Eto konacno su mi došli svi dijelovi narucenog vodenog hlađenja.
OVDJE možete vidjeti narucene dijelove.
Bilo je jedno vrijeme skoro sigurno da ce mi jedan covjek doci pomoci sastaviti ali škola i obaveze mu nisu takvo što dozvolili.
Pošto se meni nije dalo cekati(kao i uvijek) sastavio sam sve sam.
Moram odmah napomenuti da takva akcija nije za ljude koji prvi put nešto šarafe po kompu.
Rađe pitajte nekog tko je to vec radio da vam pomogne.
Ako ništa drugo da vam govori kak je što bolje spojiti,napraviti,ugraditi.
Pa krenimo:
Kao prvo sam uzeo dijelove vodenog hlađenja(CPU+GPU blokove,pumpu,radijator i rezervar) i stavio pred sebe.
Kao prvo krenuo sam sa ugradnjom spojnica na GPU blok.
Kao što se vidi na slikama dolje kad je blok montiran na karticu voda ulazi sa gornje strane bloka a izlazi sa doljnje.
Morao sam tako napraviti pošto poslije GPU bloka dolazi rezervar a ulaz u njega je sa donje strane.
Kad je sve bilo montirano nastavio sam sa CPU blokom.
Opet spojio spojnice i dobro ih pritegnuo(dok cujete gumeni dihtung koji je na spojnici da cvili onda je dovoljno stegnuto)
Kod pumpe je vec malo više posla pošto sam uzeo specijalni pokrov za pumpu koji ju stišava i omogucuje spajanje spojnica koje sam kupio.
Dakle morao sam skinuti originalni pokrov i namontirati ovaj kupljeni.
Sve stegnuto i također spojio spojnice.
Na radijatoru nema puno mozganja.
2 spojnice spojene i to je to(ulaz i izlaz)
Zaboravio sam kupiti backplate za montažu CPU bloka pa sam ga morao montirati bez nje.
Nije to ništa strašno ali se onda mora paziti da se šarafi ne pritegnu previše pošto maticna ploca može puknut i eto mi problema.
Novu pastu na procesor i ugradnja može poceti.
Gotovo montirani blok postavio na CPU i pritegnuo šarafe.
Kod graficke kartice je bilo malo teže pošto blok nije baš najbolje pasao(2 kondenzatora su malo smetala) ali njih se malo gurne na stranu i paše ko sunce.
Posebno se kod graficke mora paziti pošto je GPU jako osjetljiv a GPU blok težak otprilike kao 2 HDD-a.
Dakle postaviti i ne micati te prišarafiti.
Kad je to bilo gotovo bilo je lako.
Sa crevima spojiti Radijator sa CPU,pa od CPU na GPU,pa od GPU na rezervar.
Od rezervara se ide na pumpu te od pumpe u radijator.
I krug je zatvoren.
Naravno morao sam uzeti i šelne te s njima dodatno osigurati creva na spojnicama.
Nikad se nezna.
Tek sad dolazi posao:
Ulijevanje vode u rezervar te naginjanje kompa i stiskanje creva da malo vode uđe u sistem.
Nakon toga ulijevanje vode u rezervar do vrha.
Spajanje napajanja da ga se može upaliti bez da se pokrene komp(spajanjem zelene i crne žice na 24 pinskom štekeru to je moguce).
Tada jednostavno upaliti napajanje na prekidacu i pumpa radi(spojena je preko 4 pinskog molexa na napajanje)
Tada slijedi nadoljevanje vode u rezervar te promatranje creva.
Radijator je poželjno nekoliko puta lagano lupiti i protresti da bi izašao sav zrak iz njega.
Pritom cijelo vrijeme paziti da rezervar ne ostane bez vode, pošto onda pumpa opet potegne zrak i eto nas na pocetku.
Konacno se vidi da je ostala samo voda u crevima.Još par puta protresao radijator i to je to.
Zraka više nema.
Sada se napajanje može spojiti na maticnu i ventilatori koji su na radijatoru sa potenciometrom.
Sve prikljuceno i ne pušta vodu??
Možemo pokrenut racunalo.
To bi uglavnom bilo to.
Temperature su predivne.
Osobite razlike u idle nema bez obzira na vcore i takt(možda kojih 2-6 stupnjeva).
Dakle ako puno OC-ate i volite testirati vodeno je prava stvar.
Pošto su ventovi na radijatoru spojeni na potenciometar može ih se fino regulirati.
Kod mene rade skoro cijelo vrijeme na 7V.
Ako baš testiram lako razvrtim na 12V il ako hocu tišinu mogu oni radit i na 5V.
Zasad su temperature više nego odlicne.
Usporedbe radi:
Sa Asus Silent knight 2 hladnjakom koji sam prije imao temperature su bile:
2x3ghz i 1.225V===> Idle:35 Load:58
2x3.6ghz i 1.35V==>Idle:39 Load:68
Sa stock hladnjakom:
2x3ghz i 1.225V===>Idle:39-42 Load:62
2x3.6ghz i 1.225V==> Idle:42 Load:66-68
Sa vodenim nisam dugo testirao ali izgleda otprilike ovako:
2x3ghz i 1.225V Idle:32 Load:45
Također sam testirao na 2x4.7ghz i 1.5V i u idle su temperature bile oko 39-42 stupnja.
Load nisam testirao pošto sam znao da nije stabilan.
Ventilatori su pritom na 600 okretaja(5V).
Tri komada su na radijatoru.
Daljnja testiranja cu obaviti tokom dana i sutra.
Uživajte u slicicama