu s garancijom tipa 6770 ili ako je super povoljno 6850. Nebi u "stari" kompjuter ulagao previse novaca.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.2.2012 14:06 (darkydark).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice