Zadatak iz matematike - polinomi

poruka: 50
|
čitano: 15.310
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
Hitno zadatak iz mataematike
pitanje

Podijeli polinom:

(3X na treću - 2x - 160) : (X-4)=

2.Zadatak:

(3X na treću - 4X +5X +6) : 3X+3=

Molim vas rješite ih i napišite rješenje, ovo moram naučit za prolaznu ocjena!!!Hvala.

Intel Celeron D331 2,66Ghz, 1GB DDR2-667Mhz RAM, nVIDIA GeForce 8400GS 256MB, Hitachi 80GB HDD, MBO MSI P4M900M2-L
18 godina
neaktivan
RE: Hitno zadatak iz mataematike
UPDaTEa ŽeljaN kaže...

Molim vas rješite ih i napišite rješenje, ovo moram naučit za prolaznu ocjena!!!Hvala.

Pitam se koliko imas iz hrvatski...lol
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
protjeran
Ige kaže...
UPDaTEa ŽeljaN kaže...

... moram naučit za prolaznu ocjena!!!Hvala.

Stvarno, btw. preporučam ti da koristiš neki program poput Microsoft Math, jako dobar program gdje možeš

upisivati ogromne "kobase" a on ti ih riješi postepeno i da ti objašnjenje. Naravno uz potrebno znanje engleskog jezika.
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. ----------------------------- intel e7200 3ghz,gigabyte ep35-ds3,gainward 8800gt OC,segate barracuda 500gb,2x 2 gb kingmax ram,thertmlake soprano
17 godina
neaktivan

HAHAHAH.......isssss pa nema sanse da ti to iko rijesi......za koji je to razred uopce..........koja skola........

18 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje
UPDaTEa ŽeljaN kaže...

Podijeli polinom:

2.Zadatak:

Molim vas rješite ih i napišite rješenje, ovo moram naučit za prolaznu ocjena!!!Hvaa.

(3x^3 - 2x - 160) / (x - 4) zapišeš u obliku razlomka, pomnožiš sa (x-4) / (x-4) -- isto zapisano u obliku razlomka i dobiješ 3x^3 - 2x - 160 + x - 4, to središ i dobiješ 3x^3 - x - 164
They say it's mostly vanity That writes the plays we act They tell me that's what everybody knows There's no such thing as sanity And that's the sanest fact That's the way the story goes Dire Straits - One World
18 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...

HAHAHAH.......isssss pa nema sanse da ti to iko rijesi......za koji je to razred uopce..........koja skola........

Mislis da je preteško?
To je prvi razred gimnazije.
Intel Core 2 Duo E8500 i SCYTHE Mine, ATi Radeon HD3870 x2, DDR2 4Gb (2x2Gb) Corsair 1066 MHz, Gigabyte EP35C-DS3R, Corsair 520w, Creative Labs X-Fi Xtreme Game
17 godina
neaktivan
Sonny kaže...
Hrvojestr kaže...

Mislis da je preteško?
 Issss ja treci razred elektrotehničke i nikad to nismo radili...ma nema sanse da to iko rijesi...
18 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...
 Issss ja treci razred elektrotehničke i nikad to nismo radili...ma nema sanse da to iko rijesi...
 Izlanuo se

Ovo jednostavno za pop*zdit... Radili u 8. razredu.
FA FA LA SI MI TI FA LA TI
18 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...
Pa u čemu je tu mudrost? Samo se podijeli... Pitam se kako si došao do trećeg razreda ako to ne znaš...
They say it's mostly vanity That writes the plays we act They tell me that's what everybody knows There's no such thing as sanity And that's the sanest fact That's the way the story goes Dire Straits - One World
18 godina
neaktivan

Strašno, očito u toj elektrotehničkoj poklanjaju ocjene iz matematike... isssss, strašno

Kublach
17 godina
neaktivan

Meni je prvo ispalo 3x2+12x+46 s ostatkom 24

Drugo:   x2-x+ 4 trećine (neznam kak da drukčije napišem) i ostatak 2

17 godina
neaktivan

al istina to je prvi razred

18 godina
neaktivan
StormZg kaže...

četiri trećine se piše ovako (4/3)
Kublach
18 godina
neaktivan
StormZg kaže...

Meni je prvo ispalo 3x2+12x+46 s ostatkom 24

Kako si to uopće dobio??? Kakvi crni kvadrati, kakvi crni ostaci??? Možeš napisati postupak?
17 godina
neaktivan

ideš postupno dijeliš jedan broj s drugim,ustvari tako smo mi učili,isto kao dijeljenje:

prvo pomnožiš prvi broj u prvoj zagradi s prvim brojem u drugoj i rezultati pomnožiš prvo s drugim iz druge zagrade,a zatim s prvim iz druge zagrade,promijeniš im predznak i prezbrojiš te dobivene rezultate s brojevima iste vrste u prvoj zagradi.

Znam da zvuči komplicirano,al ustvari nije.

18 godina
neaktivan
StormZg kaže...

ideš postupno dijeliš jedan broj s drugim,ustvari tako smo mi učili,isto kao dijeljenje:

prvo pomnožiš prvi broj u prvoj zagradi s prvim brojem u drugoj i rezultati pomnožiš prvo s drugim iz druge zagrade,a zatim s prvim iz druge zagrade,promijeniš im predznak i prezbrojiš te dobivene rezultate s brojevima iste vrste u prvoj zagradi.

EJ!!! Ti dobiješ kvadrate iz kubova! Dobiješ i ostatak!

Množenje zagrada spada u množenje, ovo treba podijeliti! Ustvari, ovaj tvoj postupak uopće nisam shvatio. Da ne ide ovako kako sam ja napisao par postova iznad?
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.12.2008 21:58 (i_rambo_plache).
18 godina
neaktivan
StormZg kaže...

Tocno to
Intel Core 2 Duo E8500 i SCYTHE Mine, ATi Radeon HD3870 x2, DDR2 4Gb (2x2Gb) Corsair 1066 MHz, Gigabyte EP35C-DS3R, Corsair 520w, Creative Labs X-Fi Xtreme Game
17 godina
neaktivan

pa ne množiš ništa isto kao i kod običnog dijeljenja. Kad izračunavaš ostatak pomnožiš s brojevima iz druge zagrade i ponoviš postupak par puta dok ne dođeš do ostatka koji je prirodan broj.

Kko možeš stavit x-4 u nazivnik i onda ga pomnožit s istim brojem?

17 godina
neaktivan

jedino se može iz tog napravit 3x3-2x-160/1 x(puta)1/x-4 al onda opet dođeš na isto       

18 godina
neaktivan
StormZg kaže...

pa ne množiš ništa isto kao i kod običnog dijeljenja. Kad izračunavaš ostatak pomnožiš s brojevima iz druge zagrade i ponoviš postupak par puta dok ne dođeš do ostatka koji je prirodan broj.

Kko možeš stavit x-4 u nazivnik i onda ga pomnožit s istim brojem?

Neš sam ja zeznuo... Sad mi se ne da razmišljati, al mi još nije jasno kako ti dobivaš ostatak i kvadrat?
17 godina
neaktivan

to je gradivo dijeljenje polinoma,možda sam ja nešto krivo izračunao na brzinu, al kvadrati i ostatak se sigurno može dobit.

Jer kad se podijeli 3x3 i 3x rezultat je 3x2   kod dijeljenja potencija baza se prepiše a eksponenti oduzimaju.

To je cijela mudrost.

17 godina
protjeran
autorov komentar

Ma hvala vam evo snašao sam se uz vašu pomoć i rješio zadatak.Za sve koji neznaju to je 1.razred gimnazije.

Intel Celeron D331 2,66Ghz, 1GB DDR2-667Mhz RAM, nVIDIA GeForce 8400GS 256MB, Hitachi 80GB HDD, MBO MSI P4M900M2-L
17 godina
protjeran
autorov komentar
Ige kaže...
UPDaTEa ŽeljaN kaže...

Hrvatski jezik 4, baš kao i engleski.Uvijek su mi isli jezici.
17 godina
protjeran
autorov komentar
Hrvojestr kaže...
Sonny kaže...
Hrvojestr kaže...

Mislis da je preteško?
  Ma daj. to mene danas pita za dva.To i skratit razlomak.Osim toga, učimo još nejednađžbe, algebarske izraze....
17 godina
protjeran
autorov komentar
Mayales kaže...
Ige kaže...
UPDaTEa ŽeljaN kaže...

... moram naučit za prolaznu ocjena!!!Hvala.

Stvarno, btw. preporučam ti da koristiš neki program poput Microsoft Math, jako dobar program gdje možeš

upisivati ogromne "kobase" a on ti ih riješi postepeno i da ti objašnjenje. Naravno uz potrebno znanje engleskog jezika.
  Gdje mogu naći navedeni program?Pošalji link.
17 godina
protjeran
autorov komentar

Evo, to je rješenje

18 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
UPDaTEa ŽeljaN kaže...

Podijeli polinom:

2.Zadatak:

Molim vas rješite ih i napišite rješenje, ovo moram naučit za prolaznu ocjena!!!Hvaa.

(3x^3 - 2x - 160) / (x - 4) zapišeš u obliku razlomka, pomnožiš sa (x-4) / (x-4) -- isto zapisano u obliku razlomka i dobiješ 3x^3 - 2x - 160 + x - 4, to središ i dobiješ 3x^3 - x - 164
  Ak misliš proširivati, onda ti to nije dobro jer ti onda ovo ostane u nazivniku (x-4)2=   x2- 8x + 16. Ak proširuješ onda bi brojnik trebal biti (3x3- 2x -160) * (x - 4). Il sam ja neš krivo shvatil?

@autor teme : imaš jako lijep rukopis, skoro ko ja XD 
Oprezan čovjek - to je nikakav čovjek
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.12.2008 10:45 (Horagio).
17 godina
neaktivan
Kublach kaže...

Strašno, očito u toj elektrotehničkoj poklanjaju ocjene iz matematike... isssss, strašno

Hahahaha...... da mi je znat u koj skolu ides............
18 godina
neaktivan
Horagio kaže...
i_rambo_plache kaže...
  Ak misliš proširivati, onda ti to nije dobro jer ti onda ovo ostane u nazivniku (x-4)2=   x2- 8x + 16. Ak proširuješ onda bi brojnik trebal biti (3x3- 2x -160) * (x - 4). Il sam ja neš krivo shvatil?

@autor teme : imaš jako lijep rukopis, skoro ko ja XD 
Jučer sam bio malčice umoran od škole, još imam ujutro...

Točno to kako si rekao, to se proširi, e sad ja sam zbrajao (što je pogrešno), zapravo treba množiti - nakon proširivanja dobije se  (3x^3 - 2x - 160) / 1 kroz x - 4. Zatim se 1 kroz x - 4 obrne i dobije se samo x - 4 i izmnoži s 3x^3 - 2x - 160. Dobije se 3x^4 - 12x - 3x^2 + 8x - 160x + 640 kad se izmnože zagrade, svaki sa svakim... To se malo sredi i dobije se 3x^4 - 3x^2 - 164x + 640.

Ja znam samo na taj način rješiti zadatak, pomoću proširivanja. Kako je autor teme dobio ono rješenje koje je slikao ne kužim, niti ne kužim kako je StormZg došao do svojeg rezultata s ostatkom... Znam da ja s ostacima nisam radio sve otkako smo naučili razlomke još u osnovnjaku...
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.12.2008 13:51 (i_rambo_plache).
17 godina
protjeran

Na Microsoftovoj stranici ti ima trial verzija, inače program nije besplatan.

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. ----------------------------- intel e7200 3ghz,gigabyte ep35-ds3,gainward 8800gt OC,segate barracuda 500gb,2x 2 gb kingmax ram,thertmlake soprano
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice