Cool&Quiet sux?

poruka: 5
|
čitano: 2.199
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Cool&Quiet sux?

Imam laptop sa AMD Athlon 64 3400+ procesorom i uglavnom skužio sam da procesor u windowsima stalno radi na 800 MHz.

Razlog tome je fency-shmency cool&quiet feature procesora koji smanjuje takt i napon na procesoru dok nije potrebna veca snaga i naravno ne može se isključiti jer opcija koja na stolnim računalima postoji u biosu na laptopu -  ne postoji. Čak ni odinstalacija drivera za procesor ne pomaže.

 

Pomislio sam, pa valjda nije to tako lose, sigurno on ubrza kad mu treba, snimio sam razne programe za pracenje takta procesora i krenuo testirati. Uglavnom, takt se nikad nije pomakao sa 800 Mhz, ni pri korištenju divljih filtera u photoshopu, slozenih algoritama u matlabu, čak ni pri analizi konačnim elementima u Pro/engineeruIznenađen :S, jedino kad znam da bi se digao takt je kad bi pokrenuo nešto full screen 3d jer bi se odmah pokrenuo drugi ventilator.

 

Spas sam pronašao u programčiću RightMark CPU Clock Utility.

Pomoću njega je moguće upravljati FID i VID-ovima,, ali ne samo da ih proizvoljno postavimo nego program može raditi isto ono što i cool&quiet, samo što u njemu možemo sami odrediti kriterije, a uz to nudi i odličan pregled stanja procesora tj grafove na kojima možemo vidjeti kako se kreće takt, napon i tempera procesora. 

 

Sada imam postavljno da komp radi na 800 MHz i 1,1 V dok je opterecenje procesora manje od 50%, a onda kako opterećenje raste dize ga do maksimalnih 2,2 Ghz i 1,55 V.

 

Primjetio sam velika poboljšanja u samom radu u windovsima, TV kartica mi je malo zastajkivala bez obzira na savršen signal, to je sad prestalo, browsanje mi je puno brže i ugodnije, flash filmici bolje rade... 

 

Intel ima pandan toj tehnologiji, neznam sad kako se zove ali nadam se da radi bolje od cool&quieta, u svakom slucaju ako imate laptop pronjuškajte malo.

 

Najbolja stvar je to što program ostavlja ikonicu u trayu na kojoj se vidi kako takt i opterecenje procesora skacu, i mogu reci da vec prilikom skrolanja veće stranice takt se dize na 1,4 Ghz, mislim da je to dovoljan dokaz da je orginalno AMD-ovo rjesenje  skroz u banani.

 

btw, laptop je star preko 4 godine i ima samo 512 Mb rama tako da je svako poboljšanje performansi lako primjetno. Moguće da na modernijem stroju nećete puno primjetiti, ali možda je ovo dobra zanimljivost za BUGLAB da naprave neke testove?

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 3:00 (Glamdring).
 
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Cool&Quiet sux?

Vidio sam ovaj programcic u BUG-u jos 2005 godine i od tada ga preporucujem svakome ko ima laptop a stalo mi je do njega.

Epic fail je bio kad sam ga instalirao na svoj racunar i primjetio da se radi o programu namijenjenom za prenosnike. Prvo sam ga dobro ispsovao naravno. :(

"It's so deep how can you be so shallow"
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2010 8:17 (dejson).
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Cool&Quiet sux?

Samo da dodam, da je tih 800 Mhz velika prevara AMD-a jer Reklamirati procesor kao 3400 pa reci dobro nije bas toliko nego 2200 i onda jos besramno srezati to na 800 Mhz stvarno nije u redu.

Moguce da samo meni taj C&Q ne radi dobro, volio bi da se javi jos netko tko je imao iskustva i da me ispravi ako griesim.

Nećkam se da kupim tablet sa 1,6 Ghz procesorom jer mi se cini slabo a vec 4 godine cuda radim na 800 Mhz.

Pitanje samo na koliko zbilja ti novi procesori rade^^, ako je omjer ostao isti trebali bi raditi na 366 Mhz :-)

 

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Cool&Quiet sux?

Na starijim procesorima je bio problem, na novima i ne baš. Ja sam samo jednom iskusio problem na svom procesoru, ali izgledalo je da je prije do Windowsa nego do drivera. Uz to, čak ako u BIOS-u ne možete ugasiti opciju, u Windows power managementu možete. Ili biranjem profila u kojem je ugašeno ili editiranjem željenog profila iz cmd-prompta. Na MS-ovim stranicama ima sve dokumentirano. Posebno se bira za rad na adaptoru, a posebno na bateriji.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Cool&Quiet sux?

To je riješenje koje sam pronašao na netu, probao i nije radilo. Kad malo razmislim Nije kriv AMD koliko HP koji prodaje takve laptope. U AM-u su samo nesposobni a u HP-u podmukli :D

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice