Vakcine (vakcinacija)

poruka: 15
|
čitano: 5.375
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Vakcina

Pozz neznam da li ova tema vec ima, ali me interesuje nesto u vezi vakcinacije. 

Ovako, nisam primio vakcinu u osnivnoj skoli u 9. Razredu, zaboravio sam za sta je. Pa kad sam zavrsavao srednju skolu trebali smo se o5 vakcinisati (revakcinacija od 9.raz ja mislim) i valjda je bilo obavezno, ja nisam primio ni tu vakcinnu, a ko nije primio u skoli morao je ici u ambulantu da primi tu vakcinu. Pa me interesuje za sta su te vakcine i da li bih trebao otici da primim. Nisam imao nikakvih problema sa zdravljam za sad, ali kazu da kad se prima u ambulanti da se i treba potpisati neka saglasnost, nisam siguran, cuo sam tako. Zivim u Banjaluci ne znam da li je tako i na ostatku balkana oko tih vakcina.

12 godina
neaktivan
Re: Vakcina

Sa 14 godina ti ide cjepivo Di-Te+ polio oralne kapi (difterija,tetanus, dječija paraliza) bez tog cjepiva ćeš preživjet. Ako ideš u Afričke zemlje onda će ti da ionako dati ponovno.

Sa 18 godina ide Ana-Te cjepivo protiv tetanusa. Po njega možeš otići ako želiš, inače Ana-Te ćeš dobiti nakon svake prljave ozljede(npr ako staneš na hrđav čavao).

Inače moraš potpisati suglasnost prije svakog cijepljenja- standardna procedura.

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.8.2015 0:00 (ddarknessfairyy).
13 godina
nikola97 kaže...

Pozz neznam da li ova tema vec ima, ali me interesuje nesto u vezi vakcinacije. 

Ovako, nisam primio vakcinu u osnivnoj skoli u 9. Razredu, zaboravio sam za sta je. Pa kad sam zavrsavao srednju skolu trebali smo se o5 vakcinisati (revakcinacija od 9.raz ja mislim) i valjda je bilo obavezno, ja nisam primio ni tu vakcinnu, a ko nije primio u skoli morao je ici u ambulantu da primi tu vakcinu. Pa me interesuje za sta su te vakcine i da li bih trebao otici da primim. Nisam imao nikakvih problema sa zdravljam za sad, ali kazu da kad se prima u ambulanti da se i treba potpisati neka saglasnost, nisam siguran, cuo sam tako. Zivim u Banjaluci ne znam da li je tako i na ostatku balkana oko tih vakcina.

Proseci se do ambulante, reci da nisi primio cjepivo u skoli i nek te cjepe. 

Ima koelga gore pravo, ja sam bio u krivu sta se tice cjepiva koje je.

https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2015 23:59 (SimeKZ).
10 godina
neaktivan
Vakcine (vakcinacija)

Znaci nisu toliko obavezne tj. bitne. Jer neko mi kazi primi a neko nemoj, jer kao nisu primali ljudi pre 300 god pa im nije nista.

12 godina
neaktivan
Re: Vakcine (vakcinacija)
nikola97 kaže...

Znaci nisu toliko obavezne tj. bitne. Jer neko mi kazi primi a neko nemoj, jer kao nisu primali ljudi pre 300 god pa im nije nista.

Na tebi je da odlučiš, ja bi ti preporučila da odeš po Ana-Te cjepivo, tetanus možeš uvijek zakačit ako se ozlijediš. Ovo prvo cjepivo ti u tvojim godinama i nije bitno.

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
10 godina
neaktivan

Ali u skoli kad smo primali samo smo trebali zdravstvenu knjizicu dati, nije trebao nikakv potpis i saglasnost. Ali kad se ide u ambulantu onda treba

10 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...
nikola97 kaže...

Na tebi je da odlučiš, ja bi ti preporučila da odeš po Ana-Te cjepivo, tetanus možeš uvijek zakačit ako se ozlijediš. Ovo prvo cjepivo ti u tvojim godinama i nije bitno.

Cuo sam da to nije samo za tetanus, kao stavljaju nesto drugo sto nije dobro, bar se prica tako. A kad sam bio dijete primio sam neku vakcinu i nisam mogao dobiti neke bolesti (i zaušnjaci spasaju u to) i o5 sam ih dobio.

12 godina
neaktivan
nikola97 kaže...

Ali u skoli kad smo primali samo smo trebali zdravstvenu knjizicu dati, nije trebao nikakv potpis i saglasnost. Ali kad se ide u ambulantu onda treba

U školi si maloljetan po zakonu je školski lječnik dužan te cijepiti. Kad ideš na cijepljenje u ambulantu moraš dati svoju suglasnost jer time potvrđuješ da si svojevoljno primio cjepivo od ambulantnog lječnika. To je više proceduralna stvar.

nikola97 kaže...

Cuo sam da to nije samo za tetanus, kao stavljaju nesto drugo sto nije dobro, bar se prica tako. A kad sam bio dijete primio sam neku vakcinu i nisam mogao dobiti neke bolesti (i zaušnjaci spasaju u to) i o5 sam ih dobio.

Bablja naklapanja. Nakon 18-te godine cjepivo sadrži samo antitijela za tetanus. To je ona ista pikica koju ljudi dobe kad se porežu, padnu, nabodu pa odu doktoru...

Uvijek postoji mogućnost da iako si dobio cjepivo dobiš bolest ukoliko si izložen velikoj količini virusa određene bolesti. Npr ukoliko kraj tebe jedna osoba ima zaušnjake cjepivo će tezaštititi, ali ako si među 100 ljudi koji svi imaju zaušnjake postoji mogućnost da ćeš ih dobiti.

10 godina
neaktivan

Znaci ipak nemam sta izgubiti ako odem primiti za tetanus.

13 godina
Vakcine (vakcinacija)

MOzes izgubiti lijevu nogu ili kao ljudi prije 300 godina zivit 35 godina pa krepat od gripe. 

Dajte ljudi nemojte bit blesavi, idi se cjepi, nista te ne kosta a bit ces zasticen.

12 godina
neaktivan
SimeKZ kaže...

MOzes izgubiti lijevu nogu ili kao ljudi prije 300 godina zivit 35 godina pa krepat od gripe. 

Dajte ljudi nemojte bit blesavi, idi se cjepi, nista te ne kosta a bit ces zasticen.

neeemoj tako, pa ko zna možda mu umjesto tetanusa u špricu strpaju čipove za nadzor i šta onda 

13 godina
ddarknessfairyy kaže...
SimeKZ kaže...

neeemoj tako, pa ko zna možda mu umjesto tetanusa u špricu strpaju čipove za nadzor i šta onda 

Jos bolje... neka Darwin obavi svoje...

17 godina
neaktivan
Vakcine (vakcinacija)

U Banjaluci kazes? U BiH se inace vodi racuna o pravilnom skladistenju i ispravnosti vakcina. Zato je prije par mjeseci

cijela generacija maturanata jedne sarajevske skole zavrsila u bolnici sa simptomima tetanusa nakom primanja vakcine.

EDIT: Meni nista nije bilo, cak me ni mjesto uboda nije bolilo, dok je nekoliko kolega dobilo visoku temperaturu.

I nemoj vakcinu sada primati, sacekaj da pocne skola, sigurno ces moci opravdati par dana jer ti je jako lose.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.8.2015 23:18 (nedIm).
10 godina
neaktivan
nedIm kaže...

U Banjaluci kazes? U BiH se inace vodi racuna o pravilnom skladistenju i ispravnosti vakcina. Zato je prije par mjeseci

cijela generacija maturanata jedne sarajevske skole zavrsila u bolnici sa simptomima tetanusa nakom primanja vakcine.

EDIT: Meni nista nije bilo, cak me ni mjesto uboda nije bolilo, dok je nekoliko kolega dobilo visoku temperaturu.

I nemoj vakcinu sada primati, sacekaj da pocne skola, sigurno ces moci opravdati par dana jer ti je jako lose.

Hahahah Hvala na savjetu, ali ja zavrsio skolu :)

10 godina
neaktivan
Nemaš šta da brineš ! Ili ideš ili ostaješ nema rećeg ! ;)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice